Hlavní obsah
Online

Online: Povodně v Česku mají už pět obětí

Foto: Obec Lichnov

Zaplavená obec Zator na Bruntálsku.

aktualizováno •

Dění kolem povodňové situace v České republice i okolních zemích sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Vše o povodních v Česku, den šestý

  • Záplavy na Moravě mají čtvrtou oběť, nalezena byla seniorka z Kobylé nad Vidnavkou. Ženu strhl proud ze zbořeného domu,odešla z evakuačního centra.
  • Vláda na mimořádném jednání rozhodla, že nadcházející krajské a senátní volby se o víkendu konat budou.
  • Záplavy v Moravskoslezském kraji mají tři oběti. Během pondělí přibyli dva mrtví v Krnově, jeden byl v zaplaveném bytě. Už v neděli našli mrtvou ženu v říčce Krasovce.
  • Bez elektrické energie jsou v Česku desítky tisíc domácností. Poruchy působí popadané stromy a větvě kvůli větru a podmáčenému terénu.
  • Doposud muselo domovy opustit na 12 000 lidí, další evakuace se chystají. Záchranáři žádají lidi o spolupráci, aby je nemuseli evakuovat násilím jako v roce 1997. Na emotivním videu zveřejněném na sociálních sítích (níže v tomto online přenosu) ukázali, jak obtížné je přesvědčit některé lidi, aby odešli do bezpečí.
  • Předpověď počasí ukazuje, že od středy se déšť objeví jen výjimečně v podobě přeháněk - oproti předchozím dnům tedy velmi optimistická zpráva.

On-line reportáž končí

Vážení čtenáři, on-line reportáž věnovaná událostem během katastrofálních povodní v Česku i okolních zemích v této chvíli končí. Dění kolem odstraňování následků a dalších okolností živelné pohromy se budeme nadále věnovat v běžném zpravodajství. Děkujeme za pozornost.

Rakušan: Povodně již mají pět potvrzených obětí

Povodně v Česku již mají pátou oběť. Bez dalších podrobností to dnes večer v debatě na CNN Prima News řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Nadále se podle něj pohřešuje osm lidí. Čtvrtou obětí se dnes stala sedmdesátiletá žena, jejíž tělo nalezli policisté v Kobylé nad Vidnavkou na Jesenicku. Další tři mrtví jsou z Moravskoslezského kraje.

„Povodně v České republice v téhle chvíli podle poslední informace policejního prezidenta už mají pět obětí. Pět potvrzených obětí,“ uvedl Rakušan. Policisté také stále pátrají po tříčlenné posádce auta z Lipové-Lázní na Jesenicku, které v sobotu strhl proud rozbouřeného Staříče. Pohřešovaných je i několik dalších lidí.

Jurečka: Vláda vydá povodňové dluhopisy

Vláda kvůli pomoci regionům zasaženým záplavami vydá povodňové dluhopisy. Dělo se tak i v minulosti, řekl dnes v debatě na CNN Prima News vicepremiér a ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Část peněz podle něj zajistí i pojišťovny, které budou krýt pojistné události, část půjde také z rozpočtů obcí a krajů.

Jurečka na dotaz, z čeho stát škody po povodních zaplatí, řekl, že se na tom bude podílet několik zdrojů stejně jako při povodních v roce 1997 a 2002. Část uhradí pojišťovny, část rozpočty obcí, měst a krajů a část vláda. „Ano, řekli jsme, že pomůžeme. To se dělo i v minulosti. A na otázku, odkud na to vezme - v zásadě princip povodňových dluhopisů. Ten je v zásadě jednoduchý, my to ani jinak financovat neumíme, než tím, že si na to půjčíme,“ řekl Jurečka. Jurečka předpokládá, že škody budou v řádech desítek miliard korun a obnova území potrvá několik let.

Vlaky mezi Polskem a Českem nebudou jezdit do úterka

Vlaky mezi Českem a Polskem nebudou jezdit nejspíše do úterý 24. září, uvedl dnes polský ministr infrastruktury Dariusz Klimczak. Vyplývá to ze stavu infrastruktury na české straně, dodal podle webu deníku Gazeta Wyborcza, který vede online reportáž o povodních, které zasáhly nejen Českou republiku, ale také jihozápad Polska.

Polský dopravce PKP Intercity kvůli počasí od 15. září do odvolání přerušil vlakové spojení mezi Polskem a Českem, informovala už v neděli polská média. Některé spoje mají zkrácenou trasu do měst u českých hranic, další jsou zrušeny úplně –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ například expres Silesia z Ostravy do Varšavy.

V Česku napršelo více vody než při povodních 1997

Od čtvrtka minulého týdne do tohoto pondělí napršelo v Česku v průměru 136,2 litru vody na metr čtvereční. V Čechách činil průměr 112,8 litru, na Moravě 183,4 litru na metr čtvereční. Bylo to více než při povodních v roce 1997, kdy na počátku července tehdy spadlo v ČR v průměru 97,5 litru deště na metr čtvereční, přičemž v Čechách to bylo 59,2 litru a na Moravě 174,6 litru vody na metr čtvereční. Údaje dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V obou případech podle něj byly srážkové úhrny mimořádné.

Od čtvrtka 12. září do pondělí 16. září letošního roku zaznamenaly nejvyšší srážkové úhrny jesenické stanice Rejvíz a Červenohorské sedlo, kde napršelo 516,7 litru, respektive 491,2 litru vody na metr čtvereční.

Nejvyšší úhrn za jeden den zaznamenala letos v období od čtvrtka do pondělí měřicí stanice Lipová-Lázně, Pomezí. Za sobotu v této části Jesenicka napršelo 284,9 litru vody na metr čtvereční.

Až dvě třetiny Ostravy budou mít ještě dnes opět teplou vodu

Až dvě třetiny Ostravy budou mít od dnešních pozdějších večerních hodin opět teplou vodu a do třetiny města začne proudit i teplo. Elektrárna Třebovice, kterou vyplavila velká voda, sice zůstává odstavena, společnost Veolia Energie ale zprovoznila Teplárnu Přívoz a využije alternativní zdroj. Veolia Energie to sdělila ČTK v tiskové zprávě.

Dvě třetiny města jsou bez tepla a teplé vody od nedělního večera, kdy firma musela kvůli povodni odstavit teplárnu v Třebovicích. Třetina Ostravy byla bez dodávek tepla už před zatopením elektrárny, protože voda zalila parovody.

Ve Vrbnu pod Pradědem obnovují 200 metrů vodovodu

Povodeň v uplynulých dnech strhla asi desítku domů či chat ve Vrbnu pod Pradědem na Bruntálsku. Velká voda zasáhla především části Mnichov, Železná a okrajovou část města. Pracovníci technických služeb se ve městě snaží provizorně obnovit 200 metrů dlouhý úsek vodovodního potrubí, který vedl korytem rozvodněné řeky Opavy a pitnou vodou zásobuje místní části Železná a Mnichov. ČTK to dnes řekl starosta Petr Kopínec (ANO). Město se snaží v zasažené lokalitě odstranit havarijní a život ohrožující stavy. Jde například o unikající plyn či spadlé elektrické vedení.

„Bude to do deseti domů nebo rekreačních objektů a desítky hospodářských stavení,“ řekl starosta k počtu budov, které voda strhla. Rozsah škod ještě odhadovat nemůže, protože se vinou zničených cest do některých míst ještě nedostal.

D1 už je průjezdná z Prahy až do Ostravy

Dálnice D1 už je průjezdná z Prahy až do Ostravy. Odklon mezi Bělotínem na Přerovsku a Mankovicemi na Novojičínsku byl zrušen. Oznámilo to dnes v 16:30 Národní dopravní informační centrum Ředitelství silnic a dálnic. V opačném směru byla dálnice po povodních celá průjezdná od pondělního večera.

Už dnes odpoledne se otevřel sjezd a nájezd na 361. kilometru dálnice v ostravské části Přívoz. „Aktuálně byla zprovozněna další část dálnice D1 z ulice Rudná, a to po mimoúrovňovou křižovatku Místecká 361. kilometr –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ v obou směrech,“ oznámila před 14:00 policejní mluvčí Pavla Jiroušková. Od 361. kilometru až po hraniční přechod do Polska je dálnice v obou směrech stále uzavřená. V úterý byl zprovozněn v Ostravě exit 357 –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Severní spoj.

„Na zbytku trasy bude ŘSD intenzivně pracovat, aby mohlo pustit provoz co nejdříve,“ dodal mluvčí Ministerstva dopravy František Jemelka.

Obavy z hladiny řek Lužnice a Nežárky

Obyvatelé části Veselí nad Lužnicí, kteří bydlí podél Alešova nábřeží a pro které platí případná evakuace, s obavami sledují hladiny řek Lužnice a Nežárky. Doufají v pomoc rybníku Rožmberk, který zadržuje vodu. Podle starosty Veselí nad Lužnicí Víta Rady (za Jihočechy 2012) však dnes evakuace nenastane. Nastala by ve chvíli, kdyby hrozilo, že se řeka dostane přes protipovodňové zábrany, které mají zabránit padesátileté vodě. K překonání zábrany dnes kolem poledne chybělo přibližně 80 centimetrů.

„Lidé jsou připraveni, že pokud to bude nutné, evakuují se. Máme pro ně připravené nějaké zázemí, ale troufnu si říct, že minimálně 90 procent by šlo ke svým příbuzným. Pokud by se voda vylila, určitě by došlo k nějakým škodám na nemovitém majetku. Movité věci si obyvatelé přesunuli do bezpečí,“ řekl Rada.

Změny v organizaci školního roku

O odlišnou organizaci školního roku kvůli povodním dosud požádalo 37 škol. Dalších 85 škol vyhlásilo minimálně dvoudenní ředitelské volno a 12 jich přešlo na distanční výuku.

Nejvíce žádostí o změnu organizace školního roku zaslaly ministerstvu školy z Moravskoslezského kraje. V případě odlišné organizace školního roku ze závažných technických či organizačních důvodů školy přeruší výuku, a to obvykle na dobu do 14 dnů. Všem školám, které o změnu kvůli povodni požádaly, ji ministerstvo schválilo. Resort o tom informoval v tiskové zprávě.

Další nárůst škod po povodních

Pojišťovny dnes zaznamenaly další nárůst povodňových škod, začaly také ve větší míře vyplácet peníze včetně záloh. Klientům poslaly první desítky milionů korun. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami. Do úterního večera bylo nahlášeno podle statistik České asociace pojišťoven 19 tisíc pojistných událostí za 2,1 miliardy Kč. Tato čísla stále narůstají, další data bude mít asociace dnes večer.

Praha začne odstraňovat protipovodňová opatření

Praha začne vzhledem k dobré předpovědi počasí ve čtvrtek odstraňovat protipovodňové zábrany, a to například ve Stromovce, Bubenči, Braníku nebo v ulici Varhulíkové v Holešovicích. Uzavřeny zůstávají náplavky a zastavena je stále lodní doprava na Vltavě. ČTK to po dnešním zasedání komise sdělil mluvčí magistrátu Tadeáš Provazník.

Povodňová komise by měla opět zasednout ve čtvrtek ve 13:00. V centru Prahy jsou uzavřena také vrata na Čertovce a mimo provoz jsou lanovka na Petřín i přívozy. Kvůli podmáčené půdě by si lidé měli dál dávat pozor na riziko pádu stromů.

Žádosti o nové občanky kvůli volbám jen do večera

Voličům, kteří přišli při záplavách o doklad totožnosti, umožní Ministerstvo vnitra zdarma zrychlené vydání občanského průkazu. O jeho vydání budou moci žádat občané s trvalým pobytem v zasažených oblastech, a to do dnešních 18:00. Ministerstvo uvedlo, že nový doklad doručí k příslušnému obecnímu úřadu do pátečních 14:00, kdy začínají volby do krajských zastupitelstev a Senátu.

Novela státního rozpočtu bude nezbytná

Novela letošního státního rozpočtu kvůli následkům povodní bude nezbytná. Novinářům to dnes při příchodu na jednání vlády řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Schválení novelizovaného rozpočtu předpokládá v horizontu jednoho až dvou měsíců. Objem potřebných dodatečných výdajů by podle Hladíka měla propočítat pracovní skupina pro financování obnovy po povodních. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) doplnil, že se skupina poprvé sejde ve čtvrtek dopoledne na Ministerstvu financí.

Vláda chce podle Hladíka co nejrychleji pomoci lidem a obcím postiženým povodněmi. V současnosti se ještě na řadě míst teprve odčerpává voda, až poté bude možné vyčíslit škody a vyčlenit na ně podporu, upozornil ministr. „Musíme správně kvantifikovat objem finančních prostředků, který bude potřeba,“ zdůraznil.

Poptávka po elektrocentrálách nebo pitné vodě

Povodněmi zasažené obce a kraje nyní nejčastěji z hmotných rezerv státu poptávají elektrocentrály, kontejnery na pitnou vodu a vysoušeče. Správa státních hmotných rezerv (SSHR) dosud vydala stovky kusů této techniky, nejvíc do Moravskoslezského a Olomouckého kraje. Dnes chystá dodávku dalších zařízení. ČTK to dnes řekl šéf SSHR Pavel Švagr.

„Aktuálně je z obcí největší poptávka po elektrocentrálách nebo kontejnerech na pitnou vodu. Nyní řešíme také vysoušeče, které budeme vydávat během dnešního dne,“ uvedl Švagr.

Část evakuovaných v Ostravě se začne vracet domů

Obyvatelé z některých evakuovaných částí Ostravy se budou moci postupně vracet domů. Měli by být ale opatrní. Dům jim v případě potřeby pomůže prohlédnout statik. Novinářům to dnes řekli primátor Jan Dohnal (ODS) a jeho náměstek pro životní prostředí Aleš Boháč (Starostové pro Ostravu).

Podle primátora by během dneška měla být ukončena evakuace jižní části Nové Vsi. Voda tam výrazně zaplavila severní část tohoto obvodu, stoupala tam až do výšky šesti metrů. Jižní část se ale podařilo uchránit. Podobná situace by mohla být i v centrálním městském obvodu, kde by se lidé mohli začít vracet do Přívozu, zaplavení jeho části způsobila trhlina v hrázi v úseku soutoku Opavy a Odry. Voda se pak začala rozlévat do města. Na provizorní opravě hráze by se dnes mělo začít pracovat. Z Přívozu muselo být zachráněno asi 600 lidí včetně dětí.

„Věřím, že nejpozději během čtvrtku dojde k ukončení evakuace i na pomezí Koblova a Antošovic,“ řekl Dohnal.

Voda v Opavě poškodila šest a půl tisíce staveb

Povodeň v Opavě zasáhla plochu o rozloze deset kilometrů čtverečních a 6 500 staveb. Město už nemá kam odvážet vyhozený odpad, hledá prostory. ČTK to řekl mluvčí města Roman Konečný. Dnes Opavu navštívil prezident Petr Pavel. Primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO) už dříve celkovou škodu způsobenou velkou vodou ve městě odhadl na několik miliard korun.

S volbami potřebuje pomoci 35 obcí

Zatopených obcí, jimž stát pomůže se zajištěním krajských a senátních voleb, je podle ministra vnitra Víta Rakušana zatím 35, což představuje odhadem 200 okrsků.

Hladina Rožmberka stále stoupá

Odtok z Rožmberka se zvýšil, ale do rybníka zatím stále více vody přitéká a jeho hladina stoupá. Lužnice se pod Rožmberkem rozlévá do krajiny.

NačítámNačíst starší příspěvky

Hlavní zprávy