Hlavní obsah
Online

Online: Hladina Labe na Ústecku dál stoupá

Foto: Obec Lichnov

Zaplavená obec Zator na Bruntálsku.

aktualizováno •

Dění kolem povodňové situace v České republice i okolních zemích sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Vše o povodních v Česku, den šestý

  • Vláda na mimořádném jednání rozhodla, že nadcházející krajské a senátní volby se o víkendu konat budou.
  • Záplavy v Moravskoslezském kraji mají tři oběti. Během pondělí přibyli dva mrtví v Krnově, jeden byl v zaplaveném bytě. Už v neděli našli mrtvou ženu v říčce Krasovce.
  • Bez elektrické energie jsou v Česku desítky tisíc domácností. Poruchy působí popadané stromy a větvě kvůli větru a podmáčenému terénu.
  • Doposud muselo domovy opustit na 12 000 lidí, další evakuace se chystají. Záchranáři žádají lidi o spolupráci, aby je nemuseli evakuovat násilím jako v roce 1997. Na emotivním videu zveřejněném na sociálních sítích (níže v tomto online přenosu) ukázali, jak obtížné je přesvědčit některé lidi, aby odešli do bezpečí.
  • Předpověď počasí ukazuje, že od středy se déšť objeví jen výjimečně v podobě přeháněk - oproti předchozím dnům tedy velmi optimistická zpráva.
Načíst novější příspěvky

Odříznutá Višňová

Obec Višňová je odříznutá od zbytku Frýdlantska na Liberecku. Voda z rozvodněné Smědé zaplavila silnice a dopravu zajišťuje evakuační tatra hasičů. Do domů se zatím voda nedostala. ČTK to řekl starosta Michal Scheidl.

„V současné chvíli jsme odříznutí od zbytku světa. Uzavřené jsou obě komunikace z Předlánc do Višňové, silnice z Poustky do Minkovic a také z Minkovic do Vísky,“ uvedl dnes ráno starosta. Před 7:30 byla hladina Smědé ve Višňové-Předláncích ve výši 273 centimetrů, k dosažení extrémního stavu, tedy padesátileté vody, tam chybělo 63 centimetrů.

Reportér Seznam Zpráv na Jesenicku

V Pardubickém kraji mají hasiči plné ruce práce

Řeká Bělá se vylila z koryta

Řeka Bělá se v Mikulovicích a České Vsi na Jesenicku vylila z koryta. Hasiči tam spolupracují s policií na uzavření částí silnic, stavěli také hráze z pytlů s pískem. Vyčlenili navíc 60 profesionálních a dobrovolných hasičů s čluny pro záchranu a evakuaci lidí. Vyžádali si též těžkou techniku, sdělila dnes ráno novinářům mluvčí krajských hasičů Lucie Balážová.

Hasiči v oblastech zasažených povodněmi spolupracují s místními dobrovolnými jednotkami. „Prosíme obyvatele území, aby byli obezřetní a nechodili monitorovat stav toku, může jim hrozit nebezpečí. Zároveň žádáme všechny, aby spolupracovali se složkami IZS (integrovaného záchranného systému) a uposlechli jejich rozkazy, především v případě evakuace. Život je důležitější než majetek,“ uvedla mluvčí.

Hasiči zasahují na Ostravsku

Na několika tocích v Moravskoslezském kraji stouply hladiny na třetí povodňový stupeň. Hasiči čerpají vodu ze sklepů, nejvíc zasahují na Ostravsku.

Stav ohrožení je v Olomouckém kraji na třech tocích

Třetí stupeň povodňové aktivity znamenající ohrožení platil dnes ráno na třech tocích v Olomouckém kraji. Problémy působí velká voda především na Jesenicku. V noci na dnešek tam vystoupaly na nejvyšší povodňový stupeň Černý potok ve Velké Kraši a Vidnavka ve Vidnavě, jejich hladiny dál stoupají. Třetí stupeň je i na Bělé v Mikulovicích, jejíž hladina je nyní setrvalá, vyplývá z aktuálních údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

V Libereckém kraji je stav ohrožení na šesti tocích

Stav ohrožení byl dnes ráno v 5:30 v Libereckém kraji na šesti tocích včetně Jizery a Smědé. Větší škody zatím zatím nejsou hlášeny. Od pátečního rána napršelo místy skoro 140 milimetrů, nejvíce v Jizerských horách. Vlaky nejezdí v kraji na čtyřech tratích, hasiči měli za pátek 350 zásahů, vyplývá z dat, která má ČTK k dispozici.

Nejvíce rozvodněných toků je v kraji ve Frýdlantském výběžku. Na třetím stupni je Smědá ve Frýdlantě, Raspenavě, Hejnicích a ve Višňové. Uzavřené jsou obě silnice, jež vedou z Předlánc do Višňové. V 5:30 byla hladina Smědé v Předláncích ve výší 270 centimetrů, k dosažení extrémního stavu, tedy padesátileté vody, tam chybělo 66 centimetrů.

Ve Frýdlantu na Smědé hasiči staví protipovodňové stěny. Na třetím stupni je ve Frýdlantu i potok Řasnice. Na tomto potoku je stav ohrožení také v Krásném Lese. Třetího stupně dosáhl ve Frýdlantském výběžku i Bulovský potok v Bulovce a Oleška v Dětřichově.

Nejvíc pršelo v Jeseníkách

Za posledních 24 hodin nejvíc pršelo v Jeseníkách a Krkonoších. Ve Zlatých Horách na Jesenicku spadlo 164 litrů na metr čtvereční, uvádí web Envidata.

20 ohrožených míst

Některý ze tří povodňových stupňů platil v 5:00 ráno na 123 místech, zatímco před půlnocí jich bylo 80. Počet míst s nejvyšším stupněm povodňové aktivity, tedy ohrožením, vzrostl na 20 na 17 tocích. Za čtyři hodiny tak přibylo osm míst se třetím povodňovým stupněm, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Nově stupeň ohrožení přibyl na Stružce v Rychvaldu na Karvinsku, na Černé Opavě v Mnichově u Vrbna pod Pradědem na Bruntálsku, na Třebůvce v Hraničkách na Svitavsku a na Svratce v Dalečíně na Žďársku.

Stoupajících řek přibývá

Tři hodiny po půlnoci platil některý stupeň povodňové aktivy na 110 místech, zatímco hodinu před půlnocí ho zaznamenalo 80 stanic. Nejvyšší, třetí stupeň je aktuálně na 14 stanicích na 11 tocích v Jizerských horách, Krkonoších, Jeseníkách, Železných a Novohradských horách, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Smědá ve Frýdlantu hrozí vylitím

Mimo provoz je osm tratí

Dopravu na několika místech Česka komplikují pády stromů na železnici. Kvůli pádu stromů způsobenému extrémními dešti a větrem je v Česku mimo provoz osm tratí, uvedla Správa železnic.

Provoz je přerušen na trati v úseku Křižany - Rynoltice na Liberecku. Kvůli nepříznivé povětrnostní situaci nepojedou do 9:00 vlaky mezi Jilemnicí a Rokytnicí nad Jizerou. Popadané stromy a poškozené trolejové vedení zastavily vlaky na trati z Františkových Lázní do Vojtanova na Chebsku, obnovení provozu zde železničáři očekávají dnes v poledne.

Hasiči v Pardubicích dokončují ochranné hráze

Smědá vystoupala na 2,5 metru

Vážná situace je na Smědé na Liberecku. Ve Višňové a Předlánce její hladina vystoupala na 2,5 metru, tedy vysoko nad běžný stav. Třetí povodňový stupeň zde platí také ve Frýdlantu. V Krkonoších je třetí stupeň na Labi na vodním díle Labská ve Špindlerově Mlýně a ve Vestřevi. V Pardubickém kraji na Chrudimsku platí stupeň ohrožení na Novohradce v Luži a na jejím malém přítoku Žejbro v Rosicích.

12 míst hlásí nejvyšší stupeň aktivity

Hladiny řek nadále stoupají, hodinu po půlnoci platil stupeň povodňové aktivy na 98 místech. Nejvyšší, třetí stupeň byl na 12 stanicích, uvedl ČHMÚ.

Pardubice uzavírají část cest

Pardubice se preventivně připravují na možný vzestup hladiny Chrudimky. „Jako preventivní opatření jsme právě uzavřeli cesty v lokalitě Pod Vinicí. Děkujeme, že v zájmu vlastní bezpečnosti tato omezení budete dodržovat,“ informovali pardubičtí strážníci.

Situace na východě se dál dramatizuje

Řeky hlavně na východě země dál stoupají. Před páteční půlnocí platil některý z povodňových stupňů na 80 místech. Na třetím stupni je Smědá ve Višňové a Frýdlantu, Labe na vodním díle Labská a ve Vestřevi, Svratka v Židlochovicích, Novohradka v Luži a Černá v Ličově. Počasí komplikuje i dopravu, neprůjezdných je několik železničních tratí. Tisíce domácností jsou bez elektřiny.

Novohradka je na 3. stupni

Hladina Novohradky v Luži na Chrudimsku přesáhla ve 23:00 nejvyšší třetí povodňový stupeň. Zvyšují se i stavy dalších toků v Pardubickém kraji. Druhý povodňový stupeň ze tří platí na Chrudimce v Padrtech na Chrudimsku, na Třebovce v Ústí nad Orlicí, na Třebůvce v Hraničkách a na Jevíčce v Chornici.

Podle pardubického hejtmana Martina Netolického (3PK/SOCDEM) se situace může zhoršit zvláště v sobotu a neděli. Hlavně na Chrudimsku se očekává stoletá voda i vyšší. Lidé z ohrožených oblastí musejí o víkendu počítat i s evakuací.

Na Jesenicko míří speciální technika

Z jižních částí Olomouckého kraje zamířily na hornatý sever jednotky, které budou vybaveny speciální technikou pro evakuaci a záchranu osob z vody a také lezeckou technikou pro případnou evakuaci za použití člunů a vrtulníků. Na Jesenicko byly vypraveny nákladní automobily s lehátky a přikrývkami.

NačítámNačíst starší příspěvky

Hlavní zprávy