Hlavní obsah
Online

Online: Povodně v Česku mají už pět obětí

Foto: Obec Lichnov

Zaplavená obec Zator na Bruntálsku.

aktualizováno •

Dění kolem povodňové situace v České republice i okolních zemích sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Vše o povodních v Česku, den šestý

  • Záplavy na Moravě mají čtvrtou oběť, nalezena byla seniorka z Kobylé nad Vidnavkou. Ženu strhl proud ze zbořeného domu,odešla z evakuačního centra.
  • Vláda na mimořádném jednání rozhodla, že nadcházející krajské a senátní volby se o víkendu konat budou.
  • Záplavy v Moravskoslezském kraji mají tři oběti. Během pondělí přibyli dva mrtví v Krnově, jeden byl v zaplaveném bytě. Už v neděli našli mrtvou ženu v říčce Krasovce.
  • Bez elektrické energie jsou v Česku desítky tisíc domácností. Poruchy působí popadané stromy a větvě kvůli větru a podmáčenému terénu.
  • Doposud muselo domovy opustit na 12 000 lidí, další evakuace se chystají. Záchranáři žádají lidi o spolupráci, aby je nemuseli evakuovat násilím jako v roce 1997. Na emotivním videu zveřejněném na sociálních sítích (níže v tomto online přenosu) ukázali, jak obtížné je přesvědčit některé lidi, aby odešli do bezpečí.
  • Předpověď počasí ukazuje, že od středy se déšť objeví jen výjimečně v podobě přeháněk - oproti předchozím dnům tedy velmi optimistická zpráva.
Načíst novější příspěvky

Svratka u Brna je už na třetím stupni, večerní předpověď ale mírní poplach

Hladina řeky Svratky v Židlochovicích na Brněnsku dosáhla po 20:00 třetího stupně povodňové aktivity. Kulminovat by ale měla až v neděli kolem poledne.

Večerní předpověď ovšem zmírnila hodnotu průtoku při kulminaci Svratky a Svitavy před přítokem do Brna. Ani jedna řeka nemá dosáhnout extrémní povodně. Povodňová vlna by měla skončit v polích a ne v ulicích města.

V sobotu se zastaví plavba po Vltavě

V sobotu v dopoledních hodinách bude v Praze dále pokračovat výstavba protipovodňových zábran, a to například v Holešovicích nebo Stromovce. Zastavená má být také plavba po Vltavě a některé lodě se přemístí do ochranných přístavů.

„V sobotu v dopoledních hodinách bude pokračovat výstavba protipovodňových zábran na některých místech Prahy, například se jedná o Holešovice, dále také v Bubenči o Stromovku nebo část protipovodňového hrazení na Zbraslavi,“ řekl dnes večer ČTK mluvčí magistrátu Tadeáš Provazník. Dodal, že město také počítá s tím, že v dopoledních hodinách bude zastavená plavba po celé Vltavě. „Zároveň počítáme i s tím, že během soboty by se některé lodě mohly přemisťovat do ochranných přístavů,“ uvedl.

Starosta Hejnic: Voda stoupá rychleji, než by podle předpovědi měla

Hladiny toků v Libereckém kraji stoupají. Druhého povodňového stupně dosáhly večer řeka Smědá a potok Oleška, prvního Lužická Nisa, Řasnice a Mumlava.

Jak je chráněná Praha

Celková délka protipovodňových opatření v metropoli, která zahrnuje zemní valy, pevné betonové stěny a mobilní hrazení, má po dokončení všech etap 19,255 km, z toho mobilní hrazení tvoří 6,795 km, uvedl magistrát v tiskové zprávě dnes v podvečer. Výška mobilního hrazení se pohybuje v rozmezí od 0,2 do 6,27 metru. Pod všemi protipovodňovými liniemi jsou vybudovány vodotěsné železobetonové, štětovnicové či jílocementové stěny do hloubky nepropustného podloží, v některých místech až 12 metrů hluboké, uvádí zpráva.

Hasiči měli v pátek už skoro dva tisíce výjezdů

Lehátka i spacáky. Do Jeseníků se přesouvá humanitární pomoc

Do oblasti Jeseníků se přesouvá humanitární pomoc, jako jsou lehátka či spacáky. Povodňové štáby domlouvají stravu pro evakuované, následnou péči i účast intervenčních týmů. „ČHMÚ dnes dopoledne ještě zpřísnil předpovědní modely počasí. Přestože aktuální situace v kraji není kritická, musíme se připravovat na horší varianty vývoje, které by měly nastat v sobotu a v noci na neděli. Podle výhledu na Jesenicku na řece Bělé hrozí více než stoletá voda a zřejmě to nebude jediné kritické místo v kraji,“ upozornil hejtman Josef Suchánek (STAN). Z jižních částí kraje zamíří na sever jednotky, které budou vybaveny speciální technikou pro evakuaci a záchranu osob z vody a také lezeckou technikou pro případnou evakuaci za použití člunů a vrtulníků.

Ministr vyzývá: Používejte Mapy.cz

Ministr životního prostředí Petr Hladík dnes opakovaně vyzval obyvatele, aby využívali novou službu, kterou spustily Mapy.cz. Nově je na nich možné v reálném čase sledovat povodňovou situaci v České republice a vše, co s ní souvisí.

Uleví se tak přetíženým serverům především Českého hydrometeorologického ústavu. Mapy.cz patří do skupiny Seznam.cz, stejně jako Seznam Zprávy.

Objevují se první konspirační teorie a hoaxy

Na internetu se objevují první konspirační teorie a hoaxy, které ttvdí, že předpovědi počasí jsou uměle vytvořené, že ve skutečnosti žádné vydatné deště ani povodně nehrozí. Vše prý slouží k tomu, aby mohl stát ovládat lidi a manipulovat jimi. Často se objevuje srovnání s covidovou pandemií, která údajně také vůbec neexistovala.

Foto: Seznam Zprávy

Jména diskutujících začernila redakce Seznam Zpráv.

Jeseník posiluje přípravy na evakuaci

Odborníci očekávají výrazný vzestup hladiny vodních toků na Jesenicku už od sobotního rána. „V průběhu dnešního večera bude probíhat informování občanů v rizikových oblastech města Jeseník. Strážníci a dobrovolní hasiči budou projíždět nejrizikovější oblasti, kde hrozí vylití vody. Hlídky budou upozorňovat obyvatele na možné ohrožení,“ oznámila radnice. Na Jesenicku byla kvůli hrozícím povodním zřízena přímá informační linka hasičů 950 791 234.

Prostory pro dočasné ubytování jsou připraveny v místních středních školách, část obyvatel by byla z rizikových oblastí přemístěna do lázeňských budov či divadla.

Na horním Labi ve Špindlerově Mlýně platí 3. povodňový stupeň, voda dál stoupá

Na horním Labi ve Špindlerově Mlýně v Krkonoších je stav ohrožení, tedy třetí povodňový stupeň. Voda dál stoupá. Nižší povodňové stupně jsou i na dalších třech místech v Královéhradeckém kraji, vyplynulo z informací na webu Povodí Labe. První povodňový stupeň (SPA) je na Labi také ve Špindlerově Mlýně výše proti proudu a na Úpě v Trutnově v Horním Starém Městě a na Divoké Orlici v Orlickém Záhoří na Rychnovsku v Orlických horách.

„Území Povodí Labe je od čtvrtka zasaženo setrvalými srážkami, srážkové úhrny se za posledních 24 hodin pohybovaly na většině území od 40 do 90 milimetrů. Intenzivní srážky až 10 mm/hodinu jsou aktuálně zaznamenány v oblasti Krkonoš. Vodní stavy a průtoky začínají pomalu stoupat a dosahovat stupňů povodňové aktivity,“ uvedl v 18:00 v tiskové zprávě vedoucí dispečinku Povodí Labe Jiří Petr.

Podle něj v noci bude dál intenzivně pršet, do sobotního rána může napršet až 80 mm srážek. „V důsledku vydatných srážek očekáváme během noci výrazné vzestupy hladin vodních toků s překročením 3. SPA,“ uvedl Petr.

Reportér Seznam Zpráv se opět hlásí z Drážďan

Zranitelní lidé mohou pro informace o povodních volat i neziskovým organizacím

Zranitelné skupiny lidí, jako jsou senioři nebo lidé s omezenou mobilitou, mohou informace o povodních vedle linek integrovaného záchranného systému získat i na telefonních číslech neziskových organizací. K dispozici jsou například linky Člověka v tísni nebo organizace Elpida. ČTK to dnes řekla vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková. Organizace jsou podle ní připravené pomáhat nejen na krizových linkách, ale také v terénu.

„Je určitě velmi důležité, aby právě veřejnoprávní média, to znamená primárně televize, informovala o tom, jaké jsou možné podpůrné služby, krizové linky, kde mohou zranitelné skupiny najít potřebné informace, případně ujištění o tom, že v případě potřeby nezůstanou bez pomoci,“ řekla Šimáčková Laurenčíková.

Senioři se podle ní vedle policie, záchranářů nebo hasičů mohou obrátit například na krizovou linku organizace Elpida. „My jsme domluveni, že je v tuto chvíli k dispozici, posílila své kapacity a bude konzultovat cokoli, co se týká záplav a starostí a obav seniorů v tomto kontextu,“ uvedla zmocněnkyně.

Osm tratí stojí

Kvůli počasí je přerušený provoz na osmi tratích v Česku, vyplývá z informací Českých drah kolem 17:45. Nejčastějším důvodem je pád stromu na koleje.

Spadlé stromy například dnes odpoledne zastavily provoz na železnici mezi Kostelcem u Jihlavy a Třeští na Jihlavsku a mezi Obrataní na Pelhřimovsku a jihočeským Chýnovem.

NačítámNačíst starší příspěvky