Hlavní obsah
Online

Živě, co teď ukazuje meteoradar: Déšť na většině míst slábne

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

aktualizováno •

Seznam Zpráv ve spolupráci s meteorologem hodinu po hodině sledují, jak postupují srážky v celé republice. Kde nejvíc prší a jaký je výhled na příští minuty.

Nejvíce prší v jižních Čechách, kde budou srážky přetrvávat do úterý

V současné době nejvíce prší v jižních Čechách. Četné přeháňky jsou dle ČHMÚ opět na Vysočině, a to především v její východní části. Aktuálně se také vyskytují srážky částečně ve středních Čechách. Další srážky jsou v oblasti Jeseníků, Krkonoš, ale také na jižní Moravě.

Na zbytku území České republiky se deště vyskytují málo nebo vůbec, informuje Radek Tomšů z ČHMÚ.

Srážky na území Česka přichází z Polska a směřují na jih Čech, kde ČHMÚ očekává nejvíce srážek, které budou přetrvávat až do zítřka.

Většina území již vydatným dešťům nečelí

V současné době modely ukazují zvýšené srážky na Vysočině a v Jeseníkách. „Situace vesměs odpovídá očekávaným příchodům srážek ze Slovenska a Polska,“ říká meteorolog Radek Tomšů.

Meteorologové sledují rovněž situaci v povodí Dyje, kam přitékají značné objemy vody i ze sousedního Rakouska, a na Šumavě.

Zbytek území již zásadním srážkám v současné době nečelí –⁠⁠ momentálně jsou pouze deště přeháňkového typu severozápadně od Prahy a v Brdech. Naopak na Moravě se již vydatnější deště neočekávají.

Srážky se po víkendu přesunuly zejména na jihozápad Čech

Podle Radka Tomšů z Českého hydrometeorologického ústavu jsou v pondělí dopoledne nejintenzivnější srážky na jižní Moravě jižně od Vysočiny a na jihozápadě Čech, a to zejména v okolí Šumavy.

Prší stále vesměs na celém území České republiky. „Od severovýchodu jde ale aktuálně o déšť přeháňkového typu,“ vysvětluje meteorolog. Na horách se i nadále projevuje návětrný efekt. Směr větru se však po víkendu změnil a aktuálně fouká od východu a vítr se postupně stáčí k jihozápadu.

„Na Šumavě zatím nepršelo tolik jako na jiných částech území republiky, ale momentální předpověď ukazuje, že déšť lze v této oblasti očekávat i v úterý. Spadnout může odhadem kolem 60 až 70 milimetrů,“ ukazuje Tomšů na území, na něž jsou zraky meteorologů nejvíce upřeny.

Další povodňovou vlnu tak lze čekat zejména na Lužnici, Nežárce, Vltavě a Otavě.

Deštivé dny v polovině týdne vystřídá oteplení

Po mimořádně deštivých dnech se od poloviny týdne vyjasní, přeháňky budou jen výjimečné, teploty vystoupají k 23 stupňům. Slunečný má být i víkend.

Pondělní počasí ovlivní srážky z Polska

Aktuálně nejvíc prší v Karlovarském kraji a v Českém lese. Srážky postupují dále směrem na jihozápad Čech.

Od severovýchodu země naopak přichází srážky z Polska, které počasí ovlivní především během pondělí.

Již začíná pršet v Krkonoších a v dalších hodinách by mělo začít pršet zase v Jeseníkách. Zde už se objevují první přeháňky.

Deště by se během noci měly rozšířit na většinu území České republiky. Během zítřka se budou srážky šířit dál, směrem na jihozápad. Nejvíce by tedy mělo pršet postupně na Šumavě a v Novohradských horách.

V noci začne znovu pršet na většině území

Aktuálně nejvíce prší v Karlovarském kraji, Plzeňském kraji a na západě Ústeckého kraje. Částečně se srážky vyskytují také ve Středočeském kraji. Nejintenzivnější srážky jsou na Šumavě.

Na dalších územích se vyskytují pouze ojedinělé přeháňky. Další srážky však budou postupovat z Polska a během noci na pondělí zase začne pršet na většině území, včetně Jeseníků. Intenzity už by podle Radka Tomšů z Českého hydrometeorologického ústavu neměly být takové, jako jsou teď na západě Čech a na Šumavě.

Za poslední tři hodiny jsou intenzity srážek na Šumavě kolem 10 mm. Je tedy vidět, že intenzita srážek oproti včerejšku slábne. Stejně tak intenzita srážek, které teď budou postupovat z Polska, už nebude tak velká jako v sobotu.

Nejvíc nyní prší na západě Česka

Nyní se nad Českem nachází de facto pouze jeden pás srážek, který postupuje od severu/severovýchodu směrem na Šumavu a Český les, řekl Seznam Zprávám Radek Tomšů z Českého hydrometeorologického ústavu. Na východě je situace klidnější.

Nejvíce srážek momentálně padá v Plzeňském kraji a částečně také v Ústeckém a Karlovarském kraji. Prší také ve středních Čechách. Na úplném východě země se vyskytují nějaké přeháňky, aktuálně ve Zlínském kraji. Návětrné efekty se hodně projevují na severu – na Frýdlantsku a v Jizerských horách, kde také hodně prší.

Nejvyšší úhrny, které jsou momentálně právě na Šumavě a v Českém lese, dosahují za poslední jednu až tři hodiny pěti až 15 mm srážek. To ukazuje, že největší intenzita srážek již v tuto chvíli zeslábla.

Větší srážky jsou aktuálně v povodí Berounky a Ústeckém kraji

Vydatněji prší směrem od Prahy na západ, včetně Prahy samotné. Poměrně hodně srážek je v povodí Berounky, kde je ovšem situace výrazně lepší než v ostatních povodích. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) zde nepředpokládá výraznější komplikace. Některé z toků však mohou stoupat kvůli větší nasycenosti vod.

Druhou oblastí, ve které jsou v tuto chvíli větší srážky, je Ústecký kraj, který doteď srážky víceméně obešly. V Podkrušnohoří jsou poměrně silné nárazy větru, které výrazně komplikují situaci, upozorňuje Radek Tomšů z ČHMÚ.

Aktuálně už na Moravě ani v oblasti Českomoravské vrchoviny neprší a další srážky zde během dnešního dne ČHMÚ neočekává.

Momentálně se srážky přesunuly především nad západní polovinu Česka.

Srážky se postupně přesouvají směrem na západ České republiky

Meteoradar v současnosti zobrazuje intenzivní dešťové srážky především v oblasti Českomoravské vrchoviny, konkrétně v okolí měst Havlíčkův Brod a Žďár nad Sázavou. Tyto srážky se dále táhnou směrem k Jindřichovu Hradci, kde v posledních minutách ČMHÚ zaznamenává nárůst intenzity deště. V těchto zmíněných oblastech momentálně prší nejvíce.

Podle dat ČMHÚ aktuálně na Moravě dochází k výraznému poklesu srážek. V těchto oblastech v posledních hodinách takřka přestalo pršet, informuje Radek Tomšů z ČHMÚ. Srážky se totiž postupně přesouvají více směrem na západ České republiky.

Srážky se také pomalu ale jistě přesouvají směrem do jižních Čech. Také začíná pršet v Ústeckém kraji. Tento pohyb směrem dál na západ bude pokračovat i v dalších hodinách, přičemž by srážky měly postupně zasáhnout i Šumavu, kde se očekává více deště.

Srážky ustávají na východě, to nejhorší mají za sebou

Aktuálně podle meteoradaru ČHMÚ jsou nejintenzivnější srážky v Jeseníkách a na střední i jižní Moravě. Naopak ustávají srážky na východě území, tedy na Ostravsku a v Beskydech, kde mají opravdu to nejhorší za sebou, informuje o aktuální situaci Radek Tomšů z ČHMÚ.

Dále v současné době neprší na severozápadě a západě České republiky.

Pásmo nejintenzivnějších srážek se bude během dneška dle ČHMÚ přesouvat směrem na západ, tedy směrem do Čech. Intenzivní srážky se očekávají během dne v Krkonoších, v Jizerských horách a také postupně na Šumavě a v oblastech Českomoravské vrchoviny.

Na Ostravsko zřejmě dorazí srážky z Polska

Srážky napříč Českem postupují stále v podobných pásech jako dosud.

Za poslední tři hodiny spadlo v Jesenicku přibližně 50 milimetrů, dalších 10 až 20 milimetrů na Ostravsku a 30 milimetrů v Krkonoších. Mírnější úhrny byly v Novohradských horách, kde napršelo 10 až 17 milimetrů.

Velmi v tuto chvíli prší na Ostravsku a v nejbližším okolí. „Lze předpokládat, že tam momentálně postoupí poměrně intenzivní srážky z Polska,“ řekl Seznam Zprávám Radek Tomšů, ředitel úseku předpovědní služby Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Déšť naopak téměř ustal od Plzně směrem na severozápad Čech s výjimkou Libereckého kraje.

ČHMÚ odhaduje, že do zítřejšího poledne v Jeseníkách napadne kolem 150 milimetrů srážek. Na Ostravsku by se mohlo vyskytnout přibližně 100 milimetrů srážek. „To už jsou opravdu obrovské úhrny,“ poznamenal Tomšů. „V okolí Opavy máme hlášeny vysoké stavy řek. Podobně je to i na Bělé, což nevěstí nic dobrého,“ dodal.

Srážky jsou v setrvalém stavu, situaci komplikuje vítr

Situace se z hlediska srážek v posledních hodinách výrazně nezměnila. Momentálně území České republiky zasahuje několik pásů srážek. Jeden je ze středních Čech směrem na Šumavu, další postupuje přes Jeseníky a Orlické hory směrem na Vysočinu. Třetí se vyskytuje v oblasti Opavska a Ostravska.

Na severozápadě Čech neprší, je tam i protrhaná oblačnost. „To je poměrně v kontrastu s územím, kde poměrně hodně prší, a teď opět přicházejí další srážky na sever do Krkonoš a Jizerských hor, kde znovu zesilují,“ řekl Seznam Zprávám Radek Tomšů, ředitel úseku předpovědní služby ČHMÚ.

„Prší a celou noc a část zítřejšího dne pršet bude,“ poznamenal Tomšů a dodal, že nejintenzivnější srážky by měly být v noci. Zítra přes den by měly začít slábnout.

Situace se však zhoršuje z hlediska stoupajících hladin řek. ČHMÚ predikuje, že nejvíce zasažené by mělo být Jesenicko, Opavsko, Ostravsko a střední Morava. „Tam (ve střední Moravě) budeme mít poměrně hodně srážek v následujících hodinách a během noci,“ sdělil Tomšů.

V současné době poměrně málo prší v oblasti Českých Budějovic. Podle Tomšů to však neznamená, že srážky ustanou. „Momentálně je to dané tím, že se řada přicházejících srážek pohybuje v pruzích konvektivních srážek a jsou místa, kde přechodně několik hodin neprší, ale pak se znovu přidají intenzivní srážky,“ uvedl.

Situaci také zhoršuje silný vítr, který umocňuje větší množství srážek ve vyšších polohách. V takových oblastech mohou být srážky dvojnásobné až trojnásobné oproti tomu, kdyby vítr nefoukal. „Zejména na Moravě začne vítr výrazně zesilovat a může způsobit poměrně velké škody,“ upozornil Radek Tomšů. V důsledku podmáčených terénů hrozí četné pády stromů. „To zkomplikuje situaci kolem řek a v dopravě,“ shrnul.

Srážky budou nadále velmi intenzivní

V současné chvíli začalo opět výrazně pršet ve středních Čechách, částečně se pruhy srážek pohybují od Krkonoš až po Šumavu. Obrovské srážky jsou ve východní polovině Česka, zejména na Moravě a v Jeseníkách.

„V Jeseníkách se dokonce vyskytují bouřky, takže srážky tam jsou momentálně velmi intenzivní. Na některých místech dosahují i desítek milimetrů za hodinu,“ řekl Seznam Zprávám Radek Tomšů, ředitel úseku předpovědní služby ČHMÚ.

V Ostravě napršel denní rekord – srážky se za sobotu pohybují přes 150 milimetrů, podotkl Tomšů a znovu připomněl, že se jedná o extrémní hodnotu na tak nízkou polohu.

Lze tak shrnout, že nejhorší situace je momentálně na Ostravsku a v severovýchodní části republiky – týká se oblasti Jeseníků či Opavska.

Změny ohledně dalšího vývoje srážek ČHMÚ nečeká. Srážky budou nadále od severovýchodu postupovat přes území Česka v pruzích a budou velmi intenzivní. V některých silnějších pruzích může intenzita srážek přesahovat desítky milimetrů.

V případě déletrvajících srážek hrozí jejich projevení na tocích v těchto místech. „Už se to projevuje. Během dnešního odpoledne došlo na dalších tocích ke stupňům povodňové aktivity,“ poznamenal Tomšů a dodal, že jich je aktuálně 250.

V Ostravě naměřeny rekordní srážky

Aktuálně dle meteoradaru Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) prší nejvíce ve východní části České republiky a na jihu Čech.

Avšak některé věci nejsou na radaru úplně vidět, upozorňuje Radek Tomšů z ČHMÚ. Kvůli návětrným efektům, které přináší silný vítr, není na radaru vidět, že na horách prší. Například v Krkonoších za poslední hodinu spadlo přibližně sedm milimetrů srážek.

Nejvíce deště stále padá na východě Česka a na jižní Moravě. V tuto chvíli byl v Ostravě naměřen denní rekord srážek, jejichž číslo se přibližuje 140 milimetrům od dnešního rána. „To je opravdu extrémní hodnota na takto nízkou polohu,“ vysvětluje Radek Tomšů. Takovéto úhrny jsou často zaznamenávány spíše při vydatných přívalových deštích v létě nebo v horských oblastech.

ČHMÚ očekává, že úhrny srážek budou dále vzrůstat. Důvodem jsou srážky, které do Čech přicházejí z Polska a jsou doprovázeny bouřkami. Momentálně se nachází těsně u hranic, a je proto možné, že na některých místech budou zaznamenány bleskové výboje.

Jedná se opravdu o mimořádnou situaci. V tuto chvíli je nejhorší situace na severovýchodě Čech, ať už na Jesenicku, Opavsku, nebo v přilehlých oblastech.

Nejvíc prší stále na Ostravsku

Za poslední tři hodiny, od ranních hodin do dopoledních hodin, nejvíce prší stále zejména na Ostravsku, ukazuje meteoradar Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Úhrny vydatných srážek zde dosahují až 50 mm za poslední tři hodiny.

Dále také dosti prší na jihu Čech, kde se srážkové úhrny pohybují až ke 20 mm. Významnou oblastí je také Jesenicko. Úhrny zde za poslední tři hodiny dosáhly až 30 mm srážek. Na severovýchodě Krkonoš srážky dosahují podobných hodnot jako na Ostravsku, tedy až 50 mm.

Jsou ale i oblasti, kde takřka neprší, poukazuje Radek Tomšů z ČHMÚ. Je tomu tak například na severozápadě Čech. Zde se větší komplikace nepředpokládají.

„Situace momentálně vypadá tak, jak jsme ji předpovídali. Nejhorší by měla být především na severovýchodním a severním návětří hor,“ upřesňuje Radek Tomšů.

Mapy.cz sledují stav řek

Pokud vás zajímá, jak vypadá situace s povodňovými stupni na všech řekách v České republice, použijte Mapy.cz, které přidaly kvůli současným povodním přímo do map body ukazující, jak vypadá aktuální situace.

Charakter srážek se změnil

V posledních hodinách prší nejvíce zejména na Ostravsku a Opavsku, hodně srážek je stále na Jeseníkách, popisuje aktuální situaci pro Seznam Zprávy Radek Tomšů z Českého hydrometeorologického ústavu.

Charakter srážek se trochu změnil – oproti pátku, kdy pršelo takřka na většině území, začíná pršet v pásech, které postupují od severovýchodu. Na některých místech, například v Ostravě, napršelo během posledních hodin každou hodinu 20 mm srážek.

Český hydrometeorologický ústav nadále předpokládá, že nejvyšší úhrny během dneška by měly být dosaženy na Jesenicku. Zde se čísla pohybují až kolem 200 mm srážek. Předpokládá se, že se situace bude ještě zhoršovat.

Načítám

Hlavní zprávy