Hlavní obsah
Online

Online: Povodně v Česku mají už pět obětí

Foto: Obec Lichnov

Zaplavená obec Zator na Bruntálsku.

aktualizováno •

Dění kolem povodňové situace v České republice i okolních zemích sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Vše o povodních v Česku, den šestý

  • Záplavy na Moravě mají čtvrtou oběť, nalezena byla seniorka z Kobylé nad Vidnavkou. Ženu strhl proud ze zbořeného domu,odešla z evakuačního centra.
  • Vláda na mimořádném jednání rozhodla, že nadcházející krajské a senátní volby se o víkendu konat budou.
  • Záplavy v Moravskoslezském kraji mají tři oběti. Během pondělí přibyli dva mrtví v Krnově, jeden byl v zaplaveném bytě. Už v neděli našli mrtvou ženu v říčce Krasovce.
  • Bez elektrické energie jsou v Česku desítky tisíc domácností. Poruchy působí popadané stromy a větvě kvůli větru a podmáčenému terénu.
  • Doposud muselo domovy opustit na 12 000 lidí, další evakuace se chystají. Záchranáři žádají lidi o spolupráci, aby je nemuseli evakuovat násilím jako v roce 1997. Na emotivním videu zveřejněném na sociálních sítích (níže v tomto online přenosu) ukázali, jak obtížné je přesvědčit některé lidi, aby odešli do bezpečí.
  • Předpověď počasí ukazuje, že od středy se déšť objeví jen výjimečně v podobě přeháněk - oproti předchozím dnům tedy velmi optimistická zpráva.
Načíst novější příspěvky

Pomohou další vojáci

Do odstraňování následků povodní se zatím zapojilo asi 330 vojáků, další se nasazují v těchto hodinách, řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Osobní doprava na D1 se obnoví

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) by dnes mělo pustit do Ostravy osobní dopravu po dálnici D1, odklon přes D48 bude nadále určen pro tranzitující kamiony do Polska. D1 zůstává zatopená na 370. kilometru u Bohumína.

ŘSD by mělo na D1 také odblokovat exit 311 u Bělotína ve směru od Prahy a dnes bude volný po úterním vyčerpání vody i sjezd a nájezd na 361. kilometru v ostravské části Přívoz. Od úterý je zprovozněný v Ostravě exit 357 – Severní spoj.

„Na zbytku trasy bude ŘSD intenzivně pracovat, aby mohlo pustit provoz co nejdříve,“ uvedl mluvčí Ministerstva dopravy František Jemelka.

Ztracené doklady pro volby do pátku

Voličům, kteří přišli při záplavách o doklad totožnosti, chce Ministerstvo vnitra zdarma umožnit zrychlené vydání občanského průkazu. Tuto možnost budou moci využít občané s trvalým pobytem v zasažených oblastech. V tiskové zprávě ministerstvo uvedlo, že nový doklad doručí k příslušnému obecnímu úřadu do pátečního poledne. Volby do krajských zastupitelstev a Senátu začínají v pátek ve 14:00.

Technicky chce vnitro využít možnosti získání občanského průkazu ve zkrácené lhůtě do pěti pracovních dnů. Nové průkazy plánuje distribuovat „nestandardním způsobem“ na obecní úřady s rozšířenou působností, kde si o ně lidé předtím zažádají. „Distribuci budou provádět pracovníci Ministerstva vnitra, čímž dojde ke zkrácení doby mezi náběrem a předáním dokladu,“ uvedlo ministerstvo.

EK dostala žádost ČR o pomoc po povodních, nabídlo se Slovinsko, řekl komisař

Evropská komise v úterý dostala českou žádost o pomoc po záplavách prostřednictvím unijního systému civilní ochrany. V debatě s europoslanci to dnes řekl eurokomisař pro krizové situace Janez Lenarčič, podle něhož již nabídlo pomoc Slovinsko.

Europoslanci na plenární schůzi ve Štrasburku zařadili mimořádnou debatu o možnostech pomoci po povodních, které zasáhly středoevropské země včetně Česka.

„Nabídli jsme pomoc a rychlou reakci prostřednictvím mechanismu civilní ochrany, k dispozici jsou okamžitě lidé i materiál,“ popsal na úvod debaty Lenarčič jednu z možných cest, jak může EU postiženým státům pomoci. Český vicepremiér Vít Rakušan (STAN) v úterý prohlásil, že země požádala o 15 000 vysoušečů. Podle Lenarčiče česká žádost dorazila do Bruselu v úterý odpoledne. Blíže nespecifikovanou pomoc zatím nabídlo Slovinsko.

Hanušovice vyhlásily sbírku, škody po protržených hrázích jsou enormní

Město Hanušovice na Šumpersku, ve kterém žije zhruba 2900 lidí, vyhlásilo na pomoc místním obyvatelům po katastrofických záplavách veřejnou sbírku. Peníze pomohou opravit i zcela zničenou městskou infrastrukturu. Škody podle starosty Marka Kostky (Generace Y) jsou enormní, zkáza se ukazuje poté, co opadla voda. Ta se do ulic města dostala po protržení hráze nad městem, další hráz přetekla. Evakuováno bylo několik set lidí, řekl dnes ČTK starosta. Město má obavu, aby objekty stihli lidé včas vysušit, zima totiž do těchto míst přichází brzo.

„Lidé mají na domech obrovské škody, v některých barácích bylo přes metr vody. Ztráty na městském majetku si zatím ani netroufám odhadnout. Chci poděkovat všem, kteří nám pomáhají, i zdejším lidem, že okamžitě po opadnutí vody začali s úklidem a opravami,“ uvedl Kostka. Škody podle něj budou dosahovat minimálně několika desítek milionů korun. „Teď musíme hlavně pomoci lidem, aby měli kde bydlet na zimu. Domy jsou podmáčené, vysoušečů je v republice hrozně málo, ale ty podmáčené baráky se musejí dát do kupy. Což je tady za měsíc a půl, maximálně dva měsíce,“ doplnil starosta.

Zvláštní sbírkový účet je veden pod číslem 131-2670560217/0100.

Vládní pracovní skupina bude řešit financování obnovy veřejného majetku

Vládní pracovní skupina pro financování obnovy po povodních se bude soustředit na zajištění peněz pro rekonstrukci veřejného majetku. Skupina porovná dostupné prostředky z národních i evropských programů s odhadem škod, na základě toho případně Ministerstvo financí připraví návrh úprav letošního státního rozpočtu. Na dotaz ČTK to uvedlo Ministerstvo financí. O zřízení pracovní skupiny rozhodla v pondělí vláda, vede ji ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

V první fázi práce skupiny, která potrvá řádově několik dnů, ministerstvo shromáždí údaje o všech dostupných prostředcích financování obnovy z národních i evropských programů. Ředitelka odboru komunikace Ministerstva financí Michaela Lagronová upozornila na to, že nyní je řízení těchto programů rozdělené mezi několik ministerstev, cílem je informace soustředit na jednom místě. Zároveň Ministerstvo financí zjistí, jak rychle jsou peníze z daných programů dostupné. Lagronová uvedla, že například peníze z Fondu solidarity EU by bylo možné vyplatit až s mnohaměsíčním zpožděním, s obnovou po povodních je ale třeba začít co nejrychleji.

Do Bohumína přijel prezident Pavel

Do Bohumína na Karvinsku dnes přijel prezident Petr Pavel. Město o víkendu výrazně zasáhla povodeň, jeho velká část je od té doby bez elektřiny. Mluvčí bohumínské radnice Jana Končítková řekla, že s prezidentem právě vyrážejí do terénu na obhlídku města. Podívat by se měl například do zničené části města Pudlov.

V úterý Moravskoslezský kraj navštívil premiér Petr Fiala (ODS) s některými ministry. Prohlédli si z vrtulníku některá povodní poničená místa, byli například v Opavě.

Hejtman Libereckého kraje Půta odvolal stav nebezpečí pro Frýdlantský výběžek

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) ukončil k 12:00 stav nebezpečí pro Frýdlantský výběžek. Vyhlásil ho na žádost starostů v neděli v 17:00, aby usnadnil evakuaci lidí z oblastí nejohroženějších velkou vodou. Ve výběžku žije v 18 městech a obcích 24 000 obyvatel a v té době nebylo jasné, jaká bude v dalších hodinách situace na tamních tocích. Už v pondělí voda opadla a kolem 50 evakuovaných z Višňové, Bulovky a Raspenavy se mohlo vrátit domů.

„Situace je klidná, na území kraje není žádný stav povodňové aktivity, se stavem nebezpečí končí také krajská povodňová komise. Do pondělního večera mají obce a další instituce za úkol zmapovat škody na svém území, abychom se poradili, jak je budeme následně odstraňovat,“ doplnil hejtman. Škody jsou podle něj ale významně nižší než po bleskových povodních v roce 2010, a to i proto, že po nich infrastruktura prošla z velké části rekonstrukcí. Pokud jde o krajský majetek, jsou podle něj poškozené jen jednotlivé úseky silnic na Frýdlantsku.

Je třeba monitorovat stav komárů i stromů na podmáčené půdě

Všechny toky zvednuté extrémními srážkami z konce minulého týdne na území Česka už kulminovaly s výjimkou dolního Labe, ani tam nebezpečí nehrozí. Řeka by tam měla začít klesat dnes, řekl dnes novinářům po posledním jednání Ústřední povodňové komise ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Škody bude možné shrnout během několika dnů, už nyní je jasné, že nejpostiženějšími regiony budou Moravskoslezský a Olomoucký kraj.

Po poklesu hladin mají správci zajistit sanaci toků pro případ, že by přišla další velká voda. Česká inspekce životního prostředí zkontroluje ukládání odpadů, které bude třeba svážet v postižených oblastech na speciální místa. Zaměří se i na podniky, kterými záplavy prošly. V zasažených oblastech mají opět začít fungovat čistírny odpadních vod. Krajské veterinární správy dostaly za úkol sběr uhynulých zvířat, která zlikvidují kafilerie na území Olomouckého kraje.

„Je třeba monitorovat stav komárů i stromů na podmáčené půdě. Rozsáhlé laguny mohou místy zůstat ještě dlouhé dny i týdny, stromy padat i dva tři týdny po podmáčení, “ shrnul Hladík výstup z jednání.

Bělica žádá armádu o pomoc se zajištěním elektřiny a stavbou mostů na Bruntálsku

Moravskoslezský hejtman Josef Bělica (ANO) požádal armádu o pomoc s postavením tří mostů v oblasti Města Albrechtic a Holčovic na Bruntálsku poničených povodní a dnes požádá o pomoc při zajištění elektrického vedení mezi Krnovem a Vrbnem pod Pradědem. Na pomoc budou nasazeni i vězni. V Ostravě bude pokračovat preventivní evakuace Domova Slunovrat v Přívoze. Hejtman to řekl po dnešním zasedání krajského krizového štábu.

Krnov je jedním z povodní nejzasaženějších měst, lidé tam jsou dosud bez elektřiny i bez vody. „V Krnově se intenzivně pracuje na rozvodech vysokého i nízkého napětí. Zprovozňují se linie elektrického napětí tam, kde je to bezpečné,“ řekl hejtman. Obdobná situace je v Bohumíně na Karvinsku, kde voda zatopila rozvodnu. Hejtman řekl, že se společnosti ČEZ daří Bohumín připojit z jiných rozvoden.

Hasiči pátrají po člověku, kterého policisté spatřili v Labi

Hasiči a policisté pátrají po osobě, kterou policejní hlídka spatřila v Labi u Mariánského mostu v Ústí nad Labem. Pátrání hasiči začali hodinu před půlnocí, zapojily se i jednotky dobrovolných hasičů a podniku Správy železnic. „Osobu jsme hledali za pomoci pozemního průzkumu na březích řeky, nasazením pěti člunů v úseku Ústí nad Labem – Horní Žleb a dronu s termokamerou,“ uvedli hasiči.

Policie využila pozemní hlídky, nasvítila na několika místech řečiště a použila k průzkumu policejní vrtulník v úseku Ústí nad Labem – Horní Žleb. Policejní hlídka, která spatřila osobu jako první, vhodila do řeky chemické světlo z důvodu sledování rychlosti proudu vody. Tato světelná značka byla naposledy spatřena v oblasti Těchlovic na Děčínsku. Osobu hasiči nenašli a zásah ukončili v 5:22. Dnes bude pátrací akce pokračovat.

Dunaj v Bratislavě zůstává na vysoké úrovni

Hladina Dunaje v Bratislavě, která podle dřívějších informací slovenských úřadů kulminovala v úterý, se i dnes ráno držela na vysoké úrovni. Dunaj ve slovenské metropoli ráno dosáhl výšky 967 centimetrů, v noci na dnešek byl až na 983 centimetrech. Řeka Morava ve své horní části slovenského úseku již klesla. Obě řeky na Slovensku nadále dosahují třetího stupně povodňové aktivity.

Hladina Labe v Sasku dál pomalu stoupá

Hladina Labe v Sasku dál pomalu stoupá. V Drážďanech je těsně pod hranicí vyhlášení třetího povodňového stupně, vyplývá z informací zemského povodňového centra, které zveřejnila ČTK. Na ostatních tocích v Sasku se situace uklidnila, na Lužické Nise už žádný výstražný stupeň neplatí. Hladina řek opadá také v Bavorsku s výjimkou Isaru. Na povodňovou vlnu se nyní připravují především v Braniborsku, kam Odra přinese vodu z Česka a Polska. Větší škody povodně v Německu zatím nezpůsobily.

Dosažení druhého nejvyššího stupně povodňového nebezpečí se v Drážďanech čeká dnes dopoledne, nyní je hladina na 5,99 metru, tedy pouhý centimetr pod hranicí třetího stupně. Ten znamená, že by voda mohla zaplavit zastavěné pozemky, silnice a železniční tratě. Běžný stav hladiny je v saské metropoli 1,5 metru. Kulminovat by tu měla řeka v noci na čtvrtek, a to zhruba na 6,2 metru. Při povodních v roce 2002 dosáhlo Labe v Drážďanech na 9,4 metru.

Dyje a Morava zůstávají v Jihomoravském kraji na třetím stupni

Třetí stupeň povodňově aktivity zůstává v Jihomoravském kraji na řece Dyji a Moravě. Morava protékající Hodonínskem a Břeclavskem odvodňuje Jeseníky, kde za čtyři dny extrémně pršelo. Ve Strážnici na Hodonínsku vystoupala na třetí povodňový stupeň v neděli, hladina se následně až do úterý držela blízko hranice extrémní povodně. Řekou protékalo při kulminaci 719 metrů krychlových vody za sekundu. Povodí Moravy ji rozlévalo i do lužních lesů na Soutoku. Nyní průtok klesl na 550 metrů krychlových za sekundu. Podle předpovědi má pod třetí povodňový stupeň hladina řeky klesnout v noci na čtvrtek.

Dyje v Podhradí na Dyjí, kam přitéká Dyje z Rakouska, v noci klesla na druhý stupeň povodňové aktivity a hladina bude dál klesat. Do vranovské přehrady z Dyje nyní přitéká 145 metrů krychlových vody za sekundu, odtok z Vranova se stále drží na 200 metrech krychlových. Dále po toku včetně Znojma je tedy hladina na třetím stupni povodňové aktivity.

Ráno klesla po několika dnech z třetího na druhý stupeň Svratka v Židlochovicích na Brněnsku. Na většině míst se očekává postupný pokles hladin, místy stagnace. Hladiny řek ovlivňuje i odpouštění z nádrží.

Ve středních Čechách platí třetí povodňový stupeň jen na Labi v Mělníku

Ve Středočeském kraji platí dnes ráno třetí povodňový stupeň pouze na Labi v Mělníku, voda už tam ale nestoupá. „Průtoky na všech tocích jsou již na poklesu. Výjimkou je dolní Labe, kde po půlnoci začala plošná kulminace v profilu Mělník,“ uvedlo v ranní informační zprávě Povodí Labe. Hladina Labe v Mělníku dnes před 7:00 dosahovala výšky 608 centimetrů. Labe v Kostelci nad Labem na Mělnicku je na druhém stupni a pozvolna klesá. Na dalších tocích je na osmi místech nejnižší povodňový stupeň, hladiny dál klesají.

První povodňový stupeň má Sázava v Nespekách na Benešovsku, v Kácově a ve Zruči nad Sázavou na Kutnohorsku. V úterý platil na všech třech místech druhý stupeň. Bdělost ještě platí na Doubravě ve Žlebech, na Blanici v Louňovicích pod Blaníkem, na Vltavě ve Vraňanech a Botiči v Průhonicích u Prahy.

Na jihu Čech zatím platí nejvyšší povodňový stupeň stále na 13 místech

Na jihu Čech platí nejvyšší povodňový stupeň na 13 místech. Hladina Lužnice, do níž začal v úterý přetékat bezpečnostním přelivem rybník Rožmberk, zatím stagnuje, uvedla ČTK. Hladina řeky by mohla přes den ještě stoupnout, protože se zvýší odtok z Rožmberka.

Zatím z rybníku do Lužnice teče přibližně 20 až 30 krychlových metrů vody za sekundu. Během dne by se měl objem navýšit až na 80 krychlových metrů za sekundu. Pokud se pak hladina řeky zvýší výrazně, hrozí, že se voda rozlije v některých obcích a městech na Lužnici. Ve Veselí nad Lužnicí proto dnes budou rozhodovat o případné evakuaci části obyvatel z míst poblíž soutoku Lužnice a Nežárky. Nastala by ve chvíli, kdy by hrozilo, že se řeka dostane přes protipovodňové zábrany, které mají zabránit padesátileté vodě. Podle úterních odhadů by se tak stát nemělo, protože hladina by měla zůstat na nižší úrovni.

Kromě Lužnice a jejího přítoku Nežárky platí nejvyšší povodňový stupeň stále na Blanici, Stropnici a Malši. Na těchto řekách ale už hladina klesá.

V Pardubickém kraji je na třetím stupni jen Loučná v Dašicích

V Pardubickém kraji již zůstává třetí, tedy nejvyšší povodňový stupeň pouze na Loučné v Dašicích. Řeka kulminovala v noci z pondělí na úterý, od té doby hladina zvolna klesá, vyplývá z údajů Povodí Labe. Snižují se i průtoky na dalších tocích, druhý stupeň – pohotovost – platil v 6:00 na Novohradce v Úhřeticích a na Chrudimce v Padrtech a Nemošicích.

Ze třetího na první stupeň se snížila hladina Labe v Němčicích a Přelouči na Labi. Takzvaná bdělost platí ještě na Tiché Orlici v Čermné nad Orlicí, Chrudimce v Přemilově a Hamrech, na Novohradce v Luži a na Loučné v Litomyšli a Cerekvici nad Loučnou.

Hladiny řek v Olomouckém kraji dál klesají

Hladiny rozvodněných řek v Olomouckém kraji v noci na dnešek dál klesly. Třetí stupeň povodňové aktivity, který značí ohrožení, platí už jen na řece Moravě v Olomouci. Její hladina kulminovala v úterý na 492 centimetrech a od té doby setrvale klesá. Dnes v 5:50 dosahovala 436 centimetrů. Třetí stupeň je v Olomouci vyhlašován při 430 centimetrech. Druhý stupeň platí na Romži v Polkovicích na Přerovsku. Na dalších osmi místech v kraji je první stupeň, i tam hladiny klesají.

Ráno bylo v Česku něco málo přes sto povodňových stavů, hladiny dál klesají

Povodňových stavů v Česku dál ubylo blízko ke stovce, ještě po půlnoci jich bylo zhruba o 20 víc a v úterý ráno 160, uvedla ČTK. Stupeň ohrožení zůstával dnes ráno na 26 místech, zejména na jihočeských řekách, Dyji, Moravě a dolním Labi. Hladiny již většinou kulminovaly, vzestup se ještě čeká na jihu Čech a Labi. Vyplývá to z údajů na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před 7:00.

Hladina Labe v Ústeckém kraji dál pomalu roste, kulminace se čeká dnes

Hladina Labe na dolním toku dál pomalu stoupá. Zvyšuje se pouze o centimetry a nezpůsobuje zatím výrazné problémy. Voda se vylila pouze do polí, zaplavila venkovní hřiště, dostala se na cyklostezku a zatopila silnici do Dolního Žlebu na Děčínsku, kam dnes úředníci děčínského magistrátu povezou vlakem vše potřebné k volbám.

Města a obce postavily podél Labe povodňové stěny a pytle s pískem mají před domy majitelé nemovitostí, které jsou nejblíže k řece. V ochranných přístavech jsou uvázány lodě. Problémy jsou na místech, kde se do Labe vlévá Ohře a Bílina. Tam se voda rozlévá a tvoří se laguny. Hasiči vodu odčerpávají.

Na krajském úřadě a ve městech znovu zasednou povodňové komise. Kulminace Labe se očekává dnes.

NačítámNačíst starší příspěvky

Hlavní zprávy