Hlavní obsah
Online

Online: Záplavy mají čtvrtou oběť

Foto: Obec Lichnov

Zaplavená obec Zator na Bruntálsku.

aktualizováno •

Dění kolem povodňové situace v České republice i okolních zemích sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Vše o povodních v Česku, den šestý

  • Záplavy na Moravě mají čtvrtou oběť, nalezena byla seniorka z Kobylé nad Vidnavkou. Ženu strhl proud ze zbořeného domu,odešla z evakuačního centra.
  • Vláda na mimořádném jednání rozhodla, že nadcházející krajské a senátní volby se o víkendu konat budou.
  • Záplavy v Moravskoslezském kraji mají tři oběti. Během pondělí přibyli dva mrtví v Krnově, jeden byl v zaplaveném bytě. Už v neděli našli mrtvou ženu v říčce Krasovce.
  • Bez elektrické energie jsou v Česku desítky tisíc domácností. Poruchy působí popadané stromy a větvě kvůli větru a podmáčenému terénu.
  • Doposud muselo domovy opustit na 12 000 lidí, další evakuace se chystají. Záchranáři žádají lidi o spolupráci, aby je nemuseli evakuovat násilím jako v roce 1997. Na emotivním videu zveřejněném na sociálních sítích (níže v tomto online přenosu) ukázali, jak obtížné je přesvědčit některé lidi, aby odešli do bezpečí.
  • Předpověď počasí ukazuje, že od středy se déšť objeví jen výjimečně v podobě přeháněk - oproti předchozím dnům tedy velmi optimistická zpráva.
Načíst novější příspěvky

Neprůjezdné silnice na jihu

Na jihu Čech je reportér Seznam Zpráv Eduard Freisler, který píše z místa: „Silničáři uzavřeli příjezdovou cestu do zatopené obce Plav, která leží zhruba 10 kilometrů od Českých Budějovic.“

Na třetím povodňovém stupni se v některých místech drží řeky Malše a Vltava.

Foto: Seznam Zprávy

Silnice do Plav.

Dřevnice ve Zlíně vystoupala na třetí povodňový stupeň

Hladina řeky Dřevnice vystoupala dnes ráno ve Zlíně na třetí stupeň povodňové aktivity znamenající ohrožení. Voda se rozlévá v části města Louky, kam přestala zajíždět městská hromadná doprava (MHD). Poblíž centra krajského města je kvůli zaplavení vodou neprůjezdný podjezd v Dlouhé ulici, linky MHD využívají objízdnou trasu.

Ve Zlíně ráno zasedla povodňová komise. Magistrát vyzval obyvatele, aby se v případě ohrožení velkou vodou obraceli na tísňovou povodňovou linku na telefonních číslech 577 630 515 a 577 630 517.

Kvůli povodním nejezdí od dnešních 8:00 trolejbusy linky 3 do místní části Louky. „Pravidelné spoje na této lince ve směru z Lesní čtvrti končí ve Zlíně na obratišti Antonínova. V opačném směru začínají zastávkou Poliklinika,“ sdělil ČTK mluvčí DSZO Vojtěch Cekota.

Varovné SMS v Opavě: Evakuujte se!

Reportér Seznam Zpráv Tomáš Svoboda sleduje už od noci situaci v zaplavené Opavě, kde evakuují část města. „V Opavě chodí místním varovné SMS od hasičů: Pozor, mimořádná zpráva! Došlo k vylití řeky Opavy. Vyzýváme občany k evakuaci!“ hlásí reportér z místa.

Situace v Opavě se rychle mění. „Část sídliště Kateřinky máme pod vodou. Dál vyzýváme lidi k evakuaci. Později se k nim bude složitější dostat. Zřizujeme další evakuační centrum ve středisku volného času,“ sdělil redaktorovi mluvčí města Roman Konečný. Problémy jsou i v dalších částech města. Změny jsou i v hromadné dopravě, některé silnice jsou uzavřené.

Takhle monitoroval situaci v noci:

Na Veličce a Dyji je extrémní povodeň

Na jižní Moravě přes noc přibylo míst s třetím povodňovým stupněm, který značí ohrožení, na dvou místech dokonce extrémní. Před 8:00 se extrémní povodeň týkala Velké nad Veličkou na Hodonínsku a Podhradí nad Dyjí na Znojemsku, plyne z dat na webech Českého hydrometeorologického ústavu a Povodí Moravy. Déšť a vítr komplikují dopravu a dodávky elektrické energie v kraji.

Velička ve Velké prudce stoupá od dnešních 3:00 a kolem 5:00 překročila hranici extrémní povodně. Říčka obvykle rychle reaguje na srážky v nejbližším okolí. Normálně v ní teče pár centimetrů vody, nyní přes dva metry. Voda zaplavila most přes Veličku u obchodního domu, je uzavřený, informovala obec na facebooku. Neprůjezdná je také cesta přes Petruchův mlýn.

Extrémní povodeň nastala ráno také v Podhradí nad Dyjí, což je obec v údolí řeky nad Vranovskou přehradou. Momentálně je kvůli vodě na vozovce uzavřený nedaleký Libuňský most přes Dyji. V obci se voda rozlévá do zahrad u rekreačních domů, někde je uvnitř, sklepy jsou dávno plné i spodní vodou, řekla ČTK starostka Petra Išová

V Opavě překročila řeka Opava stoletou vodu

Na řece Opavě ve městě Opava byl při nynějších záplavách překročen stoletý průtok. Povodí Odry očekává, že stoletá voda bude významně překonána i na dalších místech - řece Odře v Ostravě-Svinově, Opavici v Krnově na Bruntálsku i na řece Opavě, a to od Opavy po ústí. Na Odře v Bohumíně na Karvinsku se očekává dosažení stoletého průtoku a mírně vyššího. ČTK to dnes řekla mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

„Na mnoha místech již dochází k ohrožení zástavby a očekáváme, že se situace bude dále zhoršovat a zasáhne závěrečné trati jednotlivých dílčích povodí. Evakuace probíhají kolem Opavice ve Městě Albrechtice, podél řeky Opavy v Krnově a v Opavě a v Kravařích a v desítkách dalších obcích. Zahajuje se evakuace Českého Těšína na Olši a bude se připravovat evakuace v Ostravě a v Bohumíně,“ řekla mluvčí.

Polsko má první oběť povodní

Polsko má první oběť lijáků a záplav, v Dolnoslezském vojvodství se utopil člověk. Na tiskové konferenci v jihopolském Kladsku to dnes oznámil polský premiér Donald Tusk. Situace po vytrvalých deštích je podle něj na mnoha místech v zemi dramatická. Nejkritičtější je podle listu Gazeta Wyborcza situace ve městě Glucholazy nedaleko českých hranic, kde se řeka vylila z břehů.

První oběť záplav podle Tuska ohlásil Kladský okres. V oblasti v noci na dnešek přetekla přehrada, a to na potoce Wilczka v obci Miendzygórze.

Situace se v noci na dnešek na mnoha místech rychle zhoršila, napsal server Onet.pl. Úřady Slezského vojvodství na hranicích s Českou republikou varují před bleskovými záplavami, v sousedním Dolnoslezském vojvodství, kde přetekly dvě přehrady, je situace dramatická.

Bez proudu je 200 tisíc domácností

Bez proudu je kvůli nepříznivému počasí přes 200 000 domácností. Nejhorší je situace v Moravskoslezském kraji, kde nemá elektřinu 114 000 odběratelů.

Řeka Opava se rozlila v Opavě do sídliště, Hasiči zachraňují lidi

Řeka Opava se v Opavě rozlila mezi domy sídliště Kateřinky. Hasiči tam jezdí na člunech a pomáhají zachraňovat lidi, kteří dosud neodešli. ČTK to řekl mluvčí města Roman Konečný. Vážná situace je podle něj například u zahrádkářské kolonie nedaleko Vojenského splavu. Vody městem nyní protéká více, než se podle předpovědí očekávalo.

„Situace je horší, než jak v sobotu uváděli prognózy. Vody je mnohem více,“ řekl. Dodal, že současná povodeň už překonala i tu z roku 1997. „Co se týče množství vody, tak určitě. Ohledně škod ještě nevíme,“ uvedl.

Radnice v sobotu večer začala evakuovat obyvatele z částí ohrožených velkou vodou. Podle primátora Tomáše Navrátila se to týká tisíců lidí a voda bude více než stoletá. Řeka měla kulminovat v noci. V 07:00 na řece Opavě platil stále třetí povodňový stupeň. Hladina se dostala do výšky pěti metrů. Běžný stav je okolo metru.

„Voda do prostor sídliště Kateřinky teče ze dvou zdrojů. Na místě už jsou i hasiči s čluny. Pomáhají zachraňovat obyvatele,“ řekl Konečný. Dodal, že město nechalo v Komárově také uzavřít hlavní tah spojující Ostravu a Opavu.

Foto: Mapy.cz

Sídliště Kateřinky

Labe dosáhlo v Mělníku třetího povodňového stupně

Labe v Mělníku dosáhlo v noci třetího povodňového stupně, jako jediná řeka ve středních Čechách. Celkem platí v kraji povodňový stupeň na 14 místech.

V Ústeckém kraji je Labe na druhém povodňovém stupni a dál stoupá. Pohotovost mají v Litoměřicích, Ústí nad Labem i Děčíně. Jinak jsou řeky v normálu, vyplývá z údajů na webech Povodí Labe a Povodí Ohře.

V Ústí nad Labem budou dnes stavět protipovodňovou stěnu na pravé straně řeky. Očekává se, že Labe bude v krajském městě kulminovat na třetím povodňovém stupni při výšce 780 centimetrů, stěna na Střekově ochrání obyvatele do výšky hladiny devět metrů. Ráno v 6:00 byla hladina Labe v Ústí na 582 centimetrech. Postavené jsou také protipovodňové stěny v Křešicích na Litoměřicku a Děčíně.

Krnovská radnice nařídila evakuaci 1000 lidí

Krnovská radnice dnes nařídila evakuaci tisícovky obyvatel Dolního Kostelce a dalších 13 ulic. Situace ve městě v podhůří Jeseníků aktuálně odpovídá katastrofálním povodním z roku 1997, má se ale ještě zhoršit. Hladina rozvodněné řeky Opavy ještě nedosáhla svého maxima. ČTK to řekla mluvčí města Dita Círová.

„Velká část města už je pod vodou. Zaplavené je už i centrum. Zatím je tma. Jaké škody voda napáchala, zjistíme, až se rozední. Nemáme hlášení o tom, že by se někdo zranil, či o obětech,“ řekla Círová. Hladina řeky Opavy ve městě běžně dosahuje jednoho metru. Aktuálně je téměř na pěti metrech. Ve městě platí třetí stupeň povodňové aktivity.

Informaci, kolik lidí využilo evakuační centra, ještě nemá. „Například jsme museli evakuovat Armádu spásy. Asi 90 jejich klientů. Ti jsou nyní v budově jedné školy,“ řekla. Město neorganizovalo hromadnou přepravu lidí, všichni měli do center dojít vlastními silami.

Na Vysočině vítr vyvrací stromy

Na Vysočině je třetí povodňový stupeň, ohrožení, na pěti řekách, počet se od soboty zvýšil. Kromě Svratky v Dalečíně, Želetavky v Jemnici a Želivky v Želivě stouply hladiny na třetí stupeň na Sázavě v Havlíčkově Brodě - Pohledských Dvořácích a na Doubravě v Bílku. Hasiči v noci na dnešek kvůli větru odklízeli mnoho spadlých stromů, podle údajů na jejich webu měli od sobotního večera kvůli počasí okolo 150 výjezdů.

Na Sázavě platí druhý povodňový stupeň ve Žďáru nad Sázavou, obci Sázava, Chlístově a Světlé nad Sázavou. Stejný stupeň je i na řece Jihlavě v Ptáčově a Bransouzích, Svratce ve Víru, na Rokytné, Chrudimce a na Borovském potoce ve Stříbrných Horách.

Extrémní stupeň je v Olomouckém kraji na třech místech

Extrémního povodňového stupně dosahují dnes ráno toky v Olomouckém kraji na třech místech Jesenicka a Šumperska. Na této velmi nebezpečné úrovni zůstává od sobotní noci hladina řeky Bělé v Mikulovicích, vodního toku Branná v Jindřichově na Šumpersku a Moravy v Raškově na Šumpersku. Naopak hladina Vidnavky ve Vidnavě na Jesenicku klesla dnes v 1:00 na třetí povodňový stupeň. Nejvážnější situace zůstává v severním cípu kraje, kde rozbouřená Bělá odřízla od světa Českou Ves, Písečnou a Mikulovice. Od soboty platí v kraji stav nebezpečí.

Na jižní Moravě přibylo míst s třetím povodňovým stupněm

Hladina Moravy ve Strážnici ráno překročila hranici 6,6 metru. Ještě před pár dny byl v korytě jen metr vody. Velička ve Velké nad Veličkou prudce stoupá od dnešních 3:00 a kolem 5:00 se přiblížila hranici extrémní povodně.

Třetí stupeň je také na Svratce v Židlochovicích a Svitavě v Bílovicích nad Svitavou. Očekávané kulminační křivky ale zatím dávají naději, že se oběma místům extrémní povodeň vyhne.

Stupeň ohrožení platí také na Litavě v Brankovicích na Vyškovsku, na Dyji v Podhradí nad Dyjí, pod Novými Mlýny a v Břeclavi-Ladné, stejně jako na Jevišovce v Plavči na Znojemsku a na Malé Hané pod vodní nádrží Opatovice na Vyškovsku.

Řeka Opava se zatím do opavského sídliště Kateřinky nerozlila

Řeka Opava se zatím v plné síle nerozlila do největšího opavského sídliště Kateřinky. Situace se ale může změnit. Radnice, která tam nařídila evakuaci, rozeslala na mobilní telefony SMS zprávy všem lidem, kteří tam bydlí, aby oblast opustili.

Koryto řeky je plné. V některých menších lokalitách se už voda rozlila. „Jinak se ale zatím voda drží v korytu. Hladina má ale ještě stoupat,“ uvedl pro ČTK po 5:00 mluvčí opavského magistrátu Roman Konečný. Policisté podle něj hlídají, ať nikdo nechodí k řece, ať do ní nespadne. V Kateřinkách žije asi 12 000 lidí, tedy téměř pětina obyvatel Opavy.

Začala evakuace v Českém Těšíně

Radnice v Českém Těšíně na Karvinsku nařídila evakuaci centra města a ulice Na Olšinách. Lidé se mají přesunout do základní školy v ulici Slezská. Hladina řeky Olše v Českém Těšíně za posledních 24 hodin stoupla o bezmála tři metry. Průtok se nejvíce zvýšil v době od půlnoci. První stupeň tam platil v jednu hodinu ráno. Třetí byl vyhlášen o hodinu později.

„Situace se v průběhu noci změnila a po silných srážkách se na řece Olši blížíme k hranici pěti metrů. Proto byla nařízena evakuace obyvatel domů ulice Na Olšinách a celého centra města,“ uvedla radnice na facebookovém profilu. Lidé si mají vzít evakuační zavazadlo a přesunout se do základní školy v ulici Slezská. Lidé, kteří se nemohou přepravit sami, se mají přesunout alespoň na radnici. Odtud budou odvezeni do evakuačního centra.

Přetekla husinecká nádrž na jihu Čech

Hráz husinecké vodní nádrže na Prachaticku přetekla. Aktuálně přes ni proudí zhruba 50 kubíků vody za vteřinu. Podle jihočeského hejtmana Martina Kuby voda významně neohrozí obce v okolí. Lidé byli varováni.

V obci Rapotín začala evakuace

Obec Rapotín, která leží severně od Šumperku, začala evakuaci. Řeka Desná je na třetím stupni již několik hodin a hladina stále stoupá.

Voda odřízla obec Písečná na Jesenicku

Rozvodněná řeka Bělá zaplavila také obec Písečná na Jesenicku. „Obec je odříznuta, v centru není průjezdná křižovatka, takže přes Písečnou se nedá dostat do České Vsi od Mikulovic ani od Supíkovic a ani obráceně. Voda nám odnesla jeden most a lávku pro pěší v centru. Evakuovaných bylo 30 až 50 domů, bohužel jsou případy, kdy to lidé odmítli a zůstali v bezprostředně ohrožených lokalitách. Uvidíme, jaká bude ráno situace. Předpověď je, že má voda ještě stoupat, snad to nebude o moc horší,“ řekl ČTK ve 2:30 starosta Jan Konečný.

V Ostravě je uzavřena dálnice D1

V Ostravě je uzavřena dálnice D1, voda ve Svinově zaplavila pás ve směru na Prahu. ČTK to oznámilo Národní dopravní informační centrum. Jak dlouho bude dálnice uzavřená, se zatím neví.

Kvůli výpadku technologií je rovněž na D1 v obou směrech uzavřen nedaleko Ostravy klimkovický tunel. Také tam se zatím doba výpadku nedá odhadnout. Tunel byl po výpadku elektřiny asi tři hodiny zavřený už v sobotu večer.

NačítámNačíst starší příspěvky

Hlavní zprávy