Hlavní obsah
Online

Online: Hladina Labe na Ústecku dál stoupá

Záznam z pondělní večerní tiskové konference po zasedání vlády.Video: ČTK

aktualizováno •

Online reportáž sleduje povodňovou situaci v celé zemi. Nejhorší situace je na Moravě, ve Slezsku a na jihu Čech. V úterý se očekávají vzestupy hladin na dolních tocích rozvodněných řek.

Článek

Vše o povodních v Česku, den šestý

  • Vláda na mimořádném jednání rozhodla, že nadcházející krajské a senátní volby se o víkendu konat budou.
  • Záplavy v Moravskoslezském kraji mají tři oběti. Během pondělí přibyli dva mrtví v Krnově, jeden byl v zaplaveném bytě. Už v neděli našli mrtvou ženu v říčce Krasovce.
  • Bez elektrické energie jsou v Česku desítky tisíc domácností. Poruchy působí popadané stromy a větvě kvůli větru a podmáčenému terénu.
  • Doposud muselo domovy opustit na 12 000 lidí, další evakuace se chystají. Záchranáři žádají lidi o spolupráci, aby je nemuseli evakuovat násilím jako v roce 1997. Na emotivním videu zveřejněném na sociálních sítích (níže v tomto online přenosu) ukázali, jak obtížné je přesvědčit některé lidi, aby odešli do bezpečí.
  • Předpověď počasí ukazuje, že od středy se déšť objeví jen výjimečně v podobě přeháněk - oproti předchozím dnům tedy velmi optimistická zpráva.
Načíst novější příspěvky

Na některých úsecích Labe, Moravy a Vltavy bude zakázaná plavba

Na některých úsecích Labe, Moravy a Vltavy bude zakázaná plavba, varuje Státní plavební správa. Lidé mají včas dát lodě do ochranných přístavů.

Týká se to například i Baťova kanálu.

Intersucho: Černozem dokáže zadržet až 350 litrů vody na metr čtvereční

V přicházejících deštivých dnech by mohla hodně pomoci půda, uvedli tvůrci projektu Intersucho. Například černozem zadrží podle odborníků až kolem 350 litrů vody na metr čtvereční.

Odborníci uvedli, že retenční schopnost půdy zadržet vodu záleží hlavně na druhu půdy. „Lehká písčitá zadrží kolem 50 milimetrů, těžší, například černozem, až 350 milimetrů. Vliv má sklon svahu, intenzita deště, aktuální nasycení, typ vegetace a podobně,“ uvedli tvůrci projektu.

Fiala: Dávejte na sebe pozor

Ředitel Povodí Vltavy: Prostor ve vodních nádržích může zbrzdit povodňový průtok

Vypouštěním vody z vodních nádrží lze navýšit objem, který zvládnou přijmout. Jde o jedno z preventivních protipovodňových opatření, umožní například i pozdržet odtok z Vltavské kaskády. Díky opatření lze pak zadržet vodu v nádrži déle a pod hráz jí vypouštět menší množství, čímž se sníží riziko povodní, řekl ČTK generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala. Záleží na velikosti nádrže a na tom, kolik prostoru se v ní vypouštěním vody vytvoří navíc. Některé mají i retenční nádrže, které jsou určeny speciálně pro zachycování povodňových průtoků.

„Významné nádrže na Vltavské kaskádě, jako je Orlická nebo Lipenská, mají takzvané retenční prostory, které jsou vždy volné za každého předpokladu a slouží k transformaci různých povodňových průtoků. Proto například v běžném období, když jsou v nějakém povodí výrazné srážky, níže v potoku to člověk nepozná, neboť dojde k transformaci v rámci volných retenčních prostor,“ řekl Kubala.

Armáda je připravená nasadit dva vrtulníky

Resort Ministerstva obrany je v případě potřeby připravený podpořit integrovaný záchranný systém při řešení následků vydatných dešťů. Armáda může nasadit dva vrtulníky i vyprošťovací techniku, sdělili dnes večer ČTK mluvčí armády Magdalena Dvořáková a mluvčí ministerstva Karel Čapek. Širší zapojení armády by podle nich musela schválit vláda.

„Armáda České republiky může prakticky okamžitě nasadit dva vrtulníky a dva ženijní odřady s vyprošťovací technikou a personálem,“ uvedli mluvčí. Připravené zapojit se do pomoci jsou podle nich také státní podniky a příspěvkové organizace ministerstva, například svými ubytovacími kapacitami, zajištěním stravování nebo technikou.

Na 16 místech jsou už povodňové stupně

Dnes kolem 18:00 už hladiny dosáhly povodňového stupně na 16 místech na východě Česka. Většinou šlo o první, tedy nejnižší stupeň. Na Chrudimce v Padrtech ale platil stupeň druhý, takzvaná pohotovost.

Při balení evakuačního zavazadla si vybavte své běžné činnosti, radí vojáci

Při balení evakuačního zavazadla je nejlepší metodou vybavit si běžné činnosti, které člověk dělá po probuzení. Nezapomene tak na hygienické potřeby, na náhradní oblečení či vodu a potraviny. Vyplývá to z edukačního videa, které dnes zveřejnilo Ministerstvo obrany. Zabalené nezbytnosti by lidem měly vystačit na dva až tři dny, které budou trávit v předem určeném shromaždišti – typicky v tělocvičnách či kulturních domech.

„Při balení evakuačního zavazadla je určitě dobré projet si v hlavě svůj denní rytmus, dát si věci postupně dohromady na stůl a potom zabalit,“ poradil v instruktážním videu armádní lektor Emil Kamenský. Balit doporučil do kufru na kolečkách, batohu nebo jakékoliv cestovní tašky.

Evakuovaný člověk by podle něj určitě neměl zapomenout na peněženku s doklady, penězi, kreditními kartami a kartičkou pojištěnce a také na dioptrické brýle, pokud je používá. Mezi hygienickými potřebami by neměly chybět sprchový gel, kapesníky, kartáček a pasta na zuby, dezinfekční nebo vlhčené ubrousky a toaletní papír. Lékárnička by měla obsahovat dezinfekci, náplasti a obinadla, dále léky, které denně užívají členové domácnosti, a prášky na teplotu, střevní potíže či bolení hlavy.

Ministr Hladík: Na povodně jsme lépe připravení

V Praze začíná vyklízení břehů Vltavy

V pohotovosti je i jednotka dobrovolných hasičů Prahy 1, která podle svého mluvčího Davida Šimoníka z pověření městské části v pátek zajistí úklid všech objektů, jako jsou restaurační zahrádky z vltavských náplavek.

„Hasiči zkontrolují také řádné zajištění stavenišť, stavebních strojů a materiálů, které se nachází blízko Vltavy,“ uvedl mluvčí. Dodal, že již před uzavřením vrat na Čertovce bude od pátečních 09:00 vyhlášen odvoz lodí z Vltavy do chráněných doků.

Také liberecký hejtman přerušuje volební kampaň

Srážky mohou znehodnotit úrodu, farmáři sklidili, co mohli, uvedli zemědělci

Zemědělci před příchodem vydatných dešťů sklidili veškeré plodiny, které mohli a stihli sklidit, přesto na některých místech Česka hrozí znehodnocení úrody i splavení půdy. Extrémní srážky a případné povodně by výrazně zkomplikovaly například sklizeň brambor, kukuřice nebo vína.

Online supermarket má díky povodním o třetinu vyšší prodeje

Také v online supermarketu Rohlík.cz poptávka v souvislosti s hrozícími povodněmi roste od středečního večera, aktuálně je proti běžným dnům asi o třetinu vyšší. „Největší nárůst evidujeme v regionech, které obsluhujeme z ostravského skladu,“ řekla mluvčí Denisa Morgensteinová.

Na e-shopu Alza.cz v prvních třech dnech tohoto týdne stouply prodeje čerpadel, vyšší zájem je podle mluvčí Elišky Čeřovské i o pláštěnky.

Firma, jež staví protipovodňová opatření na Svratce v Brně, odvezla stroje

Materiál i stroje odvezli na bezpečné místo zhotovitelé, kteří budují protipovodňová opatření na Svratce podél ulice Poříčí v Brně. Odstranili také ze stavby předměty bránící vodě, kterou upouští Povodí Moravy z Brněnské přehrady. Kromě toho firma nasadila dva bagry a rozšířila zúžená místa. V Brně v současnosti není před povodněmi chráněná podstatná část zástavby, je to okolo 24 000 obyvatel. Hasiči nicméně ve středu začali plnit pytle s pískem, aby zabránili vylití vody ze Svratky.

Déšť zastavil přívoz na Vltavě

Od dnešních 15:40 nejezdí kvůli zvýšení hladiny Vltavy přívoz P4, který spojuje Velkou Chuchli s Modřany. „Ostatní přívozy zůstávají v provozu, neboť mohou plout i při vyšším průtoku,“ uvedla dnes odpoledne společnost Ropid, která plánuje pražskou MHD.

V době vydatných dešťů bude v Opavě parkování zdarma

V době vydatných dešťů bude v Opavě parkování na celém území města zdarma, a to včetně dvou parkovacích domů. Tato parkovací místa ale mají primárně sloužit občanům ohroženým záplavami. Ti tam mohou přeparkovat své automobily.

NačítámNačíst starší příspěvky

Hlavní zprávy