Hlavní obsah
Online

Online: Povodně v Česku mají už pět obětí

Foto: Obec Lichnov

Zaplavená obec Zator na Bruntálsku.

aktualizováno •

Dění kolem povodňové situace v České republice i okolních zemích sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Vše o povodních v Česku, den šestý

  • Záplavy na Moravě mají čtvrtou oběť, nalezena byla seniorka z Kobylé nad Vidnavkou. Ženu strhl proud ze zbořeného domu,odešla z evakuačního centra.
  • Vláda na mimořádném jednání rozhodla, že nadcházející krajské a senátní volby se o víkendu konat budou.
  • Záplavy v Moravskoslezském kraji mají tři oběti. Během pondělí přibyli dva mrtví v Krnově, jeden byl v zaplaveném bytě. Už v neděli našli mrtvou ženu v říčce Krasovce.
  • Bez elektrické energie jsou v Česku desítky tisíc domácností. Poruchy působí popadané stromy a větvě kvůli větru a podmáčenému terénu.
  • Doposud muselo domovy opustit na 12 000 lidí, další evakuace se chystají. Záchranáři žádají lidi o spolupráci, aby je nemuseli evakuovat násilím jako v roce 1997. Na emotivním videu zveřejněném na sociálních sítích (níže v tomto online přenosu) ukázali, jak obtížné je přesvědčit některé lidi, aby odešli do bezpečí.
  • Předpověď počasí ukazuje, že od středy se déšť objeví jen výjimečně v podobě přeháněk - oproti předchozím dnům tedy velmi optimistická zpráva.
Načíst novější příspěvky

Zdemolované domy a mosty na Bruntálsku

V Široké Nivě na Bruntálsku voda strhla několik domů. Další jsou poškozené. Přesné počty zástupci obce zjišťují. Zničené jsou téměř všechny mosty.

Obrovské škody v Moravskoslezském kraji

Škody po povodních v Moravskoslezském kraji budou enormní. Stanovené zatím nejsou, dosahovat by mohly i desítek miliard korun, řekl hejtman Bělica.

Odtok přes elektrárnu na Brněnské přehradě nefunguje

Kvůli technické závadě nefunguje odtok na Brněnské přehradě přes elektrárnu. Vodohospodáři očekávají okamžik, kdy bude voda přetékat přes stavidla.

Volby na Jesenicku budou problém

Na Jesenicku se volby v řadě volebních místností ve školách uskutečnit nemohou. Místnosti byly zaplavené, nejde elektřina ani internetové připojení. Obce proto budou hledat náhradní prostory.

Rybník Rožmberk začal přetékat přelivem

Rybník Rožmberk začal přetékat bezpečnostním přelivem. Voda se rozlévá do krajiny. Bude trvat několik hodin, než se dostane do první obce, kterou je Lužnice. ČTK to dopoledne řekla starostka Tereza Širhalová.

Rožmberkem, který je největším českým rybníkem a patří Rybářství Třeboň, protéká Lužnice. Stoupání hladiny pod rybníkem bude pozvolné. „Dnes by se k nám voda dostat neměla. Spíš to odhadujeme na noc nebo na středu,“ řekla starostka.

Dále po proudu Lužnice se nachází i Veselí nad Lužnicí, jehož části za určitých podmínek při velkém stoupání hladiny hrozí evakuace.

15 tisíc evakuovaných v Moravskoslezském kraji

V Moravskoslezském kraji bylo dosud evakuováno zhruba 15 000 lidí. Policie zatím zaznamenala tři případy rabování. Dva lidé se stále pohřešují.

Při povodních pomáhají i vězni

Do pomoci při povodních se prozatím zapojilo přes pět stovek vězňů. U ruzyňské věznice například čistili naplavený potok, v Jablonci nad Nisou uklízeli město, na fotbalovém stadionu olomoucké Sigmy instalovali opatření proti větru a dešti. Jsou připraveni odstraňovat i následky povodní v zasažených oblastech. Pomáhají také příslušníci Vězeňské služby.

Domy v Nových Heřminovech čeká demolice

Povodeň v Nových Heřminovech na Bruntálsku poškodila řadu domů. Některé mají viditelně narušenou statiku. Řekla to starostka Michaela Hermanová, podle které jsou následky velké vody horší než v roce 1997. Místy byly objekty zaplavené až do výšky dvou metrů.

„Voda zasáhla mnohem větší území. V tuto chvíli přesně nevíme, kolik domů je poškozených. Bude jich ale několik. Některé jsou viditelně poničené. Mají narušenou statiku. Některé čeká demolice,“ řekla.

Pomoc pro povodněmi zasažené oblasti

Do částí Moravy, kterou postihly povodně, stále míří pomoc z ostatních míst Česka. Lidé tam potřebují například pitnou vodu nebo potraviny.

Bez elektřiny zůstává zhruba 60 tisíc lidí

V Česku je bez elektřiny kvůli počasí a povodním nyní asi 61 tisíc odběratelů. Nejvíce postiženým zůstává Moravskoslezský kraj, kde je bez proudu 47 tisíc zákazníků, téměř 10 tisíc je to pak v Olomouckém kraji. Vyplývá to z údajů distributorů ČEZ a E.ON. Počty domácností bez elektřiny se snižují, v neděli večer bylo bez proudu 135 tisíc odběrných míst, v pondělí večer 68 tisíc.

Na distribučním území ČEZ platí nadále kalamitní stav pro 11 okresů ve třech krajích. E.ON stále řeší kalamitní stav v Jihomoravském a Zlínském kraji a na Prostějovsku v Olomouckém kraji.

Přerov zakázal vstup do rezervace Žebračka

Přerovský magistrát zakázal vstup do lesního komplexu národní přírodní rezervace Žebračka. Zákaz bude platit až do konce doby trvání stavu nebezpečí vyhlášeného hejtmanem Olomouckého kraje –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ tedy do neděle 13. října. Porušení zákazu bude město pokutovat, informovala dnes radnice na svých stránkách. Nařízení platí kvůli tomu, že jsou lužní lesy v povodí Bečvy podmáčené a hrozí pád stromů.

Primátor Opavy: Škody ve městě půjdou do miliard

Voda v ulicích Opavy opadla a odhalila zkázu, kterou způsobila. Primátor města Tomáš Navrátil (ANO) škody odhaduje na miliardy korun. Zničená je podle něj sportovní hala, fotbalový stadion, městské sady či historický areál koupaliště. Stovky lidí mají zničené domovy. Primátor to uvedl na facebookovém profilu města.

Opava patří k nejvíce postiženým městům v Moravskoslezském kraji. Voda tam zatopila několik okrajových částí. Vylila se i do lokality sídliště Kateřinky, kde bydlí 12 000 lidí.

Právě primátor Opavy Navrátil bude dnes dopoledne hostem pořadu Ptám se já moderátorky Marie Bastlové na Seznam Zprávách. Rozhovor budeme vysílat živě od 9:30.

Kapacita rybníku Rožmberk by se mohla naplnit v noci na úterý

V noci na úterý by se mohla naplnit kapacita rybníku Rožmberk na Jindřichohradecku. Zvýšil by se tím odtok z rybníku, což by zvedlo řeku ve Veselí nad Lužnicí, kde části obyvatelům hrozí evakuace. ČTK to řekl starosta Veselí nad Lužnicí Vít Rada (BEZPP, za Jihočechy 2012) a Jan Hůda z třeboňského rybářství. Podle starosty by se evakuace mohla dotknout až tisícovky obyvatel města. Jde o lidi, kteří žijí na Alšově nábřeží a v okolních ulicích. O dalším postupu na Lužnici bude rozhodovat i krajský krizový štáb, který dnes zasedá od 18:00.

„Uvidíme, co tady voda udělá. Nyní jsou odhady, že by voda mohla stoupnout o 50 až 70 centimetrů. Pokud se k tomu přidá Rožmberk, můžeme být už silně ohroženi,“ uvedl starosta Rada. V místě, kde by se řeka mohla dostat z koryta, město postavilo mobilní protipovodňové bariéry. Jejich výška však může odolat maximálně padesátileté vodě.

Právník: Mohou přijít žaloby na volby kvůli povodním

Volby i přes ničivé záplavy budou. Podle právníka Ondřeje Preusse se tím ale otevírá cesta k jejich zpochybnění. Největším problémem podle něj bude účast u senátních voleb, píše v článku redaktor Seznam Zpráv Jaroslav Hroch.

Labe v Sasku stoupá, Dunaj v Bratislavě kulminoval

V Sasku dál pomalu stoupá hladina Labe, v Drážďanech je na téměř 5,9 metru oproti běžným 1,5 metru. V Pasovu na Dunaji platí třetí povodňový stupeň. Na Slovensku mezitím kulminovala hladina řeky Dunaj v Bratislavě na úrovni 9,7 metru. Škody způsobené počasím dosáhly asi 20 milionů eur, uvedl ministr životního prostředí Tomáš Taraba.

Předsedkyně Sněmovny: Odklad voleb by ohrozil jejich legitimitu

Odklad nadcházejících krajských a senátních voleb by byl neproveditelný bez nouzového stavu a změny zákona. Takové řešení by přineslo mnoho právních problémů a ohrozilo by legitimitu voleb. ČTK to sdělila předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Vláda v pondělí večer rozhodla, že se volby v pátek a v sobotu uskuteční.

„Ministerstvo vnitra nás ujistilo, že udělá vše pro zdárný průběh voleb i v povodní postižených oblastech, a nebude tak zavdána pochybnost o legitimitě voleb,“ uvedla předsedkyně Sněmovny.

Vláda je podle premiéra Petra Fialy (ODS) přesvědčená, že je schopná zajistit hlasování i v místech zasažených povodněmi. O odklad voleb žádal primátor Opavy, zasažené velkou vodou. Na Ministerstvu vnitra také vznikla pracovní skupina, která má pomoci, aby se volby konaly regulérně.

Povodně jako byznys obchodníků se lží

Povodně s sebou přinesly fenomén dobře známý z jiných velkých událostí –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dezinformace. Polopravdy a lži šířené většinou na internetu zlehčovaly riziko extrémních dešťů v Česku a zpochybňovaly vládní opatření. Kdo jsou hlavní šiřitelé konspirací a jaké cíle sledují, vysvětlují v podcastu 5:59 reportér Seznam Zpráv Matěj Nejedlý a bezpečnostní analytik Roman Máca.

Labe na dolním toku stoupá, kulminovat bude večer

Na dolním toku Labe v Ústeckém kraji platí stále třetí povodňový stupeň. Hladina dál stoupá. Kulminaci očekávají vodohospodáři dnes večer, řeka by se měla na většině území udržet v korytě. Vyplývá to z informací Povodí Labe. Zaplavena je silnice do Dolního Žlebu na Děčínsku a zatopena jsou některá pole, hřiště a volné plochy na Litoměřicku. Domy povodeň nezasáhla.

Obce a města podél Labe se na zvýšení hladiny řeky v minulých dnech připravily. Někde stojí protipovodňové stěny, jinde jsou pytle s pískem. Vyklizena jsou nábřeží. Uzavřena je cyklostezka Labe. Z informací starostů a primátorů vyplývá, že větší škody nikde nejsou. Nikde nepočítají s evakuací.

Hladina Brněnské přehrady se blíží k hraně přelivu

Na jižní Moravě i dnes ráno přetrvává třetí povodňový stupeň na Dyji, Svratce a Moravě. Na většině míst se očekává postupný pokles hladin, avšak více vody začne během dne téct Brnem, protože hladina Brněnské přehrady se blíží k hraně přelivu. Vyplývá to z dat Českého hydrometeorologického ústavu.

Přítok Svratky do Brněnské přehrady klesá jen velmi pomalu a zatím stále převyšuje odtok. V 5:20 přitékalo do přehrady 77,5 metru krychlového za vteřinu a hladina přehrady v noci stoupala tempem jeden až dva centimetry za hodinu, v 5:00 zbývalo podle dat Povodí Moravy 12 centimetrů. Dosud z přehrady vytéká 60 metrů krychlových. Vodohospodáři nechají poté vodu přetékat přelivem, nicméně množství mezi 70 a 80 metry krychlovými podle jejich slov nemá ohrozit domy, zaplaví nejvýše některé zahrady v Jundrově a Komíně a louky v Komárově. Podle odhadu meteorologů by měl přítok do přehrady klesnout pod 60 metrů krychlových koncem týdne.

Třetí povodňový stupeň platí v Moravskoslezském kraji na čtyřech místech

Třetí povodňový stupeň, tedy ohrožení, platí v Moravskoslezském kraji stále na čtyřech místech, tři jsou na řece Opavě a čtvrté na Odře v Bohumíně na Karvinsku. Na Odře v Ostravě je druhý stupeň a už jen na několika místech v kraji první stupeň povodňové aktivity. Vyplývá to z informací podniku Povodí Odry a Českého hydrometeorologického ústavu. Povodněmi zasažené oblasti v kraji dnes navštíví premiér Petr Fiala (ODS) s dalšími ministry.

Třetí povodňový stupeň je stále v Opavě a v její místní části Držkovice a v Děhylově před soutokem řeky Opavy s Odrou. Poslední místo se třetím stupněm je v Bohumíně před polskými hranicemi.

Meteorologové uvedli, že hladiny vodních toků v regionu mají klesající tendenci nebo jsou mírně rozkolísané a během dne budou dál klesat. Podle předpovědi se dnes v kraji očekávají jen ojedinělé přeháňky.

V kraji jsou stále problémy s dopravou. Vlaky nejezdí na většině tratí. Na neurčito je přerušený provoz i na hlavním železničním koridoru z Prahy či Brna v úseku od Hranic přes Ostravu do Bohumína. Voda zaplavila i dvě největší ostravská nádraží –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ve Svinově a hlavní v Přívoze.

NačítámNačíst starší příspěvky

Hlavní zprávy