Hlavní obsah
Online

Online: Hladina Labe na Ústecku dál stoupá

Záznam z pondělní večerní tiskové konference po zasedání vlády.Video: ČTK

aktualizováno •

Online reportáž sleduje povodňovou situaci v celé zemi. Nejhorší situace je na Moravě, ve Slezsku a na jihu Čech. V úterý se očekávají vzestupy hladin na dolních tocích rozvodněných řek.

Článek

Vše o povodních v Česku, den šestý

  • Vláda na mimořádném jednání rozhodla, že nadcházející krajské a senátní volby se o víkendu konat budou.
  • Záplavy v Moravskoslezském kraji mají tři oběti. Během pondělí přibyli dva mrtví v Krnově, jeden byl v zaplaveném bytě. Už v neděli našli mrtvou ženu v říčce Krasovce.
  • Bez elektrické energie jsou v Česku desítky tisíc domácností. Poruchy působí popadané stromy a větvě kvůli větru a podmáčenému terénu.
  • Doposud muselo domovy opustit na 12 000 lidí, další evakuace se chystají. Záchranáři žádají lidi o spolupráci, aby je nemuseli evakuovat násilím jako v roce 1997. Na emotivním videu zveřejněném na sociálních sítích (níže v tomto online přenosu) ukázali, jak obtížné je přesvědčit některé lidi, aby odešli do bezpečí.
  • Předpověď počasí ukazuje, že od středy se déšť objeví jen výjimečně v podobě přeháněk - oproti předchozím dnům tedy velmi optimistická zpráva.
Načíst novější příspěvky

Za extrémní deště mohou nezvykle teplá moře

Extrémní lijáky, na které se střední Evropa připravuje, jsou důsledkem mimořádné meteorologické konstelace, v jejímž středu je nezvykle teplé Středozemní moře. Dnes to agentuře APA řekl meteorolog Leopold Haimberger.

„Ze severní Itálie se do Polska přesunuje mocná oblast nízkého tlaku. Je to velmi pomalé a relativně veliké,“ řekl. Níže je napájena z moří, která jsou nyní o tři až pět stupňů teplejší, než je běžné. Vlhkost níže čerpá nejen ze Středozemního moře, ale také z Černého moře a z Baltu.

Běžně jsou tyto níže z Itálie výrazně prostorově omezenější. „Tato níže skutečně odvádí vzduch z Černého moře velkým obloukem do Polska, na Slovensko a k nám (do Rakouska),“ vysvětlil Haimberger, který působí v Meteorologickém a geofyzikálním institutu Vídeňské univerzity. Do níže proniká současně i vzduch z Baltu a Středomoří.

Takové stavy počasí nejsou samy o sobě nové, s pokračujícími klimatickými změnami však stoupá jejich pravděpodobnost, a to právě kvůli vysokým teplotám moří v pozdním létě. V kombinaci se silným větrem se ještě zvyšuje odpařování z vodní hladiny. Celkově vyšší teploty vzduchu pak umožňují přesun vlhkosti na velké vzdálenosti.

Povodně zastavují volební kampaň

Pohotovost mají kvůli riziku záplav také drážní hasiči a pracovníci správy tratí

Kvůli intenzivním srážkám a riziku záplav mají pohotovost také drážní hasiči. Správa železnic rovněž v regionech navýšila počty pracovníků správy a údržby tratí, kteří jsou v případě potřeby připraveni vyrazit do terénu. Drážní hasiči jsou připraveni pomoct kolegům z hasičských záchranných sborů v postižených krajích. ČTK to řekla mluvčí Správy železnic Nela Eberl Friebová.

Cestující správa zároveň vyzývá ke sledování aktuální situace, například prostřednictvím aplikace Datel. Loni činily náklady správy na odstranění škod způsobených takzvanou vyšší mocí téměř 14,5 milionu korun.

V Česku už řeky překračují povodňové stupně

V Česku už jsou některé řeky na druhém povodňovém stupni a dosáhnou ještě dnes stupně třetího.

  • Druhý stupeň je stav pohotovosti. Vyhlašuje se v případě, že nebezpečí přirozené povodně přerůstá v povodeň. Vyhlašuje se i při překročení mezních hodnot daných v povodňovém plánu a při snížení bezpečnosti vodního díla. Aktivizují se povodňové orgány (mj. povodňové komise) a další účastníci ochrany před povodněmi.
  • Třetí stupeň je stav ohrožení. Vyhlašuje se při nebezpečí vzniku škod většího rozsahu, ohrožení životů a majetku v záplavovém území, zahajují se nouzová opatření. Provádějí se také zabezpečovací a podle potřeby i záchranné práce nebo evakuace.
  • Třetí stupeň byl letos vyhlášen rovněž po bouřkách, a to například v červenci na říčce Želetavka v Jemnici na Třebíčsku. Při bouřkách v červnu a červenci dosáhly třetích stupňů hladiny řek na různých místech v povodí Moravy. Například hladina potoka Šišemka na konci června v obci Šišma na Přerovsku vystoupala na úroveň dvousetleté povodně. Byla to takzvaná extrémní povodeň.

Česko pomůže s odstraněním zborceného mostu v Drážďanech

Česko nabídlo německé spolkové zemi Sasko pomoc s odstraňováním zříceného mostu přes Labe v Drážďanech. Na tiskové konferenci po dnešním jednání Ústřední povodňové komise to řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Německá strana podle něj nabídku zvažuje. Část betonového mostu Carolabrücke v Drážďanech spadla do řeky ve středu v noci. Zřícenou konstrukci bude podle německých hasičů potřeba kontrolovaně strhnout.

Ministr Výborný kontaktoval s nabídkou pomoci svého saského kolegu dnes dopoledne. „Nabídli jsme pomoc s případným odstraněním této překážky v Drážďanech. Saská strana v tuto chvíli zvažuje všechny kroky, které by k tomu byly potřeba,“ uvedl Výborný.

O případném nasazení českých hasičů v Drážďanech by mělo být jasno dnes kolem 17:00. Jednotka je podle Výborného na vyslání připravená.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ujistil, že hasičská technika nasazená v Německu by při odstraňování problémů v Česku nechyběla. „Tu techniku máme v České republice v několika podáních, na několika místech,“ uvedl. Rakušan doufá, že saská strana nabídku přijme.

Generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Vladimír Vlček předpokládá nasazení dvou vyprošťovacích tanků. Počet vyslaných hasičů by podle něj byl do 20 osob.

Ve vodních dílech všech povodí je prostor pro 750 milionů kubíků vody

Kvůli extrémním srážkám je ve vodních dílech všech povodí prostor pro 750 milionů kubíků vody, řekl Výborný po zasedání Ústřední povodňové komise.

Akce na náplavkách se ruší, u Karlova mostu stoupne hladina o 60 cm

Kvůli hrozbě povodní se o víkendu neuskuteční akce plánované na pražských náplavkách. Organizátoři zrušili na Rašínově nábřeží farmářské trhy, které měly být v sobotu, i nedělní akci Maďarské dny. Na protilehlém Hořejším nábřeží se v sobotu nebude konat ani gastrofestival Street food.

Vltavou by mělo protékat 450 metrů krychlových vody za sekundu. Na dnešním jednání to po zasedání povodňového orgánu řekl primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Svoboda na zasedání řekl, že na rozhodujících vodních přítocích Vltavy, mezi nimi třeba Sázavě, se zvýší odtoky, aby vodní díla, tedy třeba přehrady, pojala vodu. Podle predikce Povodí Vltavy a Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) je předpoklad, že průtok vody ve Vltavě překročí 450 metrů krychlových za sekundu, řekl Svoboda. U Karlova mostu se hladina řeky zvýší o 60 centimetrů.

Na dolní části Vltavy zastaví plavbu

Ministr Výborný dodal, že zítra bude zastavena plavba na dolní části Vltavy. Opatření se chystají také na náplavkách v Praze. Uzavřena budou i povodňová vrata na Čertovce. Na Rohanském ostrově bude automatická pytlovačka písku.

Hladík: Pršet bude až do neděle

Ministr Petr Hladík řekl na tiskové konferenci, že „předpovědi se zásadním způsobem nemění“. Nejvíc bude pršet na Moravě. V celé republice bude pršet až do neděle.

Hladík dodal, že v rozpočtu České republiky jsou na boj s povodněmi alokovány peníze.

Velké Losiny se děsí opakování roku 1997

Ve Velkých Losinách, kudy protéká řeka Desná, se chystají na nejhorší, informuje z místa reportér Seznam Zpráv Jan Novák. Problémy může dělat potok Lesinka

„Pamatuji velké škody z roku 1997, kdy nám to zničilo všechny mosty a Velké Losiny se ocitly úplně odříznuté,“ vzpomíná místostarosta (nez.) Karel Minařík.

V kotelně základní školy mají kontejner písku. Hasiči do oběda napískovali 94 pytlů, cílem je udělat během dneška a zítřka 350 pytlů. Dalších 100 pytlů mají objednaných.

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Karel Minařík.

Vinaři kvůli počasí narychlo sklízejí hrozny

Vinaři na jihu Moravy se už od středy snaží kvůli předpovědi silného deště zrychlit sklizeň hroznů. Dnes ještě mají možnost sklízet, v dalších dnech ale hrozí, že do rozmoklých vinohradů nebude možné vjet se stroji. Po vydatných deštích navíc mohou začít bobule praskat a hnít, řekli ČTK oslovení zástupci vinařů i vinařských sdružení.

„Je to jednoznačně katastrofa a mimořádně náročná situace pro všechny vinaře a vinohradníky. Takovéto výkyvy počasí enormně zvyšují náročnost plánování sběru a zpracování hroznů. Vinaři nyní čelí situaci, kdy je jasné, že nestihnou včas posbírat vše, a musí se rozhodovat, které odrůdě a které trati dají při sklízení přednost,“ řekl ČTK prezident Svazu vinařů Martin Chlad.

Sejde se Ústřední krizový štáb

Kvůli očekávaným vydatným dešťům a rozvodnění toků se v pátek preventivně sejde Ústřední krizový štáb, svolal ho premiér Petr Fiala (ODS). Zasedání se uskuteční dopoledne na Ministerstvu vnitra v Praze za účasti předsedy vlády a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Informovaly o tom tiskový odbor Úřadu vlády ČR a Ministerstvo vnitra.

„Musíme věřit v co nejlepší průběh, ale musíme být připraveni i na nejhorší scénáře,“ uvedl premiér.

Vodu vypouštějí i Dlouhé stráně

Samosprávy i složky integrovaného záchranného systému v Olomouckém kraji se podle hejtmana Josefa Suchánka (STAN) na případnou velkou vodu už s dostatečným časovým předstihem připravují. Intenzita dešťových srážek sice podle něj bude na Jesenicku asi podobná jako v roce 1997, avšak následky by neměly být tak katastrofální. „V tuto chvíli mám pocit, že jsme nic nezanedbali. Víme, co přijde, a čekáme, v jaké intenzitě se tak stane. Předpovědi se ještě mohou změnit,“ podotkl hejtman.

Hejtmanství se podle Suchánka dohodlo se společností ČEZ na upouštění vody z dolní nádrže přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně na Šumpersku. Její horní nádrž nyní technici opravují a nemůže být do ní voda přečerpána. Dolní nádrž bude moci díky částečnému vypuštění pojmout až milion metrů krychlových vody, což je polovina jejího objemu. Pomůže tak na řece Desné zadržet vodu z přívalových dešťů.

Foto: kouty.cz

Dlouhé stráně.

Praha připravila k uzavření povodňová vrata na Čertovce, prověřuje systém ochrany

Vedení hlavního města a jeho takzvaný povodňový orgán dostanou novou předpověď hydrometeorologů o deštích odpoledne. Následně se vedení metropole rozhodne, jak bude dál postupovat. Připravena a vyčištěna k zavření jsou ochranná vrata na Čertovce a městské části prověřují fungování svých protipovodňových systémů. Od dnešních 13:00 bude znovu zasedat povodňová komise. Zrušeno bylo vinobraní plánované na víkend v botanické zahradě v Troji. Na jednání zastupitelů to dnes řekl primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Lidé se snaží na poslední chvíli pojistit

Pojišťovny evidují množící se případy, kdy si lidé kvůli hrozícím povodním chtějí pojistit majetek na poslední chvíli.

„Všechny pojišťovny mají v podmínkách uvedené, že v případě záplav a povodní začne pojištění platit až určitý počet dní po sjednání. V Directu je to deset dní,“ uvedla mluvčí Direct pojišťovny Nela Maťašeje.

NačítámNačíst starší příspěvky

Hlavní zprávy