Hlavní obsah
Online

Online: Povodně v Česku mají už pět obětí

Foto: Obec Lichnov

Zaplavená obec Zator na Bruntálsku.

aktualizováno •

Dění kolem povodňové situace v České republice i okolních zemích sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Vše o povodních v Česku, den šestý

  • Záplavy na Moravě mají čtvrtou oběť, nalezena byla seniorka z Kobylé nad Vidnavkou. Ženu strhl proud ze zbořeného domu,odešla z evakuačního centra.
  • Vláda na mimořádném jednání rozhodla, že nadcházející krajské a senátní volby se o víkendu konat budou.
  • Záplavy v Moravskoslezském kraji mají tři oběti. Během pondělí přibyli dva mrtví v Krnově, jeden byl v zaplaveném bytě. Už v neděli našli mrtvou ženu v říčce Krasovce.
  • Bez elektrické energie jsou v Česku desítky tisíc domácností. Poruchy působí popadané stromy a větvě kvůli větru a podmáčenému terénu.
  • Doposud muselo domovy opustit na 12 000 lidí, další evakuace se chystají. Záchranáři žádají lidi o spolupráci, aby je nemuseli evakuovat násilím jako v roce 1997. Na emotivním videu zveřejněném na sociálních sítích (níže v tomto online přenosu) ukázali, jak obtížné je přesvědčit některé lidi, aby odešli do bezpečí.
  • Předpověď počasí ukazuje, že od středy se déšť objeví jen výjimečně v podobě přeháněk - oproti předchozím dnům tedy velmi optimistická zpráva.
Načíst novější příspěvky

Volby se odkládat nebudou

„Krajské a senátní volby se uskuteční ve vyhlášeném termínu,“ potvrdil Petr Fiala. Posun termínu by byl podle něj právně komplikovaný. Vláda si je podle něj navíc jistá, že je schopná řádný průběh voleb zajistit.

Státy nabízejí Česku pomoc

Pomoci České republice chce sedm států, mezi nimi například USA, Izrael nebo Ukrajina, uvedl premiér Petr Fiala. K řešení následků povodní pomohou i evropské peníze, premiér o tom telefonicky hovořil se šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou.

Fiala: Poskytneme dostatek peněz

„Jsme připraveni poskytnout dostatek peněz na obnovu poškozených území,“ uvedl premiér Petr Fiala po jednání vlády, kde se řešila pomoc oblastem postiženým povodní. Kabinet zřídí pracovní skupinu, která se otázkou financování bude zabývat. Povede ji ministr financí Zbyněk Stanjura. Primárně peníze půjdou samosprávám.

Rožmberk by se mohl naplnit a začít vytékat bezpečnostním přelivem ráno

Rybník Rožmberk na Jindřichohradecku by se mohl naplnit a začít vytékat bezpečnostním přelivem v úterý ráno asi v 6:00 či 7:00. Postupně by se tak výrazně zvýšila hladina Lužnice, která rybníkem protéká. Po zasedání krajské povodňové komise to řekl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

„Povodí Lužnice není typ, kde voda naprší a hned to steče dál. Tady to trvá výrazně déle a možná je paradoxem, že v pátek bude všude svítit slunce, a my budeme možná řešit nejkomplikovanější druhou povodňovou vlnu, která se projeví ve Veselí nad Lužnicí nebo Soběslavi,“ řekl České televizi Kuba.

Rozlivy z Bečvy a Hané zvýšily večer v Kroměříži hladinu řeky Moravy

Hladina řeky Moravy v Kroměříži vystoupala za poslední hodiny přibližně o 20 centimetrů. Příčinou jsou rozlivy vody z jejích menších přítoků, řeky Bečvy a z říčky Haná. Voda z Moravy by ale ve městě koryto opustit neměla, uvedl dnes večer v tiskové zprávě mluvčí kroměřížské radnice Jan Vondrášek. Řeka zůstává na třetím stupni povodňové aktivity, tedy ve stavu ohrožení, vyplývá z údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Vláda schválila nasazení armády při povodních

Vláda dnes večer schválila nasazení vojáků a techniky na územích ČR zasažených povodněmi. Povoláno od 17. září do 31. října může být až 2000 vojáků, uvedla na sociální síti X ministryně obrany Jana Černochová (ODS). S povodněmi dosud pomáhalo sedm vrtulníků armády, na zemi pak pomáhali například ženisté z olomouckého 153. praporu.

„Úkol české armády je jasný, pomáhat tam, kde bude zapotřebí, na nejvíce poškozených místech a likvidovat následky povodní,“ uvedla k rozhodnutí vlády Černochová. „Jak jsme slíbili, uděláme vše pro to, abychom lidem pomohli následky této pohromy co nejrychleji zvládnout,“ dodala.

Hmotné rezervy půjdou přímo obcím

Podle předsedy Správy státních hmotných rezerv Pavla Švagra dnes vláda schválila možnost poskytovat bezplatně státní hmotné rezervy přímo dotčeným obcím a krajům. Do této chvíle mohla o jejich uvolnění rozhodovat pouze vláda. První kusy vybavení už jsou na cestě. „Jsou velké požadavky na cisterny, dnes jsme jich vyskladnili přes 50 kusů,“ popsal Švagr. Poskytována budou také lůžka, stany nebo přikrývky. Až na dobu tří let bude správa poskytovat mostní provizoria.

Nahlášené škody už přesáhly miliardu

V souvislosti se záplavami evidují pojišťovny 8753 událostí za 1,14 miliardy. S odvoláním na Českou asociaci pojišťoven to uvedl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Ve středních Čechách jsou třetí stupně na dvou místech na Labi a na jednom na Sázavě

Ve Středočeském kraji platí dnes večer třetí povodňový stupeň na třech místech, a to na Labi v Mělníku a v Kostelci nad Labem a na Sázavě v Nespekách na Benešovsku. V Kácově na Kutnohorsku Sázava klesla na druhý povodňový stupeň v 19:00 a dál klesá. Druhý povodňový stupeň je v kraji ještě na Sázavě ve Zruči nad Sázavou, kde hladina rovněž klesá. Vyplývá to z aktuálních informací Českého hydrometeorologického ústavu.

„Voda stoupá už jen mírně, díky regulaci Vltavy a Labe nehrozí žádné větší výkyvy. Zatím nemusel být nikdo evakuován, přerušení dodávek vody nebo vypnutí kanalizace se týká jen jednotek budov a jen v okolních obcích,“ informoval dnes po zasedání povodňové komise Mělníka mluvčí města Jan Denemark Nováček. Hladina Labe dosahovala v 19:20 výšky 588 centimetrů.

Veselí nad Lužnicí se zatím nemusí evakuovat

Ve Veselí nad Lužnicí na Táborsku se lidé zatím nemusí evakuovat. Hladina řeky Lužnice pozvolna stoupá, ale do úterního rána nehrozí, že by se ve městě rozlila. ČTK to dnes večer po zasedání krajské povodňové komise řekl starosta Veselí nad Lužnicí Vít Rada (ANO). Případná evakuace při rozlití řeky by se týkala přibližně tisícovky obyvatel.

„Zatím máme rezervu 1,20 metru a do rána by hladina měla stoupnut o 30 centimetrů. Znamená to, že by se přes noc pro nás nic zásadního stát nemělo,“ uvedl Rada. Dodal, že evakuaci, která by zasáhla obyvatele Alšova nábřeží a okolních ulic, nebudou připravovat do úterních 9:00.

Z Ostravy-Přívozu hasiči zachránili 530 lidí, lokalita se už jen hlídá

Z Ostravy-Přívozu hasiči během dne zachránili 530 lidí včetně dětí. Na místě pomáhaly čluny i vrtulník. Lokalita se nyní už jen monitoruje. ČTK to řekla mluvčí hasičů Kamila Langerová. Voda se do oblasti dostala kvůli trhlinám v hrázi na pravém břehu řeky Odry. V úterý se budou ve městě evakuovat ještě dva domovy.

„V Ostravě je aktuálně největší problém průrva v protipovodňové hrázi na soutoku Odry s Opavou, což pro nás, když to řeknu zjednodušeně, znamená, že se nám napouští pravá strana vedle řeky Odry. Celou neděli jsme stavěli protipovodňové hráze, abychom zachránili městský obvod Nová Ves,“ uvedl primátor Jan Dohnal (ODS).

Na místě fotografoval reportér Seznam Zpráv Michal Turek:

Doprava u Olomouce se komplikuje

„Olomouc, 18:30. Policie už nepouští auta směrem na Chomoutov,“ reportuje z místa Jakub Štos.

V Jeseníku jsou škody za desítky milionů, 20 domů půjde k zemi

Škody nejméně za desítky milionů korun napáchaly o víkendu katastrofální povodně v Jeseníku, ve kterém mohutné přívaly vody z rozvodněné řeky Bělé poničily silnice, zdevastovaly několik ulic i park a poškodily mnoho domů. Demoliční výměr má v Jeseníku a okolních obcích kvůli narušené statice dostat prvních 20 rodinných domů, počet nemovitostí odsouzených po záplavách ke zbourání se ale bude v následujících týdnech zřejmě zvyšovat. ČTK to dnes řekla starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová (Jeseník srdcem).

Voda z řeky Bělé o víkendu zaplavila značnou část Jeseníku. Jakmile opadla, tak se lidé hned pustili do odstraňování nánosů bahna a nepořádku přineseného dravou vodou. Podnikatelé vyklízí zaplavené obchody, kavárny a provozovny rychlého občerstvení. V ulicích burácí těžké stavební stroje.

Podle starostky to ale zřejmě nebude konečné číslo, jelikož hladina vodních toků je stále ještě vysoká, takže v některých oblastech může podemílat břehy, na kterých stojí domy. Některé domy v oblastech, kterými se prohnaly prudké záplavy, sice nyní mohou na první pohled vypadat v pořádku, pravda se ale podle starostky v těchto případech zpravidla ukáže až poté, co voda opadne a domy prohlédnou odborníci. „Už jsme povolali statiky na zjišťování stavu domů, kteří přijedou v úterý. Zároveň jsme povolali statiky na kontrolu mostů a lávek,“ řekla starostka.

Foto: Gabriel Kuchta, Getty Images

Jeseník pod vodou.

Komplikovaná cesta reportéra SZ z Ostravy do Brna

Moravský zpravodaj Seznam Zpráv Tomáš Svoboda se vydal na cestu z Ostravy do rodného Brna. Dostat se ovšem autem ze zatopeného jihu Ostravy není snadné. Dopravní aplikace nemají zaznačenou řadu zaplavených úseků. Také tady budou škody na infrastruktuře vysoké.

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Grmelova ulice poblíž Kauflandu.

Pavel: Pokud nezajistíme regulérnost voleb, je to argument pro odložení

Kdyby nebylo možné zajistit regulérnost voleb ve všech místech, pak by to byl asi dobrý argument pro jejich odložení, pokud by se k tomu nalezla právní cesta. Před dnešní večerní schůzí vlády to novinářům řekl prezident Petr Pavel, který se zasedání kabinetu k povodňové situaci účastní. Krajské a senátní volby se mají konat v pátek a v sobotu.

O případné úpravě termínu voleb kvůli záplavám v části regionů se musí podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) rozhodnout dnes. Kdyby se volby do krajů a třetiny Senátu nakonec nekonaly, mohla by být legitimita rozhodnutí napadána, míní. Na Ministerstvu vnitra vznikla pracovní skupina, která má pomoci, aby se volby konaly regulérně. O odložení voleb chce žádat vládu opavský primátor Tomáš Navrátil (ANO).

Tady evakuovali už 500 lidí

Hasiči odčerpávají vodu z Olšávky v Uherském Hradišti, ohrožovala nemocnici

Hasiči druhým dnem odčerpávají vodu z rozvodněného potoka Olšávka v Uherském Hradišti a snižují jeho hladinu. Hrozilo, že by voda mohla zaplavit areál nemocnice. Pomohlo také přibližně 250 dobrovolníků, kteří od nedělního odpoledne plnili pytle s pískem a navýšili hráz u potoka, který protéká v těsné blízkosti nemocnice. Její evakuace nutná nebyla, uvedli dnes v podvečer na webu zástupci uherskohradišťské radnice.

Dobrovolníci nachystali tisíce pytlů s pískem a vystavěli z nich více než kilometr dlouhou hráz. „Před dobrovolníky smekám klobouk dolů, odvedli obrovský kus práce. Byli mezi nimi třeba skauti, hasiči, učitelé, lidé z našich příspěvkových organizací, zaměstnanci města a další. Dobrovolníků se nám hlásilo tolik, že nestíhala telefonická linka. Je úžasné, jak se v těžkých chvílích dokážeme semknout,“ řekl starosta Stanislav Blaha (ODS).

V Záboří nad Labem evakuovali kvůli vyšší hladině Labe lidi z několika domů

V Záboří nad Labem na Kutnohorsku dnes odpoledne kvůli vyšší hladině Labe evakuovali lidi z několika domů a několik zvířat. Obec leží na soutoku Labe s Doubravou. Škody zatím nelze přesně odhadnout, řekl ČTK starosta Ondřej Smoček (Občané pro obec).

„Stoupá nám voda, komplikace máme, přemístili jsme čtyři koně a jednu krávu a lidi ze tří domů, které jsou hodně napadené, zřejmě kulminuje Labe a vrací se nám to zpátky do Záboří,“ řekl Smoček.

NačítámNačíst starší příspěvky

Hlavní zprávy