Hlavní obsah
Online

Online: Povodně v Česku mají už pět obětí

Foto: Obec Lichnov

Zaplavená obec Zator na Bruntálsku.

aktualizováno •

Dění kolem povodňové situace v České republice i okolních zemích sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Vše o povodních v Česku, den šestý

  • Záplavy na Moravě mají čtvrtou oběť, nalezena byla seniorka z Kobylé nad Vidnavkou. Ženu strhl proud ze zbořeného domu,odešla z evakuačního centra.
  • Vláda na mimořádném jednání rozhodla, že nadcházející krajské a senátní volby se o víkendu konat budou.
  • Záplavy v Moravskoslezském kraji mají tři oběti. Během pondělí přibyli dva mrtví v Krnově, jeden byl v zaplaveném bytě. Už v neděli našli mrtvou ženu v říčce Krasovce.
  • Bez elektrické energie jsou v Česku desítky tisíc domácností. Poruchy působí popadané stromy a větvě kvůli větru a podmáčenému terénu.
  • Doposud muselo domovy opustit na 12 000 lidí, další evakuace se chystají. Záchranáři žádají lidi o spolupráci, aby je nemuseli evakuovat násilím jako v roce 1997. Na emotivním videu zveřejněném na sociálních sítích (níže v tomto online přenosu) ukázali, jak obtížné je přesvědčit některé lidi, aby odešli do bezpečí.
  • Předpověď počasí ukazuje, že od středy se déšť objeví jen výjimečně v podobě přeháněk - oproti předchozím dnům tedy velmi optimistická zpráva.
Načíst novější příspěvky

Primátor Opavy: Situace se zlepšuje

Primátor Opavy Tomáš Navrátil v pondělí po druhé hodině ráno uvedl pro ČT 24, že se situace v jednom z nejhůře postižených měst začíná zlepšovat. „Voda je pomalu na ústupu, co nejdříve začneme s odklízením škod.“

3. stupeň na Dyji

Na měřícím místě Trávní Dvůr překročila řeka Dyje 3. stupeň povodňové aktivity. Podle ČHMÚ by měl tok kulminovat zítra dopoledne a vypadá to, že extrémního stupně rizika nedosáhne.

Mírně pozitivní zprávy z Frýdlantu

Smědá ve Frýdlantě, neděle 15. 9. 2024, čas 23:13. „Voda klesá, uvidíme, co přinese noc,“ uvedlo město na svém facebooku.

Do Litovle v noci dorazila povodňová vlna, zaplaveno je několik ulic

Do Litovle na Olomoucku v neděli večer dorazila očekávaná záplavová vlna. Voda z řeky Moravy v desetitisícovém městě už zaplavila několik ulic. Podle prognózy by hladina řeky Moravy měla v Litovli kulminovat dnes kolem poledne. „Všechny předpovědi se prozatím naplňují dle odhadu. V následujících hodinách ještě očekáváme nárůst hladiny řek,“ uvedl na sociálních sítích starosta Litovle Viktor Kohout. Kritické budou ranní hodiny.

Voda z řeky Moravy v Litovli postupně zaplavuje například sídliště Vítězná či ulice Kollárova, Frištenského, Kysucká či Šargounská. Podle starosty voda dál postupuje a lze očekávat zatopení ulic Dukelská a Palackého. Radnice v neděli kvůli riziku záplav vyzvala obyvatele z ohrožených oblastí k evakuaci, evakuační centrum funguje například v místní sokolovně.

O pomoci zaplaveným oblastem bude večer jednat vláda

Kvůli záplavám způsobeným extrémními dešťovými srážkami zejména na severu Moravy či na Frýdlantsku se dnes večer mimořádně sejde vláda. Jednat bude o materiální pomoci při odstraňování škod a dalších krocích k zvládnutí situace. Řešit by kabinet podle vyjádření ministrů měl také zajištění krajských a senátních voleb, které by se měly uskutečnit v pátek a v sobotu, nebo využití prostředků z fondu solidarity Evropské unie a Národního plánu obnovy.

Premiér Petr Fiala (ODS) v neděli uvedl, že škody budou mimořádné. Stát se chce na jejich odstraňování podílet ve spolupráci s obcemi a kraji. Ministři zřejmě proberou spuštění programů pro pomoc při nápravách infrastruktury. V gesci Ministerstva zemědělství jde o program na opravu škod na vodohospodářských dílech a tocích. Ministr Marek Výborný (KDU-ČSL) chce jednat o penězích, které do něj vláda uvolní. Dalšími programy disponuje Ministerstvo pro místní rozvoj.

Nekomplikujme záchranné práce, vyzývá Fiala

„Proběhlo další zasedaní Ústředního krizového štábu. Ještě, než se dostanu ke shrnutí jeho průběhu, musím znova všechny požádat, aby se řídili pokyny starostů, hasičů a dalších složek IZS. Nekomplikujme, prosím, práci těm, kteří pracují na záchraně životů i majetku,“ uvedl na sociální síti X premiér Petr Fiala.

Přidal i sumář informací z jednání z krizového štábu:

  • K 19. hodině složky IZS řešily 1932 mimořádných událostí. Celkově od začátku povodní hasiči zasahovali u 7884 událostí.
  • Probíhají evakuace v Opavě, Krnově, Ostravě, Jeseníku, Frýdlantsku a dalších místech. Bylo evakuováno přes 12 000 osob. Na Frýdlantsku byl vyhlášen stav nebezpečí.
  • Za posledních šest hodin napršelo mezi pěti a 15 mm, místy až 60–⁠⁠⁠⁠⁠⁠70 mm v horských oblastech. Déšť v nejvíce zasažených oblastech ustal. V pondělí ale očekáváme další srážky.
  • Kritická situace bude zejména v povodí Moravy a Odry. Srážky se přesouvají na západ ČR, kde očekáváme vzestupy vodních toků. Některé řeky mohou kulminovat až koncem příštího týdne.
  • Riziko kontaminace vody a potravin při záplavách je vysoké. Dodržujte, prosím, hygienu, pijte jen balenou vodu a nepoužívejte zaplavené potraviny.
  • Občané zasažení povodní mohou požádat o dávku mimořádné okamžité pomoci na Úřadu práce, buď elektronicky, nebo osobně.

Šéf hasičů: Evakuační centra v Krnově nebyla ideální, evakuace byla zpožděná

Evakuační centra v Krnově na Bruntálsku nebyla úplně ideálně zvolena, některá z nich byla zatopena. Evakuace také byla zpožděná. Po večerním jednání Ústředního krizového štábu to řekl generální ředitel Hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček. Až 80 procent území města je pod vodou. Místostarosta Krnova Miroslav Binar (ANO) dnes odpoledne ČTK řekl, že město už nedokáže účelně koordinovat záchranné práce a pomoc postiženým obyvatelům. Spoléhá především na pomoc kraje.

Do města s 23 000 obyvateli, které je dopravně odříznuté od okolního světa, vyrazí konvoj s potravinami, vodou či pohonnými hmotami. Dorazila tam i těžká technika hasičů –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ obojživelné pásové vozidlo pro evakuaci lidí a pásové rypadlo. To se využívá ke zprůjezdnění komunikací.

V noci má znovu pršet na celém území

V noci na pondělí se déšť opět rozšíří na celé území České republiky. Po jednání Ústředního krizového štábu to dnes večer řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). V jižních Čechách deště neustanou ani v úterý a ve středu.

Za uplynulých 12 hodin podle Hladíka spadlo více než 100 milimetrů dešťových srážek v Krkonoších, zhruba 80 milimetrů v Jizerských horách a Jeseníkách, v ostatních částech republiky pět až 35 milimetrů.

„Během noci na pondělí se déšť rozšíří na celé území, zase zpátky bude pršet na Moravě, kde už dnes nepršelo. V horách může napršet vydatně, ale ve srovnání se včerejškem (sobotou) a nocí méně,“ uvedl ministr. „Lze očekávat větší srážky na jihozápadě. Jižní Čechy mohou být velmi zkoušenou částí republiky, protože tam zcela neutichne déšť ani v úterý a ve středu,“ dodal Hladík.

Jeseník: Více srážek než v roce 2015

Na meteorologické stanici v Jeseníku napršelo od čtvrtka do dnešního poledne 463 milimetrů srážek. Toto extrémní množství překonalo jiný extrém, kterým byl celoroční úhrn za suchý rok 2015. Tehdy na stejné stanici naměřili meteorologové pouhých 439 milimetrů, vyplývá z údajů, které dnes zveřejnil na síti X Jáchym Brzezina z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Jen jedna stanice zaznamenala od čtvrtka vyšší úhrn, a to na blízkém Červenohorském sedle, kde spadlo o osm milimetrů více. Přes 400 milimetrů napršelo i na některých dalších jesenických stanicích, ve Starém Městě pod Sněžníkem a také na dvou krkonošských stanicích. Brzezina také upozornil, že pršelo extrémně dlouho v kuse. „Za 77 hodin nebyla hodina, kdy by byla zaznamenána nula,“ uvedl.

Evakuovaných je více než 12 tisíc

K dnešním 19:00 zasahovali hasiči a další složky integrovaného záchranného systému u 1932 mimořádných událostí, celkem od začátku povodní řešili 7884 událostí. Evakuováno bylo přes 12.000 lidí. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) to řekl dnes večer po zasedání Ústředního krizového štábu. Ministr znovu apeloval na občany v ohrožených lokalitách, aby se řídili pokyny hasičů a neodmítali evakuaci.

„Znovu prosíme všechny, aby se řídili pokyny hasičů, aby neodmítali evakuaci. Dnes jsem na vlastní oči na Frýdlantsku viděl lidi vycházející z nemovitostí, které byly částečně pod vodou, zavírající dveře před hasiči, kteří je přicházejí oslovit. Skutečně to nedělají proto, aby je krátili na jejich právech, dělají to proto, aby jim zachránili život, aby se na to samé místo nemuseli vracet v mnohem těžších podmínkách,“ uvedl Rakušan.

České vrtulníky se mohou v Polsku zapojit do záchranných prací

Česká vrtulníková jednotka Heli Unit bude moci být v Polsku zapojena do záchranných prací při povodních. Žádost polského náčelníka generálního štábu schválila ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Její úřad to večer uvedl na síti X.

Vrtulníková jednotka je podle ministerstva od začátku roku v Polsku na podporu jednotek Severoatlantické aliance (NATO), včetně speciálních operačních jednotek SOF. „Armáda svou účastí posiluje východní křídlo NATO v rámci předsunuté alianční přítomnosti a podílí se na odstrašení a kolektivní obraně aliance,“ dodal resort.

Ostrava odstavila teplárnu v Třebovicích

Ostrava kvůli povodním odstavila teplárnu v Třebovicích. V České televizi to oznámil hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica (ANO).

Podle něj voda stoupá a už nebylo možné ochránit technologie.

Armádní vrtulník zachránil na Jesenicku během neděle 25 lidí

Posádka armádního vrtulníku W-3A Sokol během neděle zachránila z rozbouřené Bělé v Jeseníku a okolních vesnicích 25 lidí. Armáda o tom informovala na svém webu. Kvůli počasí museli cestou z Mošnova do Jeseníku letět přes Polsko.

„Letěli jsme ze severu, údolím řeky proti toku říčky Bělá až do Jeseníku. Počasí bylo celý den stejné, chvíli lepší, chvíli horší. Teď se oblačnost ještě zhoršuje a v oblasti kolem Jeseníku to bude neletové,“ uvedl kapitán vrtulníku Vlastimil Baudyš. Vyzvednutí jednoho člověka podle něj zabere zhruba deset minut.

Povodí Moravy bude z Brněnské přehrady odpouštět víc vody

Do Vranovské přehrady v současnosti přitéká 260 kubíků vody za sekundu, což odpovídá stoleté vodě. Podle Povodňové komise Jihomoravského kraje by se ale situace měla zvládnout. „Povodí Moravy zde koriguje odtok 225 m3/s,“ informovala mluvčí kraje Alena Knotková.

„Podle odhadů ČHMÚ by měla voda začít opadat u Vranovské přehrady, v Podhradí, na Židlochovicku, Veselí nad Moravou a Břeclavsku až ve čtvrtek 19. září. Ve Veselí nad Moravou hasiči staví preventivně bariéry – řeku Moravu čeká nápor, přiteče do ní velká voda z Jesenicka a z Bečvy,“ pokračovala.

Během pondělí by se měla naplnit kapacita Brněnské přehrady, Povodí Moravy proto zvýší odtok na zhruba 90 metrů krychlových za sekundu. „To s sebou může přinést menší rozliv do zahrádek v městské části Brno-Jundrov (lokálně i Brno-Komín) a na louky v Brně-Komárově. Voda by určitě neměla zasáhnout obydlí,“ uzavřela Knotková.

Záchrana z rozvodněné řeky

Hasiči zveřejnili na síti X video, na němž je zachycena záchrana tří nezletilých. Podle záchranářů se v Broumově dostali do rozvodněného toku a drželi se větví stromu.

Toky na severu Olomouckého kraje kulminují

Na horních tocích Olomouckého kraje podle vodohospodářů hladiny toků již kulminují a jsou na odtoku. Kvůli tomu jsou ale na vzestupu některé střední a dolní toky, informoval dnes ČTK mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

V pondělí nad ránem se očekává kulminace na Bečvě v Dluhonicích na Přerovsku, evakuaci doporučila také Litovel na Olomoucku. Český hydrometeorologický ústav uvádí extrémní povodňový stupeň stále v Mikulovicích na Jesenicku a v Jindřichově na Šumpersku, měření je tam však ovlivněno technickou chybou čidel.

Evakuace v Ústeckém kraji zatím nehrozí

V Ústeckém kraji je Labe od dnešního poledne na třetím povodňovém stupni. Hladina řeky se bude zvedat až do středy. Evakuace obyvatel zatím nikde nehrozí. Hasiči řešili od pátku do dnešního večera v souvislosti s počasím 917 událostí, nejčastěji odstraňovali popadané stromy a větve.

Komentář: Volby klidně odložme. Vyrovnat se s katastrofou je přednější

„Pohroma se na Česko snesla necelý týden před volbami do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu. A existují dobré argumenty pro to, aby se teď kvůli ní volby odložily,“ píše v komentáři Jan Lipold.

Policisté v Krnově vytáhli z řeky topícího

Policisté na síti X informovali, že odpoledne zachránili muže, který se topil v rozvodněné řece v Krnově. „Byl vysílen a kolegové mu poskytli první pomoc,“ přiblížili. Přiložili i video z nedělních zásahů.

Povodně na Krnovsku.Video: Policie ČR

(V původní verzi příspěvku jsme informovali, že záchranu provedli hasiči. Za nedopatření se omlouváme.)

Správa hmotných rezerv dosud vydala 160 protipovodňových stěn

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) od pátku vydala 160 protipovodňových stěn a dále elektrocentrály a velkokapacitní čerpadla. Dnes pokračuje ve vydávání zábran, čerpadel a další techniky. ČTK to odpoledne sdělil předseda SSHR Pavel Švagr. Večer správa rezerv oznámila, že do Ostravy posílá 500 skládacích postelí.

„Aktuálně jsme do Vrchlabí poslali elektrocentrálu a do obce Hostinné nedaleko Trutnova protipovodňovou stěnu a velkokapacitní čerpadlo. Další protipovodňové stěny byly nasazeny například v obci Višňová v Libereckém kraji nebo v Českých Budějovicích,“ uvedl odpoledne Švagr.

Větší nápor zájemců čeká, až voda opadne a obce se budou muset vypořádat s následky povodní.

NačítámNačíst starší příspěvky