Hlavní obsah
Online

Online: Záplavy mají čtvrtou oběť

Foto: Obec Lichnov

Zaplavená obec Zator na Bruntálsku.

aktualizováno •

Dění kolem povodňové situace v České republice i okolních zemích sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Vše o povodních v Česku, den šestý

  • Záplavy na Moravě mají čtvrtou oběť, nalezena byla seniorka z Kobylé nad Vidnavkou. Ženu strhl proud ze zbořeného domu,odešla z evakuačního centra.
  • Vláda na mimořádném jednání rozhodla, že nadcházející krajské a senátní volby se o víkendu konat budou.
  • Záplavy v Moravskoslezském kraji mají tři oběti. Během pondělí přibyli dva mrtví v Krnově, jeden byl v zaplaveném bytě. Už v neděli našli mrtvou ženu v říčce Krasovce.
  • Bez elektrické energie jsou v Česku desítky tisíc domácností. Poruchy působí popadané stromy a větvě kvůli větru a podmáčenému terénu.
  • Doposud muselo domovy opustit na 12 000 lidí, další evakuace se chystají. Záchranáři žádají lidi o spolupráci, aby je nemuseli evakuovat násilím jako v roce 1997. Na emotivním videu zveřejněném na sociálních sítích (níže v tomto online přenosu) ukázali, jak obtížné je přesvědčit některé lidi, aby odešli do bezpečí.
  • Předpověď počasí ukazuje, že od středy se déšť objeví jen výjimečně v podobě přeháněk - oproti předchozím dnům tedy velmi optimistická zpráva.
Načíst novější příspěvky

Hladík: Předpověď se posouvá až do úterý

„Na Červenohorském sedle zaznamenali rekordní úhrny srážek. Za posledních 12 hodin tam spadlo 118 milimetrů,“ oznámil to ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). V ostravské části Zábřeh napršelo během posledních 12 hodin 106 milimetrů srážek. Ministr také uvedl, že Česko informovalo polské partnery o riziku na Odře v Bohumíně. Krizová je podle něj situace především na levobřehých přítocích Odry.

„Celá meteorologická předpověď se posouvá v čase. Bude pršet i v pondělí a v úterý,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík. Situace je krizová v Moravskoslezském kraji, kde dojde k překročení stoleté vody, a v Olomouckém kraji. Hladík upozornil na to, že se dosud naplnily předpovědi. „Jsem šťastný, že se zatím nenaplnily předpovědi škod na majetku,“ řekl a poděkoval všem, kteří se na velkou vodu připravovali.

Černochová: Armáda je v pohotovosti

Ministryně obrany Jana Černochová po jednání Ústředního krizového štábu uvedla, že armáda je vzhledem k vážné situaci v pohotovosti. „Dosud naši vojáci zasahovali ve Strakonicích, ve Vojenské nemocnici v Brně nebo Ústřední vojenské nemocnici v Praze,“ uvedla ministryně obrany. O dalším případném nasazení armády ve větším rozsahu by případně rozhodovala vláda.

Skončilo jednání Ústředního krizového štábu

V Praze večer jednal Ústřední krizový štáb. „Déšť na většině našeho území s proměnlivou intenzitou pokračuje. Na nejvíce sledovaných územích spadly dvě třetiny očekávaných srážek. Aktuálně řešíme 1637 neočekávaných událostí. Celkem jsme řešili přes 6000 událostí. Zatím bylo evakuováno 793 lidí, tento počet ale stoupá,“ řekl ministr vnitra Vít Rakušan po jednání Ústředního krizového štábu.

Potvrdil, že v Moravskoslezském a Olomouckém kraji byl vyhlášen stav nebezpečí. Oba hejtmani zmíněných krajů se jednání na dálku zúčastnili. Možnost vyhlásit stav nebezpečí se nabízí i v Libereckém kraji. „Zde jej zatím hejtman Martin Půta neplánuje, uvidíme podle situace v neděli,“ dodal Rakušan. Na závěr ministr vnitra vyzval občany, aby nehazardovali se svým zdravím například při snaze o sjíždění divoké vody, což se v sobotu v několika případech stalo. „Policie bude přistupovat k těmto přestupkům velmi přísně,“ uvedl.

Tisková konference po jednání Ústředního krizového štábu.Video: ČTK

Do Punkevních jeskyní natekla ze dna Macochy voda, budou zavřené

Turisté se o víkendu nedostanou do Sloupsko-šošůvských jeskyní v Moravském krasu. Důvodem jsou deště a zvýšená hladina vody. Opatření platí do odvolání, řekl ČTK mluvčí Správy jeskyní ČR Pavel Gejdoš. Zavřené budou od neděle také Punkevní jeskyně. Ze dna propasti Macocha tam natekla voda.

„Hladina dvou jindy malých jezírek na dně Macochy se spojila v jedno, vystoupala a přetekla přes turistické plato do Punkevních jeskyní. S vodou se naplavil také nepořádek a bahno na turistickou trasu,“ řekl Gejdoš. Znovuotevření zatím nechtěl odhadovat. „Těžko říct, kdy voda opadne a jak dlouho potrvá úklid i bezpečnostní kontrola, zda není něco poškozené,“ dodal.

V Plzeňském kraji není na třetím stupni žádný tok

Hladina řeky Otavy klesla večer v Plzeňském kraji pod třetí povodňový stupeň ohrožení na obou místech, kde tento stupeň byl. Příčinou byly ustávající srážky na Šumavě. Otava na horním toku klesla na druhý povodňový stupeň v Rejštejně a v Sušici na Klatovsku. Po 21:00 tak v Plzeňském kraji nebyl žádný tok na třetím povodňovém stupni.

Na druhém stupni zůstávají v Plzeňském kraji tři místa, na pěti místech je první povodňový stupeň, stav bdělosti, vyplývá z aktuálních údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Hasiči evakuovali 3000 lidí, někteří nechtějí odejít

V Moravskoslezském kraji zatím byly evakuovány zhruba tři tisíce lidí. Mnozí ale své domovy opustit odmítají a hasičům komplikují práci, jelikož se pro ně musí vracet.

Reportáž z Bohumína:

Mapa, odkud se bude v Opavě evakuovat

V Opavě probíhá evakuace oblastí, které jsou ohroženy povodněmi. Evakuace se týká Kateřinek, které jsou největším sídlištěm, a týká se přízemí a prvních pater domů. Dalšími evakuovanými částmi jsou Vávrovice, Držkovice, Palhanec, Malé Hoštice a také obce Velké Hoštice a Otice.

Město na svém webu zveřejnilo mapu, na níž je vyznačena oblast evakuace i místa, kde budou přistaveny autobusy.

Foto: Repro Opava-city.cz

Oblast evakuace v Opavě.

Míst, kde platí povodňový stupeň, je 256

K dnešním 21:00 platil některý z povodňových stupňů na 256 místech v ČR, za poslední čtyři hodiny jich přibylo 12. Na téměř třetině z nich byl třetí povodňový stupeň nebo stupeň, který Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) označuje jako extrémní povodeň. Stoupá například řeka Opava, ve stejnojmenném městě byla zahájena evakuace, která se týká tisíců lidí.

Nejhorší situace bude podle hydrometeorologů nadále na tocích, které odvodňují Jeseníky, a také na Ostravsku. Nepříznivý vývoj předpokládají odborníci také v povodí horní Moravy a na tocích, jež odvodňují Beskydy.

Do Ostravy míří na pomoc armádní vrtulník

Armádní vrtulník W-3A Sokol odletěl večer na pomoc s vyprošťovacími a záchrannými pracemi do Ostravy. Na facebooku to uvedla 24. základna dopravního letectva v pražských Kbelích.

Armáda má podle odpoledního vyjádření ministryně obrany Jany Černochové kvůli povodním v pohotovosti všechny složky zapojené do integrovaného záchranného systému, ale také 15. ženijní pluk, prostředky vzdušných sil a vojenské hasičské jednotky.

Video: Povodeň zaplavila Brušperk

Povodňová situace v Brušperku. Video: twitter/MiroslavSilak

Při záplavách pomáhají i vězni

Obcím a krajům pomáhá při záplavách i 173 odsouzených vězňů, připraveno jich je až 800, uvedlo Ministerstvo spravedlnosti. Nejčastěji pytlují písek.

„Zůstávám.“ Lidem se nechce z ohrožených domovů

„Zůstávám,“ rázně odpovídá strážníkům Miroslava Kocurová a ukazuje nahoru do svého domu. „Nemohu. Mám tam 65 koček. Někdo se o ně musí postarat.“

Dvojice strážníků jí ještě domlouvá a dává základní informace. Majitelka kočičího útulku pak redaktorovi vysvětluje, že už tady povodně zažila v roce 1997 a 2010. „My tu měli sucho,“ namítá.

Jsme v Ostravské ulici, v místní části Pudlov. Před několika desítkami minut vedení města doporučilo místním, aby z domů odešli. V první fázi mají dočasně odejít obyvatelé 92 domů. „Jenže zatím souhlasili tak tři. Nic s nimi nenaděláme,“ shodují se strážníci dvou oslovených hlídek.

Reportáž z Bohumína:

Opava zahájila evakuaci, týká se tisíců lidí

Město Opava zahájilo evakuaci obyvatel z částí ohrožených velkou vodou. Týká se to tisíců lidí. Voda bude více než stoletá, řeka Opava už se místy vylila z břehů. Kulminovat by měla v noci mezi 2:00 a 6:00, řekl ČTK opavský primátor Tomáš Navrátil (ANO).

Evakuace se týká Kateřinek, které jsou největším opavským sídlištěm, a týká se přízemí a prvních pater domů. Dalšími evakuovanými částmi jsou Vávrovice, Držkovice, Palhanec, Malé Hoštice a také obce Velké Hoštice a Otice.

Tři pohřešovaní na Jesenicku

Do rozbouřené řeky Staříč spadl v obci Lipová-lázně na Jesenicku automobil. „Jedné osobě se podařilo dostat na břeh, další tři osoby měly zůstat uvnitř,“ uvedla policie s tím, že po nich pátrají.

Řeka Staříč je kvůli vydatnému dešti rozvodněná a má dravý proud. „Na základě dosavadního šetření by osádku vozidla měly tvořit osoby starší 18 let. S ohledem na rodinné příslušníky nebudeme poskytovat bližší informace,“ sdělila ČTK policejní mluvčí Ivana Skoupilová.

Už dříve policie informovala o pohřešovaném muži na Uherskohradišťsku.

Mělník dostaví mobilní protipovodňovou hráz

Labe v Mělníku dosáhlo v podvečer druhého povodňového stupně, třetí je očekáván ve 23:00. Město dá dostavět mobilní protipovodňovou hráz do plné výšky, informoval dnes mluvčí mělnické radnice Jan Denemark Nováček.

Mobilní protipovodňovou hráz začalo město stavět po pokynu starosty Tomáše Martince (ODS) v pátek, dnes ráno byla základní část hotová. „Dostavěná by měla být v neděli v poledne, což je s ohledem na stoupání hladiny s dostatečnou časovou rezervou,“ doplnil Nováček. Zavřená už také jsou první ze dvou povodňových vrat.·

Bohumínská nemocnice musí evakuovat 120 lidí

Z bohumínské nemocnice evakuují desítky pacientů. Sanitky je rozvážejí do okolních zařízení. Jde o pacienty hlavně z LDN.

Foto: Seznam Zprávy

Sanitky u bohumínské nemocnice.

Záběry z Ústí nad Labem

Labe je v Ústí nad Labem na prvním povodňovém stupni. Ještě před týdnem přitom byla hladina na úrovni metru, stoupat ale začala po odpouštění přehrad na Vltavě, která se do Labe vtéká, a po intenzivních srážkách.

Vedení města v sobotu rozhodlo o stavbě protipovodňové stěny i na pravém břehu řeky. Takto vypadala situace v sobotu navečer.

Kulminovat by Labe mohlo na třetím povodňovém stupni při výšce 780 centimetrů, stěna na Střekově ochrání obyvatele do výšky hladiny devět metrů.

Ústí nad Labem v sobotu navečer.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

Video: Situace v obci Lipová-lázně

Záběry z obce Lipová-lázně.Video: Petr Weiser

Vlaky kvůli počasí nejezdí na dvou desítkách tratí

Kvůli extrémnímu počasí nejezdí vlaky na zhruba dvou desítkách tratí. Zaplavené koleje přerušily až do odvolání provoz i na hlavní koridorové trati mezi Bohumínem a Dětmarovicemi. Vlaky tam jezdí odklonem přes Havířov.

Na síti X to uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Nejvážnější je situace na Ostravsku, Opavsku a Jesenicku. České dráhy (ČD) upozorňují, že zatopené jsou i silnice, proto není možné na některých místech zavést náhradní autobusovou dopravu.

Kde je možné přispět? A kam se pro pomoc obrátit?

Na pomoc občanům postiženým povodní se chystají státní orgány i humanitární organizace. Vyhlášeny už byly první sbírky. Kam se obrátit v případě, že vás živelní katastrofa dostala do problémů? A kde je naopak možné přispět?

NačítámNačíst starší příspěvky

Hlavní zprávy