Hlavní obsah
Online

Online: Povodně v Česku mají už pět obětí

Foto: Obec Lichnov

Zaplavená obec Zator na Bruntálsku.

aktualizováno •

Dění kolem povodňové situace v České republice i okolních zemích sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Vše o povodních v Česku, den šestý

  • Záplavy na Moravě mají čtvrtou oběť, nalezena byla seniorka z Kobylé nad Vidnavkou. Ženu strhl proud ze zbořeného domu,odešla z evakuačního centra.
  • Vláda na mimořádném jednání rozhodla, že nadcházející krajské a senátní volby se o víkendu konat budou.
  • Záplavy v Moravskoslezském kraji mají tři oběti. Během pondělí přibyli dva mrtví v Krnově, jeden byl v zaplaveném bytě. Už v neděli našli mrtvou ženu v říčce Krasovce.
  • Bez elektrické energie jsou v Česku desítky tisíc domácností. Poruchy působí popadané stromy a větvě kvůli větru a podmáčenému terénu.
  • Doposud muselo domovy opustit na 12 000 lidí, další evakuace se chystají. Záchranáři žádají lidi o spolupráci, aby je nemuseli evakuovat násilím jako v roce 1997. Na emotivním videu zveřejněném na sociálních sítích (níže v tomto online přenosu) ukázali, jak obtížné je přesvědčit některé lidi, aby odešli do bezpečí.
  • Předpověď počasí ukazuje, že od středy se déšť objeví jen výjimečně v podobě přeháněk - oproti předchozím dnům tedy velmi optimistická zpráva.
Načíst novější příspěvky

Dálnice D1 je opět průjezdná

Dálnice D1 je z okraje Ostravy do Prahy po záplavách opět průjezdná, včetně Klimkovického tunelu. Řidiči mohou po D1 projet v obou směrech až na 354. kilometr, což je začátek Ostravy. ČTK to dnes odpoledne řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Uzavřené tak podle dostupných informací zůstávají jen části dálnice v Ostravě a úsek Bohumín–Bělotín, vedoucí na státní hranici s Polskem.

Klimkovický tunel byl po zatečení vody po silných deštích neprůjezdný od soboty. Samotnou dálnici D1 před Ostravou policie kvůli záplavám uzavřela v noci na neděli. Od neděle je také zavřená D1 v Bohumíně.

Veterináři: Na Bruntálsku byl zaplaven chov 35 000 slepic, část jich uhynula

Na Bruntálsku byl zaplaven chov slepic, ve kterém se nacházelo zhruba 35 000 nosnic, část jich uhynula. Jde o chov s produkcí konzumních vajec v Městě Albrechticích. Informaci dnes odpoledne ČTK poskytla Státní veterinární správa (SVS). Přesný počet uhynulých slepic zatím správa nemá k dispozici. Veterináři také evidují i další komplikace v souvislosti se záplavami, například zatopená jatka nebo pstruhařství. V případě úhynů doporučuje správa chovatelům kontaktovat krajské správy, které zajistí bezpečnou likvidaci těl v asanačním podniku.

Podle veterinářů voda zaplavila dvě haly, utopily se především slepice v klecích ve spodních řadách. „Panovaly obavy, že v důsledku výpadku ventilace dojde k udušení i u drůbeže ve vyšších řadách. Podle informací z dnešního dne však nebyly úhyny nosnic v horních řadách tak masivní, jak se předpokládalo,“ řekl ČTK za SVS Petr Majer. Uhynulá drůbež bude vynesena a odvezena do asanačního podniku, doplnil.

Z Ostravy-Přívozu už hasiči zachránili 500 lidí, pomáhá i vrtulník

Z Ostravy-Přívozu, kde dopoledne začala evakuace, hasiči zachránili už téměř 500 lidí včetně dětí. Stále zasahují. Pomáhá tam několik člunů a nasazen byl i vrtulník. ČTK to řekla mluvčí hasičů Kamila Langerová. Voda se do lokality dostala kvůli trhlinám v hrázi na pravém břehu řeky Odry. Pro město je řešení situace prioritou, uvedl primátor Jan Dohnal (ODS). Zachránění lidé jsou převáženi autobusy do evakuačního centra, které město zřídilo na Černé louce. Hrozí další evakuace.

Horská služba jede pomáhat do Jeseníků

Na pomoc do povodní postižených oblastí Jeseníků vyrazí v úterý ráno také čtyři desítky záchranářů Horské služby ČR. Vybaveni budou i terénní technikou pro vyprošťování. Pomáhat začnou v oblasti Hanušovic a Vrbna, zázemí budou mít kvůli pokrytí signálem na Dolní Moravě, řekl dnes ČTK náčelník Horské služby ČR René Mašín. Horští záchranáři se tak připojují k profesionálním i dobrovolným hasičům a policistům, kteří na místě operují od víkendu.

Na Jesenicko se stáhnou čtyři desítky záchranářů ze všech oblastí Horské služby ČR. Na pomoc místním obyvatelům vyrazí s terénní technikou, vybavením pro vyprošťování, pilami, ale i s lopatami a krumpáči. „Není důležité kde a co, ale chceme být nápomocni v situaci, která vyžaduje naši pomoc. Od technických věcí až po zdravotnické, přesně to, co umí, hodlají použít v místech, kde je potřeba,“ uvedli záchranáři v tiskové zprávě.

V Záboří nad Labem evakuují lidi a zvířata

Fiala v Jeseníku: Prioritou je signál, elektřina, silnice a pitná voda

Voda ze zaplavených studní i studní v okolí není pitná, vyžadují vyčištění

Voda ze zaplavených studní i studní v okolí, kam se mohla v době povodní dostat spodní voda, není pitná, varuje Ministerstvo zdravotnictví. Zasaženou studnu je třeba vyčistit, u kopané je vhodnější nechat zásah na profesionální firmě, u vrtané je třeba opakované vyčerpání. Po vyčištění je třeba používat vodu nejprve jako užitkovou, po týdnu až dvou nechat udělat chemický rozbor. Podle dřívějších informací používá vodu z vlastních zdrojů asi desetina populace, ostatní jsou napojeni na vodovody.

„Pokud nebyla studna přímo zasažena, je nutné zkontrolovat, zda voda ve studni nezměnila svoji barvu, zákal, pach či chuť, popř. zda se hladina vody ve studni mimořádně nezvýšila,“ píše se v doporučení. Pokud se voda poté vrátí do původní kvality, ale je zvýšená hladina, je třeba takzvaná šoková dezinfekce chlorem, částečné odčerpání a po týdnu či dvou rozbor vody.

Česká pošta zavřela víc než sto poboček

Česká pošta dnes uzavřela kvůli záplavám na Moravě a v jižních Čechách 109 poboček z celkových 2900. Do šesti okrsků nedoručuje listovní zásilky a do dvou balíky. Důvodem uzavření pošt je vytopení, nesjízdnost přístupových komunikací nebo absence pracovníků kvůli tomu, že se přes veškerou snahu nemohli dopravit do zaměstnání. ČTK to řekl mluvčí Matyáš Vitík.

Aktuálně pošťáci nedoručují listovní zásilky, složenky nebo důchody v části Ostravy a Opavy, v Bohumíně, Litovli, Jeseníku a Krnově. Balíky pošta nedoručuje v Jeseníku a Ostravě.

„V případě, že pobočka, kde si senioři nechávají vyplácet důchod, je z důvodu povodní mimo provoz nebo není možné peníze doručit na běžné pochůzce přímo na adresu, je možné převzít důchod a poštovní poukázky na kterékoliv jiné poště. Pokud si příjemce důchod nevyzvedne v aktuálním výplatním termínu, jsou peníze standardně uloženy na jeho původní ukládací poště, a to po dobu tří měsíců. V případě, že adresát během povodní přišel o doklad totožnosti (občanský průkaz nebo cestovní pas), je možné se výjimečně prokázat řidičským průkazem nebo rodným listem,“ dodal Vitík.

V ostravské zoo popadaly stromy, je zavřená

Zoologická zahrada Ostrava zůstává minimálně do pátku zavřená, popadaly tam desítky stromů. Divadla ruší představení. Odvolávají se i další akce.

Kvůli dešťům spadly na Ústředním hřbitově lípy, v zahradě vily Tugendhat vrba

Intenzivní déšť způsobuje v Brně na několika místech vyvrácení vzrostlých stromů. Veřejná zeleň města Brna (VZMB) zaznamenala spadané stromy v Lužánkách, okolí Špilberku i ve Wilsonově lese. Několik více než stoletých lip popadalo na Ústředním hřbitově, v zahradě vily Tugendhat se vyvrátila ikonická vrba. S ohledem na riziko padajících stromů jsou uzavřené také přístupové cesty k Pavilonu Anthropos. ČTK to zjistila od zástupců městských organizací a mluvčího městské části Brno-střed Michala Šťastného.

K vytrvalému dešti se o víkendu přidal silný vítr, což na mnoha místech poškodilo stromy. Zatím pracovníci evidují několik vyvrácených stromů v Lužánkách a na Špilberku. „Ve Wilsonově lese jich budou desítky. Jsou i stromy, kolem kterých se dělají v půdě trhliny, a je to na hraně. Obávám se toho, co ještě přijde. S tolika milimetry vody naráz nemáme zkušenost. Záleží také na počasí, kdy se půda začne vysoušet,“ řekl ředitel VZMB Jozef Kasala.

Brněnskou přehradu nechají vodohospodáři přetéct bezpečnostním přelivem

Vodohospodáři nechají bezpečnostním přelivem přetéct brněnskou přehradu, pod přehradou očekávají zvýšený, ale neškodný průtok. Svratka by se neměla rozlít do zastavěných částí. Dnes to řekl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. Tento krok zvolili, neboť nechtějí do toku pod přehradou nechtěně vypouštět spadané kmeny, větve a další věci, které do přehrady přinesla velká voda a které by tok ucpávaly.

Situace na brněnské přehradě se podle něj vyvíjí dobře. Do nádrže nyní přitéká asi 83 metrů krychlových vody za sekundu, ráno to bylo asi 90 metrů krychlových za sekundu. Z přehrady odtéká zhruba 60 metrů krychlových vody za sekundu. „Přítok slábne, ale už pomaleji, začalo pršet. Podle aktuálních propočtů by odtok přes bezpečnostní přeliv měl nastat někdy po půlnoci,“ uvedl Chmelař. Původně se očekávalo, že přehrada by přelivem mohla začít přetékat dnes odpoledne či večer. Podle Chmelaře stále platí, že půjde o neškodný průtok a voda by se neměla rozlévat do zastavěné části.

Na Jesenicku nefunguje elektřina ani mobily

V postižených obcích na Jesenicku nefungují mobilní sítě, elektřina ani pitná voda. Nemáme se jak dovolat pomoci, řekla starostka Kobylé nad Vidnavkou.

Povodeň zasáhla znovu i Zátor na Bruntálsku, který zničila v roce 1997

Povodeň zasáhla znovu i Zátor na Bruntálsku, který byl v roce 1997 společně s Troubkami na Přerovsku jedním ze symbolů tehdejších ničivých povodní. Tentokrát velká voda strhla most a poškodila dva domy. Přišly o části obvodových stěn. Lidé jsou bez elektřiny, vyrovnávají se s výpadky dodávek vody. ČTK to řekl Petr Skřivánek, který se v obci podílí na organizování záchranných prací.

Hladina řeky Opavy dosáhla místy až tří metrů. Některé domy poblíž toku byly podle něj zatopeny až po střechu. Nyní se podle něj situace uklidňuje a lidé, kteří po 27 letech opět zažili povodňové peklo, se mohou alespoň podívat, co voda v jejich domovech napáchala.

Lidé stále riskují na rozvodněných řekách

Situace v Opavě

Reportér Seznam Zpráv Tomáš Svoboda mapuje dění v Opavě.

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Zkáza po povodni.

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Trosky v ulicích a zbytky vody.

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Nepořádek, jehož úklid potrvá dlouho.

V Praze 6 jsou uzavřena dětská hřiště kvůli popadaným stromům

Radnice Prahy 6 uzavřela dětská hřiště, protože v městské části popadalo velké množství stromů v souvislosti s vydatným deštěm. Významné škody na majetku radnice neregistruje. Na zasedání zastupitelů městské části to dnes řekl starosta Jakub Stárek (ODS). Několik vyvrácených stromů v lesích a parcích zaznamenala i městská organizace Lesy hlavního města Prahy (LHMP).

V Praze jsou uzavřeny náplavky, vrata na Čertovce a na Vltavě byla zastavena lodní doprava. V některých částech jsou postavené protipovodňové zábrany. Mimo provoz je lanovka na Petřín. Podle výhledu meteorologů budou v následujících dnech srážky ustávat.

Morava nedaleko Lanžhota stále mírně stoupá, je třeba dosypávat hráze u mostu

Řeky Morava i Dyje jsou na Břeclavsku na třetím povodňovém stupni, zatímco Dyje už dosáhla maxima a drží se na stálém průtoku, hladina Moravy má nadále mírně stoupat. Protipovodňová komise v Břeclavi monitoruje stav hrází, u Lanžhota bylo nutné částečně rozplavenou hráz u železničního mostu dosypat, řekla ČTK mluvčí břeclavské radnice Ivana Solaříková.

„Povodňová komise spolupracuje s 18 obcemi, které spadají pod její rozšířenou působnost. Samotné Břeclavi akutní nebezpečí nehrozí. O víkendu bylo třeba vyprostit stromy, které se zaklínily pod mostem u cukrovaru i pod Cukrovarskou lávkou. Obě místa jsou nyní přístupná,“ uvedla mluvčí.

NačítámNačíst starší příspěvky

Hlavní zprávy