Hlavní obsah
Online

Online: Záplavy mají čtvrtou oběť

Foto: Obec Lichnov

Zaplavená obec Zator na Bruntálsku.

aktualizováno •

Dění kolem povodňové situace v České republice i okolních zemích sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Vše o povodních v Česku, den šestý

  • Záplavy na Moravě mají čtvrtou oběť, nalezena byla seniorka z Kobylé nad Vidnavkou. Ženu strhl proud ze zbořeného domu,odešla z evakuačního centra.
  • Vláda na mimořádném jednání rozhodla, že nadcházející krajské a senátní volby se o víkendu konat budou.
  • Záplavy v Moravskoslezském kraji mají tři oběti. Během pondělí přibyli dva mrtví v Krnově, jeden byl v zaplaveném bytě. Už v neděli našli mrtvou ženu v říčce Krasovce.
  • Bez elektrické energie jsou v Česku desítky tisíc domácností. Poruchy působí popadané stromy a větvě kvůli větru a podmáčenému terénu.
  • Doposud muselo domovy opustit na 12 000 lidí, další evakuace se chystají. Záchranáři žádají lidi o spolupráci, aby je nemuseli evakuovat násilím jako v roce 1997. Na emotivním videu zveřejněném na sociálních sítích (níže v tomto online přenosu) ukázali, jak obtížné je přesvědčit některé lidi, aby odešli do bezpečí.
  • Předpověď počasí ukazuje, že od středy se déšť objeví jen výjimečně v podobě přeháněk - oproti předchozím dnům tedy velmi optimistická zpráva.
Načíst novější příspěvky

Školy v Ostravě zůstanou otevřené

Školy v Ostravě zůstanou i po záplavách otevřené. Město ale doporučuje rodičům, aby v místech, kde voda způsobila problémy, děti do škol neposílali. Novinářům to řekl primátor Jan Dohnal (ODS).

„Chceme vyzvat rodiče, aby v zasažených oblastech děti do škol neposílali a nechali je doma. Školám jsme nenařídili ředitelské volno, ale když děti nepřijdou, bude to nějakým způsobem akceptováno. Myslím si, že je i v zájmu těch postižených lokalit, aby v ulicích byl v pondělí pohyb co nejmenší. Pokud voda opadne, čeká nás úklid a obnova lokalit,“ řekl Dohnal.

Poukázal rovněž na to, že ve městě je problematická i doprava, zatopeno bylo například nádraží ve Svinově, ale neprůjezdná je i řada silnic. Pohyb po městě je tak komplikovanější.

Uzavření škol už naopak avizovala například města Bohumín, Opava či Krnov na Bruntálsku, jež povodně výrazně postihly.

Kupka: Do Ostravy se po železnici lidé asi ještě týden nedostanou

Celý následující týden se zřejmě nebude možné dostat po železnici do Ostravy a bude třeba volit jiný způsob dopravy. Železniční provoz je nejvíce omezený vedle Ostravska na Opavsku, v oblasti Jeseníků a Šumperku. Nová omezení mohou přibýt v souvislosti s posunem záplavové vlny na jih Moravy. Na tiskové konferenci to v neděli řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

„V následujících dnech a pravděpodobně po celý následující týden nebude možné zajistit dopravu do Ostravy a do celého ostravského železničního uzlu, to znamená, že pro cesty z Ostravy do Olomouce, do Prahy nebo do Brna bude nutné volit jiný způsob dopravy než po železnici. A zároveň bude nutné sledovat informace o tom, jak bude vypadat doprava na silnicích,“ uvedl ministr.

Třetí povodňový stupeň hlásí ve středních Čechách ze dvou míst

Na třetím povodňovém stupni jsou ve středních Čechách dnes odpoledne dva toky. K Labi v Mělníku přibyla od rána Doubrava ve Žlebech.

Třetího stupně dosáhl i Botič u Prahy, hladina už tam ale klesla na druhý stupeň. Povodňový stupeň je v kraji na 17 místech, z toho zhruba polovinu tvoří první stupeň.

Problémů v dopravě přibývá

Řada linek městské hromadné dopravy v Ostravě jezdí odklonem, v některých úsecích například jezdí místo tramvají autobusy. Na některá místa se ale ani autobusy nedostanou. Dopravní podnik Ostrava (DPO) o tom informuje na svých internetových stránkách.

V kraji je nadále uzavřeno mnoho silnic i části dálnic, v Ostravě byla například odpoledne uzavřena část páteřní Rudné ulice (silnice I/11). Vlaky nejezdí na řadě tratí ani na hlavním koridoru mezi Bohumínem a Olomoucí.

Na jihu Čech sledují napjatě situaci

Od reportéra Eduarda Freislera, který celý víkend sleduje situaci na jihu Čech: „Jsme teď u Nežárky ve Veselí nad Lužnicí. Hasiči podle řeky stavějí bariéry. Má to přijít zítra, řekl mi hasič Jaroslav Březina. Sám tu má u řeky dům, o který se bojí.“

Na Chrudimce v Hamrech u Hlinska platí extrémní stupeň nebezpečí

Na Chrudimce v Hamrech u Hlinska platí podle meteorologů extrémní stupeň nebezpečí. Podle Povodí Labe tam průtok překročil úroveň padesátileté vody. Přehrada Hamry je zcela zaplněná.

„Zatím se řeka vylila jen v místní části Blatno, kde je několik ulic pod vodou. Jsou zatopené zahrady a některé sklepy, hasiči čerpají vodu, máme tam pytle s pískem,“ řekl ČTK starosta Hlinska Miroslav Krčil (nezávislý).

V Hlinsku dosud není ohrožen skanzen Betlém, který stojí u řeky, na konci města u mostu v části Kouty bagr z řeky odstraňuje naplavené kmeny a dříví. Podle Krčila by řeka měla již kulminovat.

Video: Záchranáři z vrtulníku evakuují muže v Šumperku

Záběry z evakuace.Video: twitter/hasici_cr

Hejtman Půta vyhlásil na Frýdlantsku stav nebezpečí

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) vyhlásil stav nebezpečí pro Frýdlantský výběžek.

Umožní to hlavně evakuovat lidi z míst nejohroženějších záplavami.

Krnov je odříznutý od světa, kraj vypraví konvoj s pomocí

V Krnově, který je aktuálně odříznutý od okolního světa, operují čtyři vrtulníky. Hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica (ANO) po jednání povodňové komise řekl, že stroje ve městě evakuují některé obyvatele. Kraj společně s hasiči do Krnova vypraví konvoj s potravinami a pitnou vodou.

Extrémní ohrožení v Troubkách: Všechny v obci čeká evakuace

V Troubkách nad Bečvou rozhodla obec o evakuaci všech obyvatel pro extrémní ohrožení. Dramaticky se zvedla hladina Bečvy, voda má dorazit po půlnoci.

V Teplicích nad Bečvou, jež jsou 40 kilometrů od Troubek, se dramaticky zvedla hladina v Bečvě, kde už platí třetí povodňový stupeň. Voda má do Troubek ležících u soutoku Moravy a Bečvy dorazit po půlnoci, informovalo vedení obce na sociálních sítích.

Evakuace se týká všech obyvatel. Troubky jsou symbolem katastrofálních záplav z roku 1997.

V Krkonoších hrozí zemní laviny

Po deštích hrozí v Krkonoších zemní laviny. Sesuvy půdy a popadané stromy uzavřely turistické cesty do některých údolí, třeba do Obřího dolu.

Dny NATO letos nebudou, organizátoři je kvůli povodním zrušili

Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil Armády ČR se příští víkend na letišti v Mošnově neuskuteční. Pořadatelé největší bezpečnostní přehlídku v Evropě zrušili kvůli povodním.

Nynější situace není podle organizace Jagello 2000 vhodná pro konání akce. Chce tím vyjádřit solidaritu se všemi nasazenými hasiči, policisty, vojáky, záchranáři, městskými policisty a hlavně s občany, kteří jsou záplavami postiženi.

„Dalším důležitým faktorem jsou silně podmáčené terény neumožňující zahájení finální části příprav, které v areálu letiště obvykle zahajujeme v pondělí před akcí, zejména pak zhoršený stav příjezdových komunikací,“ dodali organizátoři.

Hladina Lužnice by se mohla dostat na úroveň padesátileté vody

Jaroslav Choc z jihočeské Soběslavi, který má dům kousek od Lužnice: „Včera jsem byl klidný, ale potom jsem slyšel hejtmana Kubu, který řekl, že to může být ještě horší. Teď je to prý před Rožmberkem.“

Hladina řeky Lužnice by se mohla v následujících hodinách dostat na úroveň padesátileté vody. Dotknout by se to mohlo především Soběslavi a Veselí nad Lužnicí a okolních obcí.

Foto: Seznam Zprávy

Pomalu se zvedá na jihu i Lužnice.

V Opavě hrozí protržení hráze

V Opavě hrozí, že se protrhne hráz řeky Opavy u městských částí Palhanec a Karlovec. Vedení magistrátu proto nařídilo evakuaci obyvatel.

„Z důvodu hrozby protržení hráze řeky Opavy je nutné okamžitě začít s evakuací obyvatel městské části Karlovec. Občané se vyzývají, aby se urychleně připravili k evakuaci,“ uvedlo město na facebooku.

Lidé si mají připravit evakuační zavazadlo a podle možností si domluvit ubytování v bezpečí u rodinných příslušníků či přátel. Ostatní mohou využít svozový autobus do evakuačního centra. Odjíždět bude z parkoviště u společnosti Bidfood do evakuačního centra Krizového štábu Opava.

Kolem říčky Dřevnice ve Zlíně už mají to nejhorší za sebou

Foto: Seznam Zprávy

Na řece Dřevnici ve Zlíně platil v neděli i třetí stupeň povodňové aktivity, který znamená ohrožení. Hladina řeky byla nejvýše v 10:00, kdy dosáhla 278 centimetrů. Poté začala mírně klesat, v poledne klesla na druhý povodňový stupeň a ve 14:30 se hladina snížila pod 200 centimetrů a platí první povodňový stupeň, tedy bdělost. Spodní hranice pro první povodňový stupeň je 170 centimetrů. (Na snímku Dřevnice na soutoku s Fryštáckým potokem.)

Ostrava zřídila na Černé louce evakuační centrum

Ostrava zřídila evakuační centrum v prostorách výstaviště Černá louka v centru města. Lidé se odtud budou přesouvat do nouzového ubytování, město může využít například vysokoškolské koleje. Novinářům to sdělila mluvčí magistrátu Gabriela Pokorná. Aktuálně své domovy opouštějí například obyvatelé Nové Vsi.

„Lidem, kteří nemohou nyní obývat domácnost v důsledku jejího zaplavení a směřují do evakuačního centra, doporučujeme, je-li to možné, vzít si doklady a evakuační zavazadlo s potřebnými věcmi pro několik příštích dnů. Lidé mohou žádat o informace i pomoc prostřednictvím Zelené linky Městské policie Ostrava 800 199 922,“ uvedla mluvčí.

Zpět už ne. Zatopené ulice v Opavě uzavřely domy

Od reportéra SZ v Opavě Tomáše Svobody: „I na pravém břehu řeky Opavy už v některých ulicích voda sahá do výšky 40 centimetrů. Někteří lidé narychlo opouštějí domovy, jiní se tam nemohou vrátit.“

Foto: Seznam Zprávy

Zatopené ulice v Opavě.

Foto: Seznam Zprávy

Některými průchody už nelze projít.

Foto: Seznam Zprávy

Některá auta se snaží ještě projet.

Lidé v Opavě teď upínají zraky k Ratibořskému mostu kousek pod historickým centrem, aby vydržel nápor vody. Podle některých informací se na mostě objevily praskliny. Teď je zavřený. Valí se po něm kubíky vody.

Foto: Seznam Zprávy

Zavřená místa v Opavě.

Starostka přirovnala zaplavení Jeseníku k apokalypse

„Je to apokalypsa, všude je spoustu bahna, všechno je zničené včetně veřejných prostranství, ohnuté a odstraněné jsou lávky, které sebrala voda, musíme nechat zkontrolovat mosty. Vypadá to hrozně, když procházíte městem, nevěříte, že voda měla takovou sílu, co všechno zničila a přemístila jinam. Kolem silnic jsou zničené obruby i ploty,“ popsala starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová (Jeseník srdcem) zaplavení města řekou Bělou.

Po náměstí ráno plavala auta, voda zničila na mnoha místech silnice, ploty i mostky. Řeka podle ní vystoupala během půl hodiny, na pomoc k evakuaci lidí, kteří výzvu včas neuposlechli, musely být nakonec přivolány vrtulníky armády a poté i policie. Zachránily dohromady na pět desítek obyvatel.

Bělá už kulminovala a začíná opadávat, obnažuje tak postupně spoušť, kterou zanechala.

NačítámNačíst starší příspěvky

Hlavní zprávy