Hlavní obsah
Online

Online: Povodně v Česku mají už pět obětí

Foto: Obec Lichnov

Zaplavená obec Zator na Bruntálsku.

aktualizováno •

Dění kolem povodňové situace v České republice i okolních zemích sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Vše o povodních v Česku, den šestý

  • Záplavy na Moravě mají čtvrtou oběť, nalezena byla seniorka z Kobylé nad Vidnavkou. Ženu strhl proud ze zbořeného domu,odešla z evakuačního centra.
  • Vláda na mimořádném jednání rozhodla, že nadcházející krajské a senátní volby se o víkendu konat budou.
  • Záplavy v Moravskoslezském kraji mají tři oběti. Během pondělí přibyli dva mrtví v Krnově, jeden byl v zaplaveném bytě. Už v neděli našli mrtvou ženu v říčce Krasovce.
  • Bez elektrické energie jsou v Česku desítky tisíc domácností. Poruchy působí popadané stromy a větvě kvůli větru a podmáčenému terénu.
  • Doposud muselo domovy opustit na 12 000 lidí, další evakuace se chystají. Záchranáři žádají lidi o spolupráci, aby je nemuseli evakuovat násilím jako v roce 1997. Na emotivním videu zveřejněném na sociálních sítích (níže v tomto online přenosu) ukázali, jak obtížné je přesvědčit některé lidi, aby odešli do bezpečí.
  • Předpověď počasí ukazuje, že od středy se déšť objeví jen výjimečně v podobě přeháněk - oproti předchozím dnům tedy velmi optimistická zpráva.
Načíst novější příspěvky

Fiala se proletí nad Ostravou

Úřad premiéra Petra Fialy oznámil, že se předseda vlády v úterý podívá osobně do Moravskoslezského kraje. Bere s sebou vicepremiéry Rakušana, Jurečku i Bartoše, ministra financí Stanjuru, ministryni obrany Černochovou, ministra dopravy Kupku a další členy vlády. Odpoledne se Fiala proletí vrtulníkem nad nejvíce postiženými částmi regionu a prohlídne si i zaplavenou železniční stanici Ostrava –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ hlavní nádraží.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Povodeň v Ostravě.

Aktuální situace na řekách

Aplikace Mapy.cz, kterou společnost Seznam propojila s údaji Českého hydrometeorologického úřadu, ukazuje, že na žádném místě v České republice už není nejvyšší stupeň Extrémní povodeň.

V tuto chvíli nejdramatičtější situace panuje na Lužnici a Nežárce a dalších jihočeských tocích, stoupá i Morava v Olomouci.

Ministři připraví „poučení z povodně“

Ministerstva životního prostředí a zemědělství zdokumentují a vyhodnotí společně s krajskými povodňovými komisemi průběh záplav a připraví návrh, jak je řešit v budoucnu, včetně změny legislativy, řekl po mimořádném jednání vlády ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Na vyhodnocení se budou podílet také podniky povodí a Český hydrometeorologický úřad.

I hasiči čekají, co bude s Lužnicí

Jihočeští hasiči měli další perný den, jak upozornili na síti X, a čekají, jak se vyvine situace na Nežárce a Lužnici. Podle posledních informací, které přinesla ČT, nebude ve Veselí nad Lužnicí potřebná evakuace během následující noci.

Podrobnosti k peněžité pomoci zatím nejsou

Premiér odmítl říci, jaký dopad budou povodně mít na státní rozpočet a jeho schodek. Vyjádřit se nechtěl ani k tomu, jakým způsobem chce vláda peníze vyplácet nebo zda uvažuje například o nějaké mimořádné dani.

Fiala: Na většině území ČR problém s volbami není

Hejtmani i řada starostů jsou podle premiéra pro to, aby se volby konaly v řádném termínu. „Na většině území žádný problém s organizací voleb není. Nemohlo by být zpochybněno to, kdyby se volby nekonaly?“ ptal se premiér. Vláda podle něj zodpovědně zvažovala všechny varianty. Podle ministra vnitra Víta Rakušana by k odkladu bylo potřeba vyhlášení nouzového stavu, o který nikdo v regionech nežádá.

800 milionů v první vlně

Podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše má stát nástroje, jak rychle pomoci. „Je to třeba program Živel, kterým se v minulosti řešily náhlé povodně. Ten je stále aktivní. Navýšíme jeho objem na zhruba 800 milionů,“ uvedl Bartoš. Dodal, že půjde jen o první rychlou pomoc, než vláda připraví další peníze. Ministerstvo pro místní rozvoj podle něj také zveřejní metodiku, jak v době živelní katastrofy zjednodušeně soutěžit veřejné zakázky. S jednoduššími pravidly pro tuto situaci podle něj počítá také stavební zákon.

Nenasazovat život za „lidskou blbost“

Ministryně obrany Jana Černochová apelovala na lidi, aby poslouchali pokyny záchranářů. Připomněla některé případy, kdy se lidé odmítli evakuovat navzdory nebezpečí a později se museli zachraňovat za mnohem dramatičtějších okolností. „Lidé v uniformě jsou připraveni nasadit život, ale ne za lidskou blbost,“ řekla ministryně.

Počkejte na koordinaci pomoci

Ministr vnitra Vít Rakušan vyzval občany, aby na vlastní pěst nevyjížděli do postižených oblastí pomáhat. „Nechceme nějaké nekoordinované nájezdy. Počkejte na organizovanou dobrovolnickou činnost. Máme zkušenosti po tornádu, lidé to mysleli dobře, ale mohou pak způsobit komplikace záchranářům,“ uvedl Rakušan.

Volby se odkládat nebudou

„Krajské a senátní volby se uskuteční ve vyhlášeném termínu,“ potvrdil Petr Fiala. Posun termínu by byl podle něj právně komplikovaný. Vláda si je podle něj navíc jistá, že je schopná řádný průběh voleb zajistit.

Státy nabízejí Česku pomoc

Pomoci České republice chce sedm států, mezi nimi například USA, Izrael nebo Ukrajina, uvedl premiér Petr Fiala. K řešení následků povodní pomohou i evropské peníze, premiér o tom telefonicky hovořil se šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou.

Fiala: Poskytneme dostatek peněz

„Jsme připraveni poskytnout dostatek peněz na obnovu poškozených území,“ uvedl premiér Petr Fiala po jednání vlády, kde se řešila pomoc oblastem postiženým povodní. Kabinet zřídí pracovní skupinu, která se otázkou financování bude zabývat. Povede ji ministr financí Zbyněk Stanjura. Primárně peníze půjdou samosprávám.

Rožmberk by se mohl naplnit a začít vytékat bezpečnostním přelivem ráno

Rybník Rožmberk na Jindřichohradecku by se mohl naplnit a začít vytékat bezpečnostním přelivem v úterý ráno asi v 6:00 či 7:00. Postupně by se tak výrazně zvýšila hladina Lužnice, která rybníkem protéká. Po zasedání krajské povodňové komise to řekl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

„Povodí Lužnice není typ, kde voda naprší a hned to steče dál. Tady to trvá výrazně déle a možná je paradoxem, že v pátek bude všude svítit slunce, a my budeme možná řešit nejkomplikovanější druhou povodňovou vlnu, která se projeví ve Veselí nad Lužnicí nebo Soběslavi,“ řekl České televizi Kuba.

Rozlivy z Bečvy a Hané zvýšily večer v Kroměříži hladinu řeky Moravy

Hladina řeky Moravy v Kroměříži vystoupala za poslední hodiny přibližně o 20 centimetrů. Příčinou jsou rozlivy vody z jejích menších přítoků, řeky Bečvy a z říčky Haná. Voda z Moravy by ale ve městě koryto opustit neměla, uvedl dnes večer v tiskové zprávě mluvčí kroměřížské radnice Jan Vondrášek. Řeka zůstává na třetím stupni povodňové aktivity, tedy ve stavu ohrožení, vyplývá z údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Vláda schválila nasazení armády při povodních

Vláda dnes večer schválila nasazení vojáků a techniky na územích ČR zasažených povodněmi. Povoláno od 17. září do 31. října může být až 2000 vojáků, uvedla na sociální síti X ministryně obrany Jana Černochová (ODS). S povodněmi dosud pomáhalo sedm vrtulníků armády, na zemi pak pomáhali například ženisté z olomouckého 153. praporu.

„Úkol české armády je jasný, pomáhat tam, kde bude zapotřebí, na nejvíce poškozených místech a likvidovat následky povodní,“ uvedla k rozhodnutí vlády Černochová. „Jak jsme slíbili, uděláme vše pro to, abychom lidem pomohli následky této pohromy co nejrychleji zvládnout,“ dodala.

Hmotné rezervy půjdou přímo obcím

Podle předsedy Správy státních hmotných rezerv Pavla Švagra dnes vláda schválila možnost poskytovat bezplatně státní hmotné rezervy přímo dotčeným obcím a krajům. Do této chvíle mohla o jejich uvolnění rozhodovat pouze vláda. První kusy vybavení už jsou na cestě. „Jsou velké požadavky na cisterny, dnes jsme jich vyskladnili přes 50 kusů,“ popsal Švagr. Poskytována budou také lůžka, stany nebo přikrývky. Až na dobu tří let bude správa poskytovat mostní provizoria.

Nahlášené škody už přesáhly miliardu

V souvislosti se záplavami evidují pojišťovny 8753 událostí za 1,14 miliardy. S odvoláním na Českou asociaci pojišťoven to uvedl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Ve středních Čechách jsou třetí stupně na dvou místech na Labi a na jednom na Sázavě

Ve Středočeském kraji platí dnes večer třetí povodňový stupeň na třech místech, a to na Labi v Mělníku a v Kostelci nad Labem a na Sázavě v Nespekách na Benešovsku. V Kácově na Kutnohorsku Sázava klesla na druhý povodňový stupeň v 19:00 a dál klesá. Druhý povodňový stupeň je v kraji ještě na Sázavě ve Zruči nad Sázavou, kde hladina rovněž klesá. Vyplývá to z aktuálních informací Českého hydrometeorologického ústavu.

„Voda stoupá už jen mírně, díky regulaci Vltavy a Labe nehrozí žádné větší výkyvy. Zatím nemusel být nikdo evakuován, přerušení dodávek vody nebo vypnutí kanalizace se týká jen jednotek budov a jen v okolních obcích,“ informoval dnes po zasedání povodňové komise Mělníka mluvčí města Jan Denemark Nováček. Hladina Labe dosahovala v 19:20 výšky 588 centimetrů.

Veselí nad Lužnicí se zatím nemusí evakuovat

Ve Veselí nad Lužnicí na Táborsku se lidé zatím nemusí evakuovat. Hladina řeky Lužnice pozvolna stoupá, ale do úterního rána nehrozí, že by se ve městě rozlila. ČTK to dnes večer po zasedání krajské povodňové komise řekl starosta Veselí nad Lužnicí Vít Rada (ANO). Případná evakuace při rozlití řeky by se týkala přibližně tisícovky obyvatel.

„Zatím máme rezervu 1,20 metru a do rána by hladina měla stoupnut o 30 centimetrů. Znamená to, že by se přes noc pro nás nic zásadního stát nemělo,“ uvedl Rada. Dodal, že evakuaci, která by zasáhla obyvatele Alšova nábřeží a okolních ulic, nebudou připravovat do úterních 9:00.

NačítámNačíst starší příspěvky

Hlavní zprávy