Hlavní obsah
Online

Online: Záplavy mají čtvrtou oběť

Foto: Obec Lichnov

Zaplavená obec Zator na Bruntálsku.

aktualizováno •

Dění kolem povodňové situace v České republice i okolních zemích sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Vše o povodních v Česku, den šestý

  • Záplavy na Moravě mají čtvrtou oběť, nalezena byla seniorka z Kobylé nad Vidnavkou. Ženu strhl proud ze zbořeného domu,odešla z evakuačního centra.
  • Vláda na mimořádném jednání rozhodla, že nadcházející krajské a senátní volby se o víkendu konat budou.
  • Záplavy v Moravskoslezském kraji mají tři oběti. Během pondělí přibyli dva mrtví v Krnově, jeden byl v zaplaveném bytě. Už v neděli našli mrtvou ženu v říčce Krasovce.
  • Bez elektrické energie jsou v Česku desítky tisíc domácností. Poruchy působí popadané stromy a větvě kvůli větru a podmáčenému terénu.
  • Doposud muselo domovy opustit na 12 000 lidí, další evakuace se chystají. Záchranáři žádají lidi o spolupráci, aby je nemuseli evakuovat násilím jako v roce 1997. Na emotivním videu zveřejněném na sociálních sítích (níže v tomto online přenosu) ukázali, jak obtížné je přesvědčit některé lidi, aby odešli do bezpečí.
  • Předpověď počasí ukazuje, že od středy se déšť objeví jen výjimečně v podobě přeháněk - oproti předchozím dnům tedy velmi optimistická zpráva.
Načíst novější příspěvky

Některé znevýhodněné regiony utrpí po povodních největší škody, uvedl prezident

Jesenicko nebo Frýdlantsko, jež zároveň patří k nejvíce znevýhodněným regionům, utrpí pravděpodobně po povodních také největší škody. Na síti X to uvedl prezident Petr Pavel.

Nápravy škod po celé republice budou vyžadovat nejen pomoc státu a pojišťoven, ale všech, míní. Požádal občany o podporu těch, kteří se dostanou v těchto dnech do mimořádně složité situace.

„Nejjednodušší formou pomoci je pomoc finanční. Cest je mnoho, od příspěvku zavedeným charitativním a neziskovým organizacím přes účty jednotlivých obcí až po příspěvek potravinovým bankám. Pokud můžete, pomozte těm, kteří se v těchto dnech dostanou do mimořádně složité situace,“ uvedl Pavel a sdílel odkaz na web své manželky Evy, na kterém jsou k nalezení možnosti pomoci.

Lipavský: Ukrajina nám nabídla pomoc

Ukrajina nabídla České republice personální i materiální pomoc svých záchranných složek při odstraňování následků ničivých povodní. Informoval o tom ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Nabídku bude tlumočit na pondělním mimořádném jednání vlády.

„Pan ministr (zahraničí Andrij) Sybiha mě informoval o tom, že s pomocí Česku souhlasil prezident (Volodymyr) Zelenskyj,“ napsal ministr. Sybiha se stal šéfem ukrajinské diplomacie na začátku září, nahradil Dmytra Kulebu.

Video z Jeseníku. Voda ničí vše, co jí stojí v cestě

Spolupracovník Seznam Zpráv Ray Baseley natočil záběry z postižené obce Jeseník a jejího okolí.

Velká voda ničí vše, co jí stojí v cestě. Záplavy smetly několik domů a poničily silnice i další komunikace. Ulice zavalilo bláto a odplavené věci, k vidění je i převrácené auto.

V oblasti Jeseníku nevydržely pod náporem vody první domy

Pod náporem vody již nevydržely v oblasti Jeseníku první starší domy, potvrdili ČTK hasiči.

Na severu kraje kolem rozvodněné Bělé se podle hejtmana Josefa Suchánka (STAN) očekávají největší škody v kraji. „Škody budou největší tam, kde je nejdivočejší řeka, a to je v tuto chvíli Bělá, kde jsou popadané mosty. Stržené mosty budou i v údolí na Vidnávce. Na vlastní oči jsem viděl zničenou novou státní silnici z loňského roku v České Vsi. Takže Jeseník a poté dál – Písečná, Mikulovice –, tam budou největší škody,“ řekl.

Podle hasičů je teď prioritou evakuace a záchrana lidí. Kraj apeluje na uposlechnutí výzev k opuštění domovů, hasiči se k lidem musejí vracet. Například v Rapotíně člunem odvezli do bezpečí osmdesátiletého seniora, který odmítl opustit domov a poté na záchranu čekal na plotě, uvedli zástupci kraje.

Opava se zaplavuje stále víc

V Opavě voda rychle stoupá i do části města na pravém břehu. Někteří lidé nestíhají ani odjet s auty. Řeka stále nekulminuje.

Foto: Seznam Zprávy

Hladina řeky stále stoupá.

Labe se začíná vylévat z koryta v Litoměřicích

Labe se začíná vylévat z koryta v Litoměřicích. Voda je v areálu letního koupaliště, očekává se zaplavení Střeleckého a Písečného ostrova.

Město Luže zasáhla povodňová vlna, probíhá evakuace

Povodňová vlna zasáhla město Luže v okrese Chrudim. Hladina řeky Novohradky se za deset minut zvýšila o více než půl metru, evakuují se dvě stovky lidí. ČTK to řekl starosta Chrudimi František Pilný.

„Situace je špatná, praskl rybník v Rychnově. Probíhá evakuace asi 200 lidí, domy kolem řeky jsou zatopené,“ uvedl Pilný.

Podle údajů Povodí Labe dosáhla hladina Novohradky v Luži úrovně až 360 centimetrů a výrazně překročila hranici stoleté vody. Poslední velká povodeň, která město zasáhla v roce 2023, byla na úrovni dvacetileté až padesátileté vody.

Krnov je skoro celý pod vodou

Až 80 procent území Krnova na Bruntálsku je pod vodou. Město už nedokáže účelně koordinovat záchranné práce a pomoc postiženým obyvatelům. Spoléhá především na pomoc kraje. ČTK to řekl místostarosta Miroslav Binar (ANO). Podle něj je situace v Krnově nyní výrazně horší než v roce 1997.

„Přes celý Krnov teče voda. Odhadujeme, že pod vodou je 70 až 80 procent města. Voda už je téměř u budovy radnice. Náměstí je zaplavené ze dvou třetin,“ řekl Binar.

Na řece Opavě platí třetí stupeň povodňové aktivity – extrémní povodeň. Hladina přesahuje 520 centimetrů. Běžný průtok je kolem metru. Na řece Opavici platí třetí stupeň povodňové aktivity.

Záběry z Krnova.Video: twitter/Oubelicky, facebook/Viktor Měrka

Chrudimka zaplavila okolní pole

Chrudimka dosáhla v Nemošicích u Pardubic třetího povodňového stupně. Rozvodněná řeka zatopila okolní pole i přilehlé cvičiště pro psy, k domům u místního splavu se voda dosud nepřiblížila.

Videa: Jak se zachraňuje z nebe

Na nejhorší se chystají i velká města na dolním toku Moravy a Bečvy

Po obcích na severu Olomouckého kraje se na záplavy chystají i velká města na spodních tocích Moravy a Bečvy. Voda stoupá v Litovli, město se chystá vyzvat obyvatele z ohrožených oblastí k evakuaci, evakuační centra má připravená. Na nejhorší se připravují Hranice na Přerovsku a Přerov, Bečva už přesáhla třetí stupeň povodňové aktivity. V Olomouci se kvůli dotokům očekává kulminace řeky Moravy oproti předchozím předpovědím až ve středu ráno.

„Voda k nám teprve přiteče a přiteče jí hodně. Srovnáváme to minimálně s rokem 2006, kdy byla část Litovle vytopena. Netušíme však v současné době, jak se zachovají lesy. Pan hejtman (Josef Suchánek, STAN) s ministrem (životního prostředí Petrem) Hladíkem (KDU-ČSL) doporučují našemu městu částečnou evakuaci. Chystáme prohlášení, doporučím dobrovolnou evakuaci, aby lidé přes noc pro jistotu šli spát ke známým a zajistili si domy. Kdo tu možnost nemá, nechť se obrátí na naši krizovou linku, jsou vyčleněna evakuační místa,“ řekl dnes ČTK starosta Litovle Viktor Kohout. Zlom podle něj nastane večer a v noci.

Řeka Opava poškodila most mezi centrem a zaplaveným sídlištěm

Rozvodněná Opava zřejmě poškodila most v opavské Ratibořské ulici mezi centrem a sídlištěm Kateřinky. Oblast je zavřená. Město zvažuje povolání statika.

Katastrofa v Polsku

Nad polským městečkem Stronie Śłąńskie u hranic s Českem voda z rovodněné říčky Morawky podemlela část sypané hráze retenční nádrže. Povodňová vlna ze zaplněného poldru bere v obci domy i auta, včetně hasičského. V obcích dál po toku zní sirény. Vlna zasáhne i už zaplavené město Kladsko.

Foto: FB/Lubuscy Łowcy Burz

Voda pustoší v obci domy.

Lidé už volají záchranáře v Opavě. Chtějí pryč

Reportér Tomáš Svoboda se dostal až do části Opavy Kateřinky, kde už mezi domy teče řeka a její hladina stále stoupá. Lidé, co zůstali v bytech v panelácích, teď prosí o evakuaci.

Foto: Seznam Zprávy

Evakuace v Opavě.

Višňová na Frýdlantsku je opět odříznutá od zbytku Liberecka

Příhraniční obec Višňová ve Frýdlantském výběžku je stejně jako v sobotu odříznutá od zbytku Liberecka. Voda z rozvodněné Smědé zaplavila okolo 13:00 všechny přístupové silnice do obce. ČTK o tom informoval starosta Višňové Michal Scheidl.

„Dnes to bude horší než včera (v sobotu),“ obává se starosta.

V sobotu se rozvodněná Smědá dostala do tří domů, z jednoho z nich hasiči evakuovali dva lidi. Řeka ve Višňové-Předláncích kulminovala v sobotu v 11:00 na 280 centimetrech. Extrémní povodeň, padesátiletá voda, nastává při 336 centimetrech. Dnes ve 13:20 byla na 254 centimetrech.

Dopravu do obce a z ní bude zajišťovat evakuační tatra hasičů. Dnes navíc je v odříznuté obci také sanita záchranné služby. Průjezdné nejsou silnice z Předlánců do Višňové, z Vísky do Minkovic ani z Poustky do Minkovic.

Ostravou projde více než stoletá voda

Hladiny řek Opava a Odra budou v Ostravě kulminovat odpoledne. Městem projde více než stoletá voda. Obyvatelé Nové Vsi mohou být evakuováni.

Armáda evakuuje lidi pomocí vrtulníků

Na záchraně obyvatel ze zasažených oblastí se podílí i armádní vrtulníky. Celkem jich bude k dispozici 12, řekl v České televizi generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Vladimír Vlček.

Záběry z Jeseníku

„Žulová, Jeseníky. Zmenšuje se nám operační prostor, není signál, elektrika nejde. O pár kilometrů dál spadl barák, osoby ve vodě, jen ve vysílačce slyšíme naše vodníky, že se s HZS nemůžou dostat a zkouší vrtuli,“ napsal k situaci na sociální síti X vodní záchranář Miroslav Kučerka.

Žulová, Jeseníky.Video: twitter/KucerkaMiroslav

Dosud bylo evakuováno přes 10,5 tisíce lidí

Od začátku povodní v České republice bylo evakuováno více než 10 500 osob. V pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi to řekl generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Vladimír Vlček. Několik stovek lidí bylo zachráněných.

„Je třeba vnímat rozdíl mezi evakuací a záchranou. Evakuace je proces, kdy člověk je potenciálně ohrožen jakýmsi nebezpečím, zatímco záchrana je proces, kdy mu bezprostředně hrozí nebezpečí,“ řekl Vlček. „Mnohdy se vracíme na místa, kde primárně se lidé odmítli evakuovat preventivně, a pak už je zachraňujeme,“ dodal.

NačítámNačíst starší příspěvky

Hlavní zprávy