Hlavní obsah
Online

Živě, co teď ukazuje meteoradar: Déšť na většině míst slábne

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

aktualizováno •

Seznam Zpráv ve spolupráci s meteorologem hodinu po hodině sledují, jak postupují srážky v celé republice. Kde nejvíc prší a jaký je výhled na příští minuty.

Načíst novější příspěvky

Nejvíc prší stále na Ostravsku

Za poslední tři hodiny, od ranních hodin do dopoledních hodin, nejvíce prší stále zejména na Ostravsku, ukazuje meteoradar Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Úhrny vydatných srážek zde dosahují až 50 mm za poslední tři hodiny.

Dále také dosti prší na jihu Čech, kde se srážkové úhrny pohybují až ke 20 mm. Významnou oblastí je také Jesenicko. Úhrny zde za poslední tři hodiny dosáhly až 30 mm srážek. Na severovýchodě Krkonoš srážky dosahují podobných hodnot jako na Ostravsku, tedy až 50 mm.

Jsou ale i oblasti, kde takřka neprší, poukazuje Radek Tomšů z ČHMÚ. Je tomu tak například na severozápadě Čech. Zde se větší komplikace nepředpokládají.

„Situace momentálně vypadá tak, jak jsme ji předpovídali. Nejhorší by měla být především na severovýchodním a severním návětří hor,“ upřesňuje Radek Tomšů.

Mapy.cz sledují stav řek

Pokud vás zajímá, jak vypadá situace s povodňovými stupni na všech řekách v České republice, použijte Mapy.cz, které přidaly kvůli současným povodním přímo do map body ukazující, jak vypadá aktuální situace.

Charakter srážek se změnil

V posledních hodinách prší nejvíce zejména na Ostravsku a Opavsku, hodně srážek je stále na Jeseníkách, popisuje aktuální situaci pro Seznam Zprávy Radek Tomšů z Českého hydrometeorologického ústavu.

Charakter srážek se trochu změnil – oproti pátku, kdy pršelo takřka na většině území, začíná pršet v pásech, které postupují od severovýchodu. Na některých místech, například v Ostravě, napršelo během posledních hodin každou hodinu 20 mm srážek.

Český hydrometeorologický ústav nadále předpokládá, že nejvyšší úhrny během dneška by měly být dosaženy na Jesenicku. Zde se čísla pohybují až kolem 200 mm srážek. Předpokládá se, že se situace bude ještě zhoršovat.

Načítám

Hlavní zprávy