Hlavní obsah

Otázky a odpovědi: Jak školy řešily výhružky a co se dělo v Domažlicích?

Foto: Shutterstock.com

České školy zažily perné úterý.

Seznam Zprávy přináší odpovědi na otázky ohledně situace v českých základních školách, které si v úterý prošly krizovým režimem. Tisíce dětí se musely evakuovat kvůli údajné výbušnině, na Domažlicku žákyně pobodala spolužáky.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zprávy přicházely rychle jedna po druhé. Nejdříve Domažlicko, kde se málem řešila tragédie kvůli pobodání dvou žáků jejich spolužačkou. Poté mnoho dalších škol z celého Česka začalo postupně hlásit, že jim e-mailem přišla výhružka a jejich škola může být podminovaná. Kvůli tomu začala evakuace a s ní spojený chaos.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) označil dnešní událost v Domažlicích za znepokojivou. „Pevně věřím, že se zraněné děti co nejdříve uzdraví a odnesou si co nejmenší následky do budoucna. Pro nás jde však o varovný signál, že děti vnímají složitou situaci okolo nás, ať už jde o válku na Ukrajině nebo pandemii, stejně jako my dospělí,“ sdělil Seznam Zprávám.

Na událost v Domažlicích reagoval na síti X i ministr školství Mikuláš Bek (STAN). „Velice mě mrzí události, ke kterým došlo na ZŠ v Domažlicích. Násilí ve školním prostředí je zcela nepřijatelné. S domažlickými kolegy jsme ve spojení a jsme připraveni jim poskytnout veškerou podporu,“ uvedl.

Seznam Zprávy přináší odpovědi na otázky k průběhu úterních událostí. Co se v obou případech stalo, jak postupovala policie, či jestli je možné takovým útokům, ať už fyzickým nebo kybernetickým, nějakým způsobem předejít.

1. Co se v obou případech stalo?

Na základní škole Komenského 17 v Domažlicích dnes jedna z žákyň ještě před začátkem vyučování zaútočila nožem na své spolužáky. Zranění byli dva z nich, podezřelou policie brzy poté zadržela. Po ošetření na urgentním příjmu Domažlické nemocnice zraněné školáky lékaři propustili do domácího ošetřování. Agresorem měla být podle informací Deníku žačka, která propadla.

Podle výpovědi jedné ze školaček se prý chovala normálně, ale pak najednou vzala nůž a vtrhla do své bývalé třídy. Pobodala jednu z dívek na zádech a jednoho chlapce na břiše.

Foto: Policie ČR

Podezřelou, která je stejně jako zranění žákyní druhého stupně, policie záhy zadržela.

Podle Novinek kantorka, která měla dozor na chodbě v prvním patře, okamžitě zasáhla a dívku zpacifikovala. Do třídy dorazil také ředitel školy Ivan Rybár. „Vyběhl jsem nahoru, kde už probíhala komunikace s dotyčnou,“ líčil.

Podezřelou dívku policie zadržela za několik minut, zraněné si převzali záchranáři, rodiče byli vyrozuměni, uvedla policie. Do péče zdravotníkům bylo rovněž předáno jedno z dalších dětí, které bylo v šoku. Odpoledne již byly obě pobodané děti doma.

To ale nebylo vše, co se na tuzemských školách v úterý dělo. Kolem deváté hodiny ráno přišlo do mailové schránky stovek škol varování, že jsou zaminované. „Bouchnout“ měly výbušniny ve 12 hodin. Mnoho ze škol se tak uchýlilo k evakuaci žáků.

Žáci i zaměstnanci škol museli čekat na příjezd policie, zrušena musela být na některých místech výuka i volnočasové kroužky a jiné aktivity.

Jak probíhala evakuace na pražské základní a mateřské škole:

Stejnou výhružku o bombě ve školách dostalo v úterý také 270 slovenských škol. Každá jednotlivá škola, která tento e-mail obdržela, byla kontaktována policejním sborem. „Každá jednotlivá škola je prověřovaná, zda jde o reálnou hrozbu, nebo opět jen o špatný žert,“ uvedl slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok.

Výhružky se zatím nepotvrdily, navzdory tomu úřady doporučily dotčeným školám přerušit vyučování. Také česká policie ujistila veřejnost, že nemá informace o tom, že by měl být někdo ohrožen. Na případu nicméně dál pracuje mimo jiné Národní centrála proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě.

2. Jak postupovala policie a co bude dělat dál?

V Domažlicích se vše stalo krátce před osmou hodinou ráno, první hlídka byla na místě v 8:06, druhá hlídka o dvě minuty později. „Chtěl bych ocenit zásluhu pana ředitele a pedagožky, která byla na místě události, protože pan ředitel udělal to základní a rychlé a promptní k tomu, aby podezřelá ve svém jednání nepokračovala a policie převzala tu osobu od pana ředitele,“ řekl na tiskové konferenci krajský policejní ředitel Petr Macháček.

Zástupce ředitele školy Stanislav Tauer dopoledne řekl Seznam Zprávám, že zásah policistů i zdravotníků byl profesionální.

„Zásah byl velice rychlý a zdravotní služba perfektní,“ uvedl. „Dnes už tu byl psycholog trauma týmu, který mluvil hlavně se třídou, kde se to přihodilo. Zítra bude sice zkrácené vyučování, ale děti tu budou. Děti měly při odchodu kontaktovat rodiče. Myslím, že to začnou vnímat až teď, když budou samy doma. A také zítra ve škole, to asi začnou spíš prožívat. Především tedy v té třídě, kde se to stalo,“ dodal.

S ohledem na nízký věk podezřelé dívky, zraněných dětí i svědků události policie sděluje minimum informací. Zdůraznila ale, že podezřelá dívka nebyla cizinka. Macháček se nechtěl vyjádřit k možné právní kvalifikaci činu, motivu jednání, nechtěl říci ani další informace, včetně přesného věku podezřelé dívky. Policie bude podle něj dál ohledávat místo činu, sbírat důkazy a vyslýchat svědky.

Také výhružky do škol začala policie řešit okamžitě. Některé školy se k evakuaci uchýlily i přes to, že žádný e-mail nedostaly. „My jsme sice e-mail nedostali, po dohodě s policií a školním koordinátorem, kdy jsme byli vyrozuměni, že tu existuje podezření, jsme se ale k evakuaci uchýlili. Nikdy nevíte, jestli nespadl třeba do spamu,“ řekla Seznam Zprávám ředitelka ZŠ a MŠ Angel v Praze 12.

Foto: Matěj Nejedlý, SZ

V základní škole Angel museli evakuovat kolem 1200 dětí.

Ondřej Moravčík z policejního prezidia v poledne upřesnil, že oznámení bylo zasláno přibližně 500 školám po celé republice. „Ve většině případů už na školách proběhly kontroly,“ uvedl Moravčík a doplnil, že jde především o prohlídky budov, analytickou činnost a pátrání po pisateli.

3. Jde takovým situacím zabránit?

Stručně: ne. Nebo jen málokdy. V případě Domažlic to potvrzuje například prezident Asociace ředitelů základních škol Luboš Zajíc. Podle něj lze mít opatření v podobě dohledu či například kamerového systému. Je však náročné vybalancovat zajištění bezpečnosti a zároveň zpřístupnění školy například rodičům a místní komunitě.

„Samozřejmě je to politováníhodná událost, která by se stávat neměla. Osobně si myslím, že zabránit se tomu nedá. Ve škole je příliš velké množství lidí, kteří projdou do školy, aniž by bylo možné je nějakým způsobem zkontrolovat, jestli mají u sebe nůž a podobně. Pokud se žák rozhodne k podobnému jednorázovému činu, nedá se to moc řešit předem,“ uvedl Zajíc. Dodal, že pokud se vyskytují určité dlouhodobější tendence a o problému se ví, tak se tím může zabývat například školní psycholog.

V posledních 20 letech se na českých školách útočilo nožem devětkrát. Loňský rok v lednu na základní škole v České Třebové zranil jeden žák druhého nožem. Zranění nebylo vážné, chlapec byl po ošetření propuštěn z nemocnice. Případem se začala zabývat policie, výsledky vyšetřování nejsou známé. V prosinci téhož roku v jedné z třebíčských středních škol zaútočil šestnáctiletý žák nožem na pracovnici školy a lehce ji zranil.

Podle předsedkyně Asociace školních psychologů Jany Zapletalové se navíc u deváťáků, ale i mladších dětí, objevuje daleko vyšší podíl úzkostných stavů než dříve.

Rozhovor s psycholožkou Janou Zapletalovou:

„Existuje teorie sněhových vloček, tedy že naše děti a žáci nejsou dostatečně připravené na zátěž. Jsou křehké a když se dostanou do situace, kdy musí řešit nějaký problém, tak ho zvládají velmi těžce a některé vůbec. Jednou reakcí na nesnesitelnou zátěž může být pro dítě v některé chvíli takový agresivní čin a napadení jiného. Častěji však bývá takové dítě objektem šikanování. A je to hodně časté mezi děvčaty. Děvčata jsou paradoxně v projevu nesouhlasu agresivnější než kluci,“ vysvětlila v rozhovoru pro Seznam Zprávy Zapletalová.

Základním školám také zoufale chybí školní psychologové a speciální pedagogové. Zvlášť v době po covidu a nyní v souvislosti s příchodem nových žáků z Ukrajiny.

V případě kyberútoků je situace ještě složitější. S příchodem technologií jako generativní umělá inteligence jsou možnosti hackerů násobně vyšší než v minulosti. Dnešní případ s výhružkami po e-mailu je v letošním roce už třetím takovým incidentem.

V březnu na Univerzitě Hradec Králové po více než třech hodinách skončil zásah policie, která reagovala na výhružný e-mail, nikoho ale nakonec nezadržela ani neobvinila. Na místě zasahovaly desítky policistů včetně zásahové jednotky a psovodů. Evakuovány byly stovky studentů a zaměstnanců UHK, nikomu se nic nestalo, uvedl tehdy mluvčí univerzity Jakub Novák. UHK byla mezi několika vysokými školami, které dostaly anonymní e-mail, ve kterém pisatel vyhrožoval střelbou.

V červnu zase policie oznámila, že kriminalisté dopadli mladíka, který podle nich vyhrožoval bombami uloženými v základních školách v Hranicích a v Přerově a v dalších objektech nacházejících se v obou městech. Oznámení o uložených bombách posílal prostřednictvím e-mailu, svou internetovou identitu podle policie maskoval. Za šíření poplašné zprávy mu nyní hrozí až pět let vězení, sdělila přerovská policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Související témata:

Doporučované