Hlavní obsah
Online

Online: Povodně v Česku mají už pět obětí

Foto: Obec Lichnov

Zaplavená obec Zator na Bruntálsku.

aktualizováno •

Dění kolem povodňové situace v České republice i okolních zemích sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Vše o povodních v Česku, den šestý

  • Záplavy na Moravě mají čtvrtou oběť, nalezena byla seniorka z Kobylé nad Vidnavkou. Ženu strhl proud ze zbořeného domu,odešla z evakuačního centra.
  • Vláda na mimořádném jednání rozhodla, že nadcházející krajské a senátní volby se o víkendu konat budou.
  • Záplavy v Moravskoslezském kraji mají tři oběti. Během pondělí přibyli dva mrtví v Krnově, jeden byl v zaplaveném bytě. Už v neděli našli mrtvou ženu v říčce Krasovce.
  • Bez elektrické energie jsou v Česku desítky tisíc domácností. Poruchy působí popadané stromy a větvě kvůli větru a podmáčenému terénu.
  • Doposud muselo domovy opustit na 12 000 lidí, další evakuace se chystají. Záchranáři žádají lidi o spolupráci, aby je nemuseli evakuovat násilím jako v roce 1997. Na emotivním videu zveřejněném na sociálních sítích (níže v tomto online přenosu) ukázali, jak obtížné je přesvědčit některé lidi, aby odešli do bezpečí.
  • Předpověď počasí ukazuje, že od středy se déšť objeví jen výjimečně v podobě přeháněk - oproti předchozím dnům tedy velmi optimistická zpráva.
Načíst novější příspěvky

Do Dolního Žlebu u Děčína povezou volební obálky a urny vlakem

Do Dolního Žlebu u Děčína, kde voda z Labe zaplavila silnici, povezou úředníci děčínského magistrátu urny, obálky a náhradní volební lístky ve středu vlakem. Tím také v pátek pojede volební komise, pokud bude cesta stále neprůjezdná. Novináře o tom dnes informoval mluvčí děčínské radnice Luděk Stínil. Kulminace Labe na dolním toku se očekává dnes večer, hladina se může podle vodohospodářů držet na třetím stupni povodňové aktivity ještě několik dní.

Pokud se budou muset komisaři i v pátek dopravovat vlakem, zpět je poveze speciální záchranářský vlak, protože noční spoj jede zpět do Děčína až po půlnoci. Volební místnosti se přitom v pátek zavírají ve 22:00. Další volební místnost je v Prostředním Žlebu. „Zatím není rozhodnuto, kdy tam převezeme věci, protože je ve hře stále možnost, že voda opadne a dovezeme je tam autem,“ uvedl Stínil.

Na pomoc lidem po povodních se ve sbírkách k dnešku sešlo minimálně 95 milionů

Minimálně 95 milionů korun lidé dosud poslali do sbírek, které na pomoc lidem postiženým nynějšími záplavami v Česku zorganizovaly nevládní organizace. Více než polovinu uvedené částky k dnešku vybrala organizace Člověk v tísni a téměř 20 milionů Charita ČR.

Na sbírkové konto Člověka v tísni lidé k dnešním 8:00 poslali 51 milionů korun a do veřejné sbírky organizace Adra přispěli částkou 14,3 milionu korun. Aktuální výše sbírky Diakonie ČCE je 3,3 milionu korun, sdělila ČTK ráno za organizaci Eva Kubištová. Charita ČR podle mluvčího Jana Oulíka k dnešku shromáždila 18,5 milionu korun. Téměř tři miliony korun se sešly ve sbírce, kterou spustil portál Donio.cz. Do sbírky Českého červeného kříže (ČČK) dárci dosud přispěli částkou 5,8 milionu korun, uvedl jeho prezident Marek Jukl.

Vojáci se zapojili do likvidace následků povodní

Do odstraňování škod po povodních se už zapojili první vojáci. V Opavě zasahují ve školkách, v Olomouci je připraveno 70 ženistů s bagry a nákladními auty. Vláda v pondělí na mimořádné schůzi schválila nasazení až 2000 vojáků a techniky k likvidaci následků povodní. Vojáci se zapojovali do pomoci už o víkendu, armádní vrtulníky se podílely na evakuaci lidí z nejhůře zasažených oblastí či na zásobování.

Bohumín stále bez elektřiny

Většina Bohumína je po povodních stále bez elektřiny. Důvodem je zaplavená elektrorozvodna v městské části Pudlov, která nemá dokončenou protipovodňovou ochranu. Město pro obyvatele zprovoznilo několik center, kde si mohou dobít telefony či powerbanky. Při odstraňování následků povodní bude žádat o pomoc vojáků.

Do Moravskoslezského a Olomouckého kraje zároveň dnes vyrazí dodávka s desítkami elektrocentrál, kterou chystá Správa státních hmotných rezerv (SSHR).

„Konkrétně máme nyní požadavek na poměrně masivní závoz 50 kusů elektrocentrál pro Moravskoslezský kraj a řešíme také dalších 25 kusů pro Olomoucký kraj. Bílovec pak zažádal o nádrž na pitnou vodu,“ řekl šéf SSHR Pavel Švagr.

Škoda na lesích přes 200 milionů korun

Víkendové záplavy a silné deště s větrem způsobily státnímu podniku Lesy České republiky podle prvních odhadů škody na majetku za více než 200 milionů korun. Zejména jde o škody na lesních cestách nebo na budovách v záplavami zasažených oblastech. V lesích, které podnik spravuje, je po povodni poškozeno nejméně 260 tisíc metrů krychlových dřeva, tedy přes tři procenta ročních těžeb.

„Nejvíce velká voda poškodila lesy a majetek podniku v Moravskoslezském kraji v oblasti Jeseníků a Beskyd,“ řekla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Sasko nabízí pomoc Ústeckému a Libereckému kraji

Sasko kvůli povodním nabídlo pomoc Ústeckému a Libereckému kraji. V tiskové zprávě o tom informovala tamní vláda. Pomoci chce německá spolková země také dalším svým partnerským regionům, a to Dolním Rakousům a polskému Dolnoslezskému vojvodství. Oba patří k silně postiženým současnými záplavami.

„Zemská vláda sleduje zprávy o ničivých povodních v těchto regionech s velkým zděšením a soucitem,“ uvedl saský premiér Michael Kretschmer.

Očkování proti žloutence v zaplavených oblastech

V zaplavených oblastech se podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) připravuje očkování proti žloutence typu A, které bude dobrovolné a zdarma. Zároveň se řeší i dodávky léků do těchto míst. Hygienické stanice se také chystají na testování studní.

„To, co je teď podle mě nejdůležitější, je dostat do těch oblastí léky pro chronické pacienty tam, kde jsou zatopené lékárny, kde se pacient k těm lékům nedostane,“ řekl ministr. Organizaci má na starost krizový štáb.

Státní zdravotní ústav již dříve varoval, že v postižených oblastech hrozí také vyšší riziko nákazy salmonelózou, úplavicí, tularémií nebo žloutenkou typu B.

Co dělat po návratu do vytopené domácnosti

Návrat do vytopené domácnosti po opadnutí povodně patří k velmi těžkým okamžikům. Zvláště když jste domov museli opustit opravdu narychlo. Prostudujte si náš přehled, na co si v takových případech dát pozor a jak postupovat.

První odhad škod: Pojišťovny je vyčíslily na 17 miliard

Škody, které způsobily v minulých dnech katastrofální záplavy, dosáhnou podle prvních odhadů 17 miliard korun. „Jde samozřejmě pouze o první odhad, který bude průběžně upřesňován a aktualizován,“ řekl ČTK mluvčí České asociace pojišťoven Tomáš Pavlík. Přibližně polovinu těchto škod mají domácnosti a druhou část podniky.

Pojišťovny tak za přírodní katastrofu zřejmě vyplatí druhou nejvyšší částku v české historii. Nejvíce to bylo po povodních v roce 2002, a to skoro 37 miliard korun.

Voda v ostravském Přívoze opadává

V ostravské městské části Přívoz voda už opadla, plné jsou ale kanály, sklepy a někdy i první patra domů.

„Zrovna dneska ráno byla velká porada. Půjdeme krok za krokem. Sháníme vysoušeče, odsávače. Nejdříve musíme dostat vodu z kanálů, potom z bytů. Připravujeme kontejnery na svoz odpadu,“ řekl Seznam Zprávám starosta Moravské Ostravy a Přívozu Petr Veselka (ANO) s tím, že děkuje hasičům i dobrovolníkům za obětavost.

Obavu mají ze zapnutí elektrické energie. Mimo své domovy nadále zůstává až 800 lidí, kteří jsou v evakuačních centrech po celé Ostravě. „Mám takovou naději, teď na mě dokonce svítí sluníčko, že do konce týdne dáme domy dohromady a lidé by se mohli pomalu začít navracet,“ dodal starosta s tím, že statika domů by neměla být ohrožena.

Připomeňte si, jak to v této ostravské městské části vypadalo včera:

Voda z Rožmberka se rozlévá do krajiny

Obce na řece Lužnici situaci ohledně přetékání vody z Rožmberka sledují. Rozlévání je ale zatím pozvolné. „Zatím zůstává situace stejná, což znamená, že k evakuaci nevyzýváme, ale pohotovost přetrvává. Experti by měli vypočítat model, podle něhož bychom věděli, jak se bude v následujících hodinách a dnech vše vyvíjet,“ řekl ČTK starosta Veselí nad Lužnicí Vít Rada (za Jihočechy 2012).

Evakuace ve městě by se týkala přibližně tisícovky obyvatel z Alšova nábřeží a okolí. Nastala by ve chvíli, kdy by hrozilo, že se voda dostane před protipovodňové zábrany.

Foto: Profimedia.cz

Rybník Rožmberk na Jindřichohradecku dopoledne začal přetékat bezpečnostním přelivem.

Nemocnice nebo domovy pro seniory. Některé před povodní ochránit nejde

V rizikových místech, kde hrozí povodně, leží v Česku nemocnice, léčebny dlouhodobě nemocných nebo domovy pro seniory. Některá místa ochránit nelze, další na protipovodňová opatření teprve čekají. Mezitím přišla voda.

Poslední kulminace hladin očekávají hydrologové ve středu

Dnes bude kulminovat soutok Vltavy a Labe u Mělníka, někde ještě po extrémních deštích, které postihly Česko o víkendu a v pondělí, hladiny porostou do středy. Několik dnů pak budou místy přetrvávat třetí, tedy nejvyšší stupně povodňové aktivity. V oblastech, které zasáhly záplavy, začne likvidace následků. Po dnešním zasedání Ústřední povodňové komise to uvedl její předseda ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) na tiskové konferenci doplnil, že situace je pod kontrolou i na jihu Čech, kde by významně nemělo působit ani odtékání z rybníka Rožmberk.

Armáda začne pomáhat s likvidací škod

Vojáci by měli začít pomáhat s likvidací škod po povodních dnes odpoledne. Nyní armáda jedná o potřebách zaplavených regionů s hasiči, uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Doteď armáda nasadila několik vrtulníků, které pomáhaly s evakuací obyvatel nebo se zásobováním zasažených oblastí.

Dvousetletá povodeň na nádrži Vranov

Nádrž Vranov zadržela dle Povodí Moravy dvousetletou povodeň. Vodohospodáři z ní pouštěli 220 metrů krychlových za sekundu, v noci odtok snížili na 200 metrů krychlových za sekundu.

Primátor Opavy: Reagovali jsme včas

Primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO) v pořadu Ptám se já znovu odmítl výtky ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL), který řekl, že město v reakci na letošní povodeň pochybilo a evakuace spustilo pozdě. „Reagovali jsme včas,“ řekl Navrátil. V pořadu také mluvil o tom, jak se Opava na velkou vodu chystala.

Zdemolované domy a mosty na Bruntálsku

V Široké Nivě na Bruntálsku voda strhla několik domů. Další jsou poškozené. Přesné počty zástupci obce zjišťují. Zničené jsou téměř všechny mosty.

Obrovské škody v Moravskoslezském kraji

Škody po povodních v Moravskoslezském kraji budou enormní. Stanovené zatím nejsou, dosahovat by mohly i desítek miliard korun, řekl hejtman Bělica.

Odtok přes elektrárnu na Brněnské přehradě nefunguje

Kvůli technické závadě nefunguje odtok na Brněnské přehradě přes elektrárnu. Vodohospodáři očekávají okamžik, kdy bude voda přetékat přes stavidla.

NačítámNačíst starší příspěvky

Hlavní zprávy