Hlavní obsah
Online

Online: Hladina Labe na Ústecku dál stoupá

Foto: Obec Lichnov

Zaplavená obec Zator na Bruntálsku.

aktualizováno •

Dění kolem povodňové situace v České republice i okolních zemích sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Vše o povodních v Česku, den šestý

  • Vláda na mimořádném jednání rozhodla, že nadcházející krajské a senátní volby se o víkendu konat budou.
  • Záplavy v Moravskoslezském kraji mají tři oběti. Během pondělí přibyli dva mrtví v Krnově, jeden byl v zaplaveném bytě. Už v neděli našli mrtvou ženu v říčce Krasovce.
  • Bez elektrické energie jsou v Česku desítky tisíc domácností. Poruchy působí popadané stromy a větvě kvůli větru a podmáčenému terénu.
  • Doposud muselo domovy opustit na 12 000 lidí, další evakuace se chystají. Záchranáři žádají lidi o spolupráci, aby je nemuseli evakuovat násilím jako v roce 1997. Na emotivním videu zveřejněném na sociálních sítích (níže v tomto online přenosu) ukázali, jak obtížné je přesvědčit některé lidi, aby odešli do bezpečí.
  • Předpověď počasí ukazuje, že od středy se déšť objeví jen výjimečně v podobě přeháněk - oproti předchozím dnům tedy velmi optimistická zpráva.
Načíst novější příspěvky

Záchrana zvířat v Jeseníkách

Už je možné žádat miliony z programu Živel

Pro obnovu poškozeného majetku obcí a krajů připravilo Ministerstvo pro místní rozvoj 200 milionů korun v rámci programu Živel. Už nyní je možné obracet se s dotazy na 14 regionálních pracovišť Centra pro regionální rozvoj.

Centrum má v každém krajském městě konzultanta, který poskytne aktuální informace k čerpání finanční podpory z programu Živel a zodpoví případné otázky, které se v této souvislosti mohou objevit. Program Živel je určen na obnovení majetku obcí a krajů zasažených povodněmi. Na jeden projekt může uvolnit až 20 milionů korun.

„Obratem jsme nabídli naši konzultační síť pro obce a kraje, se kterými jsme v dlouhodobém kontaktu ohledně Integrovaného regionálního operačního programu a programů přeshraniční spolupráce. U projektů podpořených těmito programy zároveň jasně deklarujeme, že pokud dojde k problémům v souvislosti se současnou obtížnou situací, jsme připraveni je pomoct řešit,“ upozorňuje Helena Miškovičová, ředitelka odboru IROP Centra pro regionální rozvoj.

Vltava na Šumavě prudce stoupla

O tom, jak silný je déšť na Šumavě, svědčí odečet vody z Vltavy. Na Soumarském mostě, kde hladina obvykle dosahuje půl metru, ukazovalo měření z osmé hodiny ranní 199,9 centimetru. Hladina tedy vyrostla o metr a půl během noci, upozornil Seznam Zprávy vodák, který pravidelně horní část Vltavy sjíždí.

Zoo v Praze zůstane zavřená

Pražská zoologická zahrada zůstane dnes a v neděli zavřená. Podle ředitele Miroslava Bobka kvůli podmáčené půdě a větru hrozí pád stromů.

Nemocnice Milosrdných bratří v Brně převezla 180 pacientů do jiných nemocnic

Nemocnice Milosrdných bratří v Brně převezla pacienty z jednotky intenzivní péče a anesteziologicko-resuscitačního i porodního oddělení do jiných brněnských nemocnic. Městské zařízení leží v záplavovém území u Svratky, jejíž hladina stoupá. Hrozí, že se voda dostane do nemocnice a mohla by zkratovat elektřina, což by pacienty na přístrojích ohrozilo. ČTK to dnes řekla mluvčí nemocnice Andrea Šromová.

Evakuace Nemocnice Milosrdných bratří v Brně se dotkne více než 180 pacientů, většina už je v jiných zařízeních v Brně a na jižní Moravě. Hrozí, že se do areálu nemocnice dostane voda. Evakuace začala v pátek, dnes skončí. „Pacienti jsou v bezpečí,“ řekl novinářům ředitel nemocnice Pavel Piler. Šlo podle něj o těžké rozhodování, nemocnice se však ocitla v bezprostředním ohrožení. Při převozech pacientů pomáhala záchranná služba i hasiči.

Nemocnice vzhledem k hydrometeorologické situaci v pátek uzavřela akutní příjem na všechna oddělení včetně porodního a gynekologické pohotovosti. Zároveň zakázala návštěvy na všech odděleních.

Koryto řeky v Bělé pod Pradědem

Třetí stupeň povodňové aktivity je dnes na Jesenicku, kromě Bělé v Mikulovicích také na Černém potoce ve Velké Kraši, Stříbrném potoce v Žulové a na Vidnávce ve Vidnavě.

Takhle to vypadalo, když reportér SZ projížděl Bělou pod Pradědem podél řeky Bělá.

Bělá pod Pradědem.Video: Seznam Zprávy

63 000 domácností bez elektřiny

Bez elektřiny je v Česku kvůli extrémním dešťům a větru přes 63 000 domácností. ČTK o tom informovali mluvčí ČEZ Soňa Holingerová a E.ON Roman Šperňák. Problémy jsou hlavně na severu Čech.

ČEZ eviduje nejvíce poruch v Ústeckém kraji, kde je bez dodávek přes 20 000 domácností. V Libereckém a také v Královéhradeckém kraji nemá elektřinu shodně přes 13 000 domácností, uvedl ČEZ.

Mluvčí E.ON Šperňák ČTK řekl, že v distribuční síti EG.D bylo ráno zhruba 2000 míst bez elektřiny, z toho asi 650 v jižních Čechách, hlavně na Strakonicku a Prachaticku, zbytek na Vysočině a na jižní Moravě.

Voda se valí Kouty nad Desnou

Reportér Seznam Zpráv Jan Novák projíždí Jesenicko a vrací se na stejná místa, kde sleduje stoupající hladiny řek. Takhle to vypadá v obci Kouty nad Desnou.

Foto: Seznam Zprávy

Kouty nad Desnou včera v 9:40.

Foto: Seznam Zprávy

A obec dnes v 7:50.

Nádrže Vltavy zachycují zvýšený přítok

V nádržích povodí Vltavy je místo pro 387 mil. metrů krychlových vody, v Orlíku za den uvolnili 13 mil. metrů krychlových. Nádrže začínají zachycovat zvýšený přítok.

Mírný optimismus v Brně

V Brně díky zmírněné předpovědi meteorologů zavládl mírný optimismus. Podle aktualizovaných ranních prognóz by řeky Svratka ani Svitava nemusely dosáhnout na úrovně extrémní povodně.

Odříznutá Višňová

Obec Višňová je odříznutá od zbytku Frýdlantska na Liberecku. Voda z rozvodněné Smědé zaplavila silnice a dopravu zajišťuje evakuační tatra hasičů. Do domů se zatím voda nedostala. ČTK to řekl starosta Michal Scheidl.

„V současné chvíli jsme odříznutí od zbytku světa. Uzavřené jsou obě komunikace z Předlánc do Višňové, silnice z Poustky do Minkovic a také z Minkovic do Vísky,“ uvedl dnes ráno starosta. Před 7:30 byla hladina Smědé ve Višňové-Předláncích ve výši 273 centimetrů, k dosažení extrémního stavu, tedy padesátileté vody, tam chybělo 63 centimetrů.

Reportér Seznam Zpráv na Jesenicku

V Pardubickém kraji mají hasiči plné ruce práce

Řeká Bělá se vylila z koryta

Řeka Bělá se v Mikulovicích a České Vsi na Jesenicku vylila z koryta. Hasiči tam spolupracují s policií na uzavření částí silnic, stavěli také hráze z pytlů s pískem. Vyčlenili navíc 60 profesionálních a dobrovolných hasičů s čluny pro záchranu a evakuaci lidí. Vyžádali si též těžkou techniku, sdělila dnes ráno novinářům mluvčí krajských hasičů Lucie Balážová.

Hasiči v oblastech zasažených povodněmi spolupracují s místními dobrovolnými jednotkami. „Prosíme obyvatele území, aby byli obezřetní a nechodili monitorovat stav toku, může jim hrozit nebezpečí. Zároveň žádáme všechny, aby spolupracovali se složkami IZS (integrovaného záchranného systému) a uposlechli jejich rozkazy, především v případě evakuace. Život je důležitější než majetek,“ uvedla mluvčí.

Hasiči zasahují na Ostravsku

Na několika tocích v Moravskoslezském kraji stouply hladiny na třetí povodňový stupeň. Hasiči čerpají vodu ze sklepů, nejvíc zasahují na Ostravsku.

Stav ohrožení je v Olomouckém kraji na třech tocích

Třetí stupeň povodňové aktivity znamenající ohrožení platil dnes ráno na třech tocích v Olomouckém kraji. Problémy působí velká voda především na Jesenicku. V noci na dnešek tam vystoupaly na nejvyšší povodňový stupeň Černý potok ve Velké Kraši a Vidnavka ve Vidnavě, jejich hladiny dál stoupají. Třetí stupeň je i na Bělé v Mikulovicích, jejíž hladina je nyní setrvalá, vyplývá z aktuálních údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

V Libereckém kraji je stav ohrožení na šesti tocích

Stav ohrožení byl dnes ráno v 5:30 v Libereckém kraji na šesti tocích včetně Jizery a Smědé. Větší škody zatím zatím nejsou hlášeny. Od pátečního rána napršelo místy skoro 140 milimetrů, nejvíce v Jizerských horách. Vlaky nejezdí v kraji na čtyřech tratích, hasiči měli za pátek 350 zásahů, vyplývá z dat, která má ČTK k dispozici.

Nejvíce rozvodněných toků je v kraji ve Frýdlantském výběžku. Na třetím stupni je Smědá ve Frýdlantě, Raspenavě, Hejnicích a ve Višňové. Uzavřené jsou obě silnice, jež vedou z Předlánc do Višňové. V 5:30 byla hladina Smědé v Předláncích ve výší 270 centimetrů, k dosažení extrémního stavu, tedy padesátileté vody, tam chybělo 66 centimetrů.

Ve Frýdlantu na Smědé hasiči staví protipovodňové stěny. Na třetím stupni je ve Frýdlantu i potok Řasnice. Na tomto potoku je stav ohrožení také v Krásném Lese. Třetího stupně dosáhl ve Frýdlantském výběžku i Bulovský potok v Bulovce a Oleška v Dětřichově.

Nejvíc pršelo v Jeseníkách

Za posledních 24 hodin nejvíc pršelo v Jeseníkách a Krkonoších. Ve Zlatých Horách na Jesenicku spadlo 164 litrů na metr čtvereční, uvádí web Envidata.

NačítámNačíst starší příspěvky