Hlavní obsah
Online

Online: Povodně v Česku mají už pět obětí

Foto: Obec Lichnov

Zaplavená obec Zator na Bruntálsku.

aktualizováno •

Dění kolem povodňové situace v České republice i okolních zemích sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Vše o povodních v Česku, den šestý

  • Záplavy na Moravě mají čtvrtou oběť, nalezena byla seniorka z Kobylé nad Vidnavkou. Ženu strhl proud ze zbořeného domu,odešla z evakuačního centra.
  • Vláda na mimořádném jednání rozhodla, že nadcházející krajské a senátní volby se o víkendu konat budou.
  • Záplavy v Moravskoslezském kraji mají tři oběti. Během pondělí přibyli dva mrtví v Krnově, jeden byl v zaplaveném bytě. Už v neděli našli mrtvou ženu v říčce Krasovce.
  • Bez elektrické energie jsou v Česku desítky tisíc domácností. Poruchy působí popadané stromy a větvě kvůli větru a podmáčenému terénu.
  • Doposud muselo domovy opustit na 12 000 lidí, další evakuace se chystají. Záchranáři žádají lidi o spolupráci, aby je nemuseli evakuovat násilím jako v roce 1997. Na emotivním videu zveřejněném na sociálních sítích (níže v tomto online přenosu) ukázali, jak obtížné je přesvědčit některé lidi, aby odešli do bezpečí.
  • Předpověď počasí ukazuje, že od středy se déšť objeví jen výjimečně v podobě přeháněk - oproti předchozím dnům tedy velmi optimistická zpráva.
Načíst novější příspěvky

V Jihomoravském kraji se chystají na stoletou vodu

V Jihomoravském kraji se chystají na stoletou vodu. Podle zástupců krajské povodňové komise se nejspíš voda v Brně vylije ze Svratky a Svitavy. „Situace je vážná. V zásobních prostorách nádrží máme volných 200 milionů kubíků vody, ale srážky budou tak intenzivní, že se nepodaří stovky milionů kubíků zadržet,“ řekl ředitel pro správu povodí Antonín Tůma.

Mapy.cz připravily speciální zobrazení, které sleduje povodňovou situaci

Internetová služba Mapy.cz připravila vzhledem k silným dešťům a hrozícím záplavám speciální mapové zobrazení, které sleduje povodňovou situaci. Na webu je možné přepnout zobrazení na povodňovou mapu a sledovat stav řek. Seznam.cz, který Mapy.cz provozuje, to uvedl na svém blogu.

Mapy.cz ve spolupráci s Českým hydrometeorologickým ústavem (ČHMÚ) poskytují aktuální informace o průtocích v měřících bodech, které ČHMÚ eviduje. Při kliknutí na konkrétní bod se zobrazí detailní údaje o momentálním průtoku v daném místě, jeho trendu a případný stupeň povodňové aktivity. Přehledně je také vidět, kde je stav vody jiný než obvykle. Mapa zvýrazňuje i aktuální uzavírky silnic pro lepší plánování bezpečné trasy. Pokud Integrovaný záchranný systém (IZS) stanoví evakuační zóny a stanoviště, tyto informace se na mapě rovněž objeví. a hrozícím záplavám speciální mapové zobrazení, které sleduje povodňovou situaci.

Praha zavřela protipovodňová vrata na Čertovce, bude stavět bariéry

Praha kvůli hrozbě záplav před 10:00 zavřela protipovodňová vrata na Čertovce. Na síti X to oznámili hasiči, jejichž potápěči při zavírání pomáhali. Magistrát má také stavět protipovodňové bariéry v některých částech města, podle Povodí Vltavy na Zbraslavi a v Divadelní ulici u Národního divadla. V Praze platí varování před velmi vydatným deštěm a od 15:00 povodňová pohotovost, tedy druhý ze tří stupňů výstrahy.

Na vzestup hladiny Vltavy se připravuje i Národní divadlo (ND), jehož historická budova leží u nábřeží. Mluvčí divadla Tomáš Staněk řekl, že budova má protipovodňová vrata v zásobovacím tunelu v suterénu, kde vedou přímo k hladině Vltavy. Všechny dveře, které spojují technologický tunel a historickou budovu, jsou vodotěsné. „Výduchy vzduchotechniky, kterými by hrozil průnik vody do budovy, se v případě rizika povodní vodotěsně uzavírají. Suterény pod komplexem budov ND jsou odizolovány proti prosakování spodní vody. V případě průniku vody jsou v suterénech umístěny speciální jímky, ze kterých lze vodu odčerpat,“ vysvětlil mluvčí. Divadlo má podle něj vlastní čerpadla.

Zavření Čertovky.Video: twitter/HasiciPraha

Intenzivní déšť zaplavil tramvajovou smyčku v Modřicích, je bez obsluhy

Intenzivní déšť si vyžádal první omezení brněnské MHD. Kvůli zaplavení smyčky v Modřicích jezdí tramvajová linka 2 pouze k Ústřednímu hřbitovu, smyčka zůstává bez obsluhy. Mezi zastávkami Ústřední hřbitov a Modřice, Tyršova pendlují dvě obousměrné tramvaje, řekla mluvčí dopravního podniku Hana Tomaštíková. Kvůli zaplavenému podjezdu u smyčky jezdí odklonem i regionální autobusy, vyplývá z informaci na webu Kordisu JMK.

Brno není chráněné před stoletou vodou

Jihomoravské obce se musí připravit na stoletou vodu a aktivovat povodňové plány. Brno před stoletou vodou chráněno není, řekl Tůma z Povodí Moravy.

Meteorologové rozšířili výstrahu na extrémní povodně na téměř celou zemi

Meteorologové dnes rozšířili výstrahu na extrémní povodně na téměř celou zemi s výjimkou západu Čech. Na víc než padesátiletou vodu se musí připravit nejen východ, jih a sever země, ale i Praha či většina Středočeského kraje. Nejvíc se mají řeky rozvodnit o víkendu. Vydatně pršet má minimálně do noci na pondělí, situaci ještě zhorší silný vítr, který hrozí podle aktuální prognózy v celé republice.

„V důsledku vydatných srážek očekáváme od pátečního večera výrazné vzestupy hladin vodních toků. Nejvyšší vzestupy s četným překročením třetího stupně povodňové aktivity předpokládáme až během soboty a neděle,“ uvedl Český hydromeorologický ústav (ČHMÚ).

Nejvážnější situace má být na řekách, které odvodňují Jeseníky a další severovýchodní pohoří a také Českomoravskou vrchovinu.

Foto: ČHMÚ

Rozšířená výstraha.

Starosta Židlochovic vyčítá Povodí Moravy pozdní odpouštění Brněnské přehrady

Starosta Židlochovic na Brněnsku Jan Vitula (Vaše Židlochovice) předpokládá, že by povodňová vlna měla skončit v polích a ne v ulicích města. Zároveň však vyčítá Povodí Moravy, že váhalo s odpouštěním Brněnské přehrady, protože o povodních se vědělo čtyři dny dopředu, ale vypouštění na maximum začalo až ve čtvrtek odpoledne, řekl.

Pro Židlochovice je řízení odtoku z přehrady klíčové, protože leží pod soutokem Svratky se Svitavou a Litavou, což jsou dvě neregulované řeky. Tok Svitavy lze regulovat jen částečně daleko před Brnem na přítocích, tedy na Křetínce a Bělé. „Víme, že tu voda proteče, ale potřebujeme nafázovat špičky tak, aby se všechny řeky nesetkaly v jednom kulminačním bodu, proto na povodí tlačíme,“ řekl Vitula. Podle jeho slov upozorňoval Povodí Moravy od středy večer, aby naplno začalo Brněnskou přehradu upouštět. „Ale do čtvrtečního poledne pouštěli jen 15 kubíků (metrů krychlových), v poledne pustili 40 a až když jsme napsali takovou výhrůžnou zprávu krajské povodňové komisi, tak odpoledne pustili 55,“ řekl Vitula.

Fotbalová liga na víkend zrušena

Kritická situace by měla nastat v noci na neděli

Ve Zlínském kraji naprší do neděle až 220 mm vody. Na tocích se očekává i třetí povodňový stupeň, kritická situace by měla nastat v noci na neděli.

Víc místa už v přehradách kvůli dešti nebude

V nádržích všech povodí je prostor pro 878,6 milionu m3 vody, uvedl ministr zemědělství Marek Výborný. Od čtvrtka se objem zvýšil o 127,6 mil. m3. Kvůli dešti už ale neporoste.

Povodně hrozí i Slovensku

Západ Slovenska zasáhla první vlna očekávaných vydatných srážek. Výrazněji stoupla především hladina řeky Morava, v regionu nadále platí nejvyšší výstraha před silným deštěm a záplavami. Vyplývá to z údajů slovenských meteorologů. Podle dřívějších informací slovenských úřadů by se situace v souvislosti s deštěm a silným větrem měla v zemi zhoršit o víkendu, největší riziko vylití hrozí právě Moravě.

Šumava: O víkendu nechoďte do lesů

„S ohledem na vývoj počasí a výstrahy meteorologů, které nelze brát na lehkou váhu, důrazně doporučujeme, abyste o nadcházejícím víkendu vynechali vycházky do okolí veškerých vodních toků a do lesních porostů na území NP a CHKO Šumava. K vydatnému dešti se má ještě přidat čerstvý vítr, který může lámat a vyvracet stromy, což je život ohrožující. Z těchto důvodů Správa NP Šumava ruší veškeré plánované venkovní programy pro veřejnost včetně vycházek s průvodci do divočiny,“ uvedl mluvčí CHKO Jan Dvořák.

Ve Višňové staví protipovodňovou stěnu

V Olomouci bylo kvůli vydatnému dešti uzavřeno podzemní parkoviště u nádraží

Technické služby města Olomouce dnes kvůli vydatnému dešti a riziku záplav uzavřely rozlehlé podzemní parkoviště u hlavního vlakového nádraží. Vedení technických služeb vyzvalo řidiče, aby zaparkovaná vozidla z parkoviště odvezli co nejdříve. V Olomouci byly na přístupových cestách do parků instalovány cedule, že vstup je v těchto dnech na vlastní nebezpečí. V Prostějově byly už ve čtvrtek uzavřeny městské parky i hřbitovy.

Vydatné srážky ve Zlínském kraji pokračují

Vydatné srážky ve Zlínském kraji, které začaly ve čtvrtek, přetrvávaly také dnes ráno. Srážkové úhrny za posledních 24 hodin se na většině území v povodí Moravy pohybují do 40 milimetrů, tedy 40 litrů na metr čtvereční. V západní části Zlínského kraje však překročily hodnotu 50 milimetrů, sdělil dnes ráno ČTK mluvčí státního podniku Povodí Moravy Petr Chmelař. Například v Bělově na Zlínsku napršelo za 24 hodin 69 milimetrů, v Kroměříži 53 milimetrů. Upozornil, že dnešní srážkové úhrny mají podle předpovědi ČHMÚ dosáhnout 30 až 80 milimetrů, ojediněle i kolem 100 milimetrů srážek. Přes den očekává Povodí Moravy postupné dosažení stupňů povodňové aktivity na tocích odvodňujících Vysočinu, kterými jsou Svratka, Jihlava a Dyje, a dále na tocích odvodňujících Jeseníky, tedy Desné a Moravě.

Mohou povodně ohrozit volby?

Co by se dělo, pokud by záplavy poničily volební místnosti? Seznam Zprávy se zeptaly Ministerstva vnitra, zde je odpověď:

Foto: MVČR

Odpověď ministerstva.

NačítámNačíst starší příspěvky

Hlavní zprávy