Hlavní obsah
Online

Online: Hladina Labe na Ústecku dál stoupá

Záznam z pondělní večerní tiskové konference po zasedání vlády.Video: ČTK

aktualizováno •

Online reportáž sleduje povodňovou situaci v celé zemi. Nejhorší situace je na Moravě, ve Slezsku a na jihu Čech. V úterý se očekávají vzestupy hladin na dolních tocích rozvodněných řek.

Článek

Vše o povodních v Česku, den šestý

  • Vláda na mimořádném jednání rozhodla, že nadcházející krajské a senátní volby se o víkendu konat budou.
  • Záplavy v Moravskoslezském kraji mají tři oběti. Během pondělí přibyli dva mrtví v Krnově, jeden byl v zaplaveném bytě. Už v neděli našli mrtvou ženu v říčce Krasovce.
  • Bez elektrické energie jsou v Česku desítky tisíc domácností. Poruchy působí popadané stromy a větvě kvůli větru a podmáčenému terénu.
  • Doposud muselo domovy opustit na 12 000 lidí, další evakuace se chystají. Záchranáři žádají lidi o spolupráci, aby je nemuseli evakuovat násilím jako v roce 1997. Na emotivním videu zveřejněném na sociálních sítích (níže v tomto online přenosu) ukázali, jak obtížné je přesvědčit některé lidi, aby odešli do bezpečí.
  • Předpověď počasí ukazuje, že od středy se déšť objeví jen výjimečně v podobě přeháněk - oproti předchozím dnům tedy velmi optimistická zpráva.
Načíst novější příspěvky

Kritická situace by měla nastat v noci na neděli

Ve Zlínském kraji naprší do neděle až 220 mm vody. Na tocích se očekává i třetí povodňový stupeň, kritická situace by měla nastat v noci na neděli.

Víc místa už v přehradách kvůli dešti nebude

V nádržích všech povodí je prostor pro 878,6 milionu m3 vody, uvedl ministr zemědělství Marek Výborný. Od čtvrtka se objem zvýšil o 127,6 mil. m3. Kvůli dešti už ale neporoste.

Povodně hrozí i Slovensku

Západ Slovenska zasáhla první vlna očekávaných vydatných srážek. Výrazněji stoupla především hladina řeky Morava, v regionu nadále platí nejvyšší výstraha před silným deštěm a záplavami. Vyplývá to z údajů slovenských meteorologů. Podle dřívějších informací slovenských úřadů by se situace v souvislosti s deštěm a silným větrem měla v zemi zhoršit o víkendu, největší riziko vylití hrozí právě Moravě.

Šumava: O víkendu nechoďte do lesů

„S ohledem na vývoj počasí a výstrahy meteorologů, které nelze brát na lehkou váhu, důrazně doporučujeme, abyste o nadcházejícím víkendu vynechali vycházky do okolí veškerých vodních toků a do lesních porostů na území NP a CHKO Šumava. K vydatnému dešti se má ještě přidat čerstvý vítr, který může lámat a vyvracet stromy, což je život ohrožující. Z těchto důvodů Správa NP Šumava ruší veškeré plánované venkovní programy pro veřejnost včetně vycházek s průvodci do divočiny,“ uvedl mluvčí CHKO Jan Dvořák.

Ve Višňové staví protipovodňovou stěnu

V Olomouci bylo kvůli vydatnému dešti uzavřeno podzemní parkoviště u nádraží

Technické služby města Olomouce dnes kvůli vydatnému dešti a riziku záplav uzavřely rozlehlé podzemní parkoviště u hlavního vlakového nádraží. Vedení technických služeb vyzvalo řidiče, aby zaparkovaná vozidla z parkoviště odvezli co nejdříve. V Olomouci byly na přístupových cestách do parků instalovány cedule, že vstup je v těchto dnech na vlastní nebezpečí. V Prostějově byly už ve čtvrtek uzavřeny městské parky i hřbitovy.

Vydatné srážky ve Zlínském kraji pokračují

Vydatné srážky ve Zlínském kraji, které začaly ve čtvrtek, přetrvávaly také dnes ráno. Srážkové úhrny za posledních 24 hodin se na většině území v povodí Moravy pohybují do 40 milimetrů, tedy 40 litrů na metr čtvereční. V západní části Zlínského kraje však překročily hodnotu 50 milimetrů, sdělil dnes ráno ČTK mluvčí státního podniku Povodí Moravy Petr Chmelař. Například v Bělově na Zlínsku napršelo za 24 hodin 69 milimetrů, v Kroměříži 53 milimetrů. Upozornil, že dnešní srážkové úhrny mají podle předpovědi ČHMÚ dosáhnout 30 až 80 milimetrů, ojediněle i kolem 100 milimetrů srážek. Přes den očekává Povodí Moravy postupné dosažení stupňů povodňové aktivity na tocích odvodňujících Vysočinu, kterými jsou Svratka, Jihlava a Dyje, a dále na tocích odvodňujících Jeseníky, tedy Desné a Moravě.

Mohou povodně ohrozit volby?

Co by se dělo, pokud by záplavy poničily volební místnosti? Seznam Zprávy se zeptaly Ministerstva vnitra, zde je odpověď:

Foto: MVČR

Odpověď ministerstva.

V noci hasiči pracovali na ochraně Českých Budějovic

Kvůli extrémnímu počasí je možné jízdenky ČD vrátit beze srážky i v den cesty

Vnitrostátní i mezinárodní jízdenky Českých drah (ČD) platné pro cesty ode dneška do neděle budou moci cestující vrátit beze srážky i v den platnosti. Mimořádné opatření zavádějí ČD v souvislosti s očekávaným extrémním počasím.

Zvýšený přítok do Vltavské kaskády

Policie eviduje drobné výpadky linky 158 v Praze

Policie dnes ráno oznámila, že eviduje drobné výpadky linky 158 v Praze, snaží se závadu rychle odstranit. Vyzvala občany, aby pro tísňová volání využívali linku 112.

„Aktuálně evidujeme drobné výpadky linky 158 v Praze. Prosím, využívejte pro tísňová volání linku 112. Obnova funkčnosti je pro nás v současnosti priorita a pracujeme na tom,“ sdělila.

Mluvčí pražské policie Jan Rybanský na dotaz ČTK řekl, že zatím nemá informace, co je příčinou problému nebo jak dlouho budou výpadky trvat.

Před 09:30 na síti X uvedla, že je už možné se na číslo 158 dovolat, byť na operační středisko Jihočeského kraje.

Masarykova univerzita evakuuje studentské koleje

České dráhy mimořádně vrací jízdné i v den cesty

Vnitrostátní i mezinárodní jízdenky Českých drah (ČD) platné pro cesty ode dneška do neděle budou moci cestující vrátit beze srážky i v den platnosti. Mimořádné opatření zavádějí ČD v souvislosti s očekávaným extrémním počasím. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Českých drah Filip Medelský. V Česku má do noci na pondělí vydatně pršet, srážky mohou být extrémní. Na většině území ČR hrozí záplavy.

„V souvislosti s očekávanými extrémními srážkami v následujících dnech, které mohou mít negativní dopad na železniční dopravu, zavádí České dráhy mimořádné opatření. V případě, že se cestující rozhodne svou plánovanou cestu neuskutečnit z důvodu výstrahy před nepříznivým počasím a jeho jízdenka by již byla v den plánované cesty nevratná, bude mu jízdné přesto vráceno v plné výši,“ uvedl mluvčí.

Nejvíc zatím napršelo v Jeseníkách

Za poslední den v Povodí Odry nejvíce pršelo v Jeseníkách, kde to bylo až 70 milimetrů na Biskupské kupě nebo 69 milimetrů na Rejvízu v  Olomouckém kraji. V dalších částech povodí je úhrn srážek okolo 35  milimetrů a v Beskydech zatím od dvou do deseti milimetrů. Ve Zlatých Horách spadlo 59 litrů vody na metr čtvereční.

Povodňové stupně dnes ráno hlásilo 15 míst v Česku, většina byla na prvním stupni značícím bdělost. Druhý stupeň ze tří, takzvaná pohotovost, platil na Chrudimce v Padrtech na Chrudimsku a na Malé Hané v Opatovicích.

Vyplývá to z dat na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Hladiny toků ve východní polovině Česka zatím pravděpodobně zvyšuje zejména preventivní upouštění nádrží.

V Drážďanech se před očekávanou povodní zřítila další část mostu

Situace po zřícení mostu Carolabrücke přes řeku Labe v německých Drážďanech zůstává dramatická. V noci byla řízeně shozena další část konstrukce, město se obává, co mohutná překážka v korytě řeky způsobí, jakmile přijde očekávaná velká voda z Česka.

NačítámNačíst starší příspěvky

Hlavní zprávy