Hlavní obsah
Online

Online: Hladina Labe na Ústecku dál stoupá

Foto: Obec Lichnov

Zaplavená obec Zator na Bruntálsku.

aktualizováno •

Dění kolem povodňové situace v České republice i okolních zemích sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Vše o povodních v Česku, den šestý

  • Vláda na mimořádném jednání rozhodla, že nadcházející krajské a senátní volby se o víkendu konat budou.
  • Záplavy v Moravskoslezském kraji mají tři oběti. Během pondělí přibyli dva mrtví v Krnově, jeden byl v zaplaveném bytě. Už v neděli našli mrtvou ženu v říčce Krasovce.
  • Bez elektrické energie jsou v Česku desítky tisíc domácností. Poruchy působí popadané stromy a větvě kvůli větru a podmáčenému terénu.
  • Doposud muselo domovy opustit na 12 000 lidí, další evakuace se chystají. Záchranáři žádají lidi o spolupráci, aby je nemuseli evakuovat násilím jako v roce 1997. Na emotivním videu zveřejněném na sociálních sítích (níže v tomto online přenosu) ukázali, jak obtížné je přesvědčit některé lidi, aby odešli do bezpečí.
  • Předpověď počasí ukazuje, že od středy se déšť objeví jen výjimečně v podobě přeháněk - oproti předchozím dnům tedy velmi optimistická zpráva.
Načíst novější příspěvky

Potoky se valí z koryt na Pardubicku

Reportéři Seznam Zpráv Petr Švihel a Renata Matějková monitorují situaci na Pardubicku, kde už se vylil z břehů potok v Jezbořicích. Podolský potok je na třetím stupni povodňové aktivity.

Foto: Seznam Zprávy

Podolský potok.

Přípravy na vlnu kolem Brna

Brněnský Jundrov leží u řeky Svratky. Je to jedno z možných záplavových území ve městě. U břehů je nyní stále rezerva asi jeden až dva metry. Brněnská přehrada odpouští skrze spodní výpust stále maximální množství vody – k 60 vteřinovým kubíkům.

Foto: Seznam Zprávy

Jak to vypadá na místě u Svratky.

Foto: Seznam Zprávy

Brněnský Jundrov.

Video: Povodňová situace na Luční boudě v Krkonoších

Sníh, který včera v okolí Luční boudy napadl, začal už v noci rychle tát. Aktuálně jsou zde 4 °C a nepřestává pršet. Koryto Bílého Labe nestíhá vodu pojmout a říčka, která jindy protéká pod cestou, nyní vytvořila před boudou lagunu.

„Další voda proudí ze Studniční a Luční hory a vše bohužel stéká dolů do údolí. Doufáme, že všichni ve Špindlerově Mlýně, ale i dole v Peci budou v pořádku,“ říká spolumajitelka Luční boudy Klára Sovová. Luční bouda se nachází v nadmořské výšce 1410 metrů.

Koryto Bílého Labe nestíhá vodu pojmout a říčka, která jindy protéká pod cestou, nyní vytvořila před boudou lagunu.Video: Luční bouda

Pavel: Česko má lepší modely i systém reakce na krize

Česko má dnes nejen přesnější modely, a tím i varování, ale také výrazně lépe fungující systém reakce na krize než při velkých povodních v letech 1997 a 2002. Na síti X to dnes uvedl prezident Petr Pavel. Vyjádřil uznání vládě, hejtmanům, starostům, složkám integrovaného záchranného systému, pracovníkům v energetice i dopravě a všem ostatním, kdo se podílejí na zvládnutí povodní.

„Jejich profesionalita, nasazení, ale také solidarita a vzájemná pomoc nás všech jsou důležitým předpokladem, že si i s touto krizí poradíme a vyjdeme z ní opět o něco silnější. Přeji všem hodně sil, odhodlání a dobré vůle, abychom nadcházejících několik dní zvládli s co nejmenšími škodami,“ uvedl prezident.

Povodňový stupeň platil v 11:00 téměř na 190 místech České republiky. Některé toky už se vylily. Nejvážnější situace je zatím na Jesenicku v Olomouckém kraji a na Frýdlantsku v Libereckém kraji. Problémy jsou ale i v dalších krajích.

Starosta doporučil návštěvníkům opustit Špindlerův Mlýn. Hrozí vylití Labe

Starosta Špindlerova Mlýna doporučil návštěvníkům, aby dnes opustili toto známé krkonošské horské středisko. Existuje riziko, že se Labe mezi Špindlerovým Mlýnem a Vrchlabím vylije z koryta a hlavní přístupová silnice do střediska bude obtížně průjezdná. Labe ve Špindlerově Mlýně by mohlo kulminovat v neděli ráno, řekl dnes ČTK starosta Špindlerova Mlýna Martin Jandura (Špindlerův Mlýn - město s vizí). Labe v největším krkonošském středisku přesáhlo hranice třetího stupně povodňové aktivity, tedy stavu ohrožení, a dál stoupá.

„S ohledem na to, že se mezi Špindlem a Vrchlabím může vylít voda ze břehů, doporučujeme, aby návštěvníci odjeli během dneška. Je to pouze doporučení pro jejich bezpečnost a pohodlí. Apeluji na ně, aby zvážili uvedená rizika, situace bude gradovat,“ řekl Jandura.

Vlaky nejezdí na desítkách tratí

Kvůli extrémnímu počasí dnes dopoledne nejezdily vlaky na několika desítkách tratí po celé zemi – některé kvůli popadaným stromům, jiné z preventivních důvodů. Správci železnic se snaží tratě co nejdříve zprovoznit, kvůli pokračujícím vydatným dešťům a silnému větru se ale situace od rána dál komplikuje. České dráhy doporučily cestujícím, aby víkendové cesty odložili, pokud nejsou nezbytně nutné. Vyplývá to z informací obou státních institucí.

„Extrémní počasí komplikuje provoz na železnici. Správa železnic intenzivně pracuje na odstranění překážek, v tuto chvíli je zastaven provoz na několika desítkách tratí. Doporučujeme cestujícím, aby svou víkendovou cestu odložili, pokud není nezbytně nutná,“ uvedly České dráhy.

Část Pardubic se připravuje na evakuaci

Pardubice očekávají v některých částech města povodně. Informovaly o nich obyvatele ohrožených míst městským rozhlasem. Možná evakuace se týká částí Nemošice, Drozdice a Mnětice, kudy protéká Chrudimka. Vinou počasí jsou v Pardubickém kraji poruchy na vedení elektrického napětí, záplavy uzavřely některé úseky silnic. Hasiči měli v noci mnoho výjezdů.

Hladiny stoupají i na Pardubicku

Video: Situace na Jesenicku v obci Mikulovice a Písečná

Na Jesenicku za poslední tři hodiny úhrny dosáhly až 30 mm srážek.

Situace na Jesenicku v obci Mikulovice a Písečná.Video: facebook/hasici.olomouc

Do odříznuté Višňové dorazilo velkokapacitní čerpadlo

V Moravskoslezském kraji opustilo domovy 50 lidí

Přibližně 50 lidí v Moravskoslezském kraji už v souvislosti s povodněmi muselo opustit své domovy. Evakuaci v Ostravě-Porubě, Široké Nivě na Bruntálsku a Vřesině na Ostravsku zajišťovali úředníci, policie či hasiči. Lidé našli dočasné ubytování například na vysokoškolských kolejích či v tělocvičně. Vyplývá to ze zjištění ČTK.

Dvě desítky obyvatel dvou ulic v ostravské městské části Poruba musí opustit své domovy. Vinou silných dešťů se tam vylil potok Porubka. ČTK to řekla starostka obvodu Lucie Baránková Vilamová (ANO). „Zatím jsem náhradní ubytování řešili pro čtyři obyvatele. Umisťujeme je dočasně na koleje Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava,“ uvedla starostka. Evakuaci v Porubě řídí městská část bez asistence hasičů.

Evakuace nemocnice v Brně

Video: Povodňová situace ve Frýdlantu

Hasiči Sboru dobrovolných hasičů Frýdlant a Větrov stavěli a napouštěli mobilní protipovodňovou stěnu u řeky Smědé, která je už na třetím stupni povodňové aktivity. Stěna vyrostla na pravém břehu řeky u městského parku, kde se voda nejčastěji vylévá z koryta.

Stavění a napouštění mobilní protipovodňové stěnu u řeky Smědé.Video: Marek Sekáč, facebook/Frýdlant, SDH Frýdlant

Aktuální stav Smědé ve Frýdlantu.

Aktuální stav Smědé ve Frýdlantu.Video: SDH Frydlant

Záchrana zvířat v Jeseníkách

Už je možné žádat miliony z programu Živel

Pro obnovu poškozeného majetku obcí a krajů připravilo Ministerstvo pro místní rozvoj 200 milionů korun v rámci programu Živel. Už nyní je možné obracet se s dotazy na 14 regionálních pracovišť Centra pro regionální rozvoj.

Centrum má v každém krajském městě konzultanta, který poskytne aktuální informace k čerpání finanční podpory z programu Živel a zodpoví případné otázky, které se v této souvislosti mohou objevit. Program Živel je určen na obnovení majetku obcí a krajů zasažených povodněmi. Na jeden projekt může uvolnit až 20 milionů korun.

„Obratem jsme nabídli naši konzultační síť pro obce a kraje, se kterými jsme v dlouhodobém kontaktu ohledně Integrovaného regionálního operačního programu a programů přeshraniční spolupráce. U projektů podpořených těmito programy zároveň jasně deklarujeme, že pokud dojde k problémům v souvislosti se současnou obtížnou situací, jsme připraveni je pomoct řešit,“ upozorňuje Helena Miškovičová, ředitelka odboru IROP Centra pro regionální rozvoj.

Vltava na Šumavě prudce stoupla

O tom, jak silný je déšť na Šumavě, svědčí odečet vody z Vltavy. Na Soumarském mostě, kde hladina obvykle dosahuje půl metru, ukazovalo měření z osmé hodiny ranní 199,9 centimetru. Hladina tedy vyrostla o metr a půl během noci, upozornil Seznam Zprávy vodák, který pravidelně horní část Vltavy sjíždí.

NačítámNačíst starší příspěvky

Hlavní zprávy