Hlavní obsah
Online

Online: Povodně v Česku mají už pět obětí

Foto: Obec Lichnov

Zaplavená obec Zator na Bruntálsku.

aktualizováno •

Dění kolem povodňové situace v České republice i okolních zemích sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Vše o povodních v Česku, den šestý

  • Záplavy na Moravě mají čtvrtou oběť, nalezena byla seniorka z Kobylé nad Vidnavkou. Ženu strhl proud ze zbořeného domu,odešla z evakuačního centra.
  • Vláda na mimořádném jednání rozhodla, že nadcházející krajské a senátní volby se o víkendu konat budou.
  • Záplavy v Moravskoslezském kraji mají tři oběti. Během pondělí přibyli dva mrtví v Krnově, jeden byl v zaplaveném bytě. Už v neděli našli mrtvou ženu v říčce Krasovce.
  • Bez elektrické energie jsou v Česku desítky tisíc domácností. Poruchy působí popadané stromy a větvě kvůli větru a podmáčenému terénu.
  • Doposud muselo domovy opustit na 12 000 lidí, další evakuace se chystají. Záchranáři žádají lidi o spolupráci, aby je nemuseli evakuovat násilím jako v roce 1997. Na emotivním videu zveřejněném na sociálních sítích (níže v tomto online přenosu) ukázali, jak obtížné je přesvědčit některé lidi, aby odešli do bezpečí.
  • Předpověď počasí ukazuje, že od středy se déšť objeví jen výjimečně v podobě přeháněk - oproti předchozím dnům tedy velmi optimistická zpráva.
Načíst novější příspěvky

Opava: Příprava voleb bude velmi náročná

Podle opavského primátora Tomáše Navrátila (ANO) bude příprava víkendových krajských voleb velmi náročná. Řada škol a školek, které mají sloužit jako volební místnosti, jsou zasažené vodou. „Budu kvůli tomu psát ministrům i hejtmanům. Nebudeme schopní zajistit zaměstnance na roznášku lístků. Očekávám, jak se k tomu vláda postaví a zda nebude posunut termín voleb,“ sdělil.

Rakousko má další dvě oběti

V Dolním Rakousku zemřeli kvůli povodním další dva lidé. V Höbersdorfu v okrese Korneuburg našli tělo osmdesátiletého muže ve sklepě, kam se vydal, aby odčerpal vodu. Oblast byla předtím evakuovaná, ale ne všichni chtěli odejít, informoval podle deníku Kurier tamní starosta.

Druhou obětí je sedmdesátiletý muž z Untergrafendorfu v okrese St. Pölten, i on zemřel doma.

Rakousko už o víkendu oznámilo smrt jednoho dobrovolného hasiče, který se vážně zranil, když uklouzl ve sklepě. Dalšího člověka úřady pohřešují.

Ostrava dnes ráno

Reportéři SZ v zatopené Litovli

Foto: Seznam Zprávy

Fotoreportérka Seznam Zpráv Renata Matějková a reportér Petr Švihel v zatopené Litovli.

V Opavě zavřeli školy a školky

V Opavě jsou kvůli povodni zavřené školy a školky. „Byli jsme nucení zavřít osm mateřských a šest základních škol. Největší problémy nám dělají výpadky elektřiny,“ sdělil náměstek primátora Michal Kokošek. Vedení města chce všechna zařízení co nejdřív zprovoznit.

České Budějovice očekávají během dneška a úterka druhou povodňovou vlnu

Město České Budějovice očekává během dneška a úterka druhou povodňovou vlnu. Na dnešním zasedání zastupitelů to řekla primátorka Dagmar Škodová Parmová (ODS). Současná povodňová situace v krajském městě je stabilizovaná. Vltava klesla ráno na první povodňový stupeň, ale Malše zůstává na třetím. Meteorologové ale očekávají další srážky zejména na Šumavě a v Novohradských horách.

„Protipovodňové bariéry zůstávají na místech, na náplavce a Jiráskově nábřeží u Vltavy a kolem Malše. Stále očekáváme druhou vlnu povodně v průběhu dnešního a zítřejšího dne (úterka),“ řekla Parmová. Plavecký stadion bude nepřístupný dnes a v úterý. Kritická místa poblíž vodních toků město monitoruje. Bez problémů jsou dosud i lokality zaplavované po zvýšení hladin jako první.

Opava evakuovala 114 lidí

Situace v Opavě se podle primátora Tomáše Navrátila (ANO) postupně zlepšuje. „Evakuovali jsme 114 osob. Jsou pro ně připravená čtyři evakuační centra,“ říká po jednání krizového štábu. Ten si určil prioritní oblasti jako humanitární pomoc, odstraňování škod, doprava. Za každou oblast bude zodpovědný konkrétní jednotlivec, aby se činnosti koordinovaly.

Zastupitelé Olomouckého kraje schválili pomoc až 250 milionů zaplaveným obcím

Peněžitou pomoc až čtvrt miliardy korun pro obce postižené povodněmi dnes dopoledne schválilo zastupitelstvo Olomouckého kraje. Hejtmanství bude peníze postupně rozdělovat. Vyplývá to z výsledků jednání zastupitelů. Hejtman Josef Suchánek (STAN) na zasedání uvedl, že nejpostiženější oblastí kraje je Jesenicko, ale záplavy postihly i třeba Šumpersko, Litovelsko a další části kraje.

Pavel bude jednat o povodních

Prezident Petr Pavel se dnes večer zúčastní mimořádné schůze vlády, která se bude zabývat aktuální protipovodňovou situací. Na webu to oznámil odbor komunikace prezidentské kanceláře. Kabinet Petra Fialy (ODS) by měl jednat o materiální pomoci při odstraňování škod a dalších krocích k zvládnutí situace.

Hlava státu se naposled zúčastnila jednání vlády před necelými dvěma měsíci, tehdy se týkalo zprávy o zajišťování obrany. Už dříve Pavel avizoval, že se zúčastní zasedání kabinetu, na kterém bude rozhodovat o návrhu státního rozpočtu na příští rok.

Dnes by měl kabinet podle dnešního vyjádření ministrů řešit také zajištění krajských a senátních voleb, které se uskuteční v pátek a v sobotu, nebo využití prostředků z fondu solidarity Evropské unie a Národního plánu obnovy.

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Petr Pavel.

Finanční správa promine zasaženým povodněmi pokuty z prodlení při placení daně

Finanční správa promine subjektům, které zasáhly současné povodně, sankce kvůli opožděnému plnění daňových povinností. Firmám by mohly hrozit pokuty například kvůli pozdnímu zaplacení čtvrtletní zálohy daně z příjmu, kterou by měly odvádět do dneška. Finanční správa to uvedla na síti X.

Kofolu vyplavila voda, akcie klesají

Klíčové provozy společnosti Kofola v Krnově, Litovli a Hanušovicích zasáhly povodně. Akcie na to zareagovaly poklesem, protože se škody velmi pravděpodobně promítnou do hospodaření celé firmy.

Policie kvůli velké vodě uzavírá hraniční přechod Lanžhot-Brodské

Policie kvůli velké vodě v Moravě po dohodě se slovenskou stranou uzavírá hraniční přechod Lanžhot–⁠⁠⁠⁠⁠⁠Brodské, jde o přechod na takzvané staré cestě. Řekl to mluvčí policie Pavel Šváb. Hraniční přechod na D2 zůstává otevřený.

Policie přechod uzavírá v těchto chvílích. „Nelze odhadnout, dokdy opatření potrvá,“ řekl Šváb. Řeka Morava dosahuje aktuálně v Lanžhotě třetí stupeň povodňové aktivity značící ohrožení. Podle předpovědního modelu bude hladina ještě stoupat, extrémní povodně by ale dosáhnout neměla.

Volby v zaplavených oblastech zajistí hasiči

Tam, kde nebude v pátek a v sobotu kvůli povodním a likvidaci následků záplav možné otevřít volební místnosti, hlasování zprostředkují hasiči, a to jak profesionální, tak dobrovolní. Ministerstvo vnitra chystá manuál, který pomůže volby do krajských zastupitelstvech a třetiny Senátu uspořádat. Po dnešním jednání Ústřední povodňové komise to řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Zopakoval, že odložení voleb by bylo možné pouze změnou legislativy, na což není velký prostor.

V pátek a v sobotu už bude na nyní rozvodněných řekách podle Hladíka normální stav neohrožující životy ani majetek. Likvidační práce budou v plném běhu na Jesenicku. Kde nebude možné hlasovat ve standardních volebních místnostech, zajistí volby hasiči.

O blížících se volbách bude večer jednat i vláda. „Musel by v nouzovém stavu být vyhlášen stav legislativní nouze, lhůty se velmi výrazně zkracují,“ popsal podmínky změny termínu voleb ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Konečné slovo má podle něj vláda. Hasiči podle něj opakovaně ujistili, že jsou připraveni v maximálně míře pomoci starostům s organizací voleb, tak aby se uskutečnily podle zákona. „Toto jsme schopni zajistit,“ konstatoval.

Výborný: Přehrada v Nových Heřminovech by ochránila Krnov i Opavu

Pokud by byla postavena přehrada v Nových Heřminovech na Bruntálsku, s ohledem na už vybudovaná protipovodňová opatření by ochránila Krnov i Opavu. Škody by v žádném případě nebyly takové, jaké jsou dnes. Po dnešním jednání Ústřední povodňové komise to na briefingu řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Obě města v neděli zasáhla povodeň a zatopila rozsáhlá území. Proti přehradě dlouhodobě vystupuje Hnutí Duha Jeseníky a obec, která by měla být částečně zatopena.

Pokud by dnes bylo vodní dílo Nové Heřminovy postaveno, povodí Odry a města Krnov a Opava by podle něj nezasáhla stoletá, ale pouze pětiletá povodeň. „Krnov včera (v neděli) kulminoval na 250 kubických metrech za sekundu, pokud by bylo dílo Heřminovy postaveno, bylo by to pouze 150 kubíků za sekundu,“ uvedl Výborný. V Opavě by byl v případě, že by bylo možné využít zadržení vody přehradou, podle ministra maximální průtok 330 krychlových metrů za sekundu. Průtok tam v neděli dosáhl 643 metrů krychlových za sekundu.

Na sbírková konta už Češi poslali miliony

Na sbírková konta určená na pomoc lidem postiženým nynějšími ničivými záplavami v Česku se během víkendu sešly miliony korun. ČTK to zjistila od neziskových organizací, které sbírky organizují. Člověku v tísni poslali lidé za 24 hodin 24 milionů korun. Veřejná sbírka organizace Adra do dnešního rána vynesla víc než tři miliony korun. Charita ČR shromáždila 2,6 milionu, Český červený kříž (ČČK) téměř 1,6 milionu korun. Diakonii poslali dárci na účet nebo nebo prostřednictvím dárcovských textových zpráv 1,2 milionu korun.

Neziskové organizace od pátku vysílají do nejvíce postižených oblastí své pracovníky i dobrovolníky. Ve spolupráci s hasiči a místními samosprávami mimo jiné obsluhují evakuační centra, provozují nouzové ubytování, rozdávají balíčky s jídlem nebo lidem poskytují psychologickou pomoc. Jsou připravené pomoci také s odstraňováním následků katastrofálních záplav.

„Peněžní dary použijeme v nejbližší době nejen na finanční pomoc lidem, kteří byli zasaženi povodní, ale i na materiální pomoc v terénu, zajištění pitné vody nebo koordinaci dobrovolníků –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ tam spadá třeba i jejich pojištění, strava a podobně. Chystáme se také dlouhodobě pomáhat například při sanaci studní,“ řekl dnes ČTK mluvčí organizace Adra Filip Muroň. „Jsme vděční všem dárcům za jejich štědrost a solidaritu,“ doplnil.

NačítámNačíst starší příspěvky

Hlavní zprávy