Hlavní obsah
Online

Online: Záplavy mají čtvrtou oběť

Foto: Obec Lichnov

Zaplavená obec Zator na Bruntálsku.

aktualizováno •

Dění kolem povodňové situace v České republice i okolních zemích sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Vše o povodních v Česku, den šestý

  • Záplavy na Moravě mají čtvrtou oběť, nalezena byla seniorka z Kobylé nad Vidnavkou. Ženu strhl proud ze zbořeného domu,odešla z evakuačního centra.
  • Vláda na mimořádném jednání rozhodla, že nadcházející krajské a senátní volby se o víkendu konat budou.
  • Záplavy v Moravskoslezském kraji mají tři oběti. Během pondělí přibyli dva mrtví v Krnově, jeden byl v zaplaveném bytě. Už v neděli našli mrtvou ženu v říčce Krasovce.
  • Bez elektrické energie jsou v Česku desítky tisíc domácností. Poruchy působí popadané stromy a větvě kvůli větru a podmáčenému terénu.
  • Doposud muselo domovy opustit na 12 000 lidí, další evakuace se chystají. Záchranáři žádají lidi o spolupráci, aby je nemuseli evakuovat násilím jako v roce 1997. Na emotivním videu zveřejněném na sociálních sítích (níže v tomto online přenosu) ukázali, jak obtížné je přesvědčit některé lidi, aby odešli do bezpečí.
  • Předpověď počasí ukazuje, že od středy se déšť objeví jen výjimečně v podobě přeháněk - oproti předchozím dnům tedy velmi optimistická zpráva.
Načíst novější příspěvky

Řada toků na jihu Čech je na třetích povodňových stupních

Na jihu Čech pokračují silné srážky. Toky by mohly stoupnut na úroveň dvacetileté až padesátileté vody. Takto vypadá Malše v Českých Budějovicích u Dlouhého mostu. Voda se tam valí v divokých proudech a nese s sebou desítky kusů dřevin, větví a odpadků. „V roce 2002 voda zaplavila i Dlouhý most. Uvidíme, co se stane, až pustí vodu z římovské přehrady,“ říká reportérovi Seznam Zpráv Martin Šimánek, který řeku pozoroval z jednoho z břehů.

Foto: Eduard Freisler, Seznam Zprávy

Řeka Malše v Českých Budějovicích

Takto to zase vypadalo v oblíbené lokalitě u Malého jezu.

Foto: Eduard Freisler, Seznam Zprávy

V okolí Malše jsou vystavěné i pytle s pískem.

Foto: Seznam Zprávy

Zhruba kilometr za vesnicí Roudné u Českých Budějovic.

Déšť v Ostravě má extrémní sílu

Nejvíce deště stále padá na východě Česka a na jižní Moravě. V tuto chvíli byl v Ostravě naměřen denní rekord srážek, jejichž číslo se přibližuje 140 milimetrům od dnešního rána. „To je opravdu extrémní hodnota na takto nízkou polohu,“ uvedl Radek Tomšů z Českého hydrometeorologického ústavu. Takovéto úhrny jsou často zaznamenávány spíše při vydatných přívalových deštích v létě nebo v horských oblastech.

Rozlitá Novohradka ohrožuje domy na Chrudimsku

Ve východních Čechách je dramatická situace zejména v povodí Novohradky, kde může dojít i k extrémním povodním. Voda už se dostala do řady domů. Reportéři Seznam Zpráv byli například u Hrochova Týnce.

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Rozlitá voda ohrožuje domy u Hrochova Týnce.

Praha dokončila protipovodňové bariéry

Praha dokončila výstavbu protipovodňových bariér plánovanou na dnešní dopoledne v okolí Vltavy. Další stavbu aktuálně neplánuje, ale jednotky hasičů a dalších subjektů jsou v pohotovosti a připraveny operativně začít stavět zábrany podle povodňového plánu, pokud by se zvyšoval průtok vody v řece. Zároveň byla zastavena plavba na řece v Praze a lodě se přesouvají do ochranných přístavů. Po zasedání krizové komise to oznámil mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Hejtmanka: Hrozba katastrofické povodně na Sázavě se nepotvrdila

Ve středních Čechách se nejhorší situace očekávala v okolí Sázavy. Podle hejtmanky Petry Peckové se ale hrozba katastrofické povodňové situace na této řece nepotvrdila. V tuto chvíli je v kraji na povodňovém stupni 13 toků.

Foto: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

Jez v Klecanech. Situace na Vltavě je v tuto chvíli v souladu s predikcemi hydrometeorologů.

Pražská zoo i Staré Brno. Nová mapa ukáže, co zatopí stoletá voda

Kam až může vystoupat hladina stoleté vody, ukazuje nová mapa Českého hydrometeorologického ústavu. Zatopila by se spodní část pražské zoo, část historického Českého Krumlova nebo Staré Brno včetně nemocnice.

Pytle s pískem na některých místech docházejí

Reportéři Seznam Zpráv byli i v Dřenicích, kde došly pytle s pískem. Hasiči je do obce museli dovézt z Chrudimi. Některé potoky v okolí se už vylily z břehů.

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Hasiči v Dřenicích na Chrudimsku.

V ohrožení jsou také Nemošice, čtvrť na okraji Pardubic. Voda na poli stojí tak, že chybí málo, aby zatopila novostavby.

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Voda v pardubické části Nemošice.

Komise vyzvala hejtmana, aby v Moravskoslezském kraji vyhlásil stav nebezpečí

Ústřední povodňová komise vyzvala hejtmana Moravskoslezského kraje Josefa Bělicu (ANO) k vyhlášení stavu nebezpečí podle krizového zákona. Po dnešním jednání komise to oznámil ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Bělica ČTK řekl, že jednání Povodňové komise Moravskoslezského kraje se bude konat ve 13:00. Rozhodne se na základě aktuálních dat.

Dále komise vyzvala povodňové orgány, aby vzaly v potaz, že podle aktuálních predikcí nelze na Jesenicku, Krnovsku a Opavsku vyloučit, že kumulační průtoky mohou přesáhnout úroveň stoleté vody. „V povodí Opavy a u jejích přítoků a u toků odvodňujících severní návětří Jeseníků. Podobně v dalších oblastech zejména v povodí Novohradky nelze vyloučit podobně extrémní povodňovou odezvu,“ řekl Hladík.

„Situace je nejsložitější na povodí Odry, a to primárně nikoli ve východní části Beskyd, ale v oblasti Krnovska a Opavska, kde bohužel tolik retenčních prostor k dispozici nemáme,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). „Vše, co je, je zapojeno, včetně suchých poldrů. Ale pokud se naplní předpověď, tak tato opatření zdaleka stačit nebudou. Nelze vyloučit ani poměrně rozsáhlé evakuace občanů,“ dodal.

Hladík: Vydatné srážky zasáhnou kromě Jesenicka také Ostravsko a Opavsko

Nejen celé Jesenicko, ale také Ostravsko a Opavsko dnes zasáhnou velmi vydatné deště. Spadnout tam může i 230 milimetrů srážek. Po jednání Ústřední povodňové komise to dnes řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). V neděli by mělo podle predikce pršet méně než dnes, nicméně například v Jeseníkách podle něj stále může spadnout 80 až 100 milimetrů srážek. Špatnou zprávou je, že bude pršet i v pondělí, uvedl Hladík.

Až v pondělí, případně v noci z pondělí na úterý, začne podle ministra déšť ustávat. I v pondělí někde spadne až 50 milimetrů srážek. Na celém území České republiky zasaženém silnými dešti se už fakticky naplnily absorpční schopnosti půdy a lesů, srážky naplňují vodní toky, řekl také Hladík.

Dobrou zprávou podle ministra je, že Sázava podle posledních předpovědí nakonec dosáhne zhruba dvacetileté, možná někde padesátileté vody, ale situace nebude tak dramatická, jak se čekalo v pátek. Západní část České republiky je podle ministra v bezpečí, žádné enormní povodně tam nyní nehrozí. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) také řekl, že ani Praze v tuto chvíli žádné nebezpečí nehrozí.

Ohrožené místo Mnětice

Potoky se valí z koryt na Pardubicku

Reportéři Seznam Zpráv Petr Švihel a Renata Matějková monitorují situaci na Pardubicku, kde už se vylil z břehů potok v Jezbořicích. Podolský potok je na třetím stupni povodňové aktivity.

Foto: Seznam Zprávy

Podolský potok.

Přípravy na vlnu kolem Brna

Brněnský Jundrov leží u řeky Svratky. Je to jedno z možných záplavových území ve městě. U břehů je nyní stále rezerva asi jeden až dva metry. Brněnská přehrada odpouští skrze spodní výpust stále maximální množství vody – k 60 vteřinovým kubíkům.

Foto: Seznam Zprávy

Jak to vypadá na místě u Svratky.

Foto: Seznam Zprávy

Brněnský Jundrov.

Video: Povodňová situace na Luční boudě v Krkonoších

Sníh, který včera v okolí Luční boudy napadl, začal už v noci rychle tát. Aktuálně jsou zde 4 °C a nepřestává pršet. Koryto Bílého Labe nestíhá vodu pojmout a říčka, která jindy protéká pod cestou, nyní vytvořila před boudou lagunu.

„Další voda proudí ze Studniční a Luční hory a vše bohužel stéká dolů do údolí. Doufáme, že všichni ve Špindlerově Mlýně, ale i dole v Peci budou v pořádku,“ říká spolumajitelka Luční boudy Klára Sovová. Luční bouda se nachází v nadmořské výšce 1410 metrů.

Koryto Bílého Labe nestíhá vodu pojmout a říčka, která jindy protéká pod cestou, nyní vytvořila před boudou lagunu.Video: Luční bouda

Pavel: Česko má lepší modely i systém reakce na krize

Česko má dnes nejen přesnější modely, a tím i varování, ale také výrazně lépe fungující systém reakce na krize než při velkých povodních v letech 1997 a 2002. Na síti X to dnes uvedl prezident Petr Pavel. Vyjádřil uznání vládě, hejtmanům, starostům, složkám integrovaného záchranného systému, pracovníkům v energetice i dopravě a všem ostatním, kdo se podílejí na zvládnutí povodní.

„Jejich profesionalita, nasazení, ale také solidarita a vzájemná pomoc nás všech jsou důležitým předpokladem, že si i s touto krizí poradíme a vyjdeme z ní opět o něco silnější. Přeji všem hodně sil, odhodlání a dobré vůle, abychom nadcházejících několik dní zvládli s co nejmenšími škodami,“ uvedl prezident.

Povodňový stupeň platil v 11:00 téměř na 190 místech České republiky. Některé toky už se vylily. Nejvážnější situace je zatím na Jesenicku v Olomouckém kraji a na Frýdlantsku v Libereckém kraji. Problémy jsou ale i v dalších krajích.

Starosta doporučil návštěvníkům opustit Špindlerův Mlýn. Hrozí vylití Labe

Starosta Špindlerova Mlýna doporučil návštěvníkům, aby dnes opustili toto známé krkonošské horské středisko. Existuje riziko, že se Labe mezi Špindlerovým Mlýnem a Vrchlabím vylije z koryta a hlavní přístupová silnice do střediska bude obtížně průjezdná. Labe ve Špindlerově Mlýně by mohlo kulminovat v neděli ráno, řekl dnes ČTK starosta Špindlerova Mlýna Martin Jandura (Špindlerův Mlýn - město s vizí). Labe v největším krkonošském středisku přesáhlo hranice třetího stupně povodňové aktivity, tedy stavu ohrožení, a dál stoupá.

„S ohledem na to, že se mezi Špindlem a Vrchlabím může vylít voda ze břehů, doporučujeme, aby návštěvníci odjeli během dneška. Je to pouze doporučení pro jejich bezpečnost a pohodlí. Apeluji na ně, aby zvážili uvedená rizika, situace bude gradovat,“ řekl Jandura.

Vlaky nejezdí na desítkách tratí

Kvůli extrémnímu počasí dnes dopoledne nejezdily vlaky na několika desítkách tratí po celé zemi – některé kvůli popadaným stromům, jiné z preventivních důvodů. Správci železnic se snaží tratě co nejdříve zprovoznit, kvůli pokračujícím vydatným dešťům a silnému větru se ale situace od rána dál komplikuje. České dráhy doporučily cestujícím, aby víkendové cesty odložili, pokud nejsou nezbytně nutné. Vyplývá to z informací obou státních institucí.

„Extrémní počasí komplikuje provoz na železnici. Správa železnic intenzivně pracuje na odstranění překážek, v tuto chvíli je zastaven provoz na několika desítkách tratí. Doporučujeme cestujícím, aby svou víkendovou cestu odložili, pokud není nezbytně nutná,“ uvedly České dráhy.

Část Pardubic se připravuje na evakuaci

Pardubice očekávají v některých částech města povodně. Informovaly o nich obyvatele ohrožených míst městským rozhlasem. Možná evakuace se týká částí Nemošice, Drozdice a Mnětice, kudy protéká Chrudimka. Vinou počasí jsou v Pardubickém kraji poruchy na vedení elektrického napětí, záplavy uzavřely některé úseky silnic. Hasiči měli v noci mnoho výjezdů.

Hladiny stoupají i na Pardubicku

NačítámNačíst starší příspěvky

Hlavní zprávy