Hlavní obsah
Online

Online: Povodně v Česku mají už pět obětí

Foto: Obec Lichnov

Zaplavená obec Zator na Bruntálsku.

aktualizováno •

Dění kolem povodňové situace v České republice i okolních zemích sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Vše o povodních v Česku, den šestý

  • Záplavy na Moravě mají čtvrtou oběť, nalezena byla seniorka z Kobylé nad Vidnavkou. Ženu strhl proud ze zbořeného domu,odešla z evakuačního centra.
  • Vláda na mimořádném jednání rozhodla, že nadcházející krajské a senátní volby se o víkendu konat budou.
  • Záplavy v Moravskoslezském kraji mají tři oběti. Během pondělí přibyli dva mrtví v Krnově, jeden byl v zaplaveném bytě. Už v neděli našli mrtvou ženu v říčce Krasovce.
  • Bez elektrické energie jsou v Česku desítky tisíc domácností. Poruchy působí popadané stromy a větvě kvůli větru a podmáčenému terénu.
  • Doposud muselo domovy opustit na 12 000 lidí, další evakuace se chystají. Záchranáři žádají lidi o spolupráci, aby je nemuseli evakuovat násilím jako v roce 1997. Na emotivním videu zveřejněném na sociálních sítích (níže v tomto online přenosu) ukázali, jak obtížné je přesvědčit některé lidi, aby odešli do bezpečí.
  • Předpověď počasí ukazuje, že od středy se déšť objeví jen výjimečně v podobě přeháněk - oproti předchozím dnům tedy velmi optimistická zpráva.
Načíst novější příspěvky

Energetici dopoledne připojili k proudu 29 000 míst, 89 000 na to ještě čeká

Energetici během dnešního dopoledne snížili počet domácností, které přišly v důsledku současných záplav o dodávky proudu, na 89 000 z ranních zhruba 118 000. Nejpostiženější zůstává Moravskoslezský kraj, kde stále nemá elektřinu 56 000 odběratelů, a Olomoucký kraj s 23 000 odpojenými místy. Stovky domácností jsou bez připojení ještě na severu Čech nebo jihu Moravy. Vyplývá to z informací ČEZ a E.ON.

V neděli večer bylo bez proudu kvůli nepříznivému počasí zhruba 135 000 míst. Ačkoliv energetici třetinu z nich od té doby připojili, zůstává v platnosti kalamitní stav, který E.ON a ČEZ o víkendu vyhlásily. Platí v sedmi okresech Moravskoslezského a Olomouckého kraje, v Jihomoravském a Zlínském kraji, Kraji Vysočina a na Prostějovsku v Olomouckém kraji.

Rakušan: O volbách je nutné rozhodnout dnes

O případné úpravě termínu voleb kvůli záplavám v části regionů je třeba rozhodnout na dnešním zasedání vlády. V úterý už bude nutné začít s přípravami hlasování, které se má odehrát v pátek a v sobotu. Po návštěvě Jesenicka, které záplavy zasáhly, to uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Řekl také, že kdyby se volby do krajů a třetiny Senátu nakonec nekonaly, mohla by být legitimita rozhodnutí napadána. Je to citlivé a chce mít legislativní jistotu, že bude rozhodnutí správné, uvedl. Zopakoval také, že na ministerstvu vznikla pracovní skupina, která má pomoct, aby se volby konaly regulérně.

O odložení voleb chce žádat vládu opavský primátor Tomáš Navrátil (ANO). Připravit je v tomto stavu, kdy jsou Opava i další místa v Česku postiženy povodní, bude podle něj velmi náročné. Plánuje poslat dopis s výzvou vládě i dalším primátorům a starostům.

Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO), který kandiduje do Senátu na Teplicku, si myslí, že odložení není možné. „U nás to žádný problém nebude,“ uvedl. „Chápu, že lidé mají v zasažených oblastech jiné myšlenky než na volby a ovlivní to účast, ale nemyslím, že by se měly volby odkládat,“ řekl ČTK. Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL) míní, že odklad už není formálně ani technicky možný. „Chápu, ze někde budou komplikace, ale odložení si nedokážu fakticky představit. Na jižní Moravě žádná místa, kde by to byl technicky problém, nemáme,“ řekl.

Pusťte si tiskovku po jednání krizového štábu

Záznam tiskové konference po jednání Ústředního krizového štábu.Video: ČTK

Fotoreportérka SZ v zaplavené Litovli

Fotoreportérka Seznam Zpráv Renata Matějková dokumentuje situaci v Litovli.

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Řeka Morava město zaplavila místy až do výšky jednoho metru, cestu si voda našla ulicemi, ale i přes zahrady či dvory, na mnoha místech se dostala také do domů.

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Pod vodou se ocitlo nádraží i koleje, místy jsou podemleté.

Dvě stě povodňových stupňů

Některý z povodňových stupňů platil kolem 13:00 na více než 200 místech Česka. Na severovýchodě země bylo na několika místech stále extrémní ohrožení. Odra, která odvádí vodu ze severu Moravy, podle hydrometeorologů už kulminovala. Srážky mají ustávat, do středy bude ještě pršet na jihu Čech, pozor bude třeba dávat na zvýšení hladin na Lužnici, Malši a Otavě.

Obce v Česku mohou na webu žádat či nabízet pomoc v souvislosti s povodněmi

Města a obce v Česku mohou na webu Obce-sobe.cz žádat či nabízet pomoc v souvislosti s povodňovou situací v Česku. Platforma umožňuje samosprávám vkládat nabídky či poptávky po technice, pomoci lidí či materiální pomoci. Cílem je propojit zasažené obce s těmi, které naopak mají možnost pomoc nabídnout. Dnes o tom informoval Svaz měst a obcí ČR (SMO ČR), který sdílenou platformu spolu s firmou Fleet Consulting zřídil.

Mobilní vysílače zase naskakují

Počet mobilních vysílačů, které měly kvůli extrémnímu počasí poruchu, se podle telekomunikačního úřadu do dneška snížil z víkendových 700 na 300.

Mobilní operátoři mají nadále nejvíce výpadků na Jesenicku a Ostravsku, kde se zatím nemohou dostat k některým vysílačům, aby pro ně zajistili náhradní napájení elektřinou. Na severu a jihu Čech je signál s drobnými výjimkami dostupný. Na Moravě operátoři rozmístili desítky dieselových agregátů, pomáhají jim v tom hasiči. Bez proudu je nejvíce domácností na Moravě a ve Slezsku.

Opava nechala dočasně uzavřít většinu mostů a lávek přes řeku Opavu

Opavská radnice nechala pro auta i pěší dočasně uzavřít většinu mostů a lávek přes řeku Opavu ve městě i v městských částech. Používat se budou až po kontrole, zda je povodeň nepoškodila. Kdy to bude, zatím není jasné. ČTK to řekl mluvčí města Roman Konečný.

Týkat se to může desítek mostních konstrukcí. Už v neděli policie uzavřela most v Ratibořské ulici. Ten je viditelně poškozený. Nyní jej prohlíží pracovníci Ředitelství silnic a dálnic a statik.

Přesun evropských peněz na povodně?

MPSV prověřuje u Evropské komise možnost přesunu evropských peněz z Národního plánu obnovy a programu Zaměstnanost+ do oprav po povodni, řekl Jurečka.

Z Ostravy-Přívozu už evakuovali 250 lidí

Z Ostravy-Přívozu, kde dopoledne začala evakuace, hasiči zachránili už 250 lidí včetně dětí. Stále zasahují. Pomáhá několik člunů a vrtulník.

Záplavy omezily zhruba 20 procent spojů Českých drah

Záplavy omezily provoz zhruba 20 procent pravidelně vypravovaných vlaků Českých drah. Nejvíc rušených spojů je v Moravskoslezském kraji a na severu Olomouckého kraje. Řekl to mluvčí drah Petr Štáhlavský. Severní Moravu a Slezsko záplavy postihly nejvíce.

Nejvíce zrušených vlaků je u regionálních spojů a týká se to hlavně severní Moravy a Slezska. V dálkové dopravě je zrušených vlaků méně, případně jedou alespoň v části trasy, například spoje mezi Prahou a Ostravou jsou dílem zrušené a dílem jedou mezi Prahou a Olomoucí. Mezi Prahou a Olomoucí lze využívat také spoje Valašský expres a Slovácký expres, které jezdí aktuálně bez omezení.

Mimořádná kostelní sbírka na škody po povodních se uskuteční 29. září

Mimořádná kostelní sbírka určená na pomoc lidem v oblastech zasažených povodněmi se uskuteční ve všech diecézích 29. září. Vybrané peníze pak mezi zasažené rozdělí Charita ČR, která organizuje také online sbírku. ČTK to sdělila Monika Klimentová z České biskupské konference. Sbírky na škody po velké vodě pořádají také neziskové organizace, Člověk v tísni od dárců shromáždil do dnešního dopoledne 24 milionů, Charita ČR 2,4 milionu korun.

Kromě sbírky Charita ČR také připravuje krizové týmy, které budou pomáhat na zaplavených místech. „Aktivované krizové týmy jsou připraveny vyrazit hned, jak voda začne opadat, do nejpostiženějších oblastí a ve spojení s místními Charitami začít pomáhat. Pokud chcete již nyní pomoci i vy, přispějte na sbírku ‚Charita pro oběti povodní‘, váš dar pomůže potřebným lidem překonat následky ničivé povodně a obnovit jejich domovy: číslo účtu 44665522/0800 VS 906 nebo online,“ uvedla Klimentová v tiskové zprávě.

Začíná se rabovat

Moravskoslezští policisté zaznamenali první případy pokusu o rabování. Uvedl to hejtman Josef Bělica (ANO). Počínání označil za hyenismus a vyzval obyvatele, aby se k sobě chovali ohleduplně. Kvůli povodním musely být v regionu evakuovány tisíce lidí, kterým voda zaplavila domovy a pod vodou je i množství provozoven.

„Bohužel jsem byl před malou chvílí krajskou policií informován o prvních případech pokusu o rabování. Důrazně toto jednání odsuzuji! Jedná se o hyenismus a nízkost některých jedinců zneužívajících neštěstí lidí, kteří kvůli velké vodě museli opustit své domovy nebo firmy,“ uvedl Bělica.

„Aktuálně můžeme hovořit o jednom zaznamenaném případu v Ostravě, poškozenou byla soukromá společnost. Policisté na případu pracují. Každopádně policisté jsou v místech a lokalitách, kde probíhaly evakuace, reagujeme na vlastní zjištění, rovněž tak na oznámené věci,“ řekla mluvčí moravskoslezské policie Soňa Štětínská.

Hejtman dodal, že policie bude vůči lidem, kteří se pokusí rabovat, zasahovat nekompromisně. „Věřím, že tyto sobecké grázly čekají nejtvrdší postihy. Vyzývám všechny: buďte k sobě navzájem ohleduplní a slušní,“ doplnil Bělica.

Situace na Olomoucku se uklidňuje

Voda v Litovli na Olomoucku už stagnuje, v některých místech už klesá. Záplavy nejhůře odnesly okrajové části města, místy bylo až metr vody.

Ministerstvo do tří týdnů předloží vládě strategii obnovy území zasaženého povodněmi

Do tří týdnů Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) předloží vládě strategii obnovy území zasaženého povodněmi. Vycházet bude z údajů o škodách, které v příštích týdnech nahlásí jednotlivé kraje. Úřad o tom dnes informoval v tiskové zprávě. Na obnovu majetku samospráv MMR vyčlenilo stovky milionů korun v programu Živel a bude žádat jeho podstatné rozšíření. Podporu je možné využít například na opravy poškozených cest, mostů nebo škol. O možnostech dalšího financování bude ministerstvo jednat s Evropskou unií.

„Jakmile voda opadne a dostaneme odhady škod, předložím vládě strategii obnovy zasažených území. Připravené peníze určitě stačit nebudou, proto hledám cesty, jak zajistit další financování. Jednal jsem o tom s ministrem financí nebo šéfem Národní rozvojové banky a budeme usilovat o peníze z Fondu solidarity a dalších evropských zdrojů,“ řekl vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Na předvolební debatě na serveru Blesk.cz uvedl, že MMR na škody po záplavách dokáže dát jednu miliardu nad rámec toho, co již vyčlenilo.

Proč voda zaplavuje stále ta samá místa

Od extrémních povodní v roce 1997 uteklo skoro 30 let. Některá místa ale povodeň zle poškodila znovu. I kvůli tomu, že tam stále chybí protipovodňová opatření. „Na všechno se ale připravit nedá,“ říká odborník.

NačítámNačíst starší příspěvky

Hlavní zprávy