Hlavní obsah
Online

Online: Hladina Labe na Ústecku dál stoupá

Záznam z pondělní večerní tiskové konference po zasedání vlády.Video: ČTK

aktualizováno •

Online reportáž sleduje povodňovou situaci v celé zemi. Nejhorší situace je na Moravě, ve Slezsku a na jihu Čech. V úterý se očekávají vzestupy hladin na dolních tocích rozvodněných řek.

Článek

Vše o povodních v Česku, den šestý

  • Vláda na mimořádném jednání rozhodla, že nadcházející krajské a senátní volby se o víkendu konat budou.
  • Záplavy v Moravskoslezském kraji mají tři oběti. Během pondělí přibyli dva mrtví v Krnově, jeden byl v zaplaveném bytě. Už v neděli našli mrtvou ženu v říčce Krasovce.
  • Bez elektrické energie jsou v Česku desítky tisíc domácností. Poruchy působí popadané stromy a větvě kvůli větru a podmáčenému terénu.
  • Doposud muselo domovy opustit na 12 000 lidí, další evakuace se chystají. Záchranáři žádají lidi o spolupráci, aby je nemuseli evakuovat násilím jako v roce 1997. Na emotivním videu zveřejněném na sociálních sítích (níže v tomto online přenosu) ukázali, jak obtížné je přesvědčit některé lidi, aby odešli do bezpečí.
  • Předpověď počasí ukazuje, že od středy se déšť objeví jen výjimečně v podobě přeháněk - oproti předchozím dnům tedy velmi optimistická zpráva.
Načíst novější příspěvky

Vydatné srážky ve Zlínském kraji pokračují

Vydatné srážky ve Zlínském kraji, které začaly ve čtvrtek, přetrvávaly také dnes ráno. Srážkové úhrny za posledních 24 hodin se na většině území v povodí Moravy pohybují do 40 milimetrů, tedy 40 litrů na metr čtvereční. V západní části Zlínského kraje však překročily hodnotu 50 milimetrů, sdělil dnes ráno ČTK mluvčí státního podniku Povodí Moravy Petr Chmelař. Například v Bělově na Zlínsku napršelo za 24 hodin 69 milimetrů, v Kroměříži 53 milimetrů. Upozornil, že dnešní srážkové úhrny mají podle předpovědi ČHMÚ dosáhnout 30 až 80 milimetrů, ojediněle i kolem 100 milimetrů srážek. Přes den očekává Povodí Moravy postupné dosažení stupňů povodňové aktivity na tocích odvodňujících Vysočinu, kterými jsou Svratka, Jihlava a Dyje, a dále na tocích odvodňujících Jeseníky, tedy Desné a Moravě.

Mohou povodně ohrozit volby?

Co by se dělo, pokud by záplavy poničily volební místnosti? Seznam Zprávy se zeptaly Ministerstva vnitra, zde je odpověď:

Foto: MVČR

Odpověď ministerstva.

V noci hasiči pracovali na ochraně Českých Budějovic

Kvůli extrémnímu počasí je možné jízdenky ČD vrátit beze srážky i v den cesty

Vnitrostátní i mezinárodní jízdenky Českých drah (ČD) platné pro cesty ode dneška do neděle budou moci cestující vrátit beze srážky i v den platnosti. Mimořádné opatření zavádějí ČD v souvislosti s očekávaným extrémním počasím.

Zvýšený přítok do Vltavské kaskády

Policie eviduje drobné výpadky linky 158 v Praze

Policie dnes ráno oznámila, že eviduje drobné výpadky linky 158 v Praze, snaží se závadu rychle odstranit. Vyzvala občany, aby pro tísňová volání využívali linku 112.

„Aktuálně evidujeme drobné výpadky linky 158 v Praze. Prosím, využívejte pro tísňová volání linku 112. Obnova funkčnosti je pro nás v současnosti priorita a pracujeme na tom,“ sdělila.

Mluvčí pražské policie Jan Rybanský na dotaz ČTK řekl, že zatím nemá informace, co je příčinou problému nebo jak dlouho budou výpadky trvat.

Před 09:30 na síti X uvedla, že je už možné se na číslo 158 dovolat, byť na operační středisko Jihočeského kraje.

Masarykova univerzita evakuuje studentské koleje

České dráhy mimořádně vrací jízdné i v den cesty

Vnitrostátní i mezinárodní jízdenky Českých drah (ČD) platné pro cesty ode dneška do neděle budou moci cestující vrátit beze srážky i v den platnosti. Mimořádné opatření zavádějí ČD v souvislosti s očekávaným extrémním počasím. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Českých drah Filip Medelský. V Česku má do noci na pondělí vydatně pršet, srážky mohou být extrémní. Na většině území ČR hrozí záplavy.

„V souvislosti s očekávanými extrémními srážkami v následujících dnech, které mohou mít negativní dopad na železniční dopravu, zavádí České dráhy mimořádné opatření. V případě, že se cestující rozhodne svou plánovanou cestu neuskutečnit z důvodu výstrahy před nepříznivým počasím a jeho jízdenka by již byla v den plánované cesty nevratná, bude mu jízdné přesto vráceno v plné výši,“ uvedl mluvčí.

Nejvíc zatím napršelo v Jeseníkách

Za poslední den v Povodí Odry nejvíce pršelo v Jeseníkách, kde to bylo až 70 milimetrů na Biskupské kupě nebo 69 milimetrů na Rejvízu v  Olomouckém kraji. V dalších částech povodí je úhrn srážek okolo 35  milimetrů a v Beskydech zatím od dvou do deseti milimetrů. Ve Zlatých Horách spadlo 59 litrů vody na metr čtvereční.

Povodňové stupně dnes ráno hlásilo 15 míst v Česku, většina byla na prvním stupni značícím bdělost. Druhý stupeň ze tří, takzvaná pohotovost, platil na Chrudimce v Padrtech na Chrudimsku a na Malé Hané v Opatovicích.

Vyplývá to z dat na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Hladiny toků ve východní polovině Česka zatím pravděpodobně zvyšuje zejména preventivní upouštění nádrží.

V Drážďanech se před očekávanou povodní zřítila další část mostu

Situace po zřícení mostu Carolabrücke přes řeku Labe v německých Drážďanech zůstává dramatická. V noci byla řízeně shozena další část konstrukce, město se obává, co mohutná překážka v korytě řeky způsobí, jakmile přijde očekávaná velká voda z Česka.

V Olomouckém kraji vytrvale prší, úřady vydávají písek

V Olomouckém kraji dnes ráno zůstávají dva první povodňové stupně, a to na Desné v Koutech nad Desnou na Šumpersku a na Hloučele pod vodní nádrží Plumlov. V obou to případech to souvisí s preventivním upouštěním nádrží. V regionu vytrvale prší, hladiny ostatních toků s výjimkou Moštěnky v Prusích na Přerovsku se zatím nezvedají, vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Města a obce v kraji se nadále připravují na povodně, na některých místech, například v Olomouci a v Jeseníku, vydávají úřady písek i obyvatelům.

I Babiš zrušil kampaň

Pršet bude do pondělí, hrozí opakování povodní z let 1997 a 2002

Vydatně pršet má v Česku až do noci na pondělí. Podle odborníků by se za určitých okolností mohla opakovat situace s povodněmi v letech 1997 nebo 2002.

Foto: Profimedia.cz

Snímek z následků povodní v roce 1997.

V Praze odvezou lodě z Vltavy do chráněných doků

Vedení Prahy nechá v pátek zavřít bezpečnostní vrata na Čertovce. V pohotovosti je i jednotka dobrovolných hasičů Prahy 1, která podle svého mluvčího Davida Šimoníka z pověření městské části dnes zajistí úklid všech objektů, jako jsou restaurační zahrádky z vltavských náplavek. Dodal, že již před uzavřením vrat na Čertovce bude od 09:00 vyhlášený odvoz lodí z Vltavy do chráněných doků.

Kritická bude sobota, už v pátek ale hrozí povodně

Podle meteorologů má sice nejkritičtější situace nastat až o víkendu, ale už v pátek se mohou řeky na některých místech dostat i přes třetí, tedy nejvyšší stupeň povodňové aktivity. Na nižších povodňových stupních byly řeky na východě země už ve čtvrtek odpoledne. Vítr pak může v kombinaci s podmáčeným terénem způsobit polomy a vývraty stromů. Lesy ČR kvůli tomu nedoporučují lidem vstup do lesů.

Na většině území ČR hrozí záplavy

V Česku má v pátek vytrvale pršet, srážky mohou být extrémní. Na většině území ČR hrozí záplavy. K večeru ještě situaci zkomplikuje silný vítr, který může mít v nárazech okolo 100 kilometrů za hodinu.

V Českých Budějovicích se v sobotu čeká až stoletá voda, začínají stavět bariéry

V Českých Budějovicích by mohly hladiny řek v sobotu vystoupat na úroveň padesátileté až stoleté vody. Úhrn srážek bude vyšší, než ukazoval původní předpoklad hydrometeorologů, vyplývá z aktuální předpovědi. Novinářům to dnes večer řekl hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS) po jednání krajské povodňové komise. České Budějovice zahajují stavbu protipovodňové bariéry, Kuba doporučil i ostatním městům zahájit protipovodňová opatření.

„V Českých Budějovicích mělo původně protékat Vltavou 350 krychlových metrů za vteřinu. Situace se však za 12 hodin rapidně zhoršila a nyní je odhad na průtok kolem 530 krychlových metrů za vteřinu. Jedná se o aktuální čísla, ale nikdo teď neví, jestli za dalších 12 hodin nebudou ještě vyšší,“ uvedl hejtman.

Pražská zoo zatím zvířata nestěhuje

„Máme povodňový plán, který je velmi detailní. Ten určuje, při jakém stavu vody se začíná s evakuací, v jakém pořadí a kam jdou jaká zvířata,“ uvedl Bobek a dodal, že postup byl letos aktualizovaný.

Stěhování podle něho pro zvířata představuje „ránu“ a z chovatelského hlediska je podle ředitele velkým poškozením. Zahrada proto k takovému kroku zatím nepřistoupila. Pracovníci však nyní kontrolují vybavení zahrady, které by mohlo být při povodních potřeba, například čerpadla, prověřují také, zda jsou k dispozici potřebná vozidla. Zoo také kvůli výstraze meteorologů ruší dovolené a volna svých zaměstnanců, aby byli dostupní.

NačítámNačíst starší příspěvky

Hlavní zprávy