Hlavní obsah
Online

Online: Povodně v Česku mají už pět obětí

Foto: Obec Lichnov

Zaplavená obec Zator na Bruntálsku.

aktualizováno •

Dění kolem povodňové situace v České republice i okolních zemích sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Vše o povodních v Česku, den šestý

  • Záplavy na Moravě mají čtvrtou oběť, nalezena byla seniorka z Kobylé nad Vidnavkou. Ženu strhl proud ze zbořeného domu,odešla z evakuačního centra.
  • Vláda na mimořádném jednání rozhodla, že nadcházející krajské a senátní volby se o víkendu konat budou.
  • Záplavy v Moravskoslezském kraji mají tři oběti. Během pondělí přibyli dva mrtví v Krnově, jeden byl v zaplaveném bytě. Už v neděli našli mrtvou ženu v říčce Krasovce.
  • Bez elektrické energie jsou v Česku desítky tisíc domácností. Poruchy působí popadané stromy a větvě kvůli větru a podmáčenému terénu.
  • Doposud muselo domovy opustit na 12 000 lidí, další evakuace se chystají. Záchranáři žádají lidi o spolupráci, aby je nemuseli evakuovat násilím jako v roce 1997. Na emotivním videu zveřejněném na sociálních sítích (níže v tomto online přenosu) ukázali, jak obtížné je přesvědčit některé lidi, aby odešli do bezpečí.
  • Předpověď počasí ukazuje, že od středy se déšť objeví jen výjimečně v podobě přeháněk - oproti předchozím dnům tedy velmi optimistická zpráva.
Načíst novější příspěvky

Vodohospodáři nechají přetéct Brněnskou přehradu

Vodohospodáři nechají bezpečnostním přelivem přetéct Brněnskou přehradu, pod přehradou očekávají zvýšený, ale neškodný průtok. Svratka by se neměla rozlít do zastavěných částí. ČTK to dnes řekl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. Tento krok zvolili, neboť nechtějí do toku pod přehradou nechtěně vypouštět spadané kmeny, větve a další věci, které do přehrady přinesla velká voda.

Brněnská přehrada je nyní téměř plná, stále do ní ale přitéká více vody, než z ní vodohospodáři upouštějí. „Přítok ale slábne. V okamžiku, kdy nádrž naplníme, začne se zvyšovat odtok přes bezpečnostní přeliv,“ uvedl Chmelař.

Muž během procházky uvázl v rozvodněné řece

Hasiči v Ostravě zachraňovali mladého muže, který v neděli večer vyrazil na procházku k rozvodněné řece Odře. Uvázl v silném proudu. Nebyl schopen se sám vrátit do bezpečí. ČTK to dnes řekla mluvčí moravskoslezských hasičů.

„Muž se vydal během včerejších (nedělních) podvečerních hodin na procházku mezi městskou částí Výškovice v Ostravě a Polankou nad Odrou, bohužel uvázl v silném proudu vody, částečné krytý stromem, kterého se přidržoval,“ uvedla.

Dodala, že mladík nebyl schopen vrátit se zpět do bezpečí za pomoci vlastních sil. „K jeho záchraně tak byla vyslána profesionální jednotka hasičů z Ostravy-Jihu a lezci z hasičské stanice v Ostravě-Porubě. Zcela vysíleného muže hasiči zachránili,“ řekla.

K záchraně lidí jsou v regionech postižených záplavami používány i vrtulníky. „Jen během neděle bylo v Moravskoslezském a Olomouckém kraji s pomocí vrtulníku zachráněno 130 osob a šest domácích zvířat. Jednalo se o kočky a psy,“ uvedla.

Příběhy lidí, které zaskočila stoletá voda

Lidi v Opavě ničivá povodeň zaskočila. Voda vystoupala oproti původním předpokladům až o metr výš –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a ve větším rozsahu než v roce 1997. Někteří místní se nemohli dostat domů, nebo narychlo zachraňovali majetek, popisuje přímo z místa reportér Seznam Zpráv Tomáš Svoboda.

Záplavy mají první oběť, sedm lidí se pohřešuje

Nynější rozsáhlé záplavy mají první oběť. Jeden člověk utonul v řece Krasovka na Bruntálsku, policie eviduje také sedm pohřešovaných. V Českém rozhlasu Radiožurnálu (ČRo) to dnes řekl policejní prezident Martin Vondrášek. Dosud bylo známé, že se pohřešují čtyři lidé.

„Evidujeme sedm pohřešovaných,“ řekl Vondrášek. „Jeden pohřešovaný po skoku do řeky Otavy, jeden pohřešovaný senior z domu seniorů v Kobylé nad Vidnavkou a jeden pád do vody v Krnově. Pokud jde o oběti, tak máme bohužel utonulého v řece Krasovka na Bruntálsku,“ dodal. Připomněl také dosud známé informace o třech pohřešovaných z auta, které v sobotu spadlo do rozbouřené vody v obci Lipová-Lázně na Jesenicku, a o čtyřiapadesátiletém muži, který v sobotu spadl do rozvodněného Jankovického potoka v Jankovicích na Uherskohradišťsku.

Velká část Bohumína je bez proudu, školy zůstanou zavřené

Podstatná část Bohumína na Karvinsku je kvůli zatopené rozvodně bez elektřiny, zavřené jsou mateřské, základní i střední školy. Od 08:00 znovu zasedá krizový štáb slezského města na soutoku Odry a Olše, kde žije okolo 21 000 obyvatel. Pomoc se zásobováním nabídl Moravskoslezský kraj. Odra ve městě kulminovala v neděli večer na úrovni kolem sedmi metrů, podle informací dobrovolných hasičů se v noci zvedla hladina v zatopených částech Starého Bohumína až o 40 centimetrů, uvedlo město na facebooku.

„Hasiči zasahovali ještě po půlnoci, zachraňovali rodinu ze zatopeného domu v ulici Zborovská ve Starém Bohumíně. Domov musely kvůli vodě opustit v Bohumíně desítky lidí,“ sdělili zástupci Bohumína. Situaci ve městě považují za vážnou.

Povodeň zcela uzavřela Litovel

Město Litovel na Olomoucku je kvůli záplavám úplně uzavřené, včetně škol a zdravotnických zařízení. V jednotlivých čtvrtích vypadává proud. Nefunguje tak ani městský rozhlas. Radnice to kolem 07:00 oznámila na facebooku. Požádala proto obyvatele, aby se navzájem informovali o omezeních ve městě.

„Město Litovel je zcela uzavřené. Všechny školy, školky, zdravotnická zařízení a Městský úřad Litovel, mimo krizového štábu města Litovel, jsou uzavřeny,“ uvedla radnice. „O dostupnosti otevření obchodů prozatím nemáme informace,“ doplnilo město.

„Asi 70 procent Litovle je pod vodou,“ uvedl na facebooku starosta. Na stejně velké ploše vypadl proud. Voda podle starosty bude kulminovat až odpoledne.

Radnice požádala obyvatele, aby zbytečně nevycházeli. V případě ohrožení mohou lidé ve městě volat na číslo 607 076 398.

V Ústí nad Labem je zaplavena silnice i cyklostezka

Labe v Ústí nad Labem dosahuje v sedm hodin ráno do výšky 632 cm. Protipovodňová vana se plní vodou. Silnice je uzavřena. Ve městě se tvoří kolony. Cyklostezka na Střekovském nábřeží je zatopena.

Labe v pondělí ráno v Ústí nad Labem.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

Hasiči na Jesenicku zachránili 230 lidí a evakuovali jich 2000

Hasiči v neděli večer díky poklesu hladin vodních toků ukončili záchranné práce na Jesenicku, které o víkendu postihly katastrofální záplavy. Hasiči v tomto horském okrese zachránili celkem 230 lidí, evakuovali 2000 obyvatel, zhruba 350 z nich využilo nouzového ubytování.

Kvůli povodním byly v kraji o víkendu nasazeny stovky hasičů i policistů. V noci na dnešek hasiči zasahovali v Litovli na Olomoucku, kam z Jeseníků dorazila povodňová vlna. Aktuálně v kraji řeší 50 událostí. Od soboty do dnešního rána jich v kraji evidovali 1750.

Řeka v Opavě kulminovala, většina města je bez elektřiny

Řeka Opava ve stejnojmenném městě nakonec kulminovala až v neděli ve 23 hodin. Vystoupala do výšky přes 570 centimetrů, běžně se hladina pohybuje na úrovni jednoho metru. V pondělí ráno ve většině města nadále nefunguje elektřina a opět vytrvale prší.

Veselí nad Lužnicí zatím neevakuuje

Obyvatelé části Veselí nad Lužnicí se zatím evakuovat ráno nemusí. Stále ale hrozí růst hladiny na úroveň 50leté vody, proto možnost evakuace trvá.

Vodohospodáři sledují soutok Lužnice a Nežárky. Podle Františka Talíře, prvního náměstka hejtmana Jihočeského kraje, by mohly řeky v tomto místě kulminovat v pondělí po třetí hodině odpoledne.

O případném zahájení evakuace rozhodne povodňová komise Jihočeského kraje dnes dopoledne.

„Bezprostřední riziko pro dnešní ráno nehrozí, takže ani evakuace na ranní hodiny se nechystá. Nicméně ten stav rizika padesátileté vody a jeho překročení přetrvává. K tomu stavu může dojít až v poledních nebo odpoledních hodinách, takže to budeme bedlivě sledovat. Další setkání povodňové komise města je v 08:30 a pak v 09:00 krajské komise, kdy stav znova vyhodnotíme,“ řekl ČTK starosta Vít Rada.

Labe v Hradci překročilo 3. stupeň

Hladina Labe pod soutokem s Orlicí v Hradci Králové dnes v 05:00 přesáhla hranici třetího povodňového stupně. Třetí povodňové stupně, tedy ohrožení, byly ráno na dalších sedmi místech v Královéhradeckém kraji. Vyplývá to z dat podniku Povodí Labe.

Po 05:00 hladina Labe v Hradci Králové vystoupala na 354 centimetrů, hranice třetího stupně je 350 centimetrů. Před víkendovým příchodem silných dešťů se výše hladiny Labe pohybovala kolem půl metru.

V noci na dnešek v Královéhradeckém kraji nejvíce pršelo v Krkonoších, kde se srážky pohybovaly mezi 15 až 45 litry vody na metr čtverečný. V podhůří Krkonoš napršelo do deseti litrů vody na metr krychlový. „K opětovnému mírnému vzestupu průtoku došlo na horních úsecích toků odvodňujících Krkonoše a také na Stěnavě. V ostatním území jsou průtoky v horních a středních úsecích toků na poklesu,“ uvedl v ranní zprávě vedoucí dispečinku Povodí Labe Jiří Petr.

Dnes by mělo v oblasti Povodí Labe napršet do 15 litrů vody na metr čtverečný. „Může dojít k dočasnému zastavení poklesu průtoků, případně k rozkolísání průtoku v oblastech s nasyceným povodím,“ uvedl Petr. V Královéhradeckém kraji by se případné výraznější rozkolísání hladin týkalo Tiché Orlice.

Naděje pro Troubky

Prognóza pro obec Troubky na Přerovsku, které hrozilo extrémní ohrožení, se zlepšila. Průtok v řece Bečvě je oproti předpokladu nižší, voda již kulminovala. Na severu katastru se zatápí slabá místa, řekl dnes ČTK starosta Martin Frgal. Obec i nadále drží pohotovost, hladinu řeky sledují hasiči i policisté. K vodě to dnes časně ráno přitáhlo i řadu obyvatel, kteří se v neděli večer odmítli evakuovat. Troubky již záplavy zažily dvakrát, staly se i symbolem katastrofálních povodní v roce 1997.

„Situace vypadá přívětivě, voda v Dluhonicích již před nějakým časem kulminovala a kulminuje i na našem lokálním varovném systému přes řeku Bečvu na mostě směrem na Tovačov. Slabá místa se na severu katastru zatápí, ale stále je tam nějaký retenční prostor,“ uvedl starosta.

Limitní hodnota pro Troubky je průtok Bečvy v deset kilometrů vzdálených Dluhonicích 650 kubíků. Podle prognózy se očekával průtok až ve výši 693 kubíků, proto se rozhodlo podle primátora Přerova a předsedy protipovodňové komise Petra Vrány (ANO) o evakuaci obyvatel. Na profilu v Dluhonicích voda kulminovala po 03:00 při průtoku 627 metrů krychlových za sekundu, uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Nejvyšší povodňový stupeň na 13 místech na jihu Čech

Na jihu Čech dnes ráno stále platí nejvyšší třetí povodňový stupeň na 13 místech. Hladina nadále pozvolna stoupá na Lužnici i jejím přítoku Nežárce. Na dalších tocích voda většinou stagnuje, nebo mírně opadá. Vyplývá to z aktuálních informací Českého hydrometeorologického ústavu.

Na Lužnici se povodňová vlna dostala k největšímu českému rybníku Rožmberk. Rybářství Třeboň v něm minulých dnech vytvořilo kapacitu pro zachycení až deseti milionů krychlových metrů vody. Pod rybníkem Rožmberk se nachází Veselí nad Lužnicí na Táborsku a v jeho případě se podle vývoje situace bude během dneška rozhodovat o možné evakuaci části města. Hladina Lužnice ve Veselí nad Lužnicí, kde je navíc soutok s řekou Nežárkou, by mohla stoupnout na úroveň více než padesátileté vody.

Řeka Malše stagnuje, nebo spíše pomalu klesá. Z vodní nádrže Římov, která na řece je, vodohospodáři od soboty upouští 150 krychlových metrů za vteřinu. Malše na Českokrumlovsku a Českobudějovicku zůstává na pěti místech na třetím povodňovým stupni. Podobná situace je také na Blanici na Prachaticku, kde voda rovněž pomalu opadá. Přesto i tam a dvou místech stále platí nejvyšší povodňový stupeň.

Podle předpovědi meteorologů má i dnes na jihu Čech pršet. Intenzivnější srážky budou zřejmě na Šumavě.

Počet míst s povodňovým stupněm se snížil na 222, třetinu stále tvoří ohrožení

Počet míst, na kterých platí některý z povodňových stupňů, se za posledních 24 hodin snížil zhruba o 40. Kolem dnešních 2:30 hlásilo některý z povodňových stupňů 222 míst, z toho zhruba na třetině platil nejvyšší třetí stupeň, nebo stupeň, který Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) označuje jako extrémní povodeň. Na horních tocích se situace uklidňuje, čeká se vzestup na nižších tocích.

Poté, co v neděli rozvodněné řeky zaplavily například Krnov, Opavu, část Ostravy či Jeseník, se situace na horních tocích uklidňuje. Voda ale odtéká dál a na nižších tocích mohou hladiny ještě stoupat. V noci dorazila záplavová vlna do Litovle na Olomoucku, dnes ráno ji očekávají také v Troubkách a v Dluhonicích na Přerovsku. Voda nadále stoupá v Děhylově na Opavsku, kam přitéká z Opavy. Nebezpečí se čeká i na dolní Moravě, kam postupně teče voda z Jeseníků. Ve Strážnici přesáhla v neděli hladina řeky Moravy sedm metrů a drží se těsně pod úrovní extrémní povodně. Na třetí stupeň, který znamená ohrožení, vystoupala v noci Sázava v Kácově na Kutnohorsku.

Výborný: Troubky by nemusely být zasaženy tolik

Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) se podle aktuální predikce zdá, že by Troubky na Přerovsku nemusely být povodní zasaženy tolik, jak se předpokládalo. Přesto podle něj platí, že preventivní evakuace je vhodná.

Výzvu k evakuaci odmítlo podle informací samosprávy více než 800 lidí.

Primátor Opavy: Situace se zlepšuje

Primátor Opavy Tomáš Navrátil v pondělí po druhé hodině ráno uvedl pro ČT 24, že se situace v jednom z nejhůře postižených měst začíná zlepšovat. „Voda je pomalu na ústupu, co nejdříve začneme s odklízením škod.“

3. stupeň na Dyji

Na měřícím místě Trávní Dvůr překročila řeka Dyje 3. stupeň povodňové aktivity. Podle ČHMÚ by měl tok kulminovat zítra dopoledne a vypadá to, že extrémního stupně rizika nedosáhne.

Mírně pozitivní zprávy z Frýdlantu

Smědá ve Frýdlantě, neděle 15. 9. 2024, čas 23:13. „Voda klesá, uvidíme, co přinese noc,“ uvedlo město na svém facebooku.

Do Litovle v noci dorazila povodňová vlna, zaplaveno je několik ulic

Do Litovle na Olomoucku v neděli večer dorazila očekávaná záplavová vlna. Voda z řeky Moravy v desetitisícovém městě už zaplavila několik ulic. Podle prognózy by hladina řeky Moravy měla v Litovli kulminovat dnes kolem poledne. „Všechny předpovědi se prozatím naplňují dle odhadu. V následujících hodinách ještě očekáváme nárůst hladiny řek,“ uvedl na sociálních sítích starosta Litovle Viktor Kohout. Kritické budou ranní hodiny.

Voda z řeky Moravy v Litovli postupně zaplavuje například sídliště Vítězná či ulice Kollárova, Frištenského, Kysucká či Šargounská. Podle starosty voda dál postupuje a lze očekávat zatopení ulic Dukelská a Palackého. Radnice v neděli kvůli riziku záplav vyzvala obyvatele z ohrožených oblastí k evakuaci, evakuační centrum funguje například v místní sokolovně.

O pomoci zaplaveným oblastem bude večer jednat vláda

Kvůli záplavám způsobeným extrémními dešťovými srážkami zejména na severu Moravy či na Frýdlantsku se dnes večer mimořádně sejde vláda. Jednat bude o materiální pomoci při odstraňování škod a dalších krocích k zvládnutí situace. Řešit by kabinet podle vyjádření ministrů měl také zajištění krajských a senátních voleb, které by se měly uskutečnit v pátek a v sobotu, nebo využití prostředků z fondu solidarity Evropské unie a Národního plánu obnovy.

Premiér Petr Fiala (ODS) v neděli uvedl, že škody budou mimořádné. Stát se chce na jejich odstraňování podílet ve spolupráci s obcemi a kraji. Ministři zřejmě proberou spuštění programů pro pomoc při nápravách infrastruktury. V gesci Ministerstva zemědělství jde o program na opravu škod na vodohospodářských dílech a tocích. Ministr Marek Výborný (KDU-ČSL) chce jednat o penězích, které do něj vláda uvolní. Dalšími programy disponuje Ministerstvo pro místní rozvoj.

NačítámNačíst starší příspěvky

Hlavní zprávy