Hlavní obsah
Online

Online: Záplavy mají čtvrtou oběť

Foto: Obec Lichnov

Zaplavená obec Zator na Bruntálsku.

aktualizováno •

Dění kolem povodňové situace v České republice i okolních zemích sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Vše o povodních v Česku, den šestý

  • Záplavy na Moravě mají čtvrtou oběť, nalezena byla seniorka z Kobylé nad Vidnavkou. Ženu strhl proud ze zbořeného domu,odešla z evakuačního centra.
  • Vláda na mimořádném jednání rozhodla, že nadcházející krajské a senátní volby se o víkendu konat budou.
  • Záplavy v Moravskoslezském kraji mají tři oběti. Během pondělí přibyli dva mrtví v Krnově, jeden byl v zaplaveném bytě. Už v neděli našli mrtvou ženu v říčce Krasovce.
  • Bez elektrické energie jsou v Česku desítky tisíc domácností. Poruchy působí popadané stromy a větvě kvůli větru a podmáčenému terénu.
  • Doposud muselo domovy opustit na 12 000 lidí, další evakuace se chystají. Záchranáři žádají lidi o spolupráci, aby je nemuseli evakuovat násilím jako v roce 1997. Na emotivním videu zveřejněném na sociálních sítích (níže v tomto online přenosu) ukázali, jak obtížné je přesvědčit některé lidi, aby odešli do bezpečí.
  • Předpověď počasí ukazuje, že od středy se déšť objeví jen výjimečně v podobě přeháněk - oproti předchozím dnům tedy velmi optimistická zpráva.
Načíst novější příspěvky

Strážníci zachraňovali ze Svitavy topícího se muže

Brněnští strážníci zachránili společně s hasiči 46letého muže, pod nímž se na Mlýnském nábřeží utrhl břeh a spadl do rozvodněné Svitavy.

„Z posledních sil se držel kmene zaplaveného stromu a volal, že se utopí,“ napsal na síti X mluvčí Městské policie Brno Jakub Ghanem. „Hlídka sundala uniformy, jeden strážník si ovázal kolem těla lano, druhý ho jistil od okraje řeky. V silném proudu se strážník ve vodě i s mužem uvázal lanem ke stromu,“ popsal.

Další hlídka podle něj zatím zavolala hasiče a sanitku. „Hasiči potom pomohli strážníkům dostat muže do bezpečí. S podchlazením skončil v nemocnici.“

Evakuace hrozí i části Veselí nad Lužnicí

Obyvatelé části Veselí nad Lužnicí na Táborsku možná budou muset v pondělí ráno opustit svá bydliště. Hrozí, že by se tam mohla vylít řeka, jejíž hladina stoupá.

„Evakuace určitě nenastane dříve než v pondělí v 6:00. Máme čas na to, abychom se na všechno připravili,“ uvedl starosta města Vít Rada (ANO). Hladina Lužnice, která městem protéká, by se mohla v následujících hodinách dostat na úroveň padesátileté vody.

„Mluvil jsem ve Veselí nad Lužnicí s místními obyvateli. Říkali mi, že řeka se chovala stejně při povodních v roce 2002, kdy se dlouho nic nedělo a pak se hladina najednou rychle zvedla,“ uvedl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Proud uvěznil v Opavě několik lidí

Silný proud rozvodněné řeky Opavy v opavských částech Karlovec a Palhanec uvěznil několik lidí ve venkovním prostoru. Zachraňují je vrtulníky, řekl ČTK mluvčí magistrátu Roman Konečný.

„Stalo se, že lidé uvázli třeba na plotě a teď je musí zachraňovat vrtulník,“ přiblížil. Proud je podle něj tak silný, že strhává i těžkou techniku hasičů.

Představitelé města vyzývají obyvatele, aby raději nevycházeli ven.

Bez elektřiny je přes 130 tisíc domácností

Počet domácností, které se kvůli počasí a záplavám ocitly bez elektřiny, do nedělních 18:00 výrazně klesl – na přibližně 135 000. Je to zhruba polovina proti dnešnímu ránu, kdy bylo bez proudu okolo 260 000 odběratelů.

Nejvážnější je stále situace v Moravskoslezském kraji, kde je bez energie 76 000 domácností, a v Olomouckém kraji s 29 000 odpojenými. Vyplývá to z údajů distributorů ČEZ a E.ON.

Na vedení vysokého napětí energetici evidují nyní okolo 216 poruch a další desítky na vedení nízkého napětí.

Hasiči během neděle zasahovali u více než 6000 událostí

V souvislosti s počasím zasahovali hasiči dnes do 18:00 u více než 6000 událostí v celém Česku. V podvečer byli v terénu téměř u 2000 událostí, uvedli na síti X.

Nejvíc výjezdů měli v Moravskoslezském kraji.

V sobotu hasiči zasahovali u 7884 událostí, v pátek u 2755, uvedl dnes generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Vladimír Vlček v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Školy v Ostravě zůstanou otevřené

Školy v Ostravě zůstanou i po záplavách otevřené. Město ale doporučuje rodičům, aby v místech, kde voda způsobila problémy, děti do škol neposílali. Novinářům to řekl primátor Jan Dohnal (ODS).

„Chceme vyzvat rodiče, aby v zasažených oblastech děti do škol neposílali a nechali je doma. Školám jsme nenařídili ředitelské volno, ale když děti nepřijdou, bude to nějakým způsobem akceptováno. Myslím si, že je i v zájmu těch postižených lokalit, aby v ulicích byl v pondělí pohyb co nejmenší. Pokud voda opadne, čeká nás úklid a obnova lokalit,“ řekl Dohnal.

Poukázal rovněž na to, že ve městě je problematická i doprava, zatopeno bylo například nádraží ve Svinově, ale neprůjezdná je i řada silnic. Pohyb po městě je tak komplikovanější.

Uzavření škol už naopak avizovala například města Bohumín, Opava či Krnov na Bruntálsku, jež povodně výrazně postihly.

Kupka: Do Ostravy se po železnici lidé asi ještě týden nedostanou

Celý následující týden se zřejmě nebude možné dostat po železnici do Ostravy a bude třeba volit jiný způsob dopravy. Železniční provoz je nejvíce omezený vedle Ostravska na Opavsku, v oblasti Jeseníků a Šumperku. Nová omezení mohou přibýt v souvislosti s posunem záplavové vlny na jih Moravy. Na tiskové konferenci to v neděli řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

„V následujících dnech a pravděpodobně po celý následující týden nebude možné zajistit dopravu do Ostravy a do celého ostravského železničního uzlu, to znamená, že pro cesty z Ostravy do Olomouce, do Prahy nebo do Brna bude nutné volit jiný způsob dopravy než po železnici. A zároveň bude nutné sledovat informace o tom, jak bude vypadat doprava na silnicích,“ uvedl ministr.

Třetí povodňový stupeň hlásí ve středních Čechách ze dvou míst

Na třetím povodňovém stupni jsou ve středních Čechách dnes odpoledne dva toky. K Labi v Mělníku přibyla od rána Doubrava ve Žlebech.

Třetího stupně dosáhl i Botič u Prahy, hladina už tam ale klesla na druhý stupeň. Povodňový stupeň je v kraji na 17 místech, z toho zhruba polovinu tvoří první stupeň.

Problémů v dopravě přibývá

Řada linek městské hromadné dopravy v Ostravě jezdí odklonem, v některých úsecích například jezdí místo tramvají autobusy. Na některá místa se ale ani autobusy nedostanou. Dopravní podnik Ostrava (DPO) o tom informuje na svých internetových stránkách.

V kraji je nadále uzavřeno mnoho silnic i části dálnic, v Ostravě byla například odpoledne uzavřena část páteřní Rudné ulice (silnice I/11). Vlaky nejezdí na řadě tratí ani na hlavním koridoru mezi Bohumínem a Olomoucí.

Na jihu Čech sledují napjatě situaci

Od reportéra Eduarda Freislera, který celý víkend sleduje situaci na jihu Čech: „Jsme teď u Nežárky ve Veselí nad Lužnicí. Hasiči podle řeky stavějí bariéry. Má to přijít zítra, řekl mi hasič Jaroslav Březina. Sám tu má u řeky dům, o který se bojí.“

Na Chrudimce v Hamrech u Hlinska platí extrémní stupeň nebezpečí

Na Chrudimce v Hamrech u Hlinska platí podle meteorologů extrémní stupeň nebezpečí. Podle Povodí Labe tam průtok překročil úroveň padesátileté vody. Přehrada Hamry je zcela zaplněná.

„Zatím se řeka vylila jen v místní části Blatno, kde je několik ulic pod vodou. Jsou zatopené zahrady a některé sklepy, hasiči čerpají vodu, máme tam pytle s pískem,“ řekl ČTK starosta Hlinska Miroslav Krčil (nezávislý).

V Hlinsku dosud není ohrožen skanzen Betlém, který stojí u řeky, na konci města u mostu v části Kouty bagr z řeky odstraňuje naplavené kmeny a dříví. Podle Krčila by řeka měla již kulminovat.

Video: Záchranáři z vrtulníku evakuují muže v Šumperku

Záběry z evakuace.Video: twitter/hasici_cr

Hejtman Půta vyhlásil na Frýdlantsku stav nebezpečí

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) vyhlásil stav nebezpečí pro Frýdlantský výběžek.

Umožní to hlavně evakuovat lidi z míst nejohroženějších záplavami.

Krnov je odříznutý od světa, kraj vypraví konvoj s pomocí

V Krnově, který je aktuálně odříznutý od okolního světa, operují čtyři vrtulníky. Hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica (ANO) po jednání povodňové komise řekl, že stroje ve městě evakuují některé obyvatele. Kraj společně s hasiči do Krnova vypraví konvoj s potravinami a pitnou vodou.

Extrémní ohrožení v Troubkách: Všechny v obci čeká evakuace

V Troubkách nad Bečvou rozhodla obec o evakuaci všech obyvatel pro extrémní ohrožení. Dramaticky se zvedla hladina Bečvy, voda má dorazit po půlnoci.

V Teplicích nad Bečvou, jež jsou 40 kilometrů od Troubek, se dramaticky zvedla hladina v Bečvě, kde už platí třetí povodňový stupeň. Voda má do Troubek ležících u soutoku Moravy a Bečvy dorazit po půlnoci, informovalo vedení obce na sociálních sítích.

Evakuace se týká všech obyvatel. Troubky jsou symbolem katastrofálních záplav z roku 1997.

V Krkonoších hrozí zemní laviny

Po deštích hrozí v Krkonoších zemní laviny. Sesuvy půdy a popadané stromy uzavřely turistické cesty do některých údolí, třeba do Obřího dolu.

Dny NATO letos nebudou, organizátoři je kvůli povodním zrušili

Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil Armády ČR se příští víkend na letišti v Mošnově neuskuteční. Pořadatelé největší bezpečnostní přehlídku v Evropě zrušili kvůli povodním.

Nynější situace není podle organizace Jagello 2000 vhodná pro konání akce. Chce tím vyjádřit solidaritu se všemi nasazenými hasiči, policisty, vojáky, záchranáři, městskými policisty a hlavně s občany, kteří jsou záplavami postiženi.

„Dalším důležitým faktorem jsou silně podmáčené terény neumožňující zahájení finální části příprav, které v areálu letiště obvykle zahajujeme v pondělí před akcí, zejména pak zhoršený stav příjezdových komunikací,“ dodali organizátoři.

Hladina Lužnice by se mohla dostat na úroveň padesátileté vody

Jaroslav Choc z jihočeské Soběslavi, který má dům kousek od Lužnice: „Včera jsem byl klidný, ale potom jsem slyšel hejtmana Kubu, který řekl, že to může být ještě horší. Teď je to prý před Rožmberkem.“

Hladina řeky Lužnice by se mohla v následujících hodinách dostat na úroveň padesátileté vody. Dotknout by se to mohlo především Soběslavi a Veselí nad Lužnicí a okolních obcí.

Foto: Seznam Zprávy

Pomalu se zvedá na jihu i Lužnice.

NačítámNačíst starší příspěvky

Hlavní zprávy