Hlavní obsah
Online

Online: Povodně v Česku mají už pět obětí

Foto: Obec Lichnov

Zaplavená obec Zator na Bruntálsku.

aktualizováno •

Dění kolem povodňové situace v České republice i okolních zemích sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Vše o povodních v Česku, den šestý

  • Záplavy na Moravě mají čtvrtou oběť, nalezena byla seniorka z Kobylé nad Vidnavkou. Ženu strhl proud ze zbořeného domu,odešla z evakuačního centra.
  • Vláda na mimořádném jednání rozhodla, že nadcházející krajské a senátní volby se o víkendu konat budou.
  • Záplavy v Moravskoslezském kraji mají tři oběti. Během pondělí přibyli dva mrtví v Krnově, jeden byl v zaplaveném bytě. Už v neděli našli mrtvou ženu v říčce Krasovce.
  • Bez elektrické energie jsou v Česku desítky tisíc domácností. Poruchy působí popadané stromy a větvě kvůli větru a podmáčenému terénu.
  • Doposud muselo domovy opustit na 12 000 lidí, další evakuace se chystají. Záchranáři žádají lidi o spolupráci, aby je nemuseli evakuovat násilím jako v roce 1997. Na emotivním videu zveřejněném na sociálních sítích (níže v tomto online přenosu) ukázali, jak obtížné je přesvědčit některé lidi, aby odešli do bezpečí.
  • Předpověď počasí ukazuje, že od středy se déšť objeví jen výjimečně v podobě přeháněk - oproti předchozím dnům tedy velmi optimistická zpráva.
Načíst novější příspěvky

Do středy bude pršet na jihu Čech

Pršet bude ještě do středy na jihu Čech, pozor bude třeba dávat na zvýšení hladin na Lužnici, Malši a Otavě. Po dnešním jednání Ústřední povodňové komise to novinářům řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Od konce minulého týdne spadlo nejvíc vody v Jeseníkách, celkový úhrn srážek tam dosáhl 500 litrů na metr čtvereční. Na horách na severu země mohlo spadnout mezi 300 až 400 litry, na ostatních místech Česka sto až 200 litrů na metr čtvereční, dodal. Odra, která odvádí vodu ze severu Moravy, podle hydrometeorologů už kulminovala. Podle výhledu budou v následujících dnech srážky ustávat, na dolních tocích ale budou hladiny ještě kulminovat.

Rozvodněná Opava poškodila most

Rozvodněná řeka Opava poškodila most v opavské Ratibořské ulici mezi centrem a sídlištěm Kateřinky. Konstrukci nyní prohlížejí pracovníci ŘSD. Zatím není jasné, co s mostem na spojnici mezi Opavou a Hlučínskem bude. Řekl to mluvčí magistrátu Roman Konečný.

Podezření, že most je poškozený, se objevilo v neděli. V té době už byl zavřený pro veřejnost. Mohly po něm jezdit jen vozy hasičů, policie či záchranářů. Později policie uzavřela průjezd i pro tyto složky záchranného systému.

Odříznutá obec Červenka u Litovle

Obec Červenka u Litovle je od města odříznutá vodou. Policie odklání dopravu už kilometry před obcí se slovy, že to bude na dlouho. Splavem se stala i cyklostezka do Litovle. Na místě jsou reportéři Petr Švihel a Renata Matějková.

Povodně v Července u Litovle.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Sledujte živě: Ptám se já k povodním

Od posledních velkých povodní dalo Česko na ochranu před vodou desítky miliard korun. Budovalo pevné i mobilní zábrany, ochranné zóny, upravovalo toky a mnoho dalšího. Jak a kde zábrany zafungovaly při letošní povodni?

Hostem Ptám se já je Ladislav Satrapa z katedry hydrotechniky na Fakultě stavební ČVUT v Praze.

Pohřešuje se už osm lidí

První obětí nynějších rozsáhlých záplav je žena. Její tělo bylo nalezeno v říčce Krasovka v Krasově na Bruntálsku, policie eviduje také osm pohřešovaných.

Policejní prezident Martin Vondrášek dnes v Českém rozhlase Radiožurnál uvedl, že policie eviduje sedm pohřešovaných. Podle informací ČTK jich je aktuálně už osm. „Evidujeme sedm pohřešovaných. Jeden pohřešovaný po skoku do řeky Otavy, jeden pohřešovaný senior z domu seniorů v Kobylé nad Vidnavkou a jeden pád do vody v Krnově. Pokud jde o oběti, tak máme bohužel utonulého v řece Krasovka na Bruntálsku,“ dodal.

Připomněl také dosud známé informace o třech pohřešovaných z auta, které v sobotu spadlo do rozbouřené vody v obci Lipová-Lázně na Jesenicku, a o čtyřiapadesátiletém muži, který v sobotu spadl do rozvodněného Jankovického potoka v Jankovicích na Uherskohradišťsku. Štětínská uvedla, že v Moravskoslezském kraji policie eviduje kromě pohřešovaného z Krnova ještě další osobu, po které se pátrá.

Situace v Opavě zůstává dál složitá

Opava se probudila do těžkého rána. Řada ulic zůstává zatopených. Tam, kde voda, opadla, zanechala zkázu. Stále zůstává ve sklepích, všude je bahno.

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Poničená ulice v Opavě.

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Následky povodní v Opavě.

Horní toky v Povodí Moravy kulminují, na vzestupu jsou dolní toky

Hladiny na horních a středních tocích v Povodí Moravy postupně kulminují a jsou na odtoku. Vlivem dotoku však nadále stagnují nebo jsou na vzestupu některé dolní toky. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Srážky se v noci v povodí vyskytovaly jen zhruba do pěti milimetrů za šest hodin. Nejvyšší úhrny za 24 hodin odborníci zaznamenali ve Velké nad Veličkou, šlo o 100 milimetrů. Dnes očekávají další srážky především na jihovýchodě území, a to do 20 milimetrů.

Na vodních dílech vodohospodáři provádí manipulace podle aktuální hydrologické situace. „Nadále jsou udržovány zvýšené odtoky z nádrží. Uvolněné zásobní prostory a retenční prostory nádrží nyní transformují povodňové vlny. Přítoky do vodních nádrží slábnou, ale zatím všude podstatně převyšují hodnoty průtoků, které vodohospodáři z nádrží vypouštějí,“ uvedl Chmelař.

V hrázi na soutoku Odry a Opavy jsou trhliny

V místě soutoku Opavy a Odry jsou na pravém břehu Odry dvě trhliny v hrázi o délkách 50 metrů. V ostravské části Přívoz se rozlévá voda, hasiči tam evakuovali zatím 33 lidí.

Ostrava evakuuje Přívoz

V Ostravě začala evakuace městské části Přívoz, oznámili na síti X hasiči dnes po 09:30. Řeka Odra byla dnes ve Svinově na hranici extrémní povodně.

Situace v krajském městě je vážná, z bezpečnostních důvodů byla odstavena teplárna, Ostrava tak zůstala bez tepla a teplé vody. Komplikovaná je situace také v dopravě. Zástupci města vyzvali obyvatele, aby nejezdili do města, a rodiče, aby neposílali své děti do školy.

Místostarosta Krnova odmítá výtky šéfa hasičů, že město selhalo

Místostarosta Krnova na Bruntálsku Miroslav Binar (ANO) odmítá výtky šéfa hasičů Vladimíra Vlčka, že město selhalo při evakuaci. Řekl to ČTK. Ředitel hasičského záchranného sboru v noci na dnešek uvedl, že evakuační centra v Krnově nebyla ideálně zvolená, některá z nich byla zatopena a že evakuace byla zpožděná. Binar se proti tomu ohradil a dodal, že k odchodu obyvatele vyzývali včas a že evakuační centra vybrali dobře.

Krnov patří v Moravskoslezském kraji mezi nejvíce postižená města. Voda tam zaplavila podle odhadů vedení radnice přibližně 80 procent území. Voda město navíc odřízla od okolního světa. Lidé jsou bez elektřiny, vody i internetu.

Řeka odnášela celé kontejnery, říkají obyvatelé Hanušovic

Reportér Seznam Zpráv Jan Novák je v Hanušovicích, které v neděli zasáhla povodňová vlna. Hladina Moravy se tam během chvíle zvedla o metr. Většina lidí zůstala v domech a nestihla se evakuovat.

Nejnovější hydrologická data

Český hydrometeorologický ústav zveřejnil nejnovější data a předpoklad dalšího možného vývoje nad územím republiky.

Ostravská teplárna je odstavená

Extrémní povodně si z bezpečnostních důvodů vyžádaly odstavení teplárny v Ostravě. Celé krajské město tak zůstalo bez tepla a teplé vody. Novinářům to dnes oznámila mluvčí magistrátu Gabriela Pokorná. Velká voda zalila Třebovice, kde se teplárna nachází, a to včetně elektrorozvoden.

„Ani přes maximální úsilí složek Integrovaného záchranného systému a zaměstnanců společnosti Veolia Energie nebylo možno zachovat provoz ostravské teplárny, v důsledku povodní tak došlo k odstávce tepla a teplé vody ve městě. Přes veškerou snahu nebylo možno dodávky zachovat,“ uvedla mluvčí.

„Společnost Veolia Energie pracuje nepřetržitě na řešení této mimořádné situace a má připraven plán obnovy provozu. Jakmile voda ustoupí, okamžitě zahájí odčerpávání vody a důkladnou kontrolu všech zařízení. Při příznivém vývoji situace společnost předpokládá obnovu provozu v horizontu dnů,“ dodala mluvčí. Lidé mohou aktuální informace nalézt na webu www.vecr.cz nebo na zákaznické lince 800 800 860.

Vodohospodáři nechají přetéct Brněnskou přehradu

Vodohospodáři nechají bezpečnostním přelivem přetéct Brněnskou přehradu, pod přehradou očekávají zvýšený, ale neškodný průtok. Svratka by se neměla rozlít do zastavěných částí. ČTK to dnes řekl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. Tento krok zvolili, neboť nechtějí do toku pod přehradou nechtěně vypouštět spadané kmeny, větve a další věci, které do přehrady přinesla velká voda.

Brněnská přehrada je nyní téměř plná, stále do ní ale přitéká více vody, než z ní vodohospodáři upouštějí. „Přítok ale slábne. V okamžiku, kdy nádrž naplníme, začne se zvyšovat odtok přes bezpečnostní přeliv,“ uvedl Chmelař.

Muž během procházky uvázl v rozvodněné řece

Hasiči v Ostravě zachraňovali mladého muže, který v neděli večer vyrazil na procházku k rozvodněné řece Odře. Uvázl v silném proudu. Nebyl schopen se sám vrátit do bezpečí. ČTK to dnes řekla mluvčí moravskoslezských hasičů.

„Muž se vydal během včerejších (nedělních) podvečerních hodin na procházku mezi městskou částí Výškovice v Ostravě a Polankou nad Odrou, bohužel uvázl v silném proudu vody, částečné krytý stromem, kterého se přidržoval,“ uvedla.

Dodala, že mladík nebyl schopen vrátit se zpět do bezpečí za pomoci vlastních sil. „K jeho záchraně tak byla vyslána profesionální jednotka hasičů z Ostravy-Jihu a lezci z hasičské stanice v Ostravě-Porubě. Zcela vysíleného muže hasiči zachránili,“ řekla.

K záchraně lidí jsou v regionech postižených záplavami používány i vrtulníky. „Jen během neděle bylo v Moravskoslezském a Olomouckém kraji s pomocí vrtulníku zachráněno 130 osob a šest domácích zvířat. Jednalo se o kočky a psy,“ uvedla.

Příběhy lidí, které zaskočila stoletá voda

Lidi v Opavě ničivá povodeň zaskočila. Voda vystoupala oproti původním předpokladům až o metr výš –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a ve větším rozsahu než v roce 1997. Někteří místní se nemohli dostat domů, nebo narychlo zachraňovali majetek, popisuje přímo z místa reportér Seznam Zpráv Tomáš Svoboda.

Záplavy mají první oběť, sedm lidí se pohřešuje

Nynější rozsáhlé záplavy mají první oběť. Jeden člověk utonul v řece Krasovka na Bruntálsku, policie eviduje také sedm pohřešovaných. V Českém rozhlasu Radiožurnálu (ČRo) to dnes řekl policejní prezident Martin Vondrášek. Dosud bylo známé, že se pohřešují čtyři lidé.

„Evidujeme sedm pohřešovaných,“ řekl Vondrášek. „Jeden pohřešovaný po skoku do řeky Otavy, jeden pohřešovaný senior z domu seniorů v Kobylé nad Vidnavkou a jeden pád do vody v Krnově. Pokud jde o oběti, tak máme bohužel utonulého v řece Krasovka na Bruntálsku,“ dodal. Připomněl také dosud známé informace o třech pohřešovaných z auta, které v sobotu spadlo do rozbouřené vody v obci Lipová-Lázně na Jesenicku, a o čtyřiapadesátiletém muži, který v sobotu spadl do rozvodněného Jankovického potoka v Jankovicích na Uherskohradišťsku.

Velká část Bohumína je bez proudu, školy zůstanou zavřené

Podstatná část Bohumína na Karvinsku je kvůli zatopené rozvodně bez elektřiny, zavřené jsou mateřské, základní i střední školy. Od 08:00 znovu zasedá krizový štáb slezského města na soutoku Odry a Olše, kde žije okolo 21 000 obyvatel. Pomoc se zásobováním nabídl Moravskoslezský kraj. Odra ve městě kulminovala v neděli večer na úrovni kolem sedmi metrů, podle informací dobrovolných hasičů se v noci zvedla hladina v zatopených částech Starého Bohumína až o 40 centimetrů, uvedlo město na facebooku.

„Hasiči zasahovali ještě po půlnoci, zachraňovali rodinu ze zatopeného domu v ulici Zborovská ve Starém Bohumíně. Domov musely kvůli vodě opustit v Bohumíně desítky lidí,“ sdělili zástupci Bohumína. Situaci ve městě považují za vážnou.

Povodeň zcela uzavřela Litovel

Město Litovel na Olomoucku je kvůli záplavám úplně uzavřené, včetně škol a zdravotnických zařízení. V jednotlivých čtvrtích vypadává proud. Nefunguje tak ani městský rozhlas. Radnice to kolem 07:00 oznámila na facebooku. Požádala proto obyvatele, aby se navzájem informovali o omezeních ve městě.

„Město Litovel je zcela uzavřené. Všechny školy, školky, zdravotnická zařízení a Městský úřad Litovel, mimo krizového štábu města Litovel, jsou uzavřeny,“ uvedla radnice. „O dostupnosti otevření obchodů prozatím nemáme informace,“ doplnilo město.

„Asi 70 procent Litovle je pod vodou,“ uvedl na facebooku starosta. Na stejně velké ploše vypadl proud. Voda podle starosty bude kulminovat až odpoledne.

Radnice požádala obyvatele, aby zbytečně nevycházeli. V případě ohrožení mohou lidé ve městě volat na číslo 607 076 398.

V Ústí nad Labem je zaplavena silnice i cyklostezka

Labe v Ústí nad Labem dosahuje v sedm hodin ráno do výšky 632 cm. Protipovodňová vana se plní vodou. Silnice je uzavřena. Ve městě se tvoří kolony. Cyklostezka na Střekovském nábřeží je zatopena.

Labe v pondělí ráno v Ústí nad Labem.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

NačítámNačíst starší příspěvky

Hlavní zprávy