Hlavní obsah
Online

Online: Povodně v Česku mají už pět obětí

Foto: Obec Lichnov

Zaplavená obec Zator na Bruntálsku.

aktualizováno •

Dění kolem povodňové situace v České republice i okolních zemích sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Vše o povodních v Česku, den šestý

  • Záplavy na Moravě mají čtvrtou oběť, nalezena byla seniorka z Kobylé nad Vidnavkou. Ženu strhl proud ze zbořeného domu,odešla z evakuačního centra.
  • Vláda na mimořádném jednání rozhodla, že nadcházející krajské a senátní volby se o víkendu konat budou.
  • Záplavy v Moravskoslezském kraji mají tři oběti. Během pondělí přibyli dva mrtví v Krnově, jeden byl v zaplaveném bytě. Už v neděli našli mrtvou ženu v říčce Krasovce.
  • Bez elektrické energie jsou v Česku desítky tisíc domácností. Poruchy působí popadané stromy a větvě kvůli větru a podmáčenému terénu.
  • Doposud muselo domovy opustit na 12 000 lidí, další evakuace se chystají. Záchranáři žádají lidi o spolupráci, aby je nemuseli evakuovat násilím jako v roce 1997. Na emotivním videu zveřejněném na sociálních sítích (níže v tomto online přenosu) ukázali, jak obtížné je přesvědčit některé lidi, aby odešli do bezpečí.
  • Předpověď počasí ukazuje, že od středy se déšť objeví jen výjimečně v podobě přeháněk - oproti předchozím dnům tedy velmi optimistická zpráva.
Načíst novější příspěvky

Pavel: Pokud nezajistíme regulérnost voleb, je to argument pro odložení

Kdyby nebylo možné zajistit regulérnost voleb ve všech místech, pak by to byl asi dobrý argument pro jejich odložení, pokud by se k tomu nalezla právní cesta. Před dnešní večerní schůzí vlády to novinářům řekl prezident Petr Pavel, který se zasedání kabinetu k povodňové situaci účastní. Krajské a senátní volby se mají konat v pátek a v sobotu.

O případné úpravě termínu voleb kvůli záplavám v části regionů se musí podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) rozhodnout dnes. Kdyby se volby do krajů a třetiny Senátu nakonec nekonaly, mohla by být legitimita rozhodnutí napadána, míní. Na Ministerstvu vnitra vznikla pracovní skupina, která má pomoci, aby se volby konaly regulérně. O odložení voleb chce žádat vládu opavský primátor Tomáš Navrátil (ANO).

Tady evakuovali už 500 lidí

Hasiči odčerpávají vodu z Olšávky v Uherském Hradišti, ohrožovala nemocnici

Hasiči druhým dnem odčerpávají vodu z rozvodněného potoka Olšávka v Uherském Hradišti a snižují jeho hladinu. Hrozilo, že by voda mohla zaplavit areál nemocnice. Pomohlo také přibližně 250 dobrovolníků, kteří od nedělního odpoledne plnili pytle s pískem a navýšili hráz u potoka, který protéká v těsné blízkosti nemocnice. Její evakuace nutná nebyla, uvedli dnes v podvečer na webu zástupci uherskohradišťské radnice.

Dobrovolníci nachystali tisíce pytlů s pískem a vystavěli z nich více než kilometr dlouhou hráz. „Před dobrovolníky smekám klobouk dolů, odvedli obrovský kus práce. Byli mezi nimi třeba skauti, hasiči, učitelé, lidé z našich příspěvkových organizací, zaměstnanci města a další. Dobrovolníků se nám hlásilo tolik, že nestíhala telefonická linka. Je úžasné, jak se v těžkých chvílích dokážeme semknout,“ řekl starosta Stanislav Blaha (ODS).

V Záboří nad Labem evakuovali kvůli vyšší hladině Labe lidi z několika domů

V Záboří nad Labem na Kutnohorsku dnes odpoledne kvůli vyšší hladině Labe evakuovali lidi z několika domů a několik zvířat. Obec leží na soutoku Labe s Doubravou. Škody zatím nelze přesně odhadnout, řekl ČTK starosta Ondřej Smoček (Občané pro obec).

„Stoupá nám voda, komplikace máme, přemístili jsme čtyři koně a jednu krávu a lidi ze tří domů, které jsou hodně napadené, zřejmě kulminuje Labe a vrací se nám to zpátky do Záboří,“ řekl Smoček.

„Povodňový“ tlak na veřejné finance bude silný

Povodně budou drahé. Skutečný ekonomický průšvih by ale nastal až ve chvíli, kdy by se Fialův kabinet postavil k řešení povodňových škod podobně, jako se vláda Andreje Babiše postavila k řešení škod covidových.

Komentář Martina Čabana

S odklízením škod po povodni pomůže armáda

S odklízením následků povodní v Moravskoslezském kraji by měla pomoci armáda. O vojáky má zájem Opava, zřejmě pomohou i na dalších místech.

Polsko řeší povodně a politiku stejně jako Česko

Velké záplavy ve střední Evropě postihly kromě Česka a Rakouska také jihozápadní Polsko. Zasaženy jsou hlavně regiony u hranic s Českem a situace se nelepší. Ani povodním se přitom v polarizovaném Polsku nevyhýbá politika.

V polské Nise voda poškodila hráz, starosta vyzval k evakuaci

Starosta jihopolské Nisy dnes vyzval k okamžité evakuaci města kvůli poškození protipovodňové hráze, napsal list Gazeta Wyborcza. Město už je částečně pod vodou v důsledku lijáků a záplav, které v posledních dnech sužují střední a východní Evropu včetně Česka.

Lidé, kteří v Nise ještě zůstali, se mají podle starosty Kordiana Kolbiarze odebrat do vyšších pater budov. Ve městě, které leží v Opolském vojvodství nedaleko českých Mikulovic, žije podle polských médií asi 56 000 lidí.

Poškozenou hráz se pokusí opravit pomáhající polská armáda, napsal server nto.pl. Podle starosty je ale pravděpodobné, že se do už tak zaplavených ulic vylije ještě další voda.

Bude nutné prověřit statiku stovek mostů

Komárov nedaleko Opavy. Řeka je tu rozlitá na kilometry polí. Je zřejmé, že bude nutné zkontrolovat statiku stovek mostů.

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Jeden z mostů, přes které přešla voda.

V olomoucké čtvrti voda z řeky Moravy vystoupala nad výšku hrází

V olomoucké čtvrti Chomoutov voda z řeky Moravy vystoupala nad výšku hrází. Uzavřena je silnice mezi Chomoutovem a Štěpánovem i úseky ve městě.

Video: Jak se bojuje s protrženou hrází

Další oběti záplav

Záplavy v Moravskoslezském kraji mají už tři oběti. Přibyli dva mrtví v Krnově, informoval dnes po jednání Krizového štábu Moravskoslezského kraje hejtman Josef Bělica (ANO).

Jedna oběť podle něj byla v bytě, který byl úplně zaplavený, další mimo něj. Už v neděli našli mrtvou ženu v říčce Krasovce.

Dálnice D1 je opět průjezdná

Dálnice D1 je z okraje Ostravy do Prahy po záplavách opět průjezdná, včetně Klimkovického tunelu. Řidiči mohou po D1 projet v obou směrech až na 354. kilometr, což je začátek Ostravy. ČTK to dnes odpoledne řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Uzavřené tak podle dostupných informací zůstávají jen části dálnice v Ostravě a úsek Bohumín–Bělotín, vedoucí na státní hranici s Polskem.

Klimkovický tunel byl po zatečení vody po silných deštích neprůjezdný od soboty. Samotnou dálnici D1 před Ostravou policie kvůli záplavám uzavřela v noci na neděli. Od neděle je také zavřená D1 v Bohumíně.

Veterináři: Na Bruntálsku byl zaplaven chov 35 000 slepic, část jich uhynula

Na Bruntálsku byl zaplaven chov slepic, ve kterém se nacházelo zhruba 35 000 nosnic, část jich uhynula. Jde o chov s produkcí konzumních vajec v Městě Albrechticích. Informaci dnes odpoledne ČTK poskytla Státní veterinární správa (SVS). Přesný počet uhynulých slepic zatím správa nemá k dispozici. Veterináři také evidují i další komplikace v souvislosti se záplavami, například zatopená jatka nebo pstruhařství. V případě úhynů doporučuje správa chovatelům kontaktovat krajské správy, které zajistí bezpečnou likvidaci těl v asanačním podniku.

Podle veterinářů voda zaplavila dvě haly, utopily se především slepice v klecích ve spodních řadách. „Panovaly obavy, že v důsledku výpadku ventilace dojde k udušení i u drůbeže ve vyšších řadách. Podle informací z dnešního dne však nebyly úhyny nosnic v horních řadách tak masivní, jak se předpokládalo,“ řekl ČTK za SVS Petr Majer. Uhynulá drůbež bude vynesena a odvezena do asanačního podniku, doplnil.

Z Ostravy-Přívozu už hasiči zachránili 500 lidí, pomáhá i vrtulník

Z Ostravy-Přívozu, kde dopoledne začala evakuace, hasiči zachránili už téměř 500 lidí včetně dětí. Stále zasahují. Pomáhá tam několik člunů a nasazen byl i vrtulník. ČTK to řekla mluvčí hasičů Kamila Langerová. Voda se do lokality dostala kvůli trhlinám v hrázi na pravém břehu řeky Odry. Pro město je řešení situace prioritou, uvedl primátor Jan Dohnal (ODS). Zachránění lidé jsou převáženi autobusy do evakuačního centra, které město zřídilo na Černé louce. Hrozí další evakuace.

Horská služba jede pomáhat do Jeseníků

Na pomoc do povodní postižených oblastí Jeseníků vyrazí v úterý ráno také čtyři desítky záchranářů Horské služby ČR. Vybaveni budou i terénní technikou pro vyprošťování. Pomáhat začnou v oblasti Hanušovic a Vrbna, zázemí budou mít kvůli pokrytí signálem na Dolní Moravě, řekl dnes ČTK náčelník Horské služby ČR René Mašín. Horští záchranáři se tak připojují k profesionálním i dobrovolným hasičům a policistům, kteří na místě operují od víkendu.

Na Jesenicko se stáhnou čtyři desítky záchranářů ze všech oblastí Horské služby ČR. Na pomoc místním obyvatelům vyrazí s terénní technikou, vybavením pro vyprošťování, pilami, ale i s lopatami a krumpáči. „Není důležité kde a co, ale chceme být nápomocni v situaci, která vyžaduje naši pomoc. Od technických věcí až po zdravotnické, přesně to, co umí, hodlají použít v místech, kde je potřeba,“ uvedli záchranáři v tiskové zprávě.

V Záboří nad Labem evakuují lidi a zvířata

Fiala v Jeseníku: Prioritou je signál, elektřina, silnice a pitná voda

NačítámNačíst starší příspěvky

Hlavní zprávy