Hlavní obsah
Online

Online: Povodně v Česku mají už pět obětí

Foto: Obec Lichnov

Zaplavená obec Zator na Bruntálsku.

aktualizováno •

Dění kolem povodňové situace v České republice i okolních zemích sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Vše o povodních v Česku, den šestý

  • Záplavy na Moravě mají čtvrtou oběť, nalezena byla seniorka z Kobylé nad Vidnavkou. Ženu strhl proud ze zbořeného domu,odešla z evakuačního centra.
  • Vláda na mimořádném jednání rozhodla, že nadcházející krajské a senátní volby se o víkendu konat budou.
  • Záplavy v Moravskoslezském kraji mají tři oběti. Během pondělí přibyli dva mrtví v Krnově, jeden byl v zaplaveném bytě. Už v neděli našli mrtvou ženu v říčce Krasovce.
  • Bez elektrické energie jsou v Česku desítky tisíc domácností. Poruchy působí popadané stromy a větvě kvůli větru a podmáčenému terénu.
  • Doposud muselo domovy opustit na 12 000 lidí, další evakuace se chystají. Záchranáři žádají lidi o spolupráci, aby je nemuseli evakuovat násilím jako v roce 1997. Na emotivním videu zveřejněném na sociálních sítích (níže v tomto online přenosu) ukázali, jak obtížné je přesvědčit některé lidi, aby odešli do bezpečí.
  • Předpověď počasí ukazuje, že od středy se déšť objeví jen výjimečně v podobě přeháněk - oproti předchozím dnům tedy velmi optimistická zpráva.
Načíst novější příspěvky

Opava nechala dočasně uzavřít většinu mostů a lávek přes řeku Opavu

Opavská radnice nechala pro auta i pěší dočasně uzavřít většinu mostů a lávek přes řeku Opavu ve městě i v městských částech. Používat se budou až po kontrole, zda je povodeň nepoškodila. Kdy to bude, zatím není jasné. ČTK to řekl mluvčí města Roman Konečný.

Týkat se to může desítek mostních konstrukcí. Už v neděli policie uzavřela most v Ratibořské ulici. Ten je viditelně poškozený. Nyní jej prohlíží pracovníci Ředitelství silnic a dálnic a statik.

Přesun evropských peněz na povodně?

MPSV prověřuje u Evropské komise možnost přesunu evropských peněz z Národního plánu obnovy a programu Zaměstnanost+ do oprav po povodni, řekl Jurečka.

Z Ostravy-Přívozu už evakuovali 250 lidí

Z Ostravy-Přívozu, kde dopoledne začala evakuace, hasiči zachránili už 250 lidí včetně dětí. Stále zasahují. Pomáhá několik člunů a vrtulník.

Záplavy omezily zhruba 20 procent spojů Českých drah

Záplavy omezily provoz zhruba 20 procent pravidelně vypravovaných vlaků Českých drah. Nejvíc rušených spojů je v Moravskoslezském kraji a na severu Olomouckého kraje. Řekl to mluvčí drah Petr Štáhlavský. Severní Moravu a Slezsko záplavy postihly nejvíce.

Nejvíce zrušených vlaků je u regionálních spojů a týká se to hlavně severní Moravy a Slezska. V dálkové dopravě je zrušených vlaků méně, případně jedou alespoň v části trasy, například spoje mezi Prahou a Ostravou jsou dílem zrušené a dílem jedou mezi Prahou a Olomoucí. Mezi Prahou a Olomoucí lze využívat také spoje Valašský expres a Slovácký expres, které jezdí aktuálně bez omezení.

Mimořádná kostelní sbírka na škody po povodních se uskuteční 29. září

Mimořádná kostelní sbírka určená na pomoc lidem v oblastech zasažených povodněmi se uskuteční ve všech diecézích 29. září. Vybrané peníze pak mezi zasažené rozdělí Charita ČR, která organizuje také online sbírku. ČTK to sdělila Monika Klimentová z České biskupské konference. Sbírky na škody po velké vodě pořádají také neziskové organizace, Člověk v tísni od dárců shromáždil do dnešního dopoledne 24 milionů, Charita ČR 2,4 milionu korun.

Kromě sbírky Charita ČR také připravuje krizové týmy, které budou pomáhat na zaplavených místech. „Aktivované krizové týmy jsou připraveny vyrazit hned, jak voda začne opadat, do nejpostiženějších oblastí a ve spojení s místními Charitami začít pomáhat. Pokud chcete již nyní pomoci i vy, přispějte na sbírku ‚Charita pro oběti povodní‘, váš dar pomůže potřebným lidem překonat následky ničivé povodně a obnovit jejich domovy: číslo účtu 44665522/0800 VS 906 nebo online,“ uvedla Klimentová v tiskové zprávě.

Začíná se rabovat

Moravskoslezští policisté zaznamenali první případy pokusu o rabování. Uvedl to hejtman Josef Bělica (ANO). Počínání označil za hyenismus a vyzval obyvatele, aby se k sobě chovali ohleduplně. Kvůli povodním musely být v regionu evakuovány tisíce lidí, kterým voda zaplavila domovy a pod vodou je i množství provozoven.

„Bohužel jsem byl před malou chvílí krajskou policií informován o prvních případech pokusu o rabování. Důrazně toto jednání odsuzuji! Jedná se o hyenismus a nízkost některých jedinců zneužívajících neštěstí lidí, kteří kvůli velké vodě museli opustit své domovy nebo firmy,“ uvedl Bělica.

„Aktuálně můžeme hovořit o jednom zaznamenaném případu v Ostravě, poškozenou byla soukromá společnost. Policisté na případu pracují. Každopádně policisté jsou v místech a lokalitách, kde probíhaly evakuace, reagujeme na vlastní zjištění, rovněž tak na oznámené věci,“ řekla mluvčí moravskoslezské policie Soňa Štětínská.

Hejtman dodal, že policie bude vůči lidem, kteří se pokusí rabovat, zasahovat nekompromisně. „Věřím, že tyto sobecké grázly čekají nejtvrdší postihy. Vyzývám všechny: buďte k sobě navzájem ohleduplní a slušní,“ doplnil Bělica.

Situace na Olomoucku se uklidňuje

Voda v Litovli na Olomoucku už stagnuje, v některých místech už klesá. Záplavy nejhůře odnesly okrajové části města, místy bylo až metr vody.

Ministerstvo do tří týdnů předloží vládě strategii obnovy území zasaženého povodněmi

Do tří týdnů Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) předloží vládě strategii obnovy území zasaženého povodněmi. Vycházet bude z údajů o škodách, které v příštích týdnech nahlásí jednotlivé kraje. Úřad o tom dnes informoval v tiskové zprávě. Na obnovu majetku samospráv MMR vyčlenilo stovky milionů korun v programu Živel a bude žádat jeho podstatné rozšíření. Podporu je možné využít například na opravy poškozených cest, mostů nebo škol. O možnostech dalšího financování bude ministerstvo jednat s Evropskou unií.

„Jakmile voda opadne a dostaneme odhady škod, předložím vládě strategii obnovy zasažených území. Připravené peníze určitě stačit nebudou, proto hledám cesty, jak zajistit další financování. Jednal jsem o tom s ministrem financí nebo šéfem Národní rozvojové banky a budeme usilovat o peníze z Fondu solidarity a dalších evropských zdrojů,“ řekl vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Na předvolební debatě na serveru Blesk.cz uvedl, že MMR na škody po záplavách dokáže dát jednu miliardu nad rámec toho, co již vyčlenilo.

Proč voda zaplavuje stále ta samá místa

Od extrémních povodní v roce 1997 uteklo skoro 30 let. Některá místa ale povodeň zle poškodila znovu. I kvůli tomu, že tam stále chybí protipovodňová opatření. „Na všechno se ale připravit nedá,“ říká odborník.

V H. Králové se voda rozlila ve Svinarech, jsou uzavřené náplavky a stezka u Labe

Voda z řeky Orlice dnes zaplavila chatové oblasti v Hradci Králové ve čtvrti Svinary. Na místě od rána zasahují místní dobrovolní hasiči. V centru města radnice uzavřela labské náplavky u Pražského mostu a stezku podél Labe od Říční ulice po Kamenný most v Pláckách. ČTK to řekla mluvčí radnice Kateřina Rohlíčková. Hladina na soutoku Labe a Orlice v Hradci Králové dnes v 05:00 překročila hranici třetího povodňového stupně 350 centimetrů. Do 12:00 voda stoupla na 364 centimetrů.

Voda ze vzedmutého Labe či Orlice se do města nedostala, uvedla mluvčí. Radnice dosud nemusela přistoupit ani k evakuaci lidí.

Politici kvůli povodním nejdou do volební TV debaty

Stanjura nevylučuje novelizaci letošního rozpočtu kvůli povodním

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) nevylučuje možnost novely zákona o státním rozpočtu na letošní rok kvůli škodám způsobeným povodněmi. Řekl to dnes novinářům po jednání s prezidentem Petrem Pavlem. Podle Stanjury bude záležet na celkové výši škod, odhaduje je v řádu desítek miliard korun.

Pokud by bylo třeba rozpočet novelizovat, chce Stanjura jednat s opozicí o rychlém schválení novely. Nyní schválený státní rozpočet počítá se schodkem 252 miliard korun, v rezervě je ale podle Stanjury nyní jen kolem jedné miliardy korun. Ministr zdůraznil, že žádný rozpočet nikdy nepočítá s tak velkou rezervou, aby pokryla katastrofu o rozměru nynějších povodní.

Hejtman: V Nových Heřminovech je nutné vybudovat připravovanou přehradu

V Nových Heřminovech na Bruntálsku je nutné vybudovat připravovanou přehradu. Kdyby fungovala, škody způsobené nynějšími záplavami by nebyly tak rozsáhlé, řekl dnes moravskoslezský hejtman Josef Bělica (ANO). Přidal se tak k apelu dalších politiků včetně ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL), kteří už dříve poukázali na to, že by přehrada byla výraznou pomocí. Proti přehradě dlouhodobě vystupuje Hnutí Duha Jeseníky a obec, která by měla být částečně zatopena.

„Chtěl bych velmi apelovat na dokončení vodního díla Nové Heřminovy. Je zcela evidentní, a všichni odborníci nám to potvrzují, že v případě, kdy by byly Nové Heřminovy dostavěny, tak by průtok v Opavě byl nějakých 330 metrů krychlových za vteřinu oproti těm 500. Musím ale říct, že to je 500, které zaznamenává čidlo, ale ta hladina byla výš,“ uvedl Bělica.

Škody by podle něj byly výrazně menší. „S největší pravděpodobností by v Opavě nedošlo k rozlití řeky z koryta. Je neuvěřitelné, jak je možné, aby tyto strategické stavby byly blokovány hrstkou aktivistů nebo jednotlivci, kteří se snaží na úkor veřejného zájmu z toho vytěžit nesmyslný prospěch,“ řekl Bělica.

Správa KRNAP důrazně varuje před vstupem do lesů, hrozí pády stromů

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) důrazně varuje před vstupem do lesů, hrozí pády stromů a větví. Po silných deštích je půda podmáčená, informovala Správa KRNAP na webu. V Krkonoších, které v uplynulých dnech zasáhly vydatné deště doprovázené silným větrem, jsou některé turistické stezky uzavřené. V Krkonoších o víkendu platil na části toků třetí povodňový stupeň, tedy stav ohrožení.

„Rozsah škod teprve zjišťujeme, stromy jsou nestabilní. Tento týden důrazně nedoporučujeme vstup do lesů,“ sdělil mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Správa KRNAP v souvislosti s počasím z posledních dnů očekává na svém majetku škody značného rozsahu. Přívalový déšť například poničil příjezdovou cestu pod Martinovkou.

Povodně sníží polarizaci před volbami

Povodňová situace přispěje podle politologů k mírnému snížení polarizace před krajskými a senátními volbami, může se také odrazit na nízké volební účasti. Po víkendu spojeném s vydatnými srážkami se potýká se záplavami většina krajů, nejhorší situace je ve východní polovině Česka. Krajské volby a první kolo senátních voleb se uskuteční v pátek a sobotu 20. a 21. září, jejich zajištěním se má dnes večer zabývat mimořádné zasedání vlády. Podle politologa Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK) Josefa Mlejnka by bylo rozumným řešením volby odložit.

„Obávám se, že se povodňová situace odrazí na nízké volební účasti, a nezdá se mi, že to hlasování bude plně regulérní,“ sdělil Mlejnek. I když voda do konce týdne opadne, náprava škod podle něj zabere lidem veškerý čas a energii. „Mnozí budou mít jen těžko náladu jít někam hlasovat,“ podotkl. Státní správa by se podle něj měla nyní soustředit na pomoc postiženým. „Nikoliv se ještě přehlcovat pořádáním administrativně hodně náročného podniku, jakým volby nepochybně jsou,“ doplnil.

Vyplavení lidé mohou získat 72 900 korun

Postižení povodní mohou získat mimořádnou dávku až 72 900 korun. Je pro lidi v nouzi. S vyřizováním od úterý pomohou mobilní týmy úředníků, řekl Jurečka.

NačítámNačíst starší příspěvky

Hlavní zprávy