Hlavní obsah
Online

Online: Záplavy mají čtvrtou oběť

Foto: Obec Lichnov

Zaplavená obec Zator na Bruntálsku.

aktualizováno •

Dění kolem povodňové situace v České republice i okolních zemích sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Vše o povodních v Česku, den šestý

  • Záplavy na Moravě mají čtvrtou oběť, nalezena byla seniorka z Kobylé nad Vidnavkou. Ženu strhl proud ze zbořeného domu,odešla z evakuačního centra.
  • Vláda na mimořádném jednání rozhodla, že nadcházející krajské a senátní volby se o víkendu konat budou.
  • Záplavy v Moravskoslezském kraji mají tři oběti. Během pondělí přibyli dva mrtví v Krnově, jeden byl v zaplaveném bytě. Už v neděli našli mrtvou ženu v říčce Krasovce.
  • Bez elektrické energie jsou v Česku desítky tisíc domácností. Poruchy působí popadané stromy a větvě kvůli větru a podmáčenému terénu.
  • Doposud muselo domovy opustit na 12 000 lidí, další evakuace se chystají. Záchranáři žádají lidi o spolupráci, aby je nemuseli evakuovat násilím jako v roce 1997. Na emotivním videu zveřejněném na sociálních sítích (níže v tomto online přenosu) ukázali, jak obtížné je přesvědčit některé lidi, aby odešli do bezpečí.
  • Předpověď počasí ukazuje, že od středy se déšť objeví jen výjimečně v podobě přeháněk - oproti předchozím dnům tedy velmi optimistická zpráva.
Načíst novější příspěvky

Přetekla husinecká nádrž na jihu Čech

Hráz husinecké vodní nádrže na Prachaticku přetekla. Aktuálně přes ni proudí zhruba 50 kubíků vody za vteřinu. Podle jihočeského hejtmana Martina Kuby voda významně neohrozí obce v okolí. Lidé byli varováni.

V obci Rapotín začala evakuace

Obec Rapotín, která leží severně od Šumperku, začala evakuaci. Řeka Desná je na třetím stupni již několik hodin a hladina stále stoupá.

Voda odřízla obec Písečná na Jesenicku

Rozvodněná řeka Bělá zaplavila také obec Písečná na Jesenicku. „Obec je odříznuta, v centru není průjezdná křižovatka, takže přes Písečnou se nedá dostat do České Vsi od Mikulovic ani od Supíkovic a ani obráceně. Voda nám odnesla jeden most a lávku pro pěší v centru. Evakuovaných bylo 30 až 50 domů, bohužel jsou případy, kdy to lidé odmítli a zůstali v bezprostředně ohrožených lokalitách. Uvidíme, jaká bude ráno situace. Předpověď je, že má voda ještě stoupat, snad to nebude o moc horší,“ řekl ČTK ve 2:30 starosta Jan Konečný.

V Ostravě je uzavřena dálnice D1

V Ostravě je uzavřena dálnice D1, voda ve Svinově zaplavila pás ve směru na Prahu. ČTK to oznámilo Národní dopravní informační centrum. Jak dlouho bude dálnice uzavřená, se zatím neví.

Kvůli výpadku technologií je rovněž na D1 v obou směrech uzavřen nedaleko Ostravy klimkovický tunel. Také tam se zatím doba výpadku nedá odhadnout. Tunel byl po výpadku elektřiny asi tři hodiny zavřený už v sobotu večer.

Řeka Opava se brzy rozlije do opavského sídliště Kateřinky

Řeka Opava se zřejmě každou chvílí rozlije do největšího opavského sídliště Kateřinky. Radnice rozeslala na mobilní telefony SMS zprávy všem lidem, kteří tam bydlí, aby oblast opustili.

„Koryto řeky Opavy je plné, už se místy začíná vylévat na sídliště. Myslíme si, že se do sídliště vylije během chviličky. Policisté hlídají, ať nikdo nechodí k řece, ať do ní nespadne. Prostřednictvím mobilních operátorů jsme teď rozeslali SMS zprávy všem lidem, kteří bydlí v téhle oblasti. Všem teď chodí krizová SMS, kde upozorňujeme, že se voda vylije, aby tu oblast opustili,“ řekl ČTK mluvčí opavského magistrátu Roman Konečný.

Reportáž z dramatické evakuace v Opavě

V Opavě mají kvůli rozvodněné stejnojmenné řece opustit domovy tisíce lidí, včetně sídliště Kateřinky. Někteří odcházejí s pláčem, jiní míří do vyšších pater bytovek a jdou spát s tím, že se ráno probudí odříznutí vodou. Jak evakuace probíhá, si přečtěte v reportáži Tomáše Svobody.

Řeka Bělá odřízla severní cíp Olomouckého kraje

Rozbouřená řeka Bělá odřízla v noci severní cíp Olomouckého kraje, voda podemlela hlavní silnici I/44 vedoucí od Jeseníku směrem na Českou Ves, Písečnou a Mikulovice. Podle starosty České Vsi Petra Mudry se hladina opět nyní prudce zvedla, nařízena byla evakuace. V obci nefunguje elektřina ani neteče pitná voda.

Ze zhruba 800 lidí, kterých se nebezpečí bezprostředně týká, neuposlechlo zhruba 30 procent lidí. „Už jen monitorujeme situaci, evakuujeme, zachraňujeme lidi a čekáme na ráno,“ řekl ČTK ve 2:00 starosta. Bělá dosáhla stupně extrémní povodně již v sobotu odpoledne.

Přetekla přehrada na jihozápadě Polska, vesnice se evakuují

Po vydatných deštích přetekla přehradní nádrž ve vesnici Międzygórze (Vlčí Důl) na jihozápadě Polska. Evakuují se vesnice v hornaté oblasti na hranici s Českou republikou.

„Přehrada v Międzygórze přetéká. Voda byla sice vypuštěna, ale dosáhla své maximální hladiny! Přítok vody je obrovský,“ napsala dolnoslezská obec Bystrzyca Kłodzka na síti X. Podle Krajského vodohospodářského úřadu ve Vratislavi je situace kritická a obyvatelé níže položených obcí byli evakuováni.

Železniční koridor mezi Olomoucí a Ostravou je uzavřen

Povodeň přerušila provoz na železničním koridoru mezi Olomoucí a Ostravou. Kvůli očekávanému zaplavení trati a zhoršeným povětrnostním podmínkám zastavila Správa železnic do odvolání provoz mezi Studénkou a Jistebníkem na Novojičínsku. Vlaky z Prahy končí v Olomouci, vlaky z Polska v Bohumíně. ČTK to sdělil mluvčí Českých drah Filip Medelský.

„České dráhy se pokusí operativně zajistit náhradní autobusovou dopravu, upozorňujeme však cestující, že kapacitně nelze vlaky autobusy plně nahradit. Žádáme všechny cestující, aby v případě, že je to možné, odložili své cesty vlakem, pokud nejsou nezbytně nutné,“ uvedl Medelský.

Extrémní povodňové stupně platí na čtyřech místech Jesenicka a Šumperska

Extrémní povodňové stupně dnes večer v Olomouckém kraji platí na čtyřech místech Jesenicka a Šumperska. Na tuto velmi nebezpečnou úroveň se dostala hladina Vidnavky ve Vidnavě na Jesenicku, řeky Bělá v nedalekých Mikulovicích, vodního toku Branná v Jindřichově na Šumpersku a Morava v Raškově na Šumpersku. Na dalších 16 místech kraje mají vodní hladiny třetí stupeň, který značí ohrožení. Hladiny některých vodních toků po předchozím prudkém růstu stagnují nebo i klesají. Nejhorší situace stále panuje na Jesenicku. Postupně byly evakuovány stovky obyvatel Jeseníku a Mikulovic, kde se vylila z koryta řeka Bělá. Hejtman Josef Suchánek (STAN) dnes v celém Olomouckém kraji vyhlásil stav nebezpečí.

V Rajhradicích a Opatovicích hrozí v neděli první evakuace obyvatel

Povodňová situace na jižní Moravě by se přes noc neměla zhoršit. Problémy nastanou v neděli, a to v Podhradí nad Dyjí na Znojemsku či v Rajhradicích a Opatovicích na Brněnsku. Tam hrozí zaplavení nemovitostí a první evakuace obyvatel. „Určitě bude problém v Podhradí, které je pod vranovskou přehradou. Voda se tam bude postupně rozlévat,“ uvedl ve videu na svých sociálních sítích hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Menší rozlivy tam podle informací ČTK evidovali už dnes. Další problematickou lokalitou jsou Židlochovice na Brněnsku, kde je Svratka na třetím povodňovém stupni a v neděli má kulminovat na necelých 530 centimetrech. „Židlochovice by to měly zvládnout. Problém ale hrozí v Opatovicích a Rajhradicích, kde by teoreticky mohlo dojít k prvním evakuacím. Ráno ale budeme moudřejší a každopádně budeme vědět vše dopředu a v klidu se rozhodneme,“ řekl hejtman.

Aktuální situace podle ČHMÚ

Rakušan: Volby odkládat nechceme

Ministr vnitra Vít Rakušan potvrdil, že v souvislosti s povodněmi zatím není v plánu odkládat krajské a senátní volby, které mají proběhnout příští týden v pátek a sobotu 20. a 21. září. Česká legislativa podle Rakušana v podstatě nedefinuje momenty, které by vedly k případnému zrušení voleb. Jedinou možností je zákonem volby určitým způsobem posunout. Vláda se podle ministra soustředí na zajištění důstojného a řádného průběhu voleb ve všech krajích.

„Lidé z Ministerstva vnitra budou v kontaktu se všemi volebními komisemi po celé republice a v případě nějakých větších škod se budou hledat náhradní způsoby, náhradní volební komise, náhradní nemovitosti pro to, aby volby mohly řádně proběhnout,“ řekl vicepremiér.

Výborný: Praha není v bezprostředním ohrožení

„Praha není v bezprostředním ohrožení. Vltava zatím zůstane na prvním stupni povodňové aktivity,“ uvedl ministr zemědělství Marek Výborný s tím, že díky uvolněnému místu v přehradách se podle něj nenaplní předpověď, že by Prahou mělo protékat až 1000 kubíků vody za sekundu, což odpovídá druhému povodňovému stupni. Dodal, že se v nádržích s předstihem podařilo uvolnit místo pro 800 milionů metrů krychlových vody. Krizová je podle něj situace na vodní nádrži Husinec, ale úřady jsou na ni připraveny.

Hladík: Předpověď se posouvá až do úterý

„Na Červenohorském sedle zaznamenali rekordní úhrny srážek. Za posledních 12 hodin tam spadlo 118 milimetrů,“ oznámil to ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). V ostravské části Zábřeh napršelo během posledních 12 hodin 106 milimetrů srážek. Ministr také uvedl, že Česko informovalo polské partnery o riziku na Odře v Bohumíně. Krizová je podle něj situace především na levobřehých přítocích Odry.

„Celá meteorologická předpověď se posouvá v čase. Bude pršet i v pondělí a v úterý,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík. Situace je krizová v Moravskoslezském kraji, kde dojde k překročení stoleté vody, a v Olomouckém kraji. Hladík upozornil na to, že se dosud naplnily předpovědi. „Jsem šťastný, že se zatím nenaplnily předpovědi škod na majetku,“ řekl a poděkoval všem, kteří se na velkou vodu připravovali.

Černochová: Armáda je v pohotovosti

Ministryně obrany Jana Černochová po jednání Ústředního krizového štábu uvedla, že armáda je vzhledem k vážné situaci v pohotovosti. „Dosud naši vojáci zasahovali ve Strakonicích, ve Vojenské nemocnici v Brně nebo Ústřední vojenské nemocnici v Praze,“ uvedla ministryně obrany. O dalším případném nasazení armády ve větším rozsahu by případně rozhodovala vláda.

Skončilo jednání Ústředního krizového štábu

V Praze večer jednal Ústřední krizový štáb. „Déšť na většině našeho území s proměnlivou intenzitou pokračuje. Na nejvíce sledovaných územích spadly dvě třetiny očekávaných srážek. Aktuálně řešíme 1637 neočekávaných událostí. Celkem jsme řešili přes 6000 událostí. Zatím bylo evakuováno 793 lidí, tento počet ale stoupá,“ řekl ministr vnitra Vít Rakušan po jednání Ústředního krizového štábu.

Potvrdil, že v Moravskoslezském a Olomouckém kraji byl vyhlášen stav nebezpečí. Oba hejtmani zmíněných krajů se jednání na dálku zúčastnili. Možnost vyhlásit stav nebezpečí se nabízí i v Libereckém kraji. „Zde jej zatím hejtman Martin Půta neplánuje, uvidíme podle situace v neděli,“ dodal Rakušan. Na závěr ministr vnitra vyzval občany, aby nehazardovali se svým zdravím například při snaze o sjíždění divoké vody, což se v sobotu v několika případech stalo. „Policie bude přistupovat k těmto přestupkům velmi přísně,“ uvedl.

Tisková konference po jednání Ústředního krizového štábu.Video: ČTK

Do Punkevních jeskyní natekla ze dna Macochy voda, budou zavřené

Turisté se o víkendu nedostanou do Sloupsko-šošůvských jeskyní v Moravském krasu. Důvodem jsou deště a zvýšená hladina vody. Opatření platí do odvolání, řekl ČTK mluvčí Správy jeskyní ČR Pavel Gejdoš. Zavřené budou od neděle také Punkevní jeskyně. Ze dna propasti Macocha tam natekla voda.

„Hladina dvou jindy malých jezírek na dně Macochy se spojila v jedno, vystoupala a přetekla přes turistické plato do Punkevních jeskyní. S vodou se naplavil také nepořádek a bahno na turistickou trasu,“ řekl Gejdoš. Znovuotevření zatím nechtěl odhadovat. „Těžko říct, kdy voda opadne a jak dlouho potrvá úklid i bezpečnostní kontrola, zda není něco poškozené,“ dodal.

V Plzeňském kraji není na třetím stupni žádný tok

Hladina řeky Otavy klesla večer v Plzeňském kraji pod třetí povodňový stupeň ohrožení na obou místech, kde tento stupeň byl. Příčinou byly ustávající srážky na Šumavě. Otava na horním toku klesla na druhý povodňový stupeň v Rejštejně a v Sušici na Klatovsku. Po 21:00 tak v Plzeňském kraji nebyl žádný tok na třetím povodňovém stupni.

Na druhém stupni zůstávají v Plzeňském kraji tři místa, na pěti místech je první povodňový stupeň, stav bdělosti, vyplývá z aktuálních údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Hasiči evakuovali 3000 lidí, někteří nechtějí odejít

V Moravskoslezském kraji zatím byly evakuovány zhruba tři tisíce lidí. Mnozí ale své domovy opustit odmítají a hasičům komplikují práci, jelikož se pro ně musí vracet.

Reportáž z Bohumína:

NačítámNačíst starší příspěvky

Hlavní zprávy