Hlavní obsah
Online

Online: Povodně v Česku mají už pět obětí

Foto: Obec Lichnov

Zaplavená obec Zator na Bruntálsku.

aktualizováno •

Dění kolem povodňové situace v České republice i okolních zemích sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Vše o povodních v Česku, den šestý

  • Záplavy na Moravě mají čtvrtou oběť, nalezena byla seniorka z Kobylé nad Vidnavkou. Ženu strhl proud ze zbořeného domu,odešla z evakuačního centra.
  • Vláda na mimořádném jednání rozhodla, že nadcházející krajské a senátní volby se o víkendu konat budou.
  • Záplavy v Moravskoslezském kraji mají tři oběti. Během pondělí přibyli dva mrtví v Krnově, jeden byl v zaplaveném bytě. Už v neděli našli mrtvou ženu v říčce Krasovce.
  • Bez elektrické energie jsou v Česku desítky tisíc domácností. Poruchy působí popadané stromy a větvě kvůli větru a podmáčenému terénu.
  • Doposud muselo domovy opustit na 12 000 lidí, další evakuace se chystají. Záchranáři žádají lidi o spolupráci, aby je nemuseli evakuovat násilím jako v roce 1997. Na emotivním videu zveřejněném na sociálních sítích (níže v tomto online přenosu) ukázali, jak obtížné je přesvědčit některé lidi, aby odešli do bezpečí.
  • Předpověď počasí ukazuje, že od středy se déšť objeví jen výjimečně v podobě přeháněk - oproti předchozím dnům tedy velmi optimistická zpráva.
Načíst novější příspěvky

V Ostravě jsou trhliny v přehradě

V Ostravě jsou rozsáhlé trhliny v přehradě na soutoku řek Odry a Opavy, kterými protéká voda a zatopí část Přívozu. Uvedl to server Hasiči.cz.

V několika městských částech Ostravy se zřejmě protrhla ochranná hráz, uvedl podle serveru po jednání Ústřední povodňové komise ministr životního prostředí Petr Hladík. Podle českého ministra je situace monitorována dronem. V Ostravě aktuálně probíhá evakuace městské části Přívoz. Do 10:30 bylo z místa zachráněno asi 70 lidí, včetně dětí. Budou převezeni do evakuačního centra na Černé louce.

Morava v Kroměříži kulminuje

Řeka Morava v Kroměříži začala kulminovat, hladina by se zvýšit již neměla, uvedl hejtman Radim Holiš. Hladina však bude vysoko déle, i několik dní.

Třeboňští rybáři kvůli povodňové situaci zatím nezačnou s výlovy rybníků

Kvůli povodňové situaci třeboňští rybáři nezačnou s výlovy rybníků. Obvykle začínají v půlce září, řekl předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha. Rybáři se teď soustředí na regulované vypouštění vody z rybníků. Klíčový je zejména Rožmberk, do kterého teče řeka Lužnice a který zadržuje vodu kvůli obcím pod ním. Termíny výlovů by mělo stihnout Rybářství Nové Hrady, které začíná s výlovy až na začátku října. Škody na rybách, které třeba voda odplavila, zatím nelze odhadnout, ukážou se až při výlovech.

Rakušan: Zaplavené oblasti potřebují víc pitné vody

Podle ministra vnitra Víta Rakušana musí do záplavami postižených oblastí zrychlit dodávky cisteren na pitnou vodu. „Dodávky pitné vody a případně jídla, dodávky elektrické energie a zajištění komunikace, to je to, co zdejší lidé nyní potřebují. Včera se zachraňovaly životy, dnes se začínají řešit primární potřeby,“ uvedl Rakušan v Jeseníku. V následujících týdnech podle něj přijde na řadu obnova záplavami zpustošených oblastí. „Viděli jsme na vlastní oči lidské vyčerpání, viděli jsme neštěstí z té tragédie, viděli jsme vyčerpání pana starosty a lidí, kteří na lokální úrovni tuto krizi musí řídit. A ta zpětná vazba je pro nás určitě důležitá,“ podotkl ministr.

Stanice ve Vsetíně zaznamenala v sobotu rekordní srážkový úhrn v tomto století

Meteorologická stanice Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) umístěná v areálu vsetínské hvězdárny zaznamenala v sobotu 14. září rekordní denní srážkový úhrn v tomto století. Za 24 hodin tam napršelo 101,4 milimetru srážek, tedy 101,4 litru vody na metr čtvereční. V dnešní tiskové zprávě to uvedl odborný pracovník hvězdárny Pavel Svozil.

Údaj o srážkách ze soboty je podle něj také druhým nejvyšším denním úhrnem srážek za téměř stoletou historii měření na meteorologické stanici ve Vsetíně. „Jen nepatrně více srážek, a to 103,2 milimetru, bylo naměřeno 6. července 1997,“ uvedl Svozil. V roce 1997 zasáhly Moravu a Slezsko ničivé povodně.

Hrabětice zvyšují hráz na břehu Dyje, pole okolo Jevišovky jsou zaplavená

Průtok v Dyji za vranovskou i znojemskou přehradou stále převyšuje 200 metrů krychlových za vteřinu, v Hraběticích na Znojemsku proto zvyšují improvizovanou hráz na levém břehu řeky. V Jevišovce na Břeclavsku jsou zalitá okolní pole i nádraží.

„Nejnižší místo okolo Dyje jsme v úseku asi 150 metrů na levém břehu zapytlovali, nyní tuto hráz asi o 30 centimetrů zvyšujeme, protože hrozilo, že by se mohla přelít. Jde spíše o preventivní opatření. Hladina sice kulminovala, ale průtok bude ještě nějakou dobu zvýšený,“ uvedl starosta Hrabětic František Treger (SNK).

Vítkovice Steel musely přerušit výrobu, předpokládají, že ji plně obnoví v úterý

Ostravská hutní společnost Vítkovice Steel předpokládá, že v úterý plně obnoví výrobu. Zastavit ji musela o víkendu zejména kvůli přerušení dodávky elektřiny a zatopení některých podzemních částí technologií. Škody by neměly být velké. ČTK to dnes řekla mluvčí firmy Jana Dronská.

„Už v neděli zaměstnanci podniku pracovali na odčerpávání vody ve sklepních a podzemních částech, s čerpáním pomáhali i hasiči. Například hlavní část technologie provozu válcovny Kvarto se podařilo zprovoznit už v neděli večer. Během dneška postupně zprovozňujme všechna zařízení,“ uvedla Dronská. Plné obnovení výroby předpokládá v úterý odpoledne.

Pomoct se záchrannými pracemi odlétly i vrtulníky z náměšťské základny

Na ostravské letiště Mošnov odlétly tři vrtulníky z vojenské základny v Náměšti nad Oslavou, jsou nasazeny na záchranné práce. Je možné, že do krajů zasažených záplavami více než Vysočina vyrazí i krajští hasiči. Na Vysočině měli od čtvrtka více než 1100 zásahů, zranil se při nich jeden dobrovolný hasič. Novinářům to po dnešním jednání povodňové komise řekli hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS a STO) a ředitel krajského hasičského záchranného sboru Jiří Němec.

Zda bude možné, aby hasiči z Vysočiny odjeli pomáhat do jiných částí Česka, bude podle Němce záviset na tom, jestli se vyplní předpověď a na Vysočině se už povodňová situace nebude zhoršovat. „Teď nedokážu predikovat, do kterého kraje budeme posláni. Je to skutečně na vyžádání konkrétního kraje, kde ty konkrétní síly a prostředky budou potřebovat. Zatím jsme o to nebyli požádáni, ale předpokládáme to a jsme připraveni,“ řekl Němec.

Vrchní soud v Olomouci se kvůli vodě uzavře

Vrchní soud v Olomouci kvůli povodňovému nebezpečí uzavře v úterý a ve středu svou budovu, řekl dnes ČTK mluvčí soudu Stanislav Cik. Budova soudu se nachází na Masarykově třídě v bezprostřední blízkosti náplavky u řeky Moravy. Ta dnes odpoledne dosáhla třetího povodňového stupně.

„Rozhodnutím vedení soudu z dnešního dne informujeme, že z důvodu povodňového nebezpečí bude budova Vrchního soudu v Olomouci ve dnech 17. a 18. září uzavřena. Pokud jde o nezbytná trestní zasedání, budou řešena individuálně. Od čtvrtka se předpokládá chod Vrchního soudu v Olomouci v běžném režimu,“ uvedl mluvčí Cik.

Obchodníci o víkendu poskytli první dodávky potravin, počítají s další pomocí

Do oblastí zasažených povodněmi prodejci potravin v ČR o víkendu odeslali první dodávky balených vod, trvanlivého zboží či hygienických potřeb. S pomocí počítají také v následujících dnech. Vyplývá to z jejich vyjádření pro ČTK. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza ČTK řekl, že jsou kvůli povodním uzavřeny desítky prodejen obchodních řetězců. Některé podle něj mohou zůstat mimo provoz i několik týdnů.

Dodávky obchodníků následně distribuují regionální potravinové banky, vodu a jídlo ale prodejci poskytují také přímo hasičům či záchranářům. „V sobotu jsme rozvezli první zásoby jídla a pití. Celkově Rohlík v tuto chvíli pomohl na více než 20 místech ve čtyřech krajích a odhadem poskytl pomoc až 5000 lidem,“ uvedla mluvčí online supermarketu Rohlík.cz Denisa Ladka Morgensteinová.

Kvůli škodám po záplavách může trvat sčítání voleb déle

Při sčítání a zpracování výsledků nadcházejících krajských a senátních voleb můžou nastat zpoždění proti běžné situaci kvůli důsledkům záplav. Český statistický úřad (ČSÚ) je ale připravený i na přebírání výsledků od volebních komisí v případě výpadku připojení k internetu, řekl dnes mluvčí úřadu Jan Cieslar. Povodně zasáhly nejsilněji Moravskoslezský a Olomoucký kraj, opavský primátor Tomáš Navrátil (ANO) kvůli tomu žádá o odklad voleb. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) je o případném odkladu nutné rozhodnout dnes. Volby by se měly konat v pátek a v sobotu.

„Vzhledem k okolnostem je pravděpodobné, že jak během voleb, tak i během samotného sčítání a následného zpracování volebního výsledků může docházet z mnoha důvodů k časovým prodlevám oproti běžné situaci. Nicméně legislativa na tyto možné nepředvídatelnosti pamatuje např. prodloužením časových lhůt pro dodání výsledků Českému statistickému úřadu,“ uvedl Cieslar.

Obrazem: Mohl se Krnov bránit lépe?

Mohl Krnov zvládnout povodeň lépe? Podle šéfa hasičů Vladimíra Vlčka město selhalo při evakuaci obyvatel. Místostarosta města Miroslav Binar (ANO) to odmítá. Výzva k evakuacím podle něj zazněla včas.

Část vodních elektráren omezila kvůli povodním provoz, z těch velkých Vrané a Střekov

Několik vodních elektráren muselo v minulých dnech kvůli záplavám omezit provoz. Z větších zařízení je odstavena například vodní elektrárna Vrané, elektrárna Střekov a další, převážně menší vodní elektrárny. Větší škody na samotných zařízeních ovšem nehrozí.

Z velkých vodních elektráren je tak v současné době odstavena elektrárna Vrané a dále malé vodní elektrárny Kořensko a Hněvkovice. Vysoká hladina vody pod přehradami a nízký spád neumožňují provoz soustrojí. Od soboty byla kvůli vysoké hladině spodní vody postupně odstavována také elektrárna Střekov a některé další malé vodní elektrárny ČEZ. Některé menší vodní elektrárny musel kvůli současným podmínkám odstavit také E.ON.

Reportér Seznam Zpráv o situaci v Polsku

Polský premiér chce jednat se šéfy vlád dalších zaplavených zemí

Polský premiér Donald Tusk chce jednat s předsedy vlád okolních zemí, které stejně jako Polsko o víkendu zasáhly povodně, píše agentura PAP.

V oblastech zasažených povodní se může objevit nemoc leptospiróza

V oblastech zasažených povodní se může šířit leptospiróza, která může vést až k selhání jater a ledvin a být potenciálně smrtelná. Ročně se jí vyskytuje několik desítek případů, letos jich do konce srpna podle dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ) bylo 15. Po povodních v letech 1997 a 2002 se nemocnost zvýšila trojnásobně až pětinásobně. Na webu o tom informovalo Ministerstvo zdravotnictví.

Podle informací SZÚ hrozí také vyšší nákaza salmonelózou, úplavicí, tularemií nebo žloutenkou typu A a B. V posledních dnech se vyskytlo několik případů, kdy se lidé sami rozhodli plavat v rozbouřené řece, policie upozornila například na případ muže v Otrokovicích.

Rozmnožení bakterií zvaných leptospiry, jež se šíří močí infikovaných zvířat, se dá očekávat zejména po opadnutí velké vody, kdy se lidé brodí v bahně nebo zatopených objektech. „Leptospiry se mohou dostat do lidského těla odřeninami nebo poraněnou kůží, spojivkami, vdechnutím nebo požitím kontaminovaných aerosolů nebo vody nebo vzácně po kousnutí zvířetem. Ve vodě a půdě kontaminované močí infikovaných zvířat mohou bakterie přežít na týdny až měsíce,“ píše se v dokumentu.

Podcast 5:59 s reportéry SZ a Taťánou Míkovou

Česko má za sebou víkend, jaký dlouho nezažilo. Několik dní setrvalého deště zvedlo hladiny řek a způsobilo na řadě míst rozsáhlé povodně. Jak to vypadalo v kriticky zasažených oblastech, jsme v podcastu 5:59 probrali s reportéry Seznam Zpráv Janem Novákem a Tomášem Svobodou. A co se v posledních dnech odehrává v atmosféře nad střední Evropou, vysvětluje meteoroložka Taťána Míková.

Fiala v Jeseníku: Nejprve je nutné pomoci s obnovou signálu či elektřiny

Nejprve je nutné pomoci s infrastrukturními věcmi, jako je obnova signálu, dodávek elektřiny či komunikací, řekl na návštěvě Jeseníku premiér Petr Fiala (ODS). Spolu s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) mluvil se starostkou města i záchrannými složkami, navštívili také Mikulovice. Zjišťovat míru škody je nyní podle premiéra předčasné.

„Přijeli jsme, abychom zjistili, co je potřeba udělat, v jakém jsou tady stavu a co ze strany vlády máme v těch nejbližších hodinách rozhodnout,“ uvedl. Vedle zajištění zpřístupnění oblastí včetně signálu a dodávek elektřiny je podle něj potřeba zajistit starostům také expertní pomoc. Nutné je podle Fialy také zajistit všechny nezbytné životní potřeby, na prvním místě pitnou vodu. „Musíme zajistit úplně elementární životní potřeby lidí a obcí, obnovit sítě, zajistit elektřinu, teplo, pomoci jim s potravinami,“ řekl.

NačítámNačíst starší příspěvky

Hlavní zprávy