Hlavní obsah
Online

Online: Záplavy mají čtvrtou oběť

Foto: Obec Lichnov

Zaplavená obec Zator na Bruntálsku.

aktualizováno •

Dění kolem povodňové situace v České republice i okolních zemích sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Vše o povodních v Česku, den šestý

  • Záplavy na Moravě mají čtvrtou oběť, nalezena byla seniorka z Kobylé nad Vidnavkou. Ženu strhl proud ze zbořeného domu,odešla z evakuačního centra.
  • Vláda na mimořádném jednání rozhodla, že nadcházející krajské a senátní volby se o víkendu konat budou.
  • Záplavy v Moravskoslezském kraji mají tři oběti. Během pondělí přibyli dva mrtví v Krnově, jeden byl v zaplaveném bytě. Už v neděli našli mrtvou ženu v říčce Krasovce.
  • Bez elektrické energie jsou v Česku desítky tisíc domácností. Poruchy působí popadané stromy a větvě kvůli větru a podmáčenému terénu.
  • Doposud muselo domovy opustit na 12 000 lidí, další evakuace se chystají. Záchranáři žádají lidi o spolupráci, aby je nemuseli evakuovat násilím jako v roce 1997. Na emotivním videu zveřejněném na sociálních sítích (níže v tomto online přenosu) ukázali, jak obtížné je přesvědčit některé lidi, aby odešli do bezpečí.
  • Předpověď počasí ukazuje, že od středy se déšť objeví jen výjimečně v podobě přeháněk - oproti předchozím dnům tedy velmi optimistická zpráva.
Načíst novější příspěvky

„Zůstávám.“ Lidem se nechce z ohrožených domovů

„Zůstávám,“ rázně odpovídá strážníkům Miroslava Kocurová a ukazuje nahoru do svého domu. „Nemohu. Mám tam 65 koček. Někdo se o ně musí postarat.“

Dvojice strážníků jí ještě domlouvá a dává základní informace. Majitelka kočičího útulku pak redaktorovi vysvětluje, že už tady povodně zažila v roce 1997 a 2010. „My tu měli sucho,“ namítá.

Jsme v Ostravské ulici, v místní části Pudlov. Před několika desítkami minut vedení města doporučilo místním, aby z domů odešli. V první fázi mají dočasně odejít obyvatelé 92 domů. „Jenže zatím souhlasili tak tři. Nic s nimi nenaděláme,“ shodují se strážníci dvou oslovených hlídek.

Reportáž z Bohumína:

Opava zahájila evakuaci, týká se tisíců lidí

Město Opava zahájilo evakuaci obyvatel z částí ohrožených velkou vodou. Týká se to tisíců lidí. Voda bude více než stoletá, řeka Opava už se místy vylila z břehů. Kulminovat by měla v noci mezi 2:00 a 6:00, řekl ČTK opavský primátor Tomáš Navrátil (ANO).

Evakuace se týká Kateřinek, které jsou největším opavským sídlištěm, a týká se přízemí a prvních pater domů. Dalšími evakuovanými částmi jsou Vávrovice, Držkovice, Palhanec, Malé Hoštice a také obce Velké Hoštice a Otice.

Tři pohřešovaní na Jesenicku

Do rozbouřené řeky Staříč spadl v obci Lipová-lázně na Jesenicku automobil. „Jedné osobě se podařilo dostat na břeh, další tři osoby měly zůstat uvnitř,“ uvedla policie s tím, že po nich pátrají.

Řeka Staříč je kvůli vydatnému dešti rozvodněná a má dravý proud. „Na základě dosavadního šetření by osádku vozidla měly tvořit osoby starší 18 let. S ohledem na rodinné příslušníky nebudeme poskytovat bližší informace,“ sdělila ČTK policejní mluvčí Ivana Skoupilová.

Už dříve policie informovala o pohřešovaném muži na Uherskohradišťsku.

Mělník dostaví mobilní protipovodňovou hráz

Labe v Mělníku dosáhlo v podvečer druhého povodňového stupně, třetí je očekáván ve 23:00. Město dá dostavět mobilní protipovodňovou hráz do plné výšky, informoval dnes mluvčí mělnické radnice Jan Denemark Nováček.

Mobilní protipovodňovou hráz začalo město stavět po pokynu starosty Tomáše Martince (ODS) v pátek, dnes ráno byla základní část hotová. „Dostavěná by měla být v neděli v poledne, což je s ohledem na stoupání hladiny s dostatečnou časovou rezervou,“ doplnil Nováček. Zavřená už také jsou první ze dvou povodňových vrat.·

Bohumínská nemocnice musí evakuovat 120 lidí

Z bohumínské nemocnice evakuují desítky pacientů. Sanitky je rozvážejí do okolních zařízení. Jde o pacienty hlavně z LDN.

Foto: Seznam Zprávy

Sanitky u bohumínské nemocnice.

Záběry z Ústí nad Labem

Labe je v Ústí nad Labem na prvním povodňovém stupni. Ještě před týdnem přitom byla hladina na úrovni metru, stoupat ale začala po odpouštění přehrad na Vltavě, která se do Labe vtéká, a po intenzivních srážkách.

Vedení města v sobotu rozhodlo o stavbě protipovodňové stěny i na pravém břehu řeky. Takto vypadala situace v sobotu navečer.

Kulminovat by Labe mohlo na třetím povodňovém stupni při výšce 780 centimetrů, stěna na Střekově ochrání obyvatele do výšky hladiny devět metrů.

Ústí nad Labem v sobotu navečer.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

Video: Situace v obci Lipová-lázně

Záběry z obce Lipová-lázně.Video: Petr Weiser

Vlaky kvůli počasí nejezdí na dvou desítkách tratí

Kvůli extrémnímu počasí nejezdí vlaky na zhruba dvou desítkách tratí. Zaplavené koleje přerušily až do odvolání provoz i na hlavní koridorové trati mezi Bohumínem a Dětmarovicemi. Vlaky tam jezdí odklonem přes Havířov.

Na síti X to uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Nejvážnější je situace na Ostravsku, Opavsku a Jesenicku. České dráhy (ČD) upozorňují, že zatopené jsou i silnice, proto není možné na některých místech zavést náhradní autobusovou dopravu.

Kde je možné přispět? A kam se pro pomoc obrátit?

Na pomoc občanům postiženým povodní se chystají státní orgány i humanitární organizace. Vyhlášeny už byly první sbírky. Kam se obrátit v případě, že vás živelní katastrofa dostala do problémů? A kde je naopak možné přispět?

Obavy o elektrárnu v Ostravě-Třebovicích

Pokud se v Ostravě potká povodňová vlna řek Odra a Opava, může voda zaplavit elektrárnu v ostravských Třebovicích, která by pak musela být odstavena. Většina obyvatel Ostravy by přišla dočasně o dodávky teplé vody. Novinářům to řekl náměstek ostravského primátora Aleš Boháč (Starostové pro Ostravu).

„Pokud se naplní tento nejčernější scénář, bude elektrárna zatopena. Znamenalo by to její odstavení,“ uvedl náměstek. Dodal, že obnovena by pak byla nejdříve v pondělí odpoledne. Upřesnil, že elektrárna dodává teplou vodu pro velkou část města. „Už nyní nedodává teplou vodu pro část Moravské Ostravy. Parovody jsou zatopené. Mají poruchy,“ uvedl.

Doplnil, že ostravská chemička BorsodChem MCHZ, která leží nedaleko koryta Odry, oznámila, že preventivně zastaví výrobu. O podobném kroku uvažuje i vedení společnosti OKK Koksovny. Rozhodnou se večer podle předpovědi počasí a hydrometeorologických prognóz.

Noc rozhodne, jaké škody voda udělá, řekl hejtman Zlínského kraje

Vodní toky ve Zlínském kraji by se v noci neměly moc rozlít. Mimořádné situace mohou nastat jen lokálně, řekl novinářům po zasedání krajské povodňové komise hejtman Radim Holiš (ANO). Největší potíže v regionu aktuálně působí velká voda v okolí Valašského Meziříčí na Vsetínsku, kde se vylily z koryt některé potoky.

„Dnešní noc rozhodne o tom, jaké škody tato voda udělá. Chtěl bych všechny požádat, aby byli maximálně obezřetní,“ řekl Holiš. Varoval před pády stromů i zaplavením silnic bahnem a kamením. Vyhlášení stavu nebezpečí, který ode dneška platí v Moravskoslezském a Olomouckém kraji, zatím hejtman ve Zlínském kraji nepředpokládá.

Extrémní povodňový stupeň na Jesenicku

Řeka Bělá v Mikulovicích na Jesenicku dnes odpoledne kvůli vydatnému dešti a rychlému vzestupu hladiny dosáhla extrémního povodňového stupně. Hodnota extrémní povodně je také na Vidnavce ve Vidnavě a na Černém potoku ve Velké Kraši na Jesenicku. V Mikulovicích se chystá evakuace obyvatel několika ohrožených ulic.

V plném proudu je v Jeseníku evakuace stovek lidí ze tří ulic, připraveny jsou pro ně prostory v budově střední školy. Olomoucký hejtman Josef Suchánek (STAN) kvůli záplavám vyhlásil na celém území Olomouckého kraje stav nebezpečí.

Policie pátrá po muži, který spadl do rozvodněného potoka

Policie pátrá na Uherskohradišťsku po 54letém muži. Na síti X informovala, že při uklízení naplavenin u domu spadl do rozvodněného Jankovického potoka a z vody už se nevynořil.

Foto: Policie ČR

Jankovický potok.

Video: Rozvodněný potok Porubka

Porubka se vylila z břehů ve Vřesině a její hladina stále stoupala. Stav extrémní povodně kolem 16:00 trval, jak na zmíněné Porubce ve Vřesině, tak i na Černé Opavě v Mnichově v Moravskoslezském kraji.

Některé toky na severní Moravě dosáhly dnes odpoledne 50letého průtoku, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Nově je také na řece Bělá v Mikulovicích a na Vidnavce ve Vidnavě na Jesenicku v Olomouckém kraji a také na Opavici v Krnově na Bruntálsku. Situace na tocích se rychle mění.

Rozvodněný potok Porubka. Video: Seznam Zprávy

Smědá klesla, Višňová už není odříznutá od světa

Díky poklesu hladiny řeky Smědé jsou opět průjezdné silnice ve Višňové na Frýdlantsku. Od okolního světa byla příhraniční obec odříznutá od rána.

Nekomplikujte evakuace, nabádá vnitro

Hasiči se podle Ministerstva vnitra setkávají s odmítáním evakuace z ohrožených oblastí. „Prosíme, dodržujte pokyny členů IZS a představitelů obce a nekomplikujte jim práci. Děkujeme,“ napsal resort na síti X.

Povodňový stupeň hlásí z 244 míst Česka

K 17:00 platil některý z povodňových stupňů na 244 místech Česka. Z toho téměř na třetině byl třetí stupeň nebo stupeň, který meteorologové označují jako extrémní povodeň. Kritická je situace především na severní Moravě. Moravskoslezský a Olomoucký kraj už vyhlásily stav nebezpečí.

Některé toky na severní Moravě dosáhly odpoledne 50letého průtoku. Rychle nyní stoupá například říčka Vidnavka ve Vidnavě na Jesenicku a Černý potok v sousední obci Velká Kraš. V obou lokalitách platí extrémní povodňový stupeň. Podobná situace s rychlým vzestupem je také na Černé Opavě v Mnichově na Bruntálsku.

Hejtman: Evakuuje se na Krnovsku, připravit by se měli i v části Bohumína

Na Krnovsku aktuálně probíhá evakuace v Branticích a Zátoru. České televizi to řekl hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica (ANO). Evakuace se podle něj předpokládají i na Novojičínsku, situace je vážná i na Opavsku. Domovy budou zřejmě muset opustit rovněž lidé z některých ulic v bohumínské části Pudlov.

Bělica uvedl, že zatím nemá informace o újmách na zdraví. Kraj spustil povodňovou aplikaci, která ukazuje, kde všude hrozí stoletá voda.

Nemocnice v Bohumíně převáží pacienty jinam

Bohumínská městská nemocnice začala kvůli záplavám s transportem pacientů do okolních zařízení. Převézt tam musí téměř 120 lidí, hlavně z LDN.

Voda uzavřela dálnici u Otrokovic

Kvůli zaplavení vodou silničáři uzavřeli dálnici D55 u Otrokovic na Zlínsku ve směru k D1.

Podle Ředitelství silnic a dálnic se voda na dálnici dostala po 16:00 zhruba na 33. kilometru mezi exitem 32 Otrokovice a silnicí I/55. Krajská pobočka ŘSD uvedla na síti X, že hasiči na přibližně 500 metrů dlouhém úseku dálnice odčerpávají vodu a odklízejí nánosy bláta z polí. „Nájezd na dálnici je možný až v exitech 32 a 30 v Otrokovicích,“ píše ředitelství.

Voda a spadlé stromy zastavily provoz i na dalších cestách ve Zlínském kraji. Voda zaplavila rovněž železniční trať mezi Valašským Meziříčím a Bystřicí pod Hostýnem.

NačítámNačíst starší příspěvky

Hlavní zprávy