Hlavní obsah
Online

Online: Povodně v Česku mají už pět obětí

Foto: Obec Lichnov

Zaplavená obec Zator na Bruntálsku.

aktualizováno •

Dění kolem povodňové situace v České republice i okolních zemích sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Vše o povodních v Česku, den šestý

  • Záplavy na Moravě mají čtvrtou oběť, nalezena byla seniorka z Kobylé nad Vidnavkou. Ženu strhl proud ze zbořeného domu,odešla z evakuačního centra.
  • Vláda na mimořádném jednání rozhodla, že nadcházející krajské a senátní volby se o víkendu konat budou.
  • Záplavy v Moravskoslezském kraji mají tři oběti. Během pondělí přibyli dva mrtví v Krnově, jeden byl v zaplaveném bytě. Už v neděli našli mrtvou ženu v říčce Krasovce.
  • Bez elektrické energie jsou v Česku desítky tisíc domácností. Poruchy působí popadané stromy a větvě kvůli větru a podmáčenému terénu.
  • Doposud muselo domovy opustit na 12 000 lidí, další evakuace se chystají. Záchranáři žádají lidi o spolupráci, aby je nemuseli evakuovat násilím jako v roce 1997. Na emotivním videu zveřejněném na sociálních sítích (níže v tomto online přenosu) ukázali, jak obtížné je přesvědčit některé lidi, aby odešli do bezpečí.
  • Předpověď počasí ukazuje, že od středy se déšť objeví jen výjimečně v podobě přeháněk - oproti předchozím dnům tedy velmi optimistická zpráva.
Načíst novější příspěvky

Změny v organizaci školního roku

O odlišnou organizaci školního roku kvůli povodním dosud požádalo 37 škol. Dalších 85 škol vyhlásilo minimálně dvoudenní ředitelské volno a 12 jich přešlo na distanční výuku.

Nejvíce žádostí o změnu organizace školního roku zaslaly ministerstvu školy z Moravskoslezského kraje. V případě odlišné organizace školního roku ze závažných technických či organizačních důvodů školy přeruší výuku, a to obvykle na dobu do 14 dnů. Všem školám, které o změnu kvůli povodni požádaly, ji ministerstvo schválilo. Resort o tom informoval v tiskové zprávě.

Další nárůst škod po povodních

Pojišťovny dnes zaznamenaly další nárůst povodňových škod, začaly také ve větší míře vyplácet peníze včetně záloh. Klientům poslaly první desítky milionů korun. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami. Do úterního večera bylo nahlášeno podle statistik České asociace pojišťoven 19 tisíc pojistných událostí za 2,1 miliardy Kč. Tato čísla stále narůstají, další data bude mít asociace dnes večer.

Praha začne odstraňovat protipovodňová opatření

Praha začne vzhledem k dobré předpovědi počasí ve čtvrtek odstraňovat protipovodňové zábrany, a to například ve Stromovce, Bubenči, Braníku nebo v ulici Varhulíkové v Holešovicích. Uzavřeny zůstávají náplavky a zastavena je stále lodní doprava na Vltavě. ČTK to po dnešním zasedání komise sdělil mluvčí magistrátu Tadeáš Provazník.

Povodňová komise by měla opět zasednout ve čtvrtek ve 13:00. V centru Prahy jsou uzavřena také vrata na Čertovce a mimo provoz jsou lanovka na Petřín i přívozy. Kvůli podmáčené půdě by si lidé měli dál dávat pozor na riziko pádu stromů.

Žádosti o nové občanky kvůli volbám jen do večera

Voličům, kteří přišli při záplavách o doklad totožnosti, umožní Ministerstvo vnitra zdarma zrychlené vydání občanského průkazu. O jeho vydání budou moci žádat občané s trvalým pobytem v zasažených oblastech, a to do dnešních 18:00. Ministerstvo uvedlo, že nový doklad doručí k příslušnému obecnímu úřadu do pátečních 14:00, kdy začínají volby do krajských zastupitelstev a Senátu.

Novela státního rozpočtu bude nezbytná

Novela letošního státního rozpočtu kvůli následkům povodní bude nezbytná. Novinářům to dnes při příchodu na jednání vlády řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Schválení novelizovaného rozpočtu předpokládá v horizontu jednoho až dvou měsíců. Objem potřebných dodatečných výdajů by podle Hladíka měla propočítat pracovní skupina pro financování obnovy po povodních. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) doplnil, že se skupina poprvé sejde ve čtvrtek dopoledne na Ministerstvu financí.

Vláda chce podle Hladíka co nejrychleji pomoci lidem a obcím postiženým povodněmi. V současnosti se ještě na řadě míst teprve odčerpává voda, až poté bude možné vyčíslit škody a vyčlenit na ně podporu, upozornil ministr. „Musíme správně kvantifikovat objem finančních prostředků, který bude potřeba,“ zdůraznil.

Poptávka po elektrocentrálách nebo pitné vodě

Povodněmi zasažené obce a kraje nyní nejčastěji z hmotných rezerv státu poptávají elektrocentrály, kontejnery na pitnou vodu a vysoušeče. Správa státních hmotných rezerv (SSHR) dosud vydala stovky kusů této techniky, nejvíc do Moravskoslezského a Olomouckého kraje. Dnes chystá dodávku dalších zařízení. ČTK to dnes řekl šéf SSHR Pavel Švagr.

„Aktuálně je z obcí největší poptávka po elektrocentrálách nebo kontejnerech na pitnou vodu. Nyní řešíme také vysoušeče, které budeme vydávat během dnešního dne,“ uvedl Švagr.

Část evakuovaných v Ostravě se začne vracet domů

Obyvatelé z některých evakuovaných částí Ostravy se budou moci postupně vracet domů. Měli by být ale opatrní. Dům jim v případě potřeby pomůže prohlédnout statik. Novinářům to dnes řekli primátor Jan Dohnal (ODS) a jeho náměstek pro životní prostředí Aleš Boháč (Starostové pro Ostravu).

Podle primátora by během dneška měla být ukončena evakuace jižní části Nové Vsi. Voda tam výrazně zaplavila severní část tohoto obvodu, stoupala tam až do výšky šesti metrů. Jižní část se ale podařilo uchránit. Podobná situace by mohla být i v centrálním městském obvodu, kde by se lidé mohli začít vracet do Přívozu, zaplavení jeho části způsobila trhlina v hrázi v úseku soutoku Opavy a Odry. Voda se pak začala rozlévat do města. Na provizorní opravě hráze by se dnes mělo začít pracovat. Z Přívozu muselo být zachráněno asi 600 lidí včetně dětí.

„Věřím, že nejpozději během čtvrtku dojde k ukončení evakuace i na pomezí Koblova a Antošovic,“ řekl Dohnal.

Voda v Opavě poškodila šest a půl tisíce staveb

Povodeň v Opavě zasáhla plochu o rozloze deset kilometrů čtverečních a 6 500 staveb. Město už nemá kam odvážet vyhozený odpad, hledá prostory. ČTK to řekl mluvčí města Roman Konečný. Dnes Opavu navštívil prezident Petr Pavel. Primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO) už dříve celkovou škodu způsobenou velkou vodou ve městě odhadl na několik miliard korun.

S volbami potřebuje pomoci 35 obcí

Zatopených obcí, jimž stát pomůže se zajištěním krajských a senátních voleb, je podle ministra vnitra Víta Rakušana zatím 35, což představuje odhadem 200 okrsků.

Hladina Rožmberka stále stoupá

Odtok z Rožmberka se zvýšil, ale do rybníka zatím stále více vody přitéká a jeho hladina stoupá. Lužnice se pod Rožmberkem rozlévá do krajiny.

Kompenzace pro zemědělce

Kompenzace pro zemědělce zasažené záplavami závisí na rozsahu škod, uvedlo Ministerstvo zemědělství. Pojišťovny mají zatím nahlášeno přes 30 škod, očekávají ale další.

Volit se bude i ve stanech

Lidé ze záplavami zasažených obcí budou moci podle ministra vnitra Víta Rakušana volit krajské zastupitele ve stanech, jsou-li standardní volební místnosti zatopeny.

V Libereckém kraji se kvůli povodni musí přestěhovat volební místnost ve Višňové

V Libereckém kraji se kvůli povodni musí přestěhovat jediná volební místnost z 582. Ve Višňové na Liberecku budou lidé místo na obecním úřadě volit zhruba o 300 metrů dál v knihovně. Další čtyři volební místnosti najdou voliči tam, kde jsou zvyklí. ČTK to dnes řekla vedoucí voleb Krajského úřadu Libereckého kraje Pavlína Kroupová. Višňová byla o víkendu povodní v kraji zasažena nejvíc, v sobotu a znovu v neděli zaplavila velká voda silnice a odřízla obec od okolí, teď už jsou ale všechny opět průjezdné.

„My jsme na obecním úřadu měli zázemí pro dobrovolníky, hasiče a podobně a to tam ještě musíme zanechat, proto jsme zažádali o přesun jednoho okrsku. Přesunuli jsme ho do knihovny, abychom na obecním úřadu mohli nějak dál fungovat. To jediné jsme museli udělat, abychom zajistili průběh voleb,“ řekl starosta Višňové Michal Scheidl (Devítka). V obci žije zhruba 1350 obyvatel, voličů je bezmála 1100, další volební místnosti jsou v osadách Andělka, Minkovice, Předlánce a Víska, informaci o změně obec podle něj zveřejní v systému Munipolis.

Záplavy na Moravě mají čtvrtou oběť

Záplavy na Moravě mají čtvrtou oběť, nalezena byla seniorka z Kobylé nad Vidnavkou. Ženu strhl proud ze zbořeného domu, odešla z evakuačního centra.

Miliardové škody v Ostravě

Záplavy v Ostravě napáchaly podle odhadů škody za několik miliard korun. Výrazné jsou hlavně škody na vodohospodářské a dopravní infrastruktuře.

Pomohou další vojáci

Do odstraňování následků povodní se zatím zapojilo asi 330 vojáků, další se nasazují v těchto hodinách, řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Osobní doprava na D1 se obnoví

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) by dnes mělo pustit do Ostravy osobní dopravu po dálnici D1, odklon přes D48 bude nadále určen pro tranzitující kamiony do Polska. D1 zůstává zatopená na 370. kilometru u Bohumína.

ŘSD by mělo na D1 také odblokovat exit 311 u Bělotína ve směru od Prahy a dnes bude volný po úterním vyčerpání vody i sjezd a nájezd na 361. kilometru v ostravské části Přívoz. Od úterý je zprovozněný v Ostravě exit 357 – Severní spoj.

„Na zbytku trasy bude ŘSD intenzivně pracovat, aby mohlo pustit provoz co nejdříve,“ uvedl mluvčí Ministerstva dopravy František Jemelka.

Ztracené doklady pro volby do pátku

Voličům, kteří přišli při záplavách o doklad totožnosti, chce Ministerstvo vnitra zdarma umožnit zrychlené vydání občanského průkazu. Tuto možnost budou moci využít občané s trvalým pobytem v zasažených oblastech. V tiskové zprávě ministerstvo uvedlo, že nový doklad doručí k příslušnému obecnímu úřadu do pátečního poledne. Volby do krajských zastupitelstev a Senátu začínají v pátek ve 14:00.

Technicky chce vnitro využít možnosti získání občanského průkazu ve zkrácené lhůtě do pěti pracovních dnů. Nové průkazy plánuje distribuovat „nestandardním způsobem“ na obecní úřady s rozšířenou působností, kde si o ně lidé předtím zažádají. „Distribuci budou provádět pracovníci Ministerstva vnitra, čímž dojde ke zkrácení doby mezi náběrem a předáním dokladu,“ uvedlo ministerstvo.

EK dostala žádost ČR o pomoc po povodních, nabídlo se Slovinsko, řekl komisař

Evropská komise v úterý dostala českou žádost o pomoc po záplavách prostřednictvím unijního systému civilní ochrany. V debatě s europoslanci to dnes řekl eurokomisař pro krizové situace Janez Lenarčič, podle něhož již nabídlo pomoc Slovinsko.

Europoslanci na plenární schůzi ve Štrasburku zařadili mimořádnou debatu o možnostech pomoci po povodních, které zasáhly středoevropské země včetně Česka.

„Nabídli jsme pomoc a rychlou reakci prostřednictvím mechanismu civilní ochrany, k dispozici jsou okamžitě lidé i materiál,“ popsal na úvod debaty Lenarčič jednu z možných cest, jak může EU postiženým státům pomoci. Český vicepremiér Vít Rakušan (STAN) v úterý prohlásil, že země požádala o 15 000 vysoušečů. Podle Lenarčiče česká žádost dorazila do Bruselu v úterý odpoledne. Blíže nespecifikovanou pomoc zatím nabídlo Slovinsko.

Hanušovice vyhlásily sbírku, škody po protržených hrázích jsou enormní

Město Hanušovice na Šumpersku, ve kterém žije zhruba 2900 lidí, vyhlásilo na pomoc místním obyvatelům po katastrofických záplavách veřejnou sbírku. Peníze pomohou opravit i zcela zničenou městskou infrastrukturu. Škody podle starosty Marka Kostky (Generace Y) jsou enormní, zkáza se ukazuje poté, co opadla voda. Ta se do ulic města dostala po protržení hráze nad městem, další hráz přetekla. Evakuováno bylo několik set lidí, řekl dnes ČTK starosta. Město má obavu, aby objekty stihli lidé včas vysušit, zima totiž do těchto míst přichází brzo.

„Lidé mají na domech obrovské škody, v některých barácích bylo přes metr vody. Ztráty na městském majetku si zatím ani netroufám odhadnout. Chci poděkovat všem, kteří nám pomáhají, i zdejším lidem, že okamžitě po opadnutí vody začali s úklidem a opravami,“ uvedl Kostka. Škody podle něj budou dosahovat minimálně několika desítek milionů korun. „Teď musíme hlavně pomoci lidem, aby měli kde bydlet na zimu. Domy jsou podmáčené, vysoušečů je v republice hrozně málo, ale ty podmáčené baráky se musejí dát do kupy. Což je tady za měsíc a půl, maximálně dva měsíce,“ doplnil starosta.

Zvláštní sbírkový účet je veden pod číslem 131-2670560217/0100.

NačítámNačíst starší příspěvky

Hlavní zprávy