Hlavní obsah
Online

Online: Povodně v Česku mají už pět obětí

Foto: Obec Lichnov

Zaplavená obec Zator na Bruntálsku.

aktualizováno •

Dění kolem povodňové situace v České republice i okolních zemích sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Vše o povodních v Česku, den šestý

  • Záplavy na Moravě mají čtvrtou oběť, nalezena byla seniorka z Kobylé nad Vidnavkou. Ženu strhl proud ze zbořeného domu,odešla z evakuačního centra.
  • Vláda na mimořádném jednání rozhodla, že nadcházející krajské a senátní volby se o víkendu konat budou.
  • Záplavy v Moravskoslezském kraji mají tři oběti. Během pondělí přibyli dva mrtví v Krnově, jeden byl v zaplaveném bytě. Už v neděli našli mrtvou ženu v říčce Krasovce.
  • Bez elektrické energie jsou v Česku desítky tisíc domácností. Poruchy působí popadané stromy a větvě kvůli větru a podmáčenému terénu.
  • Doposud muselo domovy opustit na 12 000 lidí, další evakuace se chystají. Záchranáři žádají lidi o spolupráci, aby je nemuseli evakuovat násilím jako v roce 1997. Na emotivním videu zveřejněném na sociálních sítích (níže v tomto online přenosu) ukázali, jak obtížné je přesvědčit některé lidi, aby odešli do bezpečí.
  • Předpověď počasí ukazuje, že od středy se déšť objeví jen výjimečně v podobě přeháněk - oproti předchozím dnům tedy velmi optimistická zpráva.
Načíst novější příspěvky

Jesenicko se připravuje na nejhorší

Obce na Jesenicku finišují s protipovodňovými opatřeními, starostové se připravují na nejhorší situaci. Extrémní srážky právě v této oblasti očekávají i meteorologové, déšť bude v následujících dnech ještě zesilovat. Podle Romana Volného z ostravského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) by mělo na Jesenicku spadnout v noci na sobotu dalších až 110 milimetrů srážek, během soboty se očekává až dvojnásobný úhrn. Ve Zlatých Horách za posledních 24 hodin napršelo už 60 milimetrů srážek. Toky však zatím zůstávají v kraji stále v korytech.

Písečná na Jesenicku zveřejnila pro obyvatele krizová telefonní čísla pro nahlášení mimořádných situací a vyžádání pomoci, lidé je najdou na stránkách obce. „Aktuální předpovědi počasí bohužel potvrzují prognózy z předchozích dní a výskyt povodní je velmi pravděpodobný,“ uvedla dnes obec v hlášení. Obyvatele vyzvala, aby přeparkovali svá auta mimo záplavovou oblast a zabezpečili cenné věci a nepřibližovali se k rozvodněným tokům.

Uherské Hradiště uzavřelo vstupy do městských parků

Uherské Hradiště dnes uzavřelo kvůli vytrvalému dešti a očekávanému silnému větru vstupy do městských parků. Lidem město také doporučilo, aby při pohybu venku dbali vlastní bezpečnosti, zejména při pohybu v blízkosti vzrostlých stromů. Dále je vyzvalo, aby nevstupovali do městských lesů ani do lesoparku Kunovský les.

Praha zavře lanovku na Petřín

Pražský dopravní podnik (DPP) přeruší dnes v 18:00 kvůli dešti provoz lanové dráhy na Petřín. Lanovka bude stát až do odvolání. Důvodem je nestabilita petřínského svahu i technický stav dráhy. ČTK to dnes sdělila mluvčí DPP Aneta Řehková. Praha kvůli velké vodě již uzavřela vrata na Čertovce a preventivně buduje v některých místech protipovodňové zábrany. Dnes v 19:00 pak uzavře náplavky v centru.

„Vzhledem k nestabilitě petřínského svahu, zejména k problémům s jeho odvodněním, a s ohledem na očekávané množství srážek i technických stav samotné tratě lanovky, na které příští rok začne kompletní rekonstrukce, DPP preventivně z bezpečnostních důvodů do odvolání přerušuje provoz lanové dráhy,“ uvedla Řehková. Před obnovením provozu DPP zkontroluje stabilitu svahu a stav tratě.

Policie na jihu Moravy upozorňuje na možné zaplavení některých silnic

Policie v Jihomoravském kraji upozorňuje, že vytrvalé deště mohou zaplavit některé silnice. Řidiči tak mají počítat s možným omezením na silnicích. Upozorňuje také na riziko takzvaného aquaplaningu, kdy vůz na souvislé vrstvě vody na vozovce ztrácí přilnavost pneumatik. Na policejním webu o tom dnes informoval mluvčí policie David Chaloupka.

„Vytrvalé deště mohou způsobit zahlcení dešťových vpustí a na vozovce se může vytvořit souvislá vrstva vody. Tato situace je velmi nebezpečná, při průjezdu takových úseků hrozí řidičům vznik aquaplaningu,“ uvedl Chaloupka. Drážky v dezénech pneumatik nejsou podle něj ve vyšších rychlostech schopny odvést takové množství vody, a vůz tak začne klouzat po hladině. Proto je při jízdě v dešti důležité upravit rychlost.

Většina stran kvůli povodňové hrozbě omezuje kampaň před volbami, SPD nikoliv

Většina stran ze sněmovní koalice i opozice kvůli povodňové hrozbě omezuje či přerušuje předvolební kampaň. Ruší se výjezdy do krajů i setkání s občany, sdělili dnes mluvčí jednotlivých stran.

Úpravy naopak nechystá opoziční Svoboda a přímá demokracie (SPD). Krajské volby a první kolo senátních voleb se uskuteční příští pátek a sobotu 20. a 21. září.

Jižní Brno může být z 80 procent pod vodou

V jižní části Brna se chystají až na stoletou povodeň. „Pokud opravdu taková voda dorazí, bude pod vodou 80 procent městské části,“ řekl Seznam Zprávám starosta městské části Brno-jih David Grund (ODS).

Brněnská nemocnice zastavila příjem do porodnice

Nemocnice Milosrdných bratří v Brně, která je v záplavovém území, uzavřela ode dneška na celý víkend příjem na porodní oddělení a zakázala návštěvy.

Hasiči evakuují chatovou oblast

Hasiči z chatové oblasti Biskoupky u Jamolic na Brněnsku evakuují 125 lidí přes zaplavený most, z toho 120 studentů. Hrozilo, že by se z místa nedostali. Událost je zatím bez zranění. Řekl to mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

„Jde o 120 studentů plus pět vedoucích. Převádíme je přes zaplavený most, následně je přesuneme na bezpečné místo, odkud už mají zajištěný vlastní transport,“ popsal mluvčí. Doplnil, že skupinu evakuují pomocí vodícího lana. „Jde o místo, odkud se dá nejjednodušším způsobem dostat přes ten most a ten je zaplavený. Požádali proto o pomoc. Místo jako takové není zaplavené, ale hrozilo, že by se od tam neměli jak dostat,“ popsal mluvčí.

Povodňová komise upozorňuje na extrémní ohrožení na Českomoravské vrchovině

Ústřední povodňová komise upozorňuje na extrémní ohrožení povodní v oblasti Českomoravské vrchoviny, kde nelze vyloučit, že kumulační průtoky mohou přesáhnout úroveň stoleté vody na Sázavě, Svratce, Svitavě, Chrudimce a Novohradce. Po dnešním zasedání Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) to oznámil ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Ústřední povodňová komise dále doporučila orgánům při přípravě na povodně zohlednit možnosti takto extrémní povodně i v dalších více ohrožených oblastech. „Zejména v oblasti Jeseníků nelze vyloučit podobně extrémní povodňovou odezvu,“ uvedl Hladík. Komise přijala usnesení per rollam, tedy na dálku.

Škody budou menší než v minulosti

Škody po deštích a povodních, které Česko zasáhnou v příštích dnech, budou nižší než před 20 lety, řekl za Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka Tomáš Hrdinka. Podle něj se za posledních 20 let velmi investovalo do protipovodňových opatření a zlepšil se i varovný a hlásný systém. Za nejúčinnější opatření, která mohou zamezit velkým škodám, považuje dostatečný retenční prostor v nádržích nebo mobilní protipovodňové hráze a ochranné valy kolem řek. Podobně se vyjádřil i Státní pozemkový úřad (SPÚ), který v loňském roce dokončil 51 protipovodňových opatření.

„Škody u povodní 1997 a 2002 dosáhly desítek miliard korun, to letos neočekávám, systém by po 20 letech s povodněmi měl být dobře připraven,“ řekl Hrdinka.

Připraveno je 100 000 profesionálních i dobrovolných hasičů

Na zvládání možných povodní o víkendu je podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) připraveno zhruba 100 000 profesionálních a dobrovolných hasičů. Posiluje i policie, letecká služba nebo pyrotechnici. Rakušan to dnes řekl na tiskové konferenci po zasedání Ústředního krizového štábu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se štáb znovu sejde podle vývoje situace.

Oproti povodňovým situacím z let 1997 a 2002 je Česká republika podle Rakušana připravena lépe. Hasiči podle něj nyní zajišťují například pytle s pískem, posilují služby a aktivizují dobrovolné sbory. Policie zase posílila například leteckou službu - ke dvěma vrtulníkům v Praze a Brně podle něj přibudou další tři v Praze, Brně a Ostravě. Připraveni jsou také policejní potápěči a pyrotechnici. Integrovanému záchrannému systému je připravena pomáhat i armáda, připraveny má dva vrtulníky a dva ženijní odřady.

Je nutné, abychom byli připraveni na nejhorší, řekl Fiala

Data neumožňují přesně predikovat důsledky srážek, proto je nutné, abychom byli připraveni na nejhorší, řekl Fiala. Krizový štáb znovu zasedne podle potřeby.

Začnou padat stromy

Vítr bude od dnešního večera do nedělního dopoledne dosahovat rychlosti v nárazech až 90 kilometrů za hodinu, na horách na severu kolem 110 kilometrů v hodině. Podle aktuální prognózy bude hodně foukat i v Plzeňském kraji, o který dnes meteorologové rozšířili původní výstrahu. „Vzhledem k podmáčené půdě a olistění stromů bude docházet k četným vývratům stromů,“ varovali meteorologové.

Horní Vltava má kulminovat v neděli večer

Na horním toku mezi Lipnem a Českým Krumlovem má Vltava podle předpovědi ČHMÚ kulminovat v neděli 15. září kolem 18:00. Na stanici Zátoň (mezi Rožmberkem nad Vltavou a Větřním) předpověď udává maximum 288 centimetrů, což je 78 centimetrů nad třetí stupněm povodňové aktivity. Ale o 40 centimetrů méně než při katastrofálních povodních v srpnu 2002, které nejprve zasáhly právě povodí horní Vltavy.

Hlavní město zavře náplavky a vystaví protipovodňové zábrany v centru

Vedení hlavního města uzavře náplavky v Praze 1, 2 a 5 a preventivně nechá na některých místech vystavět protipovodňové zábrany v centru města, na Zbraslavi a v Libni. Náplavky budou uzavřeny dnes okolo 19:00. Vedení metropole rovněž chystá v sobotu zastavit lodní dopravu na Vltavě. Po dnešním jednání povodňové komise to sdělil mluvčí magistrátu Tadeáš Provazník. Komise se znovu sejde dnes v 18:00.

Hasiči dnes již zavřeli bezpečnostní vrata na Čertovce. Na to navázala zmíněná preventivní výstavba protipovodňových zábran o celkové délce asi 199 metrů. V Praze platí varování před velmi vydatným deštěm a od 15:00 bude vyhlášená povodňová pohotovost, tedy druhý ze tří stupňů výstrahy.

Na Přeloučsku už se voda nevsakuje do země. Podmáčená jsou pole i lesy

Na Přeloučsku vydatně prší a je znát při průjezdu, že už se voda nevsakuje do země. Podmáčené jsou pole i lesy. Tvoří se zde velké louže.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Aktuální situace na Přeloučsku.

V Jihomoravském kraji se chystají na stoletou vodu

V Jihomoravském kraji se chystají na stoletou vodu. Podle zástupců krajské povodňové komise se nejspíš voda v Brně vylije ze Svratky a Svitavy. „Situace je vážná. V zásobních prostorách nádrží máme volných 200 milionů kubíků vody, ale srážky budou tak intenzivní, že se nepodaří stovky milionů kubíků zadržet,“ řekl ředitel pro správu povodí Antonín Tůma.

Mapy.cz připravily speciální zobrazení, které sleduje povodňovou situaci

Internetová služba Mapy.cz připravila vzhledem k silným dešťům a hrozícím záplavám speciální mapové zobrazení, které sleduje povodňovou situaci. Na webu je možné přepnout zobrazení na povodňovou mapu a sledovat stav řek. Seznam.cz, který Mapy.cz provozuje, to uvedl na svém blogu.

Mapy.cz ve spolupráci s Českým hydrometeorologickým ústavem (ČHMÚ) poskytují aktuální informace o průtocích v měřících bodech, které ČHMÚ eviduje. Při kliknutí na konkrétní bod se zobrazí detailní údaje o momentálním průtoku v daném místě, jeho trendu a případný stupeň povodňové aktivity. Přehledně je také vidět, kde je stav vody jiný než obvykle. Mapa zvýrazňuje i aktuální uzavírky silnic pro lepší plánování bezpečné trasy. Pokud Integrovaný záchranný systém (IZS) stanoví evakuační zóny a stanoviště, tyto informace se na mapě rovněž objeví. a hrozícím záplavám speciální mapové zobrazení, které sleduje povodňovou situaci.

NačítámNačíst starší příspěvky

Hlavní zprávy