Hlavní obsah
Online

Online: Záplavy mají čtvrtou oběť

Foto: Obec Lichnov

Zaplavená obec Zator na Bruntálsku.

aktualizováno •

Dění kolem povodňové situace v České republice i okolních zemích sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Vše o povodních v Česku, den šestý

  • Záplavy na Moravě mají čtvrtou oběť, nalezena byla seniorka z Kobylé nad Vidnavkou. Ženu strhl proud ze zbořeného domu,odešla z evakuačního centra.
  • Vláda na mimořádném jednání rozhodla, že nadcházející krajské a senátní volby se o víkendu konat budou.
  • Záplavy v Moravskoslezském kraji mají tři oběti. Během pondělí přibyli dva mrtví v Krnově, jeden byl v zaplaveném bytě. Už v neděli našli mrtvou ženu v říčce Krasovce.
  • Bez elektrické energie jsou v Česku desítky tisíc domácností. Poruchy působí popadané stromy a větvě kvůli větru a podmáčenému terénu.
  • Doposud muselo domovy opustit na 12 000 lidí, další evakuace se chystají. Záchranáři žádají lidi o spolupráci, aby je nemuseli evakuovat násilím jako v roce 1997. Na emotivním videu zveřejněném na sociálních sítích (níže v tomto online přenosu) ukázali, jak obtížné je přesvědčit některé lidi, aby odešli do bezpečí.
  • Předpověď počasí ukazuje, že od středy se déšť objeví jen výjimečně v podobě přeháněk - oproti předchozím dnům tedy velmi optimistická zpráva.
Načíst novější příspěvky

Videa: Jak se zachraňuje z nebe

Na nejhorší se chystají i velká města na dolním toku Moravy a Bečvy

Po obcích na severu Olomouckého kraje se na záplavy chystají i velká města na spodních tocích Moravy a Bečvy. Voda stoupá v Litovli, město se chystá vyzvat obyvatele z ohrožených oblastí k evakuaci, evakuační centra má připravená. Na nejhorší se připravují Hranice na Přerovsku a Přerov, Bečva už přesáhla třetí stupeň povodňové aktivity. V Olomouci se kvůli dotokům očekává kulminace řeky Moravy oproti předchozím předpovědím až ve středu ráno.

„Voda k nám teprve přiteče a přiteče jí hodně. Srovnáváme to minimálně s rokem 2006, kdy byla část Litovle vytopena. Netušíme však v současné době, jak se zachovají lesy. Pan hejtman (Josef Suchánek, STAN) s ministrem (životního prostředí Petrem) Hladíkem (KDU-ČSL) doporučují našemu městu částečnou evakuaci. Chystáme prohlášení, doporučím dobrovolnou evakuaci, aby lidé přes noc pro jistotu šli spát ke známým a zajistili si domy. Kdo tu možnost nemá, nechť se obrátí na naši krizovou linku, jsou vyčleněna evakuační místa,“ řekl dnes ČTK starosta Litovle Viktor Kohout. Zlom podle něj nastane večer a v noci.

Řeka Opava poškodila most mezi centrem a zaplaveným sídlištěm

Rozvodněná Opava zřejmě poškodila most v opavské Ratibořské ulici mezi centrem a sídlištěm Kateřinky. Oblast je zavřená. Město zvažuje povolání statika.

Katastrofa v Polsku

Nad polským městečkem Stronie Śłąńskie u hranic s Českem voda z rovodněné říčky Morawky podemlela část sypané hráze retenční nádrže. Povodňová vlna ze zaplněného poldru bere v obci domy i auta, včetně hasičského. V obcích dál po toku zní sirény. Vlna zasáhne i už zaplavené město Kladsko.

Foto: FB/Lubuscy Łowcy Burz

Voda pustoší v obci domy.

Lidé už volají záchranáře v Opavě. Chtějí pryč

Reportér Tomáš Svoboda se dostal až do části Opavy Kateřinky, kde už mezi domy teče řeka a její hladina stále stoupá. Lidé, co zůstali v bytech v panelácích, teď prosí o evakuaci.

Foto: Seznam Zprávy

Evakuace v Opavě.

Višňová na Frýdlantsku je opět odříznutá od zbytku Liberecka

Příhraniční obec Višňová ve Frýdlantském výběžku je stejně jako v sobotu odříznutá od zbytku Liberecka. Voda z rozvodněné Smědé zaplavila okolo 13:00 všechny přístupové silnice do obce. ČTK o tom informoval starosta Višňové Michal Scheidl.

„Dnes to bude horší než včera (v sobotu),“ obává se starosta.

V sobotu se rozvodněná Smědá dostala do tří domů, z jednoho z nich hasiči evakuovali dva lidi. Řeka ve Višňové-Předláncích kulminovala v sobotu v 11:00 na 280 centimetrech. Extrémní povodeň, padesátiletá voda, nastává při 336 centimetrech. Dnes ve 13:20 byla na 254 centimetrech.

Dopravu do obce a z ní bude zajišťovat evakuační tatra hasičů. Dnes navíc je v odříznuté obci také sanita záchranné služby. Průjezdné nejsou silnice z Předlánců do Višňové, z Vísky do Minkovic ani z Poustky do Minkovic.

Ostravou projde více než stoletá voda

Hladiny řek Opava a Odra budou v Ostravě kulminovat odpoledne. Městem projde více než stoletá voda. Obyvatelé Nové Vsi mohou být evakuováni.

Armáda evakuuje lidi pomocí vrtulníků

Na záchraně obyvatel ze zasažených oblastí se podílí i armádní vrtulníky. Celkem jich bude k dispozici 12, řekl v České televizi generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Vladimír Vlček.

Záběry z Jeseníku

„Žulová, Jeseníky. Zmenšuje se nám operační prostor, není signál, elektrika nejde. O pár kilometrů dál spadl barák, osoby ve vodě, jen ve vysílačce slyšíme naše vodníky, že se s HZS nemůžou dostat a zkouší vrtuli,“ napsal k situaci na sociální síti X vodní záchranář Miroslav Kučerka.

Žulová, Jeseníky.Video: twitter/KucerkaMiroslav

Dosud bylo evakuováno přes 10,5 tisíce lidí

Od začátku povodní v České republice bylo evakuováno více než 10 500 osob. V pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi to řekl generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Vladimír Vlček. Několik stovek lidí bylo zachráněných.

„Je třeba vnímat rozdíl mezi evakuací a záchranou. Evakuace je proces, kdy člověk je potenciálně ohrožen jakýmsi nebezpečím, zatímco záchrana je proces, kdy mu bezprostředně hrozí nebezpečí,“ řekl Vlček. „Mnohdy se vracíme na místa, kde primárně se lidé odmítli evakuovat preventivně, a pak už je zachraňujeme,“ dodal.

Toky odvodňující Krkonoše zhoršují situace v Královéhradeckém kraji

Povodňová situace na tocích v Královéhradeckém kraji odvodňujících Krkonoše a také na Broumovsku se zhoršuje. Od rána se zvýšil počet míst, kde platí stav ohrožení, a to z osmi na 12. Nejvíce jich je na Labi, Úpě na Trutnovsku a Metuji a Stěnavě na Náchodsku, vyplynulo z informací na webu Povodí Labe. Údaje jsou k 11:15. Hladina horního Labe dál stoupá. Na několika místech rozvodněné řeky zaplavily domy a silnice.

Například v třicetitisícovém Trutnově dnes uzavřeli Úpské nábřeží kvůli bezpečnosti, a to v úseku od kruhového objezdu u kina Vesmír až po křižovatku s Novodvorskou ulicí.

Lužnice se může dostat na padesátiletou vodu

Hladina řeky Lužnice by se mohla v následujících hodinách dostat na úroveň padesátileté vody. Dotknout by se to mohlo především Soběslavi a Veselí nad Lužnicí a okolních obcí. Po zasedání jihočeského krizového štábu to řekl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

„Máme pořád dostatek času se na to připravit. Ale musíme počítat s tím, že třeba ve Veselí nad Lužnicí bude hladina možná ještě o něco vyšší než padesátiletá, což by mohl být problém. Budeme tam bojovat o každý centimetr a bude důležité se na to připravit,“ uvedl Kuba.

V Olomouci už stavějí mobilní hráze

Záběry z olomoucké části Chomoutov, která je aktuálně nejohroženější. Na valu podél koryta Moravy je už postavená provizorní mobilní hráz. Čeká se, jak velká vlna přijde během příštích desítek hodin z Jeseníků.

Foto: Seznam Zprávy

Provizorní mobilní hráz.

Měla by zastavit vlnu, která může přijít z Jeseníků.Video: Seznam Zprávy

Stoletou vodu hlásí 55 míst

Stoletou vodu při nynějších záplavách hlásí 55 měřicích míst, řekl Fiala. Kolem poledne byl povodňový stupeň na 270 místech, ohrožení téměř na 120.

„Odejděte, dokud je čas,“ prosí lidi vedení Opavy

Opava čelí následkům stoleté vody. Ve městě si přejí, ať vydrží mosty. Ve 12tisícovém sídlišti se valí voda. Mnozí lidé zůstávají.

Vše na místě sleduje reportér SZ Tomáš Svoboda. Víc si můžete přečíst v jeho reportáži:

Premiér Fiala: Občané už mohou čerpat pomoc

Občané mohou podle premiéra Petra Fialy (ODS) už nyní čerpat okamžitou mimořádnou pomoc. Situace si možná vyžádá i mimořádná vládní opatření, uvedl premiér v pořadu Partie na CNN Prima News. Zatím podle něj nelze říct, zda situace zasáhne do vyjednávání o státním rozpočtu.

„Už teď mají občané možnost požádat o pomoc, úřady práce jsou na to připraveny, je možné čerpat mimořádnou okamžitou pomoc, ta částka se může pohybovat až skoro do výše 73 000 korun,“ řekl Fiala. Existují podle něj i programy Ministerstva pro místní rozvoj. „Ale je to skutečně extrémní, mimořádná situace, která si možná vyžádá i mimořádná opatření, ke kterým by vláda v příštích dnech přistoupila,“ dodal premiér.

Voda je už v centru Bohumína, chystá se evakuace

Do centra Bohumína na Karvinsku se dostává voda. Dopoledne byly překročeny limity pro protipovodňovou ochranu Nového Bohumína. Lidé by se měli připravit na vypnutí elektrického proudu, protože bude třeba odstavit rozvodnu v Pudlově. Připravují se kapacity pro evakuaci. Kolik lidí bude muset opustit obydlí, zatím není jasné. ČTK to řekla mluvčí radnice Jana Končítková.

Město zároveň vyzvalo obyvatele, aby své domovy opouštěli jen v nezbytných případech a zbytečně nikam nevyjížděli. Radnice se začala připravovat na evakuaci obyvatel. „Aktuálně zajišťujeme kapacity pro evakuaci. Spolupracujeme s Rychvaldem i s městskou částí Záblatí,“ uvedla mluvčí. Do Bohumína je problematické se od Ostravy dostat. Vlakové spoje jsou zrušeny, D1 je uzavřená, stejně jako Ostravská ulice.

Aktuální pohled na Lovosice, blíží se zatopení lesoparku

Foto: Seznam Zprávy

Z Lovosic hlásí, že došlo k přelití vody u Zámečku v ulici Přívozní, cyklostezka směrem na Karaš byla uzavřena. Očekává se zatopení lesoparku Osmička, který se nachází u přístaviště na Labi, voda je už u kraje cest. Fotografie byla pořízena v 10:30.

Hanušovice zatopila povodňová vlna

Hanušovice na Šumpersku zatopila dnes dopoledne povodňová vlna, většina lidí zůstala v domech a nestihla se evakuovat. Přišlo to během deseti minut, hladina řeky Moravy se zvedla asi o metr, řekl dnes ČTK starosta města Marek Kostka. Centrum Hanušovic se zhruba 2900 obyvateli zůstalo pod vodou. Vedení obce evakuaci zakázalo, situace je nebezpečná nejen pro obyvatele, ale i pro záchranáře. Lidé by měli zůstat ve vyšších patrech a počkat na další pokyny, doplnil starosta.

Řeka Morava v oblasti dosahuje podle informací Českého hydrometeorologického ústavu extrémní povodně, v Raškově na Šumpersku ležícím pod Hanušovicemi dosahuje nyní hladina řeky 398 centimetrů, extrémní povodeň je vyhlašována od 340 centimetrů. Tento povodňový stav platí i na toku Branná v Jindřichově na Šumpersku, který v Hanušovicích vtéká do Moravy.

NačítámNačíst starší příspěvky

Hlavní zprávy