Hlavní obsah
Online

Online: Povodně v Česku mají už pět obětí

Foto: Obec Lichnov

Zaplavená obec Zator na Bruntálsku.

aktualizováno •

Dění kolem povodňové situace v České republice i okolních zemích sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Vše o povodních v Česku, den šestý

  • Záplavy na Moravě mají čtvrtou oběť, nalezena byla seniorka z Kobylé nad Vidnavkou. Ženu strhl proud ze zbořeného domu,odešla z evakuačního centra.
  • Vláda na mimořádném jednání rozhodla, že nadcházející krajské a senátní volby se o víkendu konat budou.
  • Záplavy v Moravskoslezském kraji mají tři oběti. Během pondělí přibyli dva mrtví v Krnově, jeden byl v zaplaveném bytě. Už v neděli našli mrtvou ženu v říčce Krasovce.
  • Bez elektrické energie jsou v Česku desítky tisíc domácností. Poruchy působí popadané stromy a větvě kvůli větru a podmáčenému terénu.
  • Doposud muselo domovy opustit na 12 000 lidí, další evakuace se chystají. Záchranáři žádají lidi o spolupráci, aby je nemuseli evakuovat násilím jako v roce 1997. Na emotivním videu zveřejněném na sociálních sítích (níže v tomto online přenosu) ukázali, jak obtížné je přesvědčit některé lidi, aby odešli do bezpečí.
  • Předpověď počasí ukazuje, že od středy se déšť objeví jen výjimečně v podobě přeháněk - oproti předchozím dnům tedy velmi optimistická zpráva.
Načíst novější příspěvky

Bez elektřiny je už 27 tisíc domácností

Bez dodávek elektřiny je v současnosti kvůli počasí 27.000 domácností, které odebírají elektřinu ze sítě ČEZ. Nejhorší je situace na Trutnovsku, Semilsku a v okolí Jičína. ČTK to dnes po 16:00 řekla mluvčí ČEZ Distribuce Soňa Holingerová.

V okrese Trutnov je bez proudu 15.000 bytů, na Semilsku 2500 a na Jičínsku 2500. Nejčastější příčinou je poškozené vedení vysokého nebo nízkého napětí od větví nebo popadaných stromů vlivem silného větru a vytrvalého deště. „Jsme v terénu a na odstranění poruch neustále pracujeme,“ dodala Holingerová.

ADRA vyhlásila sbírku na pomoc po povodních, připravená je i Charita ČR

Organizace ADRA vyhlásila dnes sbírku na pomoc po hrozících povodních. Chce tak okamžitě reagovat na situaci a poskytnout podporu lidem, které záplavy postihnou. Dárci mohou přispět do sbírky SOS ADRA: Povodně 2024 na portálu Darujme.cz či na účet 66888866/0300 s variabilním symbolem 391. Možné je také zaslat dárcovskou textovou zprávu s textem „DMS ADRA 190“ na číslo 87777. ČTK to dnes sdělil mluvčí ADRA Filip Muroň. Podle něj organizace uvolnila prvních 100 000 korun. Okamžitě pomoci je připravená také Charita ČR, oznámil její mluvčí Jan Oulík. V případě nouze mohou lidé požádat úřady práce o mimořádnou dávku.

Stromy padají ve velkém

V noci se rozvodní hlavně menší toky

Dnes v noci a v sobotu hrozí v důsledku silných srážek povodně hlavně na drobných tocích. Po jednání Ústřední povodňové komise to řekl ministr Hladík.

Dopravní podnik je v Pardubicích připraven evakuovat ohrožené lidi

Intenzivní přípravy na velkou vodu probíhají i v Pardubicích. „Jsme připraveni na případnou instalaci protipovodňových hrazení, máme nachystané pytle s pískem, a to pro případ, že by se řeka Chrudimka vylila někde v okolí Automatických mlýnů, kde není protipovodňová stěna,“ řekla Seznam Zprávám mluvčí města Alexandra Tušlová.

Uvedla, že zároveň je v pohotovosti dopravní podnik i rozvojový fond Pardubic, které se budou v případě potřeby podílet na zajištění evakuace ohrožených osob. „A co platí pořád, tak vyzýváme obyvatele, aby odstranili lodě, vory a jiný materiál do dostatečné vzdálenosti od koryta řeky tak, aby to velká voda neodnesla,“ doplnila mluvčí.

Veverská Bítýška chystá evakuaci chatové oblasti

Město Veverská Bítýška nad Brněnskou přehradou se připravuje na stoletou vodu. Evakuuje chatové oblasti. Lidé z osmi ulic musí být připraveni odejít.

„Od Povodí Moravy jsme dostali předpověď, že Svratka u nás do neděle nastoupá na čtyři metry. Čeká nás tedy stoletá voda. Podle mapových podkladů jsou jí ohrožené ulice Nádražní, Za Řekou, Marie Kudeříkové, Dlouhá, U Hřiště, Pod Horkou, V Zahradách a ulice Okřínek. Ohrožené jsou i chatové oblasti v ulici Tejny a na Bílém potoce,“ vyjmenoval ohrožená místa starosta města Lukáš Zavadil (Pro Bítýšku).

Pusťte si tiskovku po jednání krizového štábu

Premiér Petr Fiala po jednání Ústředního krizového štábu.Video: ČTK

Vlak najel do spadlého stromu

Na Náchodsku najel spěšný vlak do spadlého stromu, nikdo nebyl zraněn. Asi 90 cestujících hasiči evakuují, informovali na webu. Trať mezi Starkočí a Červeným Kostelcem je do odvolání uzavřená, sdělila Správa železnic. Spadlý strom do kolejiště dnes přerušil také spojení na železniční trati mezi Trutnovem - Poříčí a Malými Svatoňovicemi. Déšť v kombinaci se silným větrem působí problémy v kraji od dnešního rána také na silnicích.

Hasiči zasahují u popadaných stromů a větví do silnic a koryt toků převážně na Trutnovsku. „Od rána evidujeme zatím asi 50 událostí, které souvisí s deštěm. Nejčastěji poskytujeme technickou pomoc při odstranění stromů nebo při monitoringu a čištění vodních toků. Nejvíce zatím vyjížděli hasiči na Trutnovsku,“ řekla před 15:00 ČTK mluvčí krajských hasičů Zuzana Strouhalová.

Nedostatek potravin kvůli povodním nehrozí, uvedla Potravinářská komora

Potravinářská komora ujistila, že v souvislosti s povodněmi, před kterými varují meteorologové, nehrozí nedostatek potravin. Výrobci potravin totiž mají krizové plány a na povodně se připravují. V případě lokálních výpadků produkce jsou zpracovatelé připravení zvýšit výrobu potravin, uvedla komora v tiskové zprávě.

Podle prezidentky komory Dany Večeřové jsou přípravy potravinářských podniků v blízkosti vodních toků intenzivní. „Od kontrol kanalizačních výpustí, odtokových systémů, ale třeba i okapů. V případě ohrožení podniky zaktivují krizové plány, které má většina z nich připravené,“ uvedla Večeřová.

Jeseník se chystá na evakuaci

Radnice v Jeseníku kvůli extrémním dešťovým srážkám a vysokému riziku záplav připravuje plány na možnou evakuaci obyvatel z těch částí města, které budou velkou vodou případně ohroženy. Prostory pro dočasné ubytování jsou připraveny v místních středních školách, část obyvatel by byla z rizikových oblastí přemístěna do lázeňských budov či divadla. Na sociálních sítích o tom informovalo vedení jesenické radnice.

„V souvislosti s aktuálními událostmi připravujeme plány na možnou evakuaci. Naší prioritou je zajistit bezpečnost občanů a zabezpečit dostatečné kapacity pro všechny, kteří by mohli být zasaženi. Největší evakuační prostory jsou připraveny ve Střední průmyslové škole Jeseník a Střední škole gastronomie, farmářství a služeb Jeseník. Místa přislíbilo také Gymnázium Jeseník a Priessnitzovy léčebné lázně,“ píše se v oznámení jesenické radnice.

Vltava má v Praze kulminovat v noci ze soboty na neděli

Vltava má v Praze kulminovat v noci ze soboty na neděli. Hladina se podle odhadů zvedne o 60 až 80 centimetrů a průtok nemá výrazně překročit druhý povodňový stupeň, tedy 1000 metrů krychlových za vteřinu. V současné chvíli protéká Prahou asi 380 metrů krychlových za sekundu a hydrologové upouštějí vodu na Vltavské kaskádě i z přehrady v Hostivaři. Novinářům to dnes řekli primátor Bohuslav Svoboda (ODS), jeho náměstkyně Jana Komrsková (Piráti) a ředitel pražských hasičů Luděk Prudil.

Město již zastavilo přívozy nebo zavřelo vrata na Čertovce. Lidé budou mít k dispozici o víkendu mimořádně magistrátní infolinku 800 100 000, která bude fungovat od 9:00 do 15:00. V pohotovosti jsou profesionální i dobrovolní hasiči.

Hladina Svitavy má vystoupat k pěti metrům

Ranní předpověď hydrologů pro Bílovice nad Svitavou předpokládá, že řeka vystoupí v této obci na severovýchod od Brna v neděli až na úroveň 525 centimetrů, což je hladina o 175 centimetrů převyšující třetí stupeň povodňové aktivity. Starosta Miroslav Boháček (Nový směr) doufá, že na tuto prognózu nedojde, nicméně už nyní obec činí opatření, která mají zabránit výraznějším škodám.

Pokud by hladina Svitavy skutečně vystoupala nad pět metrů, dostane se voda částečně na náměstí, zatopí parkoviště P+R u nádraží a samozřejmě Mlýnský ostrov. „Teoreticky se voda může dostat kanály do Komenského ulice, ale to nikdo přesně neví,“ řekl Boháček. Rozhodující podle něj bude sobota. Dnešní vyšší hladina je způsobená nejen intenzivními dešti, ale také odpouštěním přehrad Letovice a Boskovice na přítocích. Momentálně je řeka již několik hodin stabilizovaná na úrovni okolo 185 centimetrů, přičemž první stupeň povodňové aktivity se vyhlašuje při dvou metrech. Průtok je nyní 22 metrů krychlových za vteřinu, přičemž prognóza momentálně odhaduje kulminaci při 163 metrech krychlových.

Protipovodňová ochrana Olomouce přívaly vody zvládne

Protipovodňová ochrana v Olomouci by podle současných propočtů měla na většině území města zvládnout očekávané přívaly vody po vydatných deštích, kvůli kterým zejména na Jesenicku a Šumpersku hrozí o víkendu záplavy. Řeka Morava v Olomouci dosáhne třetího stupně povodňové aktivity zřejmě v neděli časně ráno. Rozlití vody do okolní krajiny hrozí jen v městské části Chomoutov. Radnice tam proto pošle například pytle s pískem.V Olomouci by se hladina vodních toků měla udržet na úrovni padesátileté vody, která byla ve městě naposledy zaznamenána v roce 2006.

Železniční dopravci žádají lidi, aby kvůli riziku povodní zvážili cesty vlakem

Svaz osobních železničních dopravců (SVOD Bohemia) apeluje na cestující, aby o víkendu kvůli riziku povodní zvážili nezbytnost své cesty vlakem. Mimořádnosti se týkají vnitrostátní i mezinárodní dopravy. Provoz aktuálně stojí například na některých tratích v Rakousku, další omezení budou přibývat se zhoršující se meteorologickou situací. Správa železnic (SŽ) založila krizovou koordinační skupinu. ČTK to řekl výkonný ředitel Svazu osobních železničních dopravců Petr Moravec.

Za vysokého povodňového rizika a větrného počasí se podle Moravce dají očekávat mimořádnosti v dopravě, které mohou ovlivnit včasnost a vedení jednotlivých spojů. „Doporučujeme všem, kdo opravdu musí cestovat, aby průběžně sledovali informace svých dopravců a také Správy železnic o aktuální provozní situaci,“ uvedl Moravec.

Lidé v Pardubickém kraji musejí počítat s evakuací

Lidé v některých obcích v Pardubickém kraji musejí o víkendu počítat kvůli záplavám s evakuací. Hlavně na Chrudimsku se očekává stoletá voda i vyšší.

Video: Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně vypouštěla vodu

Dochází k vypouštění dolní nádrže tak, aby byla připravena zachytit co nejvíce srážek v nadcházejících hodinách, uvedl na sociální síti X ministr zemědělství Marek Výborný.

Zároveň dodal, že je v kontaktu se zástupci ČEZ a s prvním náměstkem hejtmana Olomouckého kraje Ivo Slavotínkem kolem situace na Dlouhých stráních.

Dochází k vypouštění dolní nádrže na přečerpávací vodní elektrárně Dlouhé stráně.Video: twitter/MarekVyborny

Bez elektřiny jsou na východě Čech tisíce domácností

Bez elektrické energie byly dnes odpoledne na východě Čech tisíce domácností. Poruchy na vedení vysokého napětí působí polámané a popadané stromy a větve vlivem silného větru a podmáčeného terénu. ČTK o tom dnes informovala regionální mluvčí společnosti ČEZ Šárka Lapáčková Beránková. Nejhorší situace je na Trutnovsku, Náchodsku a Rychnovsku.

„Bohužel předpovědi se naplňují. V tuto chvíli evidujeme 17 poruch na vedení vysokého napětí v Královéhradeckém kraji. Zhruba 20 000 domácností je bez energie. V Pardubickém kraji to jsou dvě poruchy na vedení vysokého napětí na Svitavsku, zhruba tisíc domácností je tam bez energie,“ uvedla ke 14:30 Lapáčková Beránková .

Hejtman: Nejtěžší situace kvůli záplavám bude na Vysočině asi na Sázavě

Vysočina se kvůli intenzivním dešťům záplavám pravděpodobně nevyhne. Nejvážnější situace bude podle nynějších předpokladů na Sázavě, kde očekávaný narůst průtoku ohrožuje bezpečnost celého povodí. Dnes to v Jihlavě řekl hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO) s odkazem na předpovědi odborníků.

V Sázavě v Havlíčkově Brodě podle hejtmana běžně teče okolo čtyř metrů krychlových vody za sekundu, nyní jde o 11 metrů krychlových. Při kulminaci toku, která se čeká z neděle na pondělí, by tam ale mohlo protékat 230 metrů krychlových. „Což je číslo, které ohrožuje bezpečnost celého povodí,“ řekl.

NačítámNačíst starší příspěvky

Hlavní zprávy