Hlavní obsah
Online

Online: Povodně v Česku mají už pět obětí

Foto: Obec Lichnov

Zaplavená obec Zator na Bruntálsku.

aktualizováno •

Dění kolem povodňové situace v České republice i okolních zemích sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Vše o povodních v Česku, den šestý

  • Záplavy na Moravě mají čtvrtou oběť, nalezena byla seniorka z Kobylé nad Vidnavkou. Ženu strhl proud ze zbořeného domu,odešla z evakuačního centra.
  • Vláda na mimořádném jednání rozhodla, že nadcházející krajské a senátní volby se o víkendu konat budou.
  • Záplavy v Moravskoslezském kraji mají tři oběti. Během pondělí přibyli dva mrtví v Krnově, jeden byl v zaplaveném bytě. Už v neděli našli mrtvou ženu v říčce Krasovce.
  • Bez elektrické energie jsou v Česku desítky tisíc domácností. Poruchy působí popadané stromy a větvě kvůli větru a podmáčenému terénu.
  • Doposud muselo domovy opustit na 12 000 lidí, další evakuace se chystají. Záchranáři žádají lidi o spolupráci, aby je nemuseli evakuovat násilím jako v roce 1997. Na emotivním videu zveřejněném na sociálních sítích (níže v tomto online přenosu) ukázali, jak obtížné je přesvědčit některé lidi, aby odešli do bezpečí.
  • Předpověď počasí ukazuje, že od středy se déšť objeví jen výjimečně v podobě přeháněk - oproti předchozím dnům tedy velmi optimistická zpráva.
Načíst novější příspěvky

Evakuovaných je více než 12 tisíc

K dnešním 19:00 zasahovali hasiči a další složky integrovaného záchranného systému u 1932 mimořádných událostí, celkem od začátku povodní řešili 7884 událostí. Evakuováno bylo přes 12.000 lidí. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) to řekl dnes večer po zasedání Ústředního krizového štábu. Ministr znovu apeloval na občany v ohrožených lokalitách, aby se řídili pokyny hasičů a neodmítali evakuaci.

„Znovu prosíme všechny, aby se řídili pokyny hasičů, aby neodmítali evakuaci. Dnes jsem na vlastní oči na Frýdlantsku viděl lidi vycházející z nemovitostí, které byly částečně pod vodou, zavírající dveře před hasiči, kteří je přicházejí oslovit. Skutečně to nedělají proto, aby je krátili na jejich právech, dělají to proto, aby jim zachránili život, aby se na to samé místo nemuseli vracet v mnohem těžších podmínkách,“ uvedl Rakušan.

České vrtulníky se mohou v Polsku zapojit do záchranných prací

Česká vrtulníková jednotka Heli Unit bude moci být v Polsku zapojena do záchranných prací při povodních. Žádost polského náčelníka generálního štábu schválila ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Její úřad to večer uvedl na síti X.

Vrtulníková jednotka je podle ministerstva od začátku roku v Polsku na podporu jednotek Severoatlantické aliance (NATO), včetně speciálních operačních jednotek SOF. „Armáda svou účastí posiluje východní křídlo NATO v rámci předsunuté alianční přítomnosti a podílí se na odstrašení a kolektivní obraně aliance,“ dodal resort.

Ostrava odstavila teplárnu v Třebovicích

Ostrava kvůli povodním odstavila teplárnu v Třebovicích. V České televizi to oznámil hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica (ANO).

Podle něj voda stoupá a už nebylo možné ochránit technologie.

Armádní vrtulník zachránil na Jesenicku během neděle 25 lidí

Posádka armádního vrtulníku W-3A Sokol během neděle zachránila z rozbouřené Bělé v Jeseníku a okolních vesnicích 25 lidí. Armáda o tom informovala na svém webu. Kvůli počasí museli cestou z Mošnova do Jeseníku letět přes Polsko.

„Letěli jsme ze severu, údolím řeky proti toku říčky Bělá až do Jeseníku. Počasí bylo celý den stejné, chvíli lepší, chvíli horší. Teď se oblačnost ještě zhoršuje a v oblasti kolem Jeseníku to bude neletové,“ uvedl kapitán vrtulníku Vlastimil Baudyš. Vyzvednutí jednoho člověka podle něj zabere zhruba deset minut.

Povodí Moravy bude z Brněnské přehrady odpouštět víc vody

Do Vranovské přehrady v současnosti přitéká 260 kubíků vody za sekundu, což odpovídá stoleté vodě. Podle Povodňové komise Jihomoravského kraje by se ale situace měla zvládnout. „Povodí Moravy zde koriguje odtok 225 m3/s,“ informovala mluvčí kraje Alena Knotková.

„Podle odhadů ČHMÚ by měla voda začít opadat u Vranovské přehrady, v Podhradí, na Židlochovicku, Veselí nad Moravou a Břeclavsku až ve čtvrtek 19. září. Ve Veselí nad Moravou hasiči staví preventivně bariéry – řeku Moravu čeká nápor, přiteče do ní velká voda z Jesenicka a z Bečvy,“ pokračovala.

Během pondělí by se měla naplnit kapacita Brněnské přehrady, Povodí Moravy proto zvýší odtok na zhruba 90 metrů krychlových za sekundu. „To s sebou může přinést menší rozliv do zahrádek v městské části Brno-Jundrov (lokálně i Brno-Komín) a na louky v Brně-Komárově. Voda by určitě neměla zasáhnout obydlí,“ uzavřela Knotková.

Záchrana z rozvodněné řeky

Hasiči zveřejnili na síti X video, na němž je zachycena záchrana tří nezletilých. Podle záchranářů se v Broumově dostali do rozvodněného toku a drželi se větví stromu.

Toky na severu Olomouckého kraje kulminují

Na horních tocích Olomouckého kraje podle vodohospodářů hladiny toků již kulminují a jsou na odtoku. Kvůli tomu jsou ale na vzestupu některé střední a dolní toky, informoval dnes ČTK mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

V pondělí nad ránem se očekává kulminace na Bečvě v Dluhonicích na Přerovsku, evakuaci doporučila také Litovel na Olomoucku. Český hydrometeorologický ústav uvádí extrémní povodňový stupeň stále v Mikulovicích na Jesenicku a v Jindřichově na Šumpersku, měření je tam však ovlivněno technickou chybou čidel.

Evakuace v Ústeckém kraji zatím nehrozí

V Ústeckém kraji je Labe od dnešního poledne na třetím povodňovém stupni. Hladina řeky se bude zvedat až do středy. Evakuace obyvatel zatím nikde nehrozí. Hasiči řešili od pátku do dnešního večera v souvislosti s počasím 917 událostí, nejčastěji odstraňovali popadané stromy a větve.

Komentář: Volby klidně odložme. Vyrovnat se s katastrofou je přednější

„Pohroma se na Česko snesla necelý týden před volbami do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu. A existují dobré argumenty pro to, aby se teď kvůli ní volby odložily,“ píše v komentáři Jan Lipold.

Policisté v Krnově vytáhli z řeky topícího

Policisté na síti X informovali, že odpoledne zachránili muže, který se topil v rozvodněné řece v Krnově. „Byl vysílen a kolegové mu poskytli první pomoc,“ přiblížili. Přiložili i video z nedělních zásahů.

Povodně na Krnovsku.Video: Policie ČR

(V původní verzi příspěvku jsme informovali, že záchranu provedli hasiči. Za nedopatření se omlouváme.)

Správa hmotných rezerv dosud vydala 160 protipovodňových stěn

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) od pátku vydala 160 protipovodňových stěn a dále elektrocentrály a velkokapacitní čerpadla. Dnes pokračuje ve vydávání zábran, čerpadel a další techniky. ČTK to odpoledne sdělil předseda SSHR Pavel Švagr. Večer správa rezerv oznámila, že do Ostravy posílá 500 skládacích postelí.

„Aktuálně jsme do Vrchlabí poslali elektrocentrálu a do obce Hostinné nedaleko Trutnova protipovodňovou stěnu a velkokapacitní čerpadlo. Další protipovodňové stěny byly nasazeny například v obci Višňová v Libereckém kraji nebo v Českých Budějovicích,“ uvedl odpoledne Švagr.

Větší nápor zájemců čeká, až voda opadne a obce se budou muset vypořádat s následky povodní.

Primátor Přerova: Voda do Troubek dorazí nad ránem

Voda do Troubek na Přerovsku dorazí až v pondělí nad ránem, kulminace v Dluhonicích ležících před Troubkami se očekává v 5:00, uvedl primátor Přerova.

Autobusy v Troubkách zůstaly téměř prázdné, většina lidí chce zůstat

Nábytek, cenné věci, ale i spotřebiče či kola stěhují večer rychle do pater obyvatelé Troubek na Přerovsku. V obci, která je symbolem záplav z roku 1997, byla vyhlášena kvůli extrémnímu ohrožení záplavami evakuace.

Evakuační autobusy přistavené od 17:00 zůstaly téměř prázdné, poslední odjíždí ve 20:00, vyhlásila obec obecním rozhlasem. „Během 1,5 hodiny zatím odjelo v prvním autobuse 13 osob, nyní je připraveno sedm. Podle jednotek v obci se spousta lidí ještě balí nebo se evakuují sami. Těžko se odhaduje, kolik z nich výzvy uposlechne, dokud není nejhůř, málokdo odchází dobrovolně,“ řekl velitel úseku hasičů Ivan Martin.

Zhruba pět desítek lidí obci nahlásilo, že odjíždějí sami, většina však chce zůstat. Voda má do Troubek, ležících u soutoku Moravy a Bečvy, dorazit podle vedení obce po půlnoci.

Podle zastupitele obce Ondřeje Šváry byla evakuace vyhlášena na základě „tvrdých čísel“, která obec dostala od Povodí Moravy a Českého hydrometeorologického ústavu. „To rozhodnutí bylo relativně jednoduché, když jsme zjistili, na jakých hodnotách bude očekávaná kulminace,“ řekl.

Troubky mají 2030 obyvatel, při povodních v roce 2010 podle zastupitele nařízené evakuace využilo zhruba 200 lidí a další se evakuovali po vlastní ose.

Strážníci zachraňovali ze Svitavy topícího se muže

Brněnští strážníci zachránili společně s hasiči 46letého muže, pod nímž se na Mlýnském nábřeží utrhl břeh a spadl do rozvodněné Svitavy.

„Z posledních sil se držel kmene zaplaveného stromu a volal, že se utopí,“ napsal na síti X mluvčí Městské policie Brno Jakub Ghanem. „Hlídka sundala uniformy, jeden strážník si ovázal kolem těla lano, druhý ho jistil od okraje řeky. V silném proudu se strážník ve vodě i s mužem uvázal lanem ke stromu,“ popsal.

Další hlídka podle něj zatím zavolala hasiče a sanitku. „Hasiči potom pomohli strážníkům dostat muže do bezpečí. S podchlazením skončil v nemocnici.“

Evakuace hrozí i části Veselí nad Lužnicí

Obyvatelé části Veselí nad Lužnicí na Táborsku možná budou muset v pondělí ráno opustit svá bydliště. Hrozí, že by se tam mohla vylít řeka, jejíž hladina stoupá.

„Evakuace určitě nenastane dříve než v pondělí v 6:00. Máme čas na to, abychom se na všechno připravili,“ uvedl starosta města Vít Rada (ANO). Hladina Lužnice, která městem protéká, by se mohla v následujících hodinách dostat na úroveň padesátileté vody.

„Mluvil jsem ve Veselí nad Lužnicí s místními obyvateli. Říkali mi, že řeka se chovala stejně při povodních v roce 2002, kdy se dlouho nic nedělo a pak se hladina najednou rychle zvedla,“ uvedl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Proud uvěznil v Opavě několik lidí

Silný proud rozvodněné řeky Opavy v opavských částech Karlovec a Palhanec uvěznil několik lidí ve venkovním prostoru. Zachraňují je vrtulníky, řekl ČTK mluvčí magistrátu Roman Konečný.

„Stalo se, že lidé uvázli třeba na plotě a teď je musí zachraňovat vrtulník,“ přiblížil. Proud je podle něj tak silný, že strhává i těžkou techniku hasičů.

Představitelé města vyzývají obyvatele, aby raději nevycházeli ven.

Bez elektřiny je přes 130 tisíc domácností

Počet domácností, které se kvůli počasí a záplavám ocitly bez elektřiny, do nedělních 18:00 výrazně klesl – na přibližně 135 000. Je to zhruba polovina proti dnešnímu ránu, kdy bylo bez proudu okolo 260 000 odběratelů.

Nejvážnější je stále situace v Moravskoslezském kraji, kde je bez energie 76 000 domácností, a v Olomouckém kraji s 29 000 odpojenými. Vyplývá to z údajů distributorů ČEZ a E.ON.

Na vedení vysokého napětí energetici evidují nyní okolo 216 poruch a další desítky na vedení nízkého napětí.

Hasiči během neděle zasahovali u více než 6000 událostí

V souvislosti s počasím zasahovali hasiči dnes do 18:00 u více než 6000 událostí v celém Česku. V podvečer byli v terénu téměř u 2000 událostí, uvedli na síti X.

Nejvíc výjezdů měli v Moravskoslezském kraji.

V sobotu hasiči zasahovali u 7884 událostí, v pátek u 2755, uvedl dnes generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Vladimír Vlček v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Školy v Ostravě zůstanou otevřené

Školy v Ostravě zůstanou i po záplavách otevřené. Město ale doporučuje rodičům, aby v místech, kde voda způsobila problémy, děti do škol neposílali. Novinářům to řekl primátor Jan Dohnal (ODS).

„Chceme vyzvat rodiče, aby v zasažených oblastech děti do škol neposílali a nechali je doma. Školám jsme nenařídili ředitelské volno, ale když děti nepřijdou, bude to nějakým způsobem akceptováno. Myslím si, že je i v zájmu těch postižených lokalit, aby v ulicích byl v pondělí pohyb co nejmenší. Pokud voda opadne, čeká nás úklid a obnova lokalit,“ řekl Dohnal.

Poukázal rovněž na to, že ve městě je problematická i doprava, zatopeno bylo například nádraží ve Svinově, ale neprůjezdná je i řada silnic. Pohyb po městě je tak komplikovanější.

Uzavření škol už naopak avizovala například města Bohumín, Opava či Krnov na Bruntálsku, jež povodně výrazně postihly.

Kupka: Do Ostravy se po železnici lidé asi ještě týden nedostanou

Celý následující týden se zřejmě nebude možné dostat po železnici do Ostravy a bude třeba volit jiný způsob dopravy. Železniční provoz je nejvíce omezený vedle Ostravska na Opavsku, v oblasti Jeseníků a Šumperku. Nová omezení mohou přibýt v souvislosti s posunem záplavové vlny na jih Moravy. Na tiskové konferenci to v neděli řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

„V následujících dnech a pravděpodobně po celý následující týden nebude možné zajistit dopravu do Ostravy a do celého ostravského železničního uzlu, to znamená, že pro cesty z Ostravy do Olomouce, do Prahy nebo do Brna bude nutné volit jiný způsob dopravy než po železnici. A zároveň bude nutné sledovat informace o tom, jak bude vypadat doprava na silnicích,“ uvedl ministr.

NačítámNačíst starší příspěvky