Hlavní obsah
Online

Online: Povodně v Česku mají už pět obětí

Foto: Obec Lichnov

Zaplavená obec Zator na Bruntálsku.

aktualizováno •

Dění kolem povodňové situace v České republice i okolních zemích sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Vše o povodních v Česku, den šestý

  • Záplavy na Moravě mají čtvrtou oběť, nalezena byla seniorka z Kobylé nad Vidnavkou. Ženu strhl proud ze zbořeného domu,odešla z evakuačního centra.
  • Vláda na mimořádném jednání rozhodla, že nadcházející krajské a senátní volby se o víkendu konat budou.
  • Záplavy v Moravskoslezském kraji mají tři oběti. Během pondělí přibyli dva mrtví v Krnově, jeden byl v zaplaveném bytě. Už v neděli našli mrtvou ženu v říčce Krasovce.
  • Bez elektrické energie jsou v Česku desítky tisíc domácností. Poruchy působí popadané stromy a větvě kvůli větru a podmáčenému terénu.
  • Doposud muselo domovy opustit na 12 000 lidí, další evakuace se chystají. Záchranáři žádají lidi o spolupráci, aby je nemuseli evakuovat násilím jako v roce 1997. Na emotivním videu zveřejněném na sociálních sítích (níže v tomto online přenosu) ukázali, jak obtížné je přesvědčit některé lidi, aby odešli do bezpečí.
  • Předpověď počasí ukazuje, že od středy se déšť objeví jen výjimečně v podobě přeháněk - oproti předchozím dnům tedy velmi optimistická zpráva.
Načíst novější příspěvky

Nemocnice ruší zákazy návštěv

Uherskohradišťská nemocnice dnes zrušila zákaz návštěv. ČTK to sdělila mluvčí Lucie Sedláčková. Zákaz platil kvůli povodním v regionu od neděle. Od stejného dne byl také ve zlínské krajské nemocnici, která jej zrušila v pondělí. Vedení nemocnic reagovala na pokles hladin řek a návštěvy opět povolila.

„Na řece Moravě v naší oblasti přestal platit třetí stupeň povodňové aktivity, který znamená stav ohrožení, a proto jsme zrušili zákaz návštěv,“ uvedl předseda představenstva Uherskohradišťské nemocnice Petr Sládek.

Několik domů a mostů voda strhla také v Karlovicích

Voda v Karlovicích na Bruntálsku strhla několik domů a mostů. Starostka Jana Helekalová (Pro obnovu Karlovic) místo popisuje jako měsíční krajinu a středověk. Karlovice jsou bez vody a elektřiny. Do Karlovic ale dorazili první dobrovolníci připravení pomáhat. Obec si sehnala těžkou techniku potřebnou na úklid a likvidaci naplaveného bahna a dalšího materiálu.

Letecké záběry Rožmberka

Obce na jihu Čech stále sledují situaci okolo rybníku Rožmberk, kde voda dopoledne začala přetékat bezpečnostním přelivem. Hejtman Martin Kuba (ODS) uvedl, že vlna je rozložená a neobjeví se okamžitě.

„Musíme se na to ale dole prostě připravit a věřit, že se podaří vybalancovat tok Lužnice a Nežárky co nejlépe. Dopoledne jsme s hasiči absolvovali monitorovací let nad některými částmi kraje, abychom měli přesnější představu o tom, jak to hlavně v povodí Lužnice vypadá,“ uvedl Kuba.

Video, které jihočeský hejtman zveřejnil na svém facebookovém účtu:

Letecké záběry Rožmberka.Video: facebook/KubaODS

V Polsku mají povodně nejméně šest obětí

Povodně v Polsku si vyžádaly životy šesti lidí, uvedla dnes mluvčí policejního prezidia Katarzyna Nowaková podle portálu wyborcza.pl. Obětí ale ve skutečnosti bude pravděpodobně více. Úřady v Kladsku, jehož centrum v neděli zalila voda, podle Polského rozhlasu Vratislav zmiňují, že v širším okolí města je nejméně deset mrtvých.

Z neoficiálních informací reportéra rozhlasu vyplývá, že mnoho dalších lidí je pohřešovaných a o jejich osudu se nic neví.

Vrtulníky dopravily na Jesenicko 18 tun humanitární pomoci

Šest vojenských vrtulníků dopravilo do záplavami zdevastovaných oblastí Jesenicka 18 tun potravinové a humanitární pomoci. Pomoc byla distribuována do nejpostiženějších obcí v okolí řek Vidnávka a Bělá.

Mezi Jeseníkem a Písečnou se technikům zároveň podařilo zprovoznit železniční trať, po které však nyní nejezdí vlaky, ale speciální obojživelné vozidlo hasičů. Distribuovat bude humanitární pomoc do oblastí, které po záplavách zůstaly odříznuté.

„Obrovské poděkování patří všem zasahujícím složkám, které jsou již několik dní nasazeny na záchranné a likvidační práce. Aktuálně bych speciálně poděkoval společnosti ČEZ, které se postupně daří obnovovat dodávky elektřiny v postižených oblastech, což je teď pro obce a jejich obyvatele zásadní prioritou,“ řekl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (STAN).

Povodní nebyly podle hygieniků postižené žádné vodárny

Podle hlavní hygieničky Barbory Mackové nejsou zatím informace o tom, že by povodeň poškodila některou z vodáren dodávajících vodu do velké oblasti nebo měla dopad na kvalitu dodávané vody. Přesto by podle ní měli lidé vodu z kohoutku, pokud jim teče, před pitím převařit. Místo vody z vlastních studní by měli využívat balenou nebo z dovezených cisteren.

„V této chvíli nemáme informace, že by byl někde nějaký problém,“ řekla ČT a ČTK. Zatím podle ní v žádném kraji nezaznamenali ani vyšší výskyt některého z infekčních onemocnění. „Ale samozřejmě v rámci zkušeností s povodněmi se mohou objevit infekce, ať už je to leptospiróza, nebo třeba žloutenka typu A,“ dodala.

Sněmovna minutou ticha uctila oběti povodní

Minutou ticha uctila Sněmovna v úvodu dnešního jednání oběti nynějších záplav, které zasáhly především sever Moravy. Vyzvala k tomu předsedkyně dolní parlamentní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Podle dosavadních informací připravily záplavy o život tři lidi. Dalších sedm je podle policie pohřešováno.

Opilý muž si vymyslel pád dívek do řeky, pátraly po nich desítky záchranářů

Tři hodiny zbytečně pátrali v pondělí večer záchranáři po dvou dívkách, jejichž údajný pád do rozvodněné Moravské Sázavy nedaleko vlakového nádraží v Zábřehu na Šumpersku oznámil na tísňovou linku opilý muž. Do rozsáhlého pátraní se ihned zapojili strážníci, policejní hlídky i psovod se psem. Přivolán byl také vrtulník s termovizí. Po dívkách nakonec pátralo celkem pět desítek záchranářů. Posléze se ukázalo, že muž si vše vymyslel. Za šíření poplašné zprávy mu u soudu hrozí až osm let vězení. ČTK to dnes sdělila policejní mluvčí Marie Šafářová.

Muž nahlásil pád dívek do Moravské Sázavy v pondělí krátce po 18:30. „Na místo byly okamžitě vyslány dostupné policejní hlídky včetně psovoda se služebním psem. Po získání prvotních informací od oznamovatele na místě události policisté společně s hasiči začali po tonoucích pátrat,“ uvedla Šafářová. Posádka policejního vrtulníku s termovizí propátrávala tok Moravské Sázavy až po její soutok s řekou Moravou. Následně se vrtulník přesunul nad řeku Moravu, kterou posádka pomocí termovize zkontrolovala po stavidla u obce Lukavice.

Muž poté policistům řekl, že vypil několik piv a v hlavě se mu začal odehrávat příběh o dívkách spadlých do řeky. „Došel proto na nedalekou čerpací stanici, kde si vypůjčil telefon a zavolal na tísňovou linku. Policisté na služebnu přivolali zdravotnickou záchrannou službu k posouzení jeho zdravotního stavu. Lékař pak po vyšetření rozhodl o jeho převozu do protialkoholní záchytné stanice,“ dodala mluvčí policie.

Upozornila, že mužův čin byl kvalifikován jako zločin s přísnější trestní sazbou, protože jej spáchal v době živelní pohromy.

Odbory zrušily kvůli povodním své čtvrteční jednání o dalším postupu u platů

Odboráři veřejného sektoru zrušili své plánované čtvrteční jednání ke zhodnocení vyjednávání s vládou o růstu platů a stanovení případného dalšího postupu. Dohodu s kabinetem na navýšení výdělků zaměstnanců veřejné sféry a státu chtěli mít původně uzavřenou do středy 18. září. Kvůli povodním vše odložili, čekají na nový termín jednání s premiérem a ministry. ČTK to dnes řekl předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

„Naše jednání jsme zrušili. Jsou tady povodně. Nejsme drzí a respektujeme, že na prvním místě jsou životy a zdraví lidí. V tomto případě má vláda hledat pomoc postiženým a my musíme být trpěliví,“ řekl Středula. Dodal, že předsedové a předsedkyně svazů čekají teď na případný termín jednání s premiérem.

Rybáři po povodních řeší škody na technice a úhyny ryb, mohou uváznout na břehu

Rybáři po povodních řeší škody na technice a úhyny ryb. Některé totiž mohou uváznout na břehu nebo se udusit, řekli zástupci Českého rybářského svazu. Rybáři se proto nyní budou snažit ryby navracet do svých revírů. Některé ale odplavou nebo je unese proud, a rybáři tak přijdou o část chovu. Svaz na některých lokalitách, především na severu Moravy a v jižních Čechách, očekává značné škody, vyčíslí je ale až s odstupem času. Rybáři pomáhají také s čištěním výpustí nebo ochranou nadměrně zatížených hrází. Podle svazu se zapojili i dobrovolníci z místních organizací, kteří často pracují celou noc.

„Rybám během povodní hrozí hlad, dušení způsobené zanesením žaber, riziko zranění unášenými splaveninami, odplavení rybího plůdku či potravní základny. Je téměř jisté, že část ryb povodeň nepřežije,“ řekli za svaz Lukáš Mareš a Pavel Vrána.

Do Dolního Žlebu u Děčína povezou volební obálky a urny vlakem

Do Dolního Žlebu u Děčína, kde voda z Labe zaplavila silnici, povezou úředníci děčínského magistrátu urny, obálky a náhradní volební lístky ve středu vlakem. Tím také v pátek pojede volební komise, pokud bude cesta stále neprůjezdná. Novináře o tom dnes informoval mluvčí děčínské radnice Luděk Stínil. Kulminace Labe na dolním toku se očekává dnes večer, hladina se může podle vodohospodářů držet na třetím stupni povodňové aktivity ještě několik dní.

Pokud se budou muset komisaři i v pátek dopravovat vlakem, zpět je poveze speciální záchranářský vlak, protože noční spoj jede zpět do Děčína až po půlnoci. Volební místnosti se přitom v pátek zavírají ve 22:00. Další volební místnost je v Prostředním Žlebu. „Zatím není rozhodnuto, kdy tam převezeme věci, protože je ve hře stále možnost, že voda opadne a dovezeme je tam autem,“ uvedl Stínil.

Na pomoc lidem po povodních se ve sbírkách k dnešku sešlo minimálně 95 milionů

Minimálně 95 milionů korun lidé dosud poslali do sbírek, které na pomoc lidem postiženým nynějšími záplavami v Česku zorganizovaly nevládní organizace. Více než polovinu uvedené částky k dnešku vybrala organizace Člověk v tísni a téměř 20 milionů Charita ČR.

Na sbírkové konto Člověka v tísni lidé k dnešním 8:00 poslali 51 milionů korun a do veřejné sbírky organizace Adra přispěli částkou 14,3 milionu korun. Aktuální výše sbírky Diakonie ČCE je 3,3 milionu korun, sdělila ČTK ráno za organizaci Eva Kubištová. Charita ČR podle mluvčího Jana Oulíka k dnešku shromáždila 18,5 milionu korun. Téměř tři miliony korun se sešly ve sbírce, kterou spustil portál Donio.cz. Do sbírky Českého červeného kříže (ČČK) dárci dosud přispěli částkou 5,8 milionu korun, uvedl jeho prezident Marek Jukl.

Vojáci se zapojili do likvidace následků povodní

Do odstraňování škod po povodních se už zapojili první vojáci. V Opavě zasahují ve školkách, v Olomouci je připraveno 70 ženistů s bagry a nákladními auty. Vláda v pondělí na mimořádné schůzi schválila nasazení až 2000 vojáků a techniky k likvidaci následků povodní. Vojáci se zapojovali do pomoci už o víkendu, armádní vrtulníky se podílely na evakuaci lidí z nejhůře zasažených oblastí či na zásobování.

Bohumín stále bez elektřiny

Většina Bohumína je po povodních stále bez elektřiny. Důvodem je zaplavená elektrorozvodna v městské části Pudlov, která nemá dokončenou protipovodňovou ochranu. Město pro obyvatele zprovoznilo několik center, kde si mohou dobít telefony či powerbanky. Při odstraňování následků povodní bude žádat o pomoc vojáků.

Do Moravskoslezského a Olomouckého kraje zároveň dnes vyrazí dodávka s desítkami elektrocentrál, kterou chystá Správa státních hmotných rezerv (SSHR).

„Konkrétně máme nyní požadavek na poměrně masivní závoz 50 kusů elektrocentrál pro Moravskoslezský kraj a řešíme také dalších 25 kusů pro Olomoucký kraj. Bílovec pak zažádal o nádrž na pitnou vodu,“ řekl šéf SSHR Pavel Švagr.

Škoda na lesích přes 200 milionů korun

Víkendové záplavy a silné deště s větrem způsobily státnímu podniku Lesy České republiky podle prvních odhadů škody na majetku za více než 200 milionů korun. Zejména jde o škody na lesních cestách nebo na budovách v záplavami zasažených oblastech. V lesích, které podnik spravuje, je po povodni poškozeno nejméně 260 tisíc metrů krychlových dřeva, tedy přes tři procenta ročních těžeb.

„Nejvíce velká voda poškodila lesy a majetek podniku v Moravskoslezském kraji v oblasti Jeseníků a Beskyd,“ řekla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Sasko nabízí pomoc Ústeckému a Libereckému kraji

Sasko kvůli povodním nabídlo pomoc Ústeckému a Libereckému kraji. V tiskové zprávě o tom informovala tamní vláda. Pomoci chce německá spolková země také dalším svým partnerským regionům, a to Dolním Rakousům a polskému Dolnoslezskému vojvodství. Oba patří k silně postiženým současnými záplavami.

„Zemská vláda sleduje zprávy o ničivých povodních v těchto regionech s velkým zděšením a soucitem,“ uvedl saský premiér Michael Kretschmer.

Očkování proti žloutence v zaplavených oblastech

V zaplavených oblastech se podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) připravuje očkování proti žloutence typu A, které bude dobrovolné a zdarma. Zároveň se řeší i dodávky léků do těchto míst. Hygienické stanice se také chystají na testování studní.

„To, co je teď podle mě nejdůležitější, je dostat do těch oblastí léky pro chronické pacienty tam, kde jsou zatopené lékárny, kde se pacient k těm lékům nedostane,“ řekl ministr. Organizaci má na starost krizový štáb.

Státní zdravotní ústav již dříve varoval, že v postižených oblastech hrozí také vyšší riziko nákazy salmonelózou, úplavicí, tularémií nebo žloutenkou typu B.

Co dělat po návratu do vytopené domácnosti

Návrat do vytopené domácnosti po opadnutí povodně patří k velmi těžkým okamžikům. Zvláště když jste domov museli opustit opravdu narychlo. Prostudujte si náš přehled, na co si v takových případech dát pozor a jak postupovat.

První odhad škod: Pojišťovny je vyčíslily na 17 miliard

Škody, které způsobily v minulých dnech katastrofální záplavy, dosáhnou podle prvních odhadů 17 miliard korun. „Jde samozřejmě pouze o první odhad, který bude průběžně upřesňován a aktualizován,“ řekl ČTK mluvčí České asociace pojišťoven Tomáš Pavlík. Přibližně polovinu těchto škod mají domácnosti a druhou část podniky.

Pojišťovny tak za přírodní katastrofu zřejmě vyplatí druhou nejvyšší částku v české historii. Nejvíce to bylo po povodních v roce 2002, a to skoro 37 miliard korun.

NačítámNačíst starší příspěvky

Hlavní zprávy