Hlavní obsah
Online

Online: Záplavy mají čtvrtou oběť

Foto: Obec Lichnov

Zaplavená obec Zator na Bruntálsku.

aktualizováno •

Dění kolem povodňové situace v České republice i okolních zemích sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Vše o povodních v Česku, den šestý

  • Záplavy na Moravě mají čtvrtou oběť, nalezena byla seniorka z Kobylé nad Vidnavkou. Ženu strhl proud ze zbořeného domu,odešla z evakuačního centra.
  • Vláda na mimořádném jednání rozhodla, že nadcházející krajské a senátní volby se o víkendu konat budou.
  • Záplavy v Moravskoslezském kraji mají tři oběti. Během pondělí přibyli dva mrtví v Krnově, jeden byl v zaplaveném bytě. Už v neděli našli mrtvou ženu v říčce Krasovce.
  • Bez elektrické energie jsou v Česku desítky tisíc domácností. Poruchy působí popadané stromy a větvě kvůli větru a podmáčenému terénu.
  • Doposud muselo domovy opustit na 12 000 lidí, další evakuace se chystají. Záchranáři žádají lidi o spolupráci, aby je nemuseli evakuovat násilím jako v roce 1997. Na emotivním videu zveřejněném na sociálních sítích (níže v tomto online přenosu) ukázali, jak obtížné je přesvědčit některé lidi, aby odešli do bezpečí.
  • Předpověď počasí ukazuje, že od středy se déšť objeví jen výjimečně v podobě přeháněk - oproti předchozím dnům tedy velmi optimistická zpráva.
Načíst novější příspěvky

Hejtman: Evakuuje se na Krnovsku, připravit by se měli i v části Bohumína

Na Krnovsku aktuálně probíhá evakuace v Branticích a Zátoru. České televizi to řekl hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica (ANO). Evakuace se podle něj předpokládají i na Novojičínsku, situace je vážná i na Opavsku. Domovy budou zřejmě muset opustit rovněž lidé z některých ulic v bohumínské části Pudlov.

Bělica uvedl, že zatím nemá informace o újmách na zdraví. Kraj spustil povodňovou aplikaci, která ukazuje, kde všude hrozí stoletá voda.

Nemocnice v Bohumíně převáží pacienty jinam

Bohumínská městská nemocnice začala kvůli záplavám s transportem pacientů do okolních zařízení. Převézt tam musí téměř 120 lidí, hlavně z LDN.

Voda uzavřela dálnici u Otrokovic

Kvůli zaplavení vodou silničáři uzavřeli dálnici D55 u Otrokovic na Zlínsku ve směru k D1.

Podle Ředitelství silnic a dálnic se voda na dálnici dostala po 16:00 zhruba na 33. kilometru mezi exitem 32 Otrokovice a silnicí I/55. Krajská pobočka ŘSD uvedla na síti X, že hasiči na přibližně 500 metrů dlouhém úseku dálnice odčerpávají vodu a odklízejí nánosy bláta z polí. „Nájezd na dálnici je možný až v exitech 32 a 30 v Otrokovicích,“ píše ředitelství.

Voda a spadlé stromy zastavily provoz i na dalších cestách ve Zlínském kraji. Voda zaplavila rovněž železniční trať mezi Valašským Meziříčím a Bystřicí pod Hostýnem.

Některé toky na severní Moravě dosáhly 50letého průtoku

Na Ostravsku se k vytrvalému dešti přidává i silný vítr. Ve Vrbicích nedaleko Bohumína už voda zaplavila také některé zahrady.

Foto: Seznam Zprávy

Vrbice u Bohumína.

Těžká situace v Bohumíně

V Bohumíně se kvůli rozvodněné Odře chystá evakuace městské části Pudlov. „V první fázi půjde o 92 domů. Pro ty lidi je to obrovská tragédie. Už to zažívali v roce 1997. Je těžké je přesvědčit, aby opustili svůj domov,“ říká starosta Bohumína Petr Vícha.

Takto to vypadá u Karlova mostu

Vltava je v Praze aktuálně na 1. povodňovém stupni, a to hlavně kvůli odpouštění přehrad. Jak informovaly městské části a ČHMÚ, stejný stupeň je v hlavním městě i na Dalejském potoce a Rokytce. Botič v Petrovicích stoupl na druhý stupeň..

Video: Zaplavené silnice v Karviné

Zaplavené silnice v Karviné.Video: Rostislav Souček

V Moravskoslezském kraji by mohly být v následujících hodinách podle odhadů úřadů evakuovány stovky až nižší tisíce lidí.

Své domovy už začali opouštět lidé v obci Petrovice u Karviné, v Ostravě-Porubě, Široké Nivě na Bruntálsku, Vřesině na Ostravsku a jinde.

Také Bohumín vyzval obyvatele městské části Pudlov, aby se připravili na evakuaci.

V Ústí preventivně postaví stěnu i na pravé straně řeky

Ústí nad Labem rozhodlo o stavbě protipovodňové stěny na pravé straně řeky, práce začnou v neděli. Na levé ji technici začali montovat v sobotu ráno, řekl ČTK po zasedání povodňové komise primátor Petr Nedvědický (ANO). Drobné omezení platí nyní kvůli tomu v dopravě do centra města. Labe by mohlo kulminovat na třetím povodňovém stupni při výšce 780 centimetrů, stěna na Střekově ochrání obyvatele do výšky hladiny devět metrů.

Hladina Labe ještě před týdnem byla na úrovni metru, stoupat začala po odpouštění přehrad na Vltavě, která se do Labe vtéká, a po intenzivních srážkách. Dnes platí po celém dolním toku první povodňový stupeň. Provoz na křižovatce Pětimostí v centru krajského města je pouze omezen, vypnuté je trolejové vedení.

Vodopády přes silnice, silný vítr

Reportér Seznam Zpráv Jan Novák hlásí zhoršující se stav na Jesenicku.

Situace na jihu Čech se zhoršuje

Kvůli vyšší hladině řek museli někteří lidé na jihu Čech opustit zasažené lokality. Hasiči také evakuovali stovku lidí ze školy v přírodě na Strakonicku. Reportér Seznam Zpráv zamířil do obce Heřmaň, kde se bavil s dobrovolným hasičem Josefem Liškou. „Dole pod námi v Plavu už jsou hotovi, úplně pod vodou. Jde to od Kaplice, z Novohradských hor. A to ještě není všechno. Teprve pustí vodu z římovské přehrady, to bude mazec,“ říká. Zdejší potok Černá má normálně půl metru, teď už tři.

Foto: Eduard Freisler, Seznam Zprávy

Dobrovolní hasiči v Heřmani odčerpávají vodu.

Trafostanice v jihočeských Doudlebech zase ukazuje srovnání s předchozími povodněmi.

Foto: Eduard Freisler, Seznam Zprávy

Voda ještě bude stoupat.

Foto: Eduard Freisler, Seznam Zprávy

Rozlitá Malše v Doudlebech ohrožuje i tamní mlýn.

Části Opavy hrozí víc než stoletá voda

Obyvatelé opavských částí Držkovice, Vávrovice, Palhanec a Kateřinky se mají připravit na možnou evakuaci. Týkat se to může vyšších stovek až několika tisíců lidí. Městu hrozí více než stoletá voda, řekl ČTK mluvčí magistrátu Roman Konečný.

V současné době podle něj nikdo přesně neví, kde mohou vzniknout největší problémy. Podle primátora Tomáše Navrátila (ANO) by nejhorší stav měl nastat v neděli brzy ráno. „Situace není dobrá. Nechceme šířit paniku, ale chceme, aby se občané mohli připravit. Prosíme všechny, kdo bydlí u vody a mohou být ohroženi, aby se připravili na možnost evakuace,“ řekl primátor.

Černochová: Armáda aktivovala operační centrum

Armáda má v pohotovosti všechny složky zapojené do IZS i 15. ženijní pluk, prostředky vzdušných sil a vojenské hasičské jednotky, informovala ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Vojáci podle ní aktivovali operační centrum Velitelství pro operace, které by řídilo záchranné a vyprošťovací práce. Dosud zasahovali ve Strakonicích.

Bělá dosáhla v Mikulovicích extrémního povodňového stupně, chystá se evakuace

Řeka Bělá v Mikulovicích na Jesenicku dnes odpoledne kvůli vydatnému dešti a rychlému vzestupu hladiny dosáhla extrémního povodňového stupně. Obyvatele několika záplavami ohrožených ulic vyzvala radnice k urychlené evakuaci.

Úřady vyhlásily v Jeseníkách evakuaci také v některých částech v Bělé, České Vsi, Zlatých Hor a Jeseníku.

„Chtěla bych apelovat na obyvatele, aby v žádném případě nepřicházeli blíže k tokům,“ řekla starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová (TOP 09). Neměli by ani vstupovat na lávky a také by neměli vyjíždět auty. Vydatné srážky by podle ní měly trvat přinejmenším do nedělního poledne.

Bez elektřiny je přes 50 tisíc domácností

Bez elektřiny bylo v sobotu kolem 15:00 v Česku okolo 51 000 domácností. Je to mírný nárůst proti dopoledním 46 000, ale stále méně než ranních 63 000.

Nejvíce jsou postižené sever a severovýchod a jih Čech a jih a sever Moravy. Distribuční firmy evidují 110 poruch na vedení vysokého napětí a desítky na nízkém. Vyplývá to z informací společností ČEZ Distribuce a E.ON.

Frýdlant z dronu

Ve Frýdlantu na Smědé hasiči v noci postavili protipovodňové stěny a zvažují vybudování dalších. Na třetím stupni je ve Frýdlantu i potok Řasnice, který je přítokem Smědé. Potok Řasnice je aktuálně na druhém stupni. Podívejte se, jak to ve městě vypadá.

V Moravskoslezském kraji by mohly být evakuovány i tisíce lidí, řekl hejtman

V Moravskoslezském kraji by mohly být v následujících hodinách podle odhadů úřadů evakuovány stovky až nižší tisíce lidí. Kraj sbírá podklady od jednotlivých primátorů a starostů. Zatím bylo v regionu provedeno 20 evakuací a své domovy muselo opustit zhruba 160 lidí. Na mnoha řekách lze očekávat dosažení třetích povodňových stupňů. Vody by zřejmě mohlo být i více než při povodních v roce 1997. V regionu je ale více protipovodňových opatření.

Novinářům to řekl hejtman Josef Bělica (ANO), který v regionu vyhlásil stav nebezpečí, a zástupci dalších institucí. „Přes noc a dopoledne se situace velmi dramaticky změnila. Momentálně zasahuje na území kraje 197 jednotek hasičů. Rozhodl jsem se vyhlásit stav nebezpečí na území celého Moravskoslezského kraje. Spojil jsem se s primátory a starosty, od kterých do dnešní 16:00 potřebuji lokality, kde chtějí nařídit evakuaci a omezit v těchto lokalitách pohyb,“ uvedl.

S evakuací budou pomáhat hasiči, místa pak budou hlídat policisté, kteří zatím nezaznamenali žádné problémy.

Mikulovice: Řeka je z domovů vyhnala do evakuačního centra

Situace v Jeseníkách je kritická. Nejhůře to dopoledne vypadalo v obci Mikulovice na česko-polských hranicích. Tam se vylila z břehů řeka Bělá a zatopila domy. První lidé dorazili do evakuačního centra v místní sokolovně. Přímo na místě s nimi mluvil reportér Seznam Zpráv Jan Novák.

Hasiči na jihu Moravy od půlnoci zasahovali už 300krát

Jihomoravští hasiči na sociální síti X informovali, že aktuálně zasahují u 120 událostí. Zatím ale neevidují žádné zranění.

Srážky v Libereckém kraji zeslábly, stav ohrožení je dál na čtyřech tocích

Na většině území v Libereckém kraji přechodně přestalo pršet, nebo jsou srážky mírné. Hladiny řek v nejvíce zasažených oblastech díky tomu klesají, stav ohrožení byl ve 14:30 na čtyřech tocích, vyplývá z informací na krajském povodňovém portálu. Podle předpovědi by ale mělo opět začít silně pršet.

Nejvíce rozvodněných toků je v kraji ve Frýdlantském výběžku. Na třetím stupni je Smědá ve Višňové. Dopoledne byl stav ohrožení i ve Frýdlantu, Raspenavě, Hejnicích a Bílém Potoce. Na těchto místech měli ve 14:30 první nebo druhý povodňový stupeň, v Bílém Potoce dokonce hladina klesla pod první.

Stav ohrožení je nadále i na Jeřici v Mníšku, kde je kvůli tomu uzavřený most u obecního úřadu, a do sousedního Oldřichova v Hájích se tak dá dostat jen z druhé strany - od Raspenavy. Ve zbývajících částech kraje je stav ohrožení na Jizeře v Jablonci nad Jizerou, i tam se situace zatím vyvíjí příznivě.

Olomoucký hejtman vyhlásil stav nebezpečí

Olomoucký hejtman Josef Suchánek (STAN) dnes kvůli záplavám vyhlásil na celém území Olomouckého kraje stav nebezpečí, platit začne od 15:00. Kritická situace je hlavně na Jesenicku, kde na několika místech hladiny řek překročily třetí stupeň a platí tam stav ohrožení, řekl dnes novinářům Suchánek.

V Jeseníku hasiči kvůli hrozbě záplav evakuují dvě ulice, preventivní odsun se týká zhruba dvou stovek lidí. Hladiny řek v Jeseníkách stále stoupají. Další evakuace na Jesenicku budou zřejmě následovat v odpoledních a večerních hodinách. V Jeseníku a okolních obcích jsou připravena evakuační centra.

NačítámNačíst starší příspěvky

Hlavní zprávy