Hlavní obsah
Online

Online: Povodně v Česku mají už pět obětí

Foto: Obec Lichnov

Zaplavená obec Zator na Bruntálsku.

aktualizováno •

Dění kolem povodňové situace v České republice i okolních zemích sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Vše o povodních v Česku, den šestý

  • Záplavy na Moravě mají čtvrtou oběť, nalezena byla seniorka z Kobylé nad Vidnavkou. Ženu strhl proud ze zbořeného domu,odešla z evakuačního centra.
  • Vláda na mimořádném jednání rozhodla, že nadcházející krajské a senátní volby se o víkendu konat budou.
  • Záplavy v Moravskoslezském kraji mají tři oběti. Během pondělí přibyli dva mrtví v Krnově, jeden byl v zaplaveném bytě. Už v neděli našli mrtvou ženu v říčce Krasovce.
  • Bez elektrické energie jsou v Česku desítky tisíc domácností. Poruchy působí popadané stromy a větvě kvůli větru a podmáčenému terénu.
  • Doposud muselo domovy opustit na 12 000 lidí, další evakuace se chystají. Záchranáři žádají lidi o spolupráci, aby je nemuseli evakuovat násilím jako v roce 1997. Na emotivním videu zveřejněném na sociálních sítích (níže v tomto online přenosu) ukázali, jak obtížné je přesvědčit některé lidi, aby odešli do bezpečí.
  • Předpověď počasí ukazuje, že od středy se déšť objeví jen výjimečně v podobě přeháněk - oproti předchozím dnům tedy velmi optimistická zpráva.
Načíst novější příspěvky

V oblastech zasažených povodní se může objevit nemoc leptospiróza

V oblastech zasažených povodní se může šířit leptospiróza, která může vést až k selhání jater a ledvin a být potenciálně smrtelná. Ročně se jí vyskytuje několik desítek případů, letos jich do konce srpna podle dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ) bylo 15. Po povodních v letech 1997 a 2002 se nemocnost zvýšila trojnásobně až pětinásobně. Na webu o tom informovalo Ministerstvo zdravotnictví.

Podle informací SZÚ hrozí také vyšší nákaza salmonelózou, úplavicí, tularemií nebo žloutenkou typu A a B. V posledních dnech se vyskytlo několik případů, kdy se lidé sami rozhodli plavat v rozbouřené řece, policie upozornila například na případ muže v Otrokovicích.

Rozmnožení bakterií zvaných leptospiry, jež se šíří močí infikovaných zvířat, se dá očekávat zejména po opadnutí velké vody, kdy se lidé brodí v bahně nebo zatopených objektech. „Leptospiry se mohou dostat do lidského těla odřeninami nebo poraněnou kůží, spojivkami, vdechnutím nebo požitím kontaminovaných aerosolů nebo vody nebo vzácně po kousnutí zvířetem. Ve vodě a půdě kontaminované močí infikovaných zvířat mohou bakterie přežít na týdny až měsíce,“ píše se v dokumentu.

Podcast 5:59 s reportéry SZ a Taťánou Míkovou

Česko má za sebou víkend, jaký dlouho nezažilo. Několik dní setrvalého deště zvedlo hladiny řek a způsobilo na řadě míst rozsáhlé povodně. Jak to vypadalo v kriticky zasažených oblastech, jsme v podcastu 5:59 probrali s reportéry Seznam Zpráv Janem Novákem a Tomášem Svobodou. A co se v posledních dnech odehrává v atmosféře nad střední Evropou, vysvětluje meteoroložka Taťána Míková.

Fiala v Jeseníku: Nejprve je nutné pomoci s obnovou signálu či elektřiny

Nejprve je nutné pomoci s infrastrukturními věcmi, jako je obnova signálu, dodávek elektřiny či komunikací, řekl na návštěvě Jeseníku premiér Petr Fiala (ODS). Spolu s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) mluvil se starostkou města i záchrannými složkami, navštívili také Mikulovice. Zjišťovat míru škody je nyní podle premiéra předčasné.

„Přijeli jsme, abychom zjistili, co je potřeba udělat, v jakém jsou tady stavu a co ze strany vlády máme v těch nejbližších hodinách rozhodnout,“ uvedl. Vedle zajištění zpřístupnění oblastí včetně signálu a dodávek elektřiny je podle něj potřeba zajistit starostům také expertní pomoc. Nutné je podle Fialy také zajistit všechny nezbytné životní potřeby, na prvním místě pitnou vodu. „Musíme zajistit úplně elementární životní potřeby lidí a obcí, obnovit sítě, zajistit elektřinu, teplo, pomoci jim s potravinami,“ řekl.

V Olomouci řeka Morava dosáhla třetího povodňového stupně podstatně dříve

V Olomouci dnes odpoledne řeka Morava dosáhla třetího povodňového stupně, město původně očekávalo dosažení stavu ohrožení v noci na úterý. Podle zástupců radnice platí pro celé území města varování před spodní vodou. Morava by se měla podle nich udržet pod hranicí dvacetileté vody, kterou by měly tamní hráze zvládnout.

Ve městě se postupně otevírají uzavřené silnice. V provozu se podařilo udržet i tamní teplárnu. Třetí povodňový stupeň, který se vyhlašuje od úrovně 430 centimetrů, překročila řeka v Olomouci přes 13:30, za půl hodiny se zvýšila zhruba o pět centimetrů. „Kvůli stoupající hladině řeky Moravy byla dnes kolem poledne uzavřena ulice U Rybářských stavů. Pro celé území města stále platí varování před spodní vodou. Důrazně doporučujeme vyklidit sklepní prostory,“ uvedlo město na svých stránkách.

Podle tajemníka povodňové komise Jana Langra by měly všechny hráze držící Moravu ve svém korytě vydržet, s výjimkou Chomoutova, kde je riziko rozlivu nejen do suterénních prostor, ale i do nemovitostí vysoké, a to především na levém břehu řeky Moravy směrem ke Štěpánovu. „Průsaky ale nelze vyloučit ani v jiných městských částech, například na Lazcích či u Klášterního Hradiska, kde budou odborníci situaci nepřetržitě sledovat,“ uvedl Langr. V Olomouci se v tuto chvíli neplánuje omezení provozu základních ani mateřských škol.

V Bohumíně není vyloučena evakuace lidí

V Bohumíně na Karvinsku není vyloučena evakuace lidí z městské části Starý Bohumín. Voda tam trvale stoupala. Ve městě zasedá krizový štáb a vedení města následně bude situaci prověřovat přímo na místě. ČTK to řekla mluvčí radnice Jana Končítková. Případná evakuace by se mohla týkat několika stovek lidí.

„Pravděpodobně v důsledku poškození nedokončených protipovodňových hrází u dálnice D1 nám trvale stoupala voda v městské části Starý Bohumín. Zástupci města pojedou na místo a poté rozhodnou, zda bude nutná evakuace obyvatel z této městské části,“ řekla mluvčí.

Fiala v Jeseníku: Zjišťovat míru škody je nyní předčasné

Zjišťovat míru škody je nyní podle Fialy předčasné. Při obnově se budou muset spojit finanční prostředky obcí, krajů i státu, řekl v Jeseníku.

Naplní se Rožmberk, Veselí hrozí evakuace

V noci na úterý by se mohla naplnit kapacita rybníku Rožmberk na Jindřichohradecku. Zvýšil by se tím odtok z rybníku, což by zvedlo řeku ve Veselí nad Lužnicí, kde části obyvatelům hrozí evakuace. ČTK to řekl starosta Veselí nad Lužnicí Vít Rada (ANO) a Jan Hůda z třeboňského rybářství. Podle starosty by se evakuace mohla dotknout až tisícovky obyvatel města. Jde o lidi, kteří žijí na Alšově nábřeží a v okolních ulicích. O dalším postupu na Lužnici bude rozhodovat i krajský krizový štáb, který dnes zasedá od 18:00.

„Uvidíme, co tady voda udělá. Nyní jsou odhady, že by voda mohla stoupnout o 50 až 70 centimetrů. Pokud se k tomu přidá Rožmberk, můžeme být už silně ohroženi,“ uvedl starosta Rada.

V místě, kde by se řeka mohla dostat z koryta, město postavilo mobilní protipovodňové bariéry. Jejich výška však může odolat maximálně padesátileté vodě. „Možná se na tu padesátiletou vodu dostaneme a nikdo teď neodkáže říct, že to bude o malinko víc. Každý centimetr navíc se pak může projevit na tom, zda se voda přes bariéru dostane, nebo nedostane,“ uvedl Rada.

Německo nabízí pomoc ČR

Německo je připraveno vyslat do povodněmi postižených oblastí v sousedních zemích technickou pomoc. Na vládní tiskové konferenci to dnes oznámila ministryně vnitra Nancy Faeserová. Podle jejího ministerstva ale zatím žádná země Berlín o pomoc nepožádala. Německý červený kříž mezitím vypsal na pomoc Česku, Polsku a dalším postiženým zemím ve střední Evropě humanitární sbírku.

Podle Faeserové je státní agentura pro civilní ochranu a mimořádné události (THW) připravena povodněmi postižené sousedy „okamžitě podpořit, pokud požádají o pomoc“. Podle mluvčí ministerstva vnitra ale zatím žádná ze sousedních zemí o pomoc nepožádala. Faeserová zdůraznila, že vláda v Berlíně pozorně sleduje i vývoj povodňové situace na Labi a Odře, které přitékají do Německa z postižených oblastí – tedy z Česka a Polska.

„Lidé u našich sousedů, naši partneři v Evropě a také naši lidé by měli vědět: Sledujeme situaci velmi pozorně a jsme připraveni pomoci,“ řekla také jedna z mluvčích německé vlády Christiane Hoffmannová. Škody, které záplavy napáchaly v Česku, Polsku, Rakousku a Rumunsku, jsou podle ní obrovské. „Jménem německé vlády vyjadřuji všem postiženým naši solidaritu a soustrast,“ dodala mluvčí.

V Zoo Brno po silném větru uklízejí popadané větve, zahrada otevře v úterý

Pracovníci Zoo Brno po víkendovém silném větru uklízejí popadané větve, všechna zvířata jsou v pořádku. Zoo znovu otevře v úterý, řekla dnes ČTK mluví zoo Věra Müllerová. Zahrada byla preventivně uzavřena kvůli možnému pádu stromů počínaje sobotou.

„V areálu se naštěstí nic závažného nestalo, všechna zvířata jsou v pořádku. Probíhá ale úklid areálu, máme tu nějaké popadané větve, hodně spadaných žaludů a listí. Pracujeme na tom,“ uvedla mluvčí.

Energetici dopoledne připojili k proudu 29 000 míst, 89 000 na to ještě čeká

Energetici během dnešního dopoledne snížili počet domácností, které přišly v důsledku současných záplav o dodávky proudu, na 89 000 z ranních zhruba 118 000. Nejpostiženější zůstává Moravskoslezský kraj, kde stále nemá elektřinu 56 000 odběratelů, a Olomoucký kraj s 23 000 odpojenými místy. Stovky domácností jsou bez připojení ještě na severu Čech nebo jihu Moravy. Vyplývá to z informací ČEZ a E.ON.

V neděli večer bylo bez proudu kvůli nepříznivému počasí zhruba 135 000 míst. Ačkoliv energetici třetinu z nich od té doby připojili, zůstává v platnosti kalamitní stav, který E.ON a ČEZ o víkendu vyhlásily. Platí v sedmi okresech Moravskoslezského a Olomouckého kraje, v Jihomoravském a Zlínském kraji, Kraji Vysočina a na Prostějovsku v Olomouckém kraji.

Rakušan: O volbách je nutné rozhodnout dnes

O případné úpravě termínu voleb kvůli záplavám v části regionů je třeba rozhodnout na dnešním zasedání vlády. V úterý už bude nutné začít s přípravami hlasování, které se má odehrát v pátek a v sobotu. Po návštěvě Jesenicka, které záplavy zasáhly, to uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Řekl také, že kdyby se volby do krajů a třetiny Senátu nakonec nekonaly, mohla by být legitimita rozhodnutí napadána. Je to citlivé a chce mít legislativní jistotu, že bude rozhodnutí správné, uvedl. Zopakoval také, že na ministerstvu vznikla pracovní skupina, která má pomoct, aby se volby konaly regulérně.

O odložení voleb chce žádat vládu opavský primátor Tomáš Navrátil (ANO). Připravit je v tomto stavu, kdy jsou Opava i další místa v Česku postiženy povodní, bude podle něj velmi náročné. Plánuje poslat dopis s výzvou vládě i dalším primátorům a starostům.

Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO), který kandiduje do Senátu na Teplicku, si myslí, že odložení není možné. „U nás to žádný problém nebude,“ uvedl. „Chápu, že lidé mají v zasažených oblastech jiné myšlenky než na volby a ovlivní to účast, ale nemyslím, že by se měly volby odkládat,“ řekl ČTK. Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL) míní, že odklad už není formálně ani technicky možný. „Chápu, ze někde budou komplikace, ale odložení si nedokážu fakticky představit. Na jižní Moravě žádná místa, kde by to byl technicky problém, nemáme,“ řekl.

Pusťte si tiskovku po jednání krizového štábu

Záznam tiskové konference po jednání Ústředního krizového štábu.Video: ČTK

Fotoreportérka SZ v zaplavené Litovli

Fotoreportérka Seznam Zpráv Renata Matějková dokumentuje situaci v Litovli.

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Řeka Morava město zaplavila místy až do výšky jednoho metru, cestu si voda našla ulicemi, ale i přes zahrady či dvory, na mnoha místech se dostala také do domů.

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Pod vodou se ocitlo nádraží i koleje, místy jsou podemleté.

Dvě stě povodňových stupňů

Některý z povodňových stupňů platil kolem 13:00 na více než 200 místech Česka. Na severovýchodě země bylo na několika místech stále extrémní ohrožení. Odra, která odvádí vodu ze severu Moravy, podle hydrometeorologů už kulminovala. Srážky mají ustávat, do středy bude ještě pršet na jihu Čech, pozor bude třeba dávat na zvýšení hladin na Lužnici, Malši a Otavě.

Obce v Česku mohou na webu žádat či nabízet pomoc v souvislosti s povodněmi

Města a obce v Česku mohou na webu Obce-sobe.cz žádat či nabízet pomoc v souvislosti s povodňovou situací v Česku. Platforma umožňuje samosprávám vkládat nabídky či poptávky po technice, pomoci lidí či materiální pomoci. Cílem je propojit zasažené obce s těmi, které naopak mají možnost pomoc nabídnout. Dnes o tom informoval Svaz měst a obcí ČR (SMO ČR), který sdílenou platformu spolu s firmou Fleet Consulting zřídil.

Mobilní vysílače zase naskakují

Počet mobilních vysílačů, které měly kvůli extrémnímu počasí poruchu, se podle telekomunikačního úřadu do dneška snížil z víkendových 700 na 300.

Mobilní operátoři mají nadále nejvíce výpadků na Jesenicku a Ostravsku, kde se zatím nemohou dostat k některým vysílačům, aby pro ně zajistili náhradní napájení elektřinou. Na severu a jihu Čech je signál s drobnými výjimkami dostupný. Na Moravě operátoři rozmístili desítky dieselových agregátů, pomáhají jim v tom hasiči. Bez proudu je nejvíce domácností na Moravě a ve Slezsku.

NačítámNačíst starší příspěvky

Hlavní zprávy