Hlavní obsah
Online

Online: Povodně v Česku mají už pět obětí

Foto: Obec Lichnov

Zaplavená obec Zator na Bruntálsku.

aktualizováno •

Dění kolem povodňové situace v České republice i okolních zemích sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Vše o povodních v Česku, den šestý

  • Záplavy na Moravě mají čtvrtou oběť, nalezena byla seniorka z Kobylé nad Vidnavkou. Ženu strhl proud ze zbořeného domu,odešla z evakuačního centra.
  • Vláda na mimořádném jednání rozhodla, že nadcházející krajské a senátní volby se o víkendu konat budou.
  • Záplavy v Moravskoslezském kraji mají tři oběti. Během pondělí přibyli dva mrtví v Krnově, jeden byl v zaplaveném bytě. Už v neděli našli mrtvou ženu v říčce Krasovce.
  • Bez elektrické energie jsou v Česku desítky tisíc domácností. Poruchy působí popadané stromy a větvě kvůli větru a podmáčenému terénu.
  • Doposud muselo domovy opustit na 12 000 lidí, další evakuace se chystají. Záchranáři žádají lidi o spolupráci, aby je nemuseli evakuovat násilím jako v roce 1997. Na emotivním videu zveřejněném na sociálních sítích (níže v tomto online přenosu) ukázali, jak obtížné je přesvědčit některé lidi, aby odešli do bezpečí.
  • Předpověď počasí ukazuje, že od středy se déšť objeví jen výjimečně v podobě přeháněk - oproti předchozím dnům tedy velmi optimistická zpráva.
Načíst novější příspěvky

Ministr vyzývá: Používejte Mapy.cz

Ministr životního prostředí Petr Hladík dnes opakovaně vyzval obyvatele, aby využívali novou službu, kterou spustily Mapy.cz. Nově je na nich možné v reálném čase sledovat povodňovou situaci v České republice a vše, co s ní souvisí.

Uleví se tak přetíženým serverům především Českého hydrometeorologického ústavu. Mapy.cz patří do skupiny Seznam.cz, stejně jako Seznam Zprávy.

Objevují se první konspirační teorie a hoaxy

Na internetu se objevují první konspirační teorie a hoaxy, které ttvdí, že předpovědi počasí jsou uměle vytvořené, že ve skutečnosti žádné vydatné deště ani povodně nehrozí. Vše prý slouží k tomu, aby mohl stát ovládat lidi a manipulovat jimi. Často se objevuje srovnání s covidovou pandemií, která údajně také vůbec neexistovala.

Foto: Seznam Zprávy

Jména diskutujících začernila redakce Seznam Zpráv.

Jeseník posiluje přípravy na evakuaci

Odborníci očekávají výrazný vzestup hladiny vodních toků na Jesenicku už od sobotního rána. „V průběhu dnešního večera bude probíhat informování občanů v rizikových oblastech města Jeseník. Strážníci a dobrovolní hasiči budou projíždět nejrizikovější oblasti, kde hrozí vylití vody. Hlídky budou upozorňovat obyvatele na možné ohrožení,“ oznámila radnice. Na Jesenicku byla kvůli hrozícím povodním zřízena přímá informační linka hasičů 950 791 234.

Prostory pro dočasné ubytování jsou připraveny v místních středních školách, část obyvatel by byla z rizikových oblastí přemístěna do lázeňských budov či divadla.

Na horním Labi ve Špindlerově Mlýně platí 3. povodňový stupeň, voda dál stoupá

Na horním Labi ve Špindlerově Mlýně v Krkonoších je stav ohrožení, tedy třetí povodňový stupeň. Voda dál stoupá. Nižší povodňové stupně jsou i na dalších třech místech v Královéhradeckém kraji, vyplynulo z informací na webu Povodí Labe. První povodňový stupeň (SPA) je na Labi také ve Špindlerově Mlýně výše proti proudu a na Úpě v Trutnově v Horním Starém Městě a na Divoké Orlici v Orlickém Záhoří na Rychnovsku v Orlických horách.

„Území Povodí Labe je od čtvrtka zasaženo setrvalými srážkami, srážkové úhrny se za posledních 24 hodin pohybovaly na většině území od 40 do 90 milimetrů. Intenzivní srážky až 10 mm/hodinu jsou aktuálně zaznamenány v oblasti Krkonoš. Vodní stavy a průtoky začínají pomalu stoupat a dosahovat stupňů povodňové aktivity,“ uvedl v 18:00 v tiskové zprávě vedoucí dispečinku Povodí Labe Jiří Petr.

Podle něj v noci bude dál intenzivně pršet, do sobotního rána může napršet až 80 mm srážek. „V důsledku vydatných srážek očekáváme během noci výrazné vzestupy hladin vodních toků s překročením 3. SPA,“ uvedl Petr.

Reportér Seznam Zpráv se opět hlásí z Drážďan

Zranitelní lidé mohou pro informace o povodních volat i neziskovým organizacím

Zranitelné skupiny lidí, jako jsou senioři nebo lidé s omezenou mobilitou, mohou informace o povodních vedle linek integrovaného záchranného systému získat i na telefonních číslech neziskových organizací. K dispozici jsou například linky Člověka v tísni nebo organizace Elpida. ČTK to dnes řekla vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková. Organizace jsou podle ní připravené pomáhat nejen na krizových linkách, ale také v terénu.

„Je určitě velmi důležité, aby právě veřejnoprávní média, to znamená primárně televize, informovala o tom, jaké jsou možné podpůrné služby, krizové linky, kde mohou zranitelné skupiny najít potřebné informace, případně ujištění o tom, že v případě potřeby nezůstanou bez pomoci,“ řekla Šimáčková Laurenčíková.

Senioři se podle ní vedle policie, záchranářů nebo hasičů mohou obrátit například na krizovou linku organizace Elpida. „My jsme domluveni, že je v tuto chvíli k dispozici, posílila své kapacity a bude konzultovat cokoli, co se týká záplav a starostí a obav seniorů v tomto kontextu,“ uvedla zmocněnkyně.

Osm tratí stojí

Kvůli počasí je přerušený provoz na osmi tratích v Česku, vyplývá z informací Českých drah kolem 17:45. Nejčastějším důvodem je pád stromu na koleje.

Spadlé stromy například dnes odpoledne zastavily provoz na železnici mezi Kostelcem u Jihlavy a Třeští na Jihlavsku a mezi Obrataní na Pelhřimovsku a jihočeským Chýnovem.

Ministr: Výstraha se posouvá více na východ republiky

Fakulta se stěhuje do vyšších pater

Fakulta architektury Vysokého učení technického v Brně chce s pomocí dobrovolníků přestěhovat knihovnu a archiv do vyšších pater. Fakulta stojí na Poříčí u Svratky, kde jsou nedokončená protipovodňová opatření. Hrozí, že se voda po silných deštích dostane do budovy. Knihovna s archivem je v suterénu, řekl mluvčí brněnské techniky Petr Kubíček.

„Vzhledem k hrozícímu zaplavení fakultních budov se snažíme ochránit zařízení, knihy a archiválie přenesením do vyšších pater. Pokud máte čas, prosíme o přiložení ruky k dílu. Celá knihovna včetně archivu musí pryč,“ informovali pracovníci fakulty na facebooku.

Zavírá se náhon, voda je už moc špinavá

Elektrárník uzavírá náhon k elektrárně, protože voda v řece je už moc znečištěná. Znovuzapínat ji bude zhruba týden po povodních.

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Snímek z Domašova.

Sasko kvůli lijákům v Česku očekává prudký vzestup hladiny Labe

Sasko kvůli lijákům v Česku očekává prudký vzestup hladiny Labe. U hranic s Českem by řeka mohla v sobotu večer dosáhnout prvního povodňového stupně, napsala dnes agentura DPA. Nejdramatičtější bude situace v saské části Labe v polovině týdne, kdy se očekává třetí povodňový stupeň, který je na čtyřbodové škále druhý nejvyšší.

„Hladina vody bude velmi rychle stoupat až ke třetímu stupni,“ uvedli vodohospodáři. Stupeň tři znamená, že voda zaplaví část zastavěného území, silnice a tratě. Stupeň jedna, který je nejnižší, pak značí, že voda se začíná vylévat ze svého koryta.

Hnutí Duha Jeseníky kritizuje protipovodňová opatření na horním toku Opavy

Protipovodňová ochrana Opavy, Krnova a dalších obcí na horním toku řeky Opavy, kde se má například stavět i nová přehrada v Nových Heřminovech, je podle ekologické organizace Hnutí Duha Jeseníky stejná, či velmi podobná stavu v době katastrofických povodní v roce 1997. Tvrdí to koordinátor hnutí Ivo Dokoupil. Vedení státního podniku Povodí Odry to však odmítá. Tvrzení aktivistů označilo za nepravdivé.

Aktivisté z Hnutí Duha Jeseníky dlouhodobě vystupují proti stavbě přehrady v Nových Heřminovech na Bruntálsku, což je jedno z chystaných protipovodňových opatření na horním toku Opavy. „Již 27 let pracují odborníci z Povodí Odry na vybudování protipovodňových opatření na řece Opavě. Za tato opatření již utratili přes 1,3 miliardy korun ze státních prostředků, ale dosud žádná účinná opatření nebyla realizována. Vše existuje jen v projektech a slibech,“ tvrdí Dokoupil.

Video: Další most sundán

Odstraňování lávky u Peček na Kolínsku.Video: twitter/HZS_STC

NačítámNačíst starší příspěvky