Hlavní obsah
Online

Online: Záplavy mají čtvrtou oběť

Foto: Obec Lichnov

Zaplavená obec Zator na Bruntálsku.

aktualizováno •

Dění kolem povodňové situace v České republice i okolních zemích sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Vše o povodních v Česku, den šestý

  • Záplavy na Moravě mají čtvrtou oběť, nalezena byla seniorka z Kobylé nad Vidnavkou. Ženu strhl proud ze zbořeného domu,odešla z evakuačního centra.
  • Vláda na mimořádném jednání rozhodla, že nadcházející krajské a senátní volby se o víkendu konat budou.
  • Záplavy v Moravskoslezském kraji mají tři oběti. Během pondělí přibyli dva mrtví v Krnově, jeden byl v zaplaveném bytě. Už v neděli našli mrtvou ženu v říčce Krasovce.
  • Bez elektrické energie jsou v Česku desítky tisíc domácností. Poruchy působí popadané stromy a větvě kvůli větru a podmáčenému terénu.
  • Doposud muselo domovy opustit na 12 000 lidí, další evakuace se chystají. Záchranáři žádají lidi o spolupráci, aby je nemuseli evakuovat násilím jako v roce 1997. Na emotivním videu zveřejněném na sociálních sítích (níže v tomto online přenosu) ukázali, jak obtížné je přesvědčit některé lidi, aby odešli do bezpečí.
  • Předpověď počasí ukazuje, že od středy se déšť objeví jen výjimečně v podobě přeháněk - oproti předchozím dnům tedy velmi optimistická zpráva.
Načíst novější příspěvky

Části Opavy hrozí víc než stoletá voda

Obyvatelé opavských částí Držkovice, Vávrovice, Palhanec a Kateřinky se mají připravit na možnou evakuaci. Týkat se to může vyšších stovek až několika tisíců lidí. Městu hrozí více než stoletá voda, řekl ČTK mluvčí magistrátu Roman Konečný.

V současné době podle něj nikdo přesně neví, kde mohou vzniknout největší problémy. Podle primátora Tomáše Navrátila (ANO) by nejhorší stav měl nastat v neděli brzy ráno. „Situace není dobrá. Nechceme šířit paniku, ale chceme, aby se občané mohli připravit. Prosíme všechny, kdo bydlí u vody a mohou být ohroženi, aby se připravili na možnost evakuace,“ řekl primátor.

Černochová: Armáda aktivovala operační centrum

Armáda má v pohotovosti všechny složky zapojené do IZS i 15. ženijní pluk, prostředky vzdušných sil a vojenské hasičské jednotky, informovala ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Vojáci podle ní aktivovali operační centrum Velitelství pro operace, které by řídilo záchranné a vyprošťovací práce. Dosud zasahovali ve Strakonicích.

Bělá dosáhla v Mikulovicích extrémního povodňového stupně, chystá se evakuace

Řeka Bělá v Mikulovicích na Jesenicku dnes odpoledne kvůli vydatnému dešti a rychlému vzestupu hladiny dosáhla extrémního povodňového stupně. Obyvatele několika záplavami ohrožených ulic vyzvala radnice k urychlené evakuaci.

Úřady vyhlásily v Jeseníkách evakuaci také v některých částech v Bělé, České Vsi, Zlatých Hor a Jeseníku.

„Chtěla bych apelovat na obyvatele, aby v žádném případě nepřicházeli blíže k tokům,“ řekla starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová (TOP 09). Neměli by ani vstupovat na lávky a také by neměli vyjíždět auty. Vydatné srážky by podle ní měly trvat přinejmenším do nedělního poledne.

Bez elektřiny je přes 50 tisíc domácností

Bez elektřiny bylo v sobotu kolem 15:00 v Česku okolo 51 000 domácností. Je to mírný nárůst proti dopoledním 46 000, ale stále méně než ranních 63 000.

Nejvíce jsou postižené sever a severovýchod a jih Čech a jih a sever Moravy. Distribuční firmy evidují 110 poruch na vedení vysokého napětí a desítky na nízkém. Vyplývá to z informací společností ČEZ Distribuce a E.ON.

Frýdlant z dronu

Ve Frýdlantu na Smědé hasiči v noci postavili protipovodňové stěny a zvažují vybudování dalších. Na třetím stupni je ve Frýdlantu i potok Řasnice, který je přítokem Smědé. Potok Řasnice je aktuálně na druhém stupni. Podívejte se, jak to ve městě vypadá.

V Moravskoslezském kraji by mohly být evakuovány i tisíce lidí, řekl hejtman

V Moravskoslezském kraji by mohly být v následujících hodinách podle odhadů úřadů evakuovány stovky až nižší tisíce lidí. Kraj sbírá podklady od jednotlivých primátorů a starostů. Zatím bylo v regionu provedeno 20 evakuací a své domovy muselo opustit zhruba 160 lidí. Na mnoha řekách lze očekávat dosažení třetích povodňových stupňů. Vody by zřejmě mohlo být i více než při povodních v roce 1997. V regionu je ale více protipovodňových opatření.

Novinářům to řekl hejtman Josef Bělica (ANO), který v regionu vyhlásil stav nebezpečí, a zástupci dalších institucí. „Přes noc a dopoledne se situace velmi dramaticky změnila. Momentálně zasahuje na území kraje 197 jednotek hasičů. Rozhodl jsem se vyhlásit stav nebezpečí na území celého Moravskoslezského kraje. Spojil jsem se s primátory a starosty, od kterých do dnešní 16:00 potřebuji lokality, kde chtějí nařídit evakuaci a omezit v těchto lokalitách pohyb,“ uvedl.

S evakuací budou pomáhat hasiči, místa pak budou hlídat policisté, kteří zatím nezaznamenali žádné problémy.

Mikulovice: Řeka je z domovů vyhnala do evakuačního centra

Situace v Jeseníkách je kritická. Nejhůře to dopoledne vypadalo v obci Mikulovice na česko-polských hranicích. Tam se vylila z břehů řeka Bělá a zatopila domy. První lidé dorazili do evakuačního centra v místní sokolovně. Přímo na místě s nimi mluvil reportér Seznam Zpráv Jan Novák.

Hasiči na jihu Moravy od půlnoci zasahovali už 300krát

Jihomoravští hasiči na sociální síti X informovali, že aktuálně zasahují u 120 událostí. Zatím ale neevidují žádné zranění.

Srážky v Libereckém kraji zeslábly, stav ohrožení je dál na čtyřech tocích

Na většině území v Libereckém kraji přechodně přestalo pršet, nebo jsou srážky mírné. Hladiny řek v nejvíce zasažených oblastech díky tomu klesají, stav ohrožení byl ve 14:30 na čtyřech tocích, vyplývá z informací na krajském povodňovém portálu. Podle předpovědi by ale mělo opět začít silně pršet.

Nejvíce rozvodněných toků je v kraji ve Frýdlantském výběžku. Na třetím stupni je Smědá ve Višňové. Dopoledne byl stav ohrožení i ve Frýdlantu, Raspenavě, Hejnicích a Bílém Potoce. Na těchto místech měli ve 14:30 první nebo druhý povodňový stupeň, v Bílém Potoce dokonce hladina klesla pod první.

Stav ohrožení je nadále i na Jeřici v Mníšku, kde je kvůli tomu uzavřený most u obecního úřadu, a do sousedního Oldřichova v Hájích se tak dá dostat jen z druhé strany - od Raspenavy. Ve zbývajících částech kraje je stav ohrožení na Jizeře v Jablonci nad Jizerou, i tam se situace zatím vyvíjí příznivě.

Olomoucký hejtman vyhlásil stav nebezpečí

Olomoucký hejtman Josef Suchánek (STAN) dnes kvůli záplavám vyhlásil na celém území Olomouckého kraje stav nebezpečí, platit začne od 15:00. Kritická situace je hlavně na Jesenicku, kde na několika místech hladiny řek překročily třetí stupeň a platí tam stav ohrožení, řekl dnes novinářům Suchánek.

V Jeseníku hasiči kvůli hrozbě záplav evakuují dvě ulice, preventivní odsun se týká zhruba dvou stovek lidí. Hladiny řek v Jeseníkách stále stoupají. Další evakuace na Jesenicku budou zřejmě následovat v odpoledních a večerních hodinách. V Jeseníku a okolních obcích jsou připravena evakuační centra.

Řada toků na jihu Čech je na třetích povodňových stupních

Na jihu Čech pokračují silné srážky. Toky by mohly stoupnut na úroveň dvacetileté až padesátileté vody. Takto vypadá Malše v Českých Budějovicích u Dlouhého mostu. Voda se tam valí v divokých proudech a nese s sebou desítky kusů dřevin, větví a odpadků. „V roce 2002 voda zaplavila i Dlouhý most. Uvidíme, co se stane, až pustí vodu z římovské přehrady,“ říká reportérovi Seznam Zpráv Martin Šimánek, který řeku pozoroval z jednoho z břehů.

Foto: Eduard Freisler, Seznam Zprávy

Řeka Malše v Českých Budějovicích

Takto to zase vypadalo v oblíbené lokalitě u Malého jezu.

Foto: Eduard Freisler, Seznam Zprávy

V okolí Malše jsou vystavěné i pytle s pískem.

Foto: Seznam Zprávy

Zhruba kilometr za vesnicí Roudné u Českých Budějovic.

Déšť v Ostravě má extrémní sílu

Nejvíce deště stále padá na východě Česka a na jižní Moravě. V tuto chvíli byl v Ostravě naměřen denní rekord srážek, jejichž číslo se přibližuje 140 milimetrům od dnešního rána. „To je opravdu extrémní hodnota na takto nízkou polohu,“ uvedl Radek Tomšů z Českého hydrometeorologického ústavu. Takovéto úhrny jsou často zaznamenávány spíše při vydatných přívalových deštích v létě nebo v horských oblastech.

Rozlitá Novohradka ohrožuje domy na Chrudimsku

Ve východních Čechách je dramatická situace zejména v povodí Novohradky, kde může dojít i k extrémním povodním. Voda už se dostala do řady domů. Reportéři Seznam Zpráv byli například u Hrochova Týnce.

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Rozlitá voda ohrožuje domy u Hrochova Týnce.

Praha dokončila protipovodňové bariéry

Praha dokončila výstavbu protipovodňových bariér plánovanou na dnešní dopoledne v okolí Vltavy. Další stavbu aktuálně neplánuje, ale jednotky hasičů a dalších subjektů jsou v pohotovosti a připraveny operativně začít stavět zábrany podle povodňového plánu, pokud by se zvyšoval průtok vody v řece. Zároveň byla zastavena plavba na řece v Praze a lodě se přesouvají do ochranných přístavů. Po zasedání krizové komise to oznámil mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Hejtmanka: Hrozba katastrofické povodně na Sázavě se nepotvrdila

Ve středních Čechách se nejhorší situace očekávala v okolí Sázavy. Podle hejtmanky Petry Peckové se ale hrozba katastrofické povodňové situace na této řece nepotvrdila. V tuto chvíli je v kraji na povodňovém stupni 13 toků.

Foto: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

Jez v Klecanech. Situace na Vltavě je v tuto chvíli v souladu s predikcemi hydrometeorologů.

Pražská zoo i Staré Brno. Nová mapa ukáže, co zatopí stoletá voda

Kam až může vystoupat hladina stoleté vody, ukazuje nová mapa Českého hydrometeorologického ústavu. Zatopila by se spodní část pražské zoo, část historického Českého Krumlova nebo Staré Brno včetně nemocnice.

Pytle s pískem na některých místech docházejí

Reportéři Seznam Zpráv byli i v Dřenicích, kde došly pytle s pískem. Hasiči je do obce museli dovézt z Chrudimi. Některé potoky v okolí se už vylily z břehů.

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Hasiči v Dřenicích na Chrudimsku.

V ohrožení jsou také Nemošice, čtvrť na okraji Pardubic. Voda na poli stojí tak, že chybí málo, aby zatopila novostavby.

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Voda v pardubické části Nemošice.

Komise vyzvala hejtmana, aby v Moravskoslezském kraji vyhlásil stav nebezpečí

Ústřední povodňová komise vyzvala hejtmana Moravskoslezského kraje Josefa Bělicu (ANO) k vyhlášení stavu nebezpečí podle krizového zákona. Po dnešním jednání komise to oznámil ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Bělica ČTK řekl, že jednání Povodňové komise Moravskoslezského kraje se bude konat ve 13:00. Rozhodne se na základě aktuálních dat.

Dále komise vyzvala povodňové orgány, aby vzaly v potaz, že podle aktuálních predikcí nelze na Jesenicku, Krnovsku a Opavsku vyloučit, že kumulační průtoky mohou přesáhnout úroveň stoleté vody. „V povodí Opavy a u jejích přítoků a u toků odvodňujících severní návětří Jeseníků. Podobně v dalších oblastech zejména v povodí Novohradky nelze vyloučit podobně extrémní povodňovou odezvu,“ řekl Hladík.

„Situace je nejsložitější na povodí Odry, a to primárně nikoli ve východní části Beskyd, ale v oblasti Krnovska a Opavska, kde bohužel tolik retenčních prostor k dispozici nemáme,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). „Vše, co je, je zapojeno, včetně suchých poldrů. Ale pokud se naplní předpověď, tak tato opatření zdaleka stačit nebudou. Nelze vyloučit ani poměrně rozsáhlé evakuace občanů,“ dodal.

Hladík: Vydatné srážky zasáhnou kromě Jesenicka také Ostravsko a Opavsko

Nejen celé Jesenicko, ale také Ostravsko a Opavsko dnes zasáhnou velmi vydatné deště. Spadnout tam může i 230 milimetrů srážek. Po jednání Ústřední povodňové komise to dnes řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). V neděli by mělo podle predikce pršet méně než dnes, nicméně například v Jeseníkách podle něj stále může spadnout 80 až 100 milimetrů srážek. Špatnou zprávou je, že bude pršet i v pondělí, uvedl Hladík.

Až v pondělí, případně v noci z pondělí na úterý, začne podle ministra déšť ustávat. I v pondělí někde spadne až 50 milimetrů srážek. Na celém území České republiky zasaženém silnými dešti se už fakticky naplnily absorpční schopnosti půdy a lesů, srážky naplňují vodní toky, řekl také Hladík.

Dobrou zprávou podle ministra je, že Sázava podle posledních předpovědí nakonec dosáhne zhruba dvacetileté, možná někde padesátileté vody, ale situace nebude tak dramatická, jak se čekalo v pátek. Západní část České republiky je podle ministra v bezpečí, žádné enormní povodně tam nyní nehrozí. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) také řekl, že ani Praze v tuto chvíli žádné nebezpečí nehrozí.

NačítámNačíst starší příspěvky

Hlavní zprávy