Hlavní obsah
Online

Online: Hladina Labe na Ústecku dál stoupá

Záznam z pondělní večerní tiskové konference po zasedání vlády.Video: ČTK

aktualizováno •

Online reportáž sleduje povodňovou situaci v celé zemi. Nejhorší situace je na Moravě, ve Slezsku a na jihu Čech. V úterý se očekávají vzestupy hladin na dolních tocích rozvodněných řek.

Článek

Vše o povodních v Česku, den šestý

  • Vláda na mimořádném jednání rozhodla, že nadcházející krajské a senátní volby se o víkendu konat budou.
  • Záplavy v Moravskoslezském kraji mají tři oběti. Během pondělí přibyli dva mrtví v Krnově, jeden byl v zaplaveném bytě. Už v neděli našli mrtvou ženu v říčce Krasovce.
  • Bez elektrické energie jsou v Česku desítky tisíc domácností. Poruchy působí popadané stromy a větvě kvůli větru a podmáčenému terénu.
  • Doposud muselo domovy opustit na 12 000 lidí, další evakuace se chystají. Záchranáři žádají lidi o spolupráci, aby je nemuseli evakuovat násilím jako v roce 1997. Na emotivním videu zveřejněném na sociálních sítích (níže v tomto online přenosu) ukázali, jak obtížné je přesvědčit některé lidi, aby odešli do bezpečí.
  • Předpověď počasí ukazuje, že od středy se déšť objeví jen výjimečně v podobě přeháněk - oproti předchozím dnům tedy velmi optimistická zpráva.
Načíst novější příspěvky

V Praze odvezou lodě z Vltavy do chráněných doků

Vedení Prahy nechá v pátek zavřít bezpečnostní vrata na Čertovce. V pohotovosti je i jednotka dobrovolných hasičů Prahy 1, která podle svého mluvčího Davida Šimoníka z pověření městské části dnes zajistí úklid všech objektů, jako jsou restaurační zahrádky z vltavských náplavek. Dodal, že již před uzavřením vrat na Čertovce bude od 09:00 vyhlášený odvoz lodí z Vltavy do chráněných doků.

Kritická bude sobota, už v pátek ale hrozí povodně

Podle meteorologů má sice nejkritičtější situace nastat až o víkendu, ale už v pátek se mohou řeky na některých místech dostat i přes třetí, tedy nejvyšší stupeň povodňové aktivity. Na nižších povodňových stupních byly řeky na východě země už ve čtvrtek odpoledne. Vítr pak může v kombinaci s podmáčeným terénem způsobit polomy a vývraty stromů. Lesy ČR kvůli tomu nedoporučují lidem vstup do lesů.

Na většině území ČR hrozí záplavy

V Česku má v pátek vytrvale pršet, srážky mohou být extrémní. Na většině území ČR hrozí záplavy. K večeru ještě situaci zkomplikuje silný vítr, který může mít v nárazech okolo 100 kilometrů za hodinu.

V Českých Budějovicích se v sobotu čeká až stoletá voda, začínají stavět bariéry

V Českých Budějovicích by mohly hladiny řek v sobotu vystoupat na úroveň padesátileté až stoleté vody. Úhrn srážek bude vyšší, než ukazoval původní předpoklad hydrometeorologů, vyplývá z aktuální předpovědi. Novinářům to dnes večer řekl hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS) po jednání krajské povodňové komise. České Budějovice zahajují stavbu protipovodňové bariéry, Kuba doporučil i ostatním městům zahájit protipovodňová opatření.

„V Českých Budějovicích mělo původně protékat Vltavou 350 krychlových metrů za vteřinu. Situace se však za 12 hodin rapidně zhoršila a nyní je odhad na průtok kolem 530 krychlových metrů za vteřinu. Jedná se o aktuální čísla, ale nikdo teď neví, jestli za dalších 12 hodin nebudou ještě vyšší,“ uvedl hejtman.

Pražská zoo zatím zvířata nestěhuje

„Máme povodňový plán, který je velmi detailní. Ten určuje, při jakém stavu vody se začíná s evakuací, v jakém pořadí a kam jdou jaká zvířata,“ uvedl Bobek a dodal, že postup byl letos aktualizovaný.

Stěhování podle něho pro zvířata představuje „ránu“ a z chovatelského hlediska je podle ředitele velkým poškozením. Zahrada proto k takovému kroku zatím nepřistoupila. Pracovníci však nyní kontrolují vybavení zahrady, které by mohlo být při povodních potřeba, například čerpadla, prověřují také, zda jsou k dispozici potřebná vozidla. Zoo také kvůli výstraze meteorologů ruší dovolené a volna svých zaměstnanců, aby byli dostupní.

Pusťte si čtvrteční vládní tiskovku

Záznam čtvrteční tiskové konference po jednání krizového štábu.Video: ČTK

Bude se v Ostravě hrát liga?

„Nelze předvídat, zda dojde k přetížení řeky Desné“

Hladina Desné v Koutech v Olomouckém kraji výrazně stoupla kolem 15:30, a to ze 105 na 143 centimetrů, od té doby je výška hladiny setrvalá a pohybuje se kolem 144 centimetrů. Obec Loučná nad Desnou, jejíž součástí jsou i Kouty nad Desnou, upozorňují na výstrahu ohledně extrémních srážek a případné povodně své obyvatele na stránkách obce.

„V rámci této situace jsou průběžně prováděna opatření vedoucí ke zmírnění škod, nicméně nelze předvídat, zda dojde k přetížení řeky Desné nebo jiných toků v okolí a jejich následnému rozlití,“ stojí na stránkách. Obec zároveň upozornila majitele nemovitostí u vody, aby preventivně odklidili veškerý svůj majetek z jejich bezprostřední blízkosti a zaparkovali svá auta mimo nebezpečné zóny, ideálně na vyvýšených místech.

Video: Takhle bleskově se chystají pytle s pískem proti vodě

Speciální pytlovačkou připraví pražští hasiči 600 dvoukomorových pytlů za hodinu. Pytlovačka má i sešívačky. Pomáhají jim i dobrovolní hasiči.

Video ukazuje práci hasičů před očekávanou povodní.Video: Hasiči Praha

V Pardubickém kraji jsou Chrudimka a Třebovka na prvním povodňovém stupni

Po vytrvalém dešti se pozvolna zvyšují hladiny některých řek v Pardubickém kraji. Na první povodňový stupeň se vrátila Chrudimka v Padrtech na Chrudimsku, takzvaná bdělost platí také na Třebovce v Třebovicích na Orlickoústecku, vyplývá z údajů podniku Povodí Labe. Vyšší stavy jsou způsobeny i preventivním vypouštěním vodních nádrží. Podle meteorologů by měly deště pokračovat do neděle, někde lze očekávat i záplavy.

Podle hejtmana Martina Netolického (3PK/SOCDEM) spadlo v regionu za 24 hodin 30 až 40 milimetrů srážek, což není nic výjimečného a řeky stačí vodu odvádět. Horší situace ale může nastat v pátek a zvláště v sobotu, kdy v kraji meteorologové předpovídají srážkové úhrny mezi 230 a 250 milimetry, což může vyústit ve zvýšení hladin až na nejvyšší povodňový stupeň. Nejvíce se deště mohou projevit na Novohradce.

Jak se valí voda z Dlouhých strání

Na některých úsecích Labe, Moravy a Vltavy bude zakázaná plavba

Na některých úsecích Labe, Moravy a Vltavy bude zakázaná plavba, varuje Státní plavební správa. Lidé mají včas dát lodě do ochranných přístavů.

Týká se to například i Baťova kanálu.

Intersucho: Černozem dokáže zadržet až 350 litrů vody na metr čtvereční

V přicházejících deštivých dnech by mohla hodně pomoci půda, uvedli tvůrci projektu Intersucho. Například černozem zadrží podle odborníků až kolem 350 litrů vody na metr čtvereční.

Odborníci uvedli, že retenční schopnost půdy zadržet vodu záleží hlavně na druhu půdy. „Lehká písčitá zadrží kolem 50 milimetrů, těžší, například černozem, až 350 milimetrů. Vliv má sklon svahu, intenzita deště, aktuální nasycení, typ vegetace a podobně,“ uvedli tvůrci projektu.

Fiala: Dávejte na sebe pozor

Ředitel Povodí Vltavy: Prostor ve vodních nádržích může zbrzdit povodňový průtok

Vypouštěním vody z vodních nádrží lze navýšit objem, který zvládnou přijmout. Jde o jedno z preventivních protipovodňových opatření, umožní například i pozdržet odtok z Vltavské kaskády. Díky opatření lze pak zadržet vodu v nádrži déle a pod hráz jí vypouštět menší množství, čímž se sníží riziko povodní, řekl ČTK generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala. Záleží na velikosti nádrže a na tom, kolik prostoru se v ní vypouštěním vody vytvoří navíc. Některé mají i retenční nádrže, které jsou určeny speciálně pro zachycování povodňových průtoků.

„Významné nádrže na Vltavské kaskádě, jako je Orlická nebo Lipenská, mají takzvané retenční prostory, které jsou vždy volné za každého předpokladu a slouží k transformaci různých povodňových průtoků. Proto například v běžném období, když jsou v nějakém povodí výrazné srážky, níže v potoku to člověk nepozná, neboť dojde k transformaci v rámci volných retenčních prostor,“ řekl Kubala.

Armáda je připravená nasadit dva vrtulníky

Resort Ministerstva obrany je v případě potřeby připravený podpořit integrovaný záchranný systém při řešení následků vydatných dešťů. Armáda může nasadit dva vrtulníky i vyprošťovací techniku, sdělili dnes večer ČTK mluvčí armády Magdalena Dvořáková a mluvčí ministerstva Karel Čapek. Širší zapojení armády by podle nich musela schválit vláda.

„Armáda České republiky může prakticky okamžitě nasadit dva vrtulníky a dva ženijní odřady s vyprošťovací technikou a personálem,“ uvedli mluvčí. Připravené zapojit se do pomoci jsou podle nich také státní podniky a příspěvkové organizace ministerstva, například svými ubytovacími kapacitami, zajištěním stravování nebo technikou.

Na 16 místech jsou už povodňové stupně

Dnes kolem 18:00 už hladiny dosáhly povodňového stupně na 16 místech na východě Česka. Většinou šlo o první, tedy nejnižší stupeň. Na Chrudimce v Padrtech ale platil stupeň druhý, takzvaná pohotovost.

NačítámNačíst starší příspěvky

Hlavní zprávy