Hlavní obsah
Online

Online: Záplavy mají čtvrtou oběť

Foto: Obec Lichnov

Zaplavená obec Zator na Bruntálsku.

aktualizováno •

Dění kolem povodňové situace v České republice i okolních zemích sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Vše o povodních v Česku, den šestý

  • Záplavy na Moravě mají čtvrtou oběť, nalezena byla seniorka z Kobylé nad Vidnavkou. Ženu strhl proud ze zbořeného domu,odešla z evakuačního centra.
  • Vláda na mimořádném jednání rozhodla, že nadcházející krajské a senátní volby se o víkendu konat budou.
  • Záplavy v Moravskoslezském kraji mají tři oběti. Během pondělí přibyli dva mrtví v Krnově, jeden byl v zaplaveném bytě. Už v neděli našli mrtvou ženu v říčce Krasovce.
  • Bez elektrické energie jsou v Česku desítky tisíc domácností. Poruchy působí popadané stromy a větvě kvůli větru a podmáčenému terénu.
  • Doposud muselo domovy opustit na 12 000 lidí, další evakuace se chystají. Záchranáři žádají lidi o spolupráci, aby je nemuseli evakuovat násilím jako v roce 1997. Na emotivním videu zveřejněném na sociálních sítích (níže v tomto online přenosu) ukázali, jak obtížné je přesvědčit některé lidi, aby odešli do bezpečí.
  • Předpověď počasí ukazuje, že od středy se déšť objeví jen výjimečně v podobě přeháněk - oproti předchozím dnům tedy velmi optimistická zpráva.
Načíst novější příspěvky

Sesuv půdy odřízl Malou Úpu v Krkonoších

Horskou obec Malou Úpu ve východních Krkonoších odřízly od českého vnitrozemí sesuvy půdy. Silnice druhé třídy 252 od křižovatky na Pec pod Sněžkou po státní hranici s Polskem je uzavřena, řekla dnes ČTK policejní mluvčí Martina Jandová. Některé komunikace v obci pro místní obyvatele a složky integrovaného záchranného systému jsou ale průjezdné. Přístup na Horní Malou Úpu je možný z Polska.

V úseku silnice mezi Spáleným Mlýnem a Pomezními Boudami jsou sesuvy půdy, proto byl tento úsek v noci uzavřen.

Zaplavené Nemošice u Pardubic

Situace je také napjatá na Chrudimsku a Pardubicku, kde se zvedají hladiny řek, jak informuje reportérka Seznam Zpráv.

V Pardubickém kraji platí podle meteorologů třetí povodňový stupeň aktuálně na devíti místech, například na řece Novohradce v Luži a Úhřeticích a na Chrudimce v Nemošicích. Některé vodní nádrže jsou plné, v dalších zbývá zásobní prostor. Podle Povodí Labe budou deště pokračovat a mohou i zesílit.

Jak dostat lidi do bezpečí, řeší v Opavě

V Opavě, kde se rozlila řeka a evakuují se některé části města, už zasedá krizový štáb. Na místě máme od noci reportéra Tomáše Svobodu, který situaci sleduje a za chvíli přinese podrobnou reportáž.

Foto: Seznam Zprávy

Krizový štáb v Opavě.

Desná stoupá. Rapotín se připravuje na vlnu

Obec Rapotín na Šumpersku se připravuje na nejhorší. Za chvíli z oblasti přineseme od reportérů SZ reportáž s fotogalerií.

Foto: Seznam Zprávy

Reportér Jan Novák v obci Rapotín.

Foto: Seznam Zprávy

Zaplavená obec Rapotín na Jesenicku.

Správa KRNAP varuje před pohybem po Krkonoších

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) nedoporučuje návštěvníkům hor, aby chodili do lesů, kde vlivem silného větru a podmáčené půdy padají stromy a větve. Místy hrozí i sesuvy půdy, řekl dnes ČTK mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. Nedoporučuje ani pohyb kolem rozvodněných vodních toků. Například na Labi ve Špindlerově Mlýně platí třetí povodňový stupeň, stav ohrožení.

„Lidé by v tuto dobu vůbec neměli chodit do přírody. Situace je vážná, a pokud lidé nemusí ven, tak raději ať zůstanou doma. Usnadní to práci i záchranářům a všem lidem, kteří likvidují následky tlakové níže Boris,“ řekl dopoledne ČTK Drahný.

Hejtman: Situace v Olomouckém kraji je i horší než v roce 1997

Aktuální povodňová situace v Olomouckém kraji je na více místech stejná nebo horší než katastrofální záplavy v roce 1997. Díky lepší připravenosti a organizaci jsou ale následky povodní méně závažné než před 27 lety, uvedl dnes olomoucký hejtman Josef Suchánek (STAN a Piráti) na sociální síti. Za velmi vážný stav dnes ráno označil situaci na řece Bělé a Vidnávce na Jesenicku a v Hanušovicích na Šumpersku, kterými protéká Morava a Branná. Vážný stav panuje podle něj také na Šumpersku v okolí toku Desná, v Loučné podle něj půjdou zřejmě nějaké domy k zemi, rozsah škod je ale menší.

„Do dnešního rána bylo evakuováno asi 2000 osob na Jesenicku, aktuálně probíhají evakuace na Šumpersku v obcích Hanušovice, Leština, Třeština, Loučná nad Desnou a další. Evakuační střediska se postupně plní, občané spolupracují a respektují pokyny zasahujících složek integrovaného záchranného systému. Lidé v postižených oblastech jsou bez přístupu elektrické energie a bez pitné vody,“ uvedl kraj na stránkách.

Lanovka na Sněžku je mimo provoz

Kabinová lanovka na Sněžku je kvůli silnému větru mimo provoz také dnes. Nejedou oba úseky, dolní z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu ani z Růžové hory na Sněžku. Lanovka může být v provozu do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině, informovala na webu společnost Lanová dráha Sněžka. Podle měřicí stanice na poštovně Anežka na vrcholu Sněžky ráno dosahoval vítr rychlosti přes 100 km/h, teplota se pohybovala mírně nad nulou. Oba úseky nejely ani v sobotu a v pátek.

„Nejsilnější poryvy větru jsou na trase. Lanovka nepojede určitě celý den,“ řekl ČTK vedoucí provozu lanovky Jiří Špetla.

Záběry ze zatopeného Krnova

Záběry ze zatopeného Krnova.Video: facebook/Kateřina Fialová

Do některých obcí na jihu Čech už se nelze dostat

Vesnice Roudné na jihu Čech. Malše tady zaplavila zahrady a domy stojící u řeky. Místní obyvatel Tomáš Klestil: „Voda na jedné straně asi zaplaví úřad a školku. My bydlíme kousek výš, tak snad to k nám nedojde.“

„Bydlím tu cely život. Neumím si představit, ze by mi to voda všechno vzala. Snad na nás bude Malše hodná.“ Stařenka z obce Roudné, která se představila jako Anežka.

Foto: Seznam Zprávy

Zaplavené zahrady.

Foto: Seznam Zprávy

Malše zaplavuje příjezdové cesty.

Foto: Seznam Zprávy

Okolí obce Roudné, kde řádí Malše.

Jesenicko je zcela odříznuté kvůli neprůjezdným silnicím

Oblast Jesenicka je podle policie momentálně zcela nedostupná kvůli neprůjezdným silnicím. Vozovky jsou na mnoha místech podemleté. Policisté na sociální síti žádají řidiče, aby neriskovali a do oblasti nejezdili. „Naše činnost je soustředěna zejména na pomoc s evakuací obcím na Jesenicku a Šumpersku,“ uvedla policie. V noci na dnešek rozvodněná řeka Bělá strhla hlavní silnici I/44 vedoucí od Jeseníku do České Vsi a dále přes Písečnou na Mikulovice. Podle starosty České Vsi Petra Mudry je severní cíp kraje nepřístupný ze všech stran.

Kromě podemletých silnic situaci v regionu komplikují i popadané stromy. Dopravní situace ztěžuje práci i hasičům, kteří se snaží evakuovat obyvatele z nejvíce zasažených oblastí, sdělila ČTK mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Neprůjezdné silnice na jihu

Na jihu Čech je reportér Seznam Zpráv Eduard Freisler, který píše z místa: „Silničáři uzavřeli příjezdovou cestu do zatopené obce Plav, která leží zhruba 10 kilometrů od Českých Budějovic.“

Na třetím povodňovém stupni se v některých místech drží řeky Malše a Vltava.

Foto: Seznam Zprávy

Silnice do Plav.

Dřevnice ve Zlíně vystoupala na třetí povodňový stupeň

Hladina řeky Dřevnice vystoupala dnes ráno ve Zlíně na třetí stupeň povodňové aktivity znamenající ohrožení. Voda se rozlévá v části města Louky, kam přestala zajíždět městská hromadná doprava (MHD). Poblíž centra krajského města je kvůli zaplavení vodou neprůjezdný podjezd v Dlouhé ulici, linky MHD využívají objízdnou trasu.

Ve Zlíně ráno zasedla povodňová komise. Magistrát vyzval obyvatele, aby se v případě ohrožení velkou vodou obraceli na tísňovou povodňovou linku na telefonních číslech 577 630 515 a 577 630 517.

Kvůli povodním nejezdí od dnešních 8:00 trolejbusy linky 3 do místní části Louky. „Pravidelné spoje na této lince ve směru z Lesní čtvrti končí ve Zlíně na obratišti Antonínova. V opačném směru začínají zastávkou Poliklinika,“ sdělil ČTK mluvčí DSZO Vojtěch Cekota.

Varovné SMS v Opavě: Evakuujte se!

Reportér Seznam Zpráv Tomáš Svoboda sleduje už od noci situaci v zaplavené Opavě, kde evakuují část města. „V Opavě chodí místním varovné SMS od hasičů: Pozor, mimořádná zpráva! Došlo k vylití řeky Opavy. Vyzýváme občany k evakuaci!“ hlásí reportér z místa.

Situace v Opavě se rychle mění. „Část sídliště Kateřinky máme pod vodou. Dál vyzýváme lidi k evakuaci. Později se k nim bude složitější dostat. Zřizujeme další evakuační centrum ve středisku volného času,“ sdělil redaktorovi mluvčí města Roman Konečný. Problémy jsou i v dalších částech města. Změny jsou i v hromadné dopravě, některé silnice jsou uzavřené.

Takhle monitoroval situaci v noci:

Na Veličce a Dyji je extrémní povodeň

Na jižní Moravě přes noc přibylo míst s třetím povodňovým stupněm, který značí ohrožení, na dvou místech dokonce extrémní. Před 8:00 se extrémní povodeň týkala Velké nad Veličkou na Hodonínsku a Podhradí nad Dyjí na Znojemsku, plyne z dat na webech Českého hydrometeorologického ústavu a Povodí Moravy. Déšť a vítr komplikují dopravu a dodávky elektrické energie v kraji.

Velička ve Velké prudce stoupá od dnešních 3:00 a kolem 5:00 překročila hranici extrémní povodně. Říčka obvykle rychle reaguje na srážky v nejbližším okolí. Normálně v ní teče pár centimetrů vody, nyní přes dva metry. Voda zaplavila most přes Veličku u obchodního domu, je uzavřený, informovala obec na facebooku. Neprůjezdná je také cesta přes Petruchův mlýn.

Extrémní povodeň nastala ráno také v Podhradí nad Dyjí, což je obec v údolí řeky nad Vranovskou přehradou. Momentálně je kvůli vodě na vozovce uzavřený nedaleký Libuňský most přes Dyji. V obci se voda rozlévá do zahrad u rekreačních domů, někde je uvnitř, sklepy jsou dávno plné i spodní vodou, řekla ČTK starostka Petra Išová

V Opavě překročila řeka Opava stoletou vodu

Na řece Opavě ve městě Opava byl při nynějších záplavách překročen stoletý průtok. Povodí Odry očekává, že stoletá voda bude významně překonána i na dalších místech - řece Odře v Ostravě-Svinově, Opavici v Krnově na Bruntálsku i na řece Opavě, a to od Opavy po ústí. Na Odře v Bohumíně na Karvinsku se očekává dosažení stoletého průtoku a mírně vyššího. ČTK to dnes řekla mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

„Na mnoha místech již dochází k ohrožení zástavby a očekáváme, že se situace bude dále zhoršovat a zasáhne závěrečné trati jednotlivých dílčích povodí. Evakuace probíhají kolem Opavice ve Městě Albrechtice, podél řeky Opavy v Krnově a v Opavě a v Kravařích a v desítkách dalších obcích. Zahajuje se evakuace Českého Těšína na Olši a bude se připravovat evakuace v Ostravě a v Bohumíně,“ řekla mluvčí.

Polsko má první oběť povodní

Polsko má první oběť lijáků a záplav, v Dolnoslezském vojvodství se utopil člověk. Na tiskové konferenci v jihopolském Kladsku to dnes oznámil polský premiér Donald Tusk. Situace po vytrvalých deštích je podle něj na mnoha místech v zemi dramatická. Nejkritičtější je podle listu Gazeta Wyborcza situace ve městě Glucholazy nedaleko českých hranic, kde se řeka vylila z břehů.

První oběť záplav podle Tuska ohlásil Kladský okres. V oblasti v noci na dnešek přetekla přehrada, a to na potoce Wilczka v obci Miendzygórze.

Situace se v noci na dnešek na mnoha místech rychle zhoršila, napsal server Onet.pl. Úřady Slezského vojvodství na hranicích s Českou republikou varují před bleskovými záplavami, v sousedním Dolnoslezském vojvodství, kde přetekly dvě přehrady, je situace dramatická.

Bez proudu je 200 tisíc domácností

Bez proudu je kvůli nepříznivému počasí přes 200 000 domácností. Nejhorší je situace v Moravskoslezském kraji, kde nemá elektřinu 114 000 odběratelů.

Řeka Opava se rozlila v Opavě do sídliště, Hasiči zachraňují lidi

Řeka Opava se v Opavě rozlila mezi domy sídliště Kateřinky. Hasiči tam jezdí na člunech a pomáhají zachraňovat lidi, kteří dosud neodešli. ČTK to řekl mluvčí města Roman Konečný. Vážná situace je podle něj například u zahrádkářské kolonie nedaleko Vojenského splavu. Vody městem nyní protéká více, než se podle předpovědí očekávalo.

„Situace je horší, než jak v sobotu uváděli prognózy. Vody je mnohem více,“ řekl. Dodal, že současná povodeň už překonala i tu z roku 1997. „Co se týče množství vody, tak určitě. Ohledně škod ještě nevíme,“ uvedl.

Radnice v sobotu večer začala evakuovat obyvatele z částí ohrožených velkou vodou. Podle primátora Tomáše Navrátila se to týká tisíců lidí a voda bude více než stoletá. Řeka měla kulminovat v noci. V 07:00 na řece Opavě platil stále třetí povodňový stupeň. Hladina se dostala do výšky pěti metrů. Běžný stav je okolo metru.

„Voda do prostor sídliště Kateřinky teče ze dvou zdrojů. Na místě už jsou i hasiči s čluny. Pomáhají zachraňovat obyvatele,“ řekl Konečný. Dodal, že město nechalo v Komárově také uzavřít hlavní tah spojující Ostravu a Opavu.

Foto: Mapy.cz

Sídliště Kateřinky

Labe dosáhlo v Mělníku třetího povodňového stupně

Labe v Mělníku dosáhlo v noci třetího povodňového stupně, jako jediná řeka ve středních Čechách. Celkem platí v kraji povodňový stupeň na 14 místech.

V Ústeckém kraji je Labe na druhém povodňovém stupni a dál stoupá. Pohotovost mají v Litoměřicích, Ústí nad Labem i Děčíně. Jinak jsou řeky v normálu, vyplývá z údajů na webech Povodí Labe a Povodí Ohře.

V Ústí nad Labem budou dnes stavět protipovodňovou stěnu na pravé straně řeky. Očekává se, že Labe bude v krajském městě kulminovat na třetím povodňovém stupni při výšce 780 centimetrů, stěna na Střekově ochrání obyvatele do výšky hladiny devět metrů. Ráno v 6:00 byla hladina Labe v Ústí na 582 centimetrech. Postavené jsou také protipovodňové stěny v Křešicích na Litoměřicku a Děčíně.

NačítámNačíst starší příspěvky

Hlavní zprávy