Hlavní obsah
Online

Online: Hladina Labe na Ústecku dál stoupá

Záznam z pondělní večerní tiskové konference po zasedání vlády.Video: ČTK

aktualizováno •

Online reportáž sleduje povodňovou situaci v celé zemi. Nejhorší situace je na Moravě, ve Slezsku a na jihu Čech. V úterý se očekávají vzestupy hladin na dolních tocích rozvodněných řek.

Článek

Vše o povodních v Česku, den šestý

  • Vláda na mimořádném jednání rozhodla, že nadcházející krajské a senátní volby se o víkendu konat budou.
  • Záplavy v Moravskoslezském kraji mají tři oběti. Během pondělí přibyli dva mrtví v Krnově, jeden byl v zaplaveném bytě. Už v neděli našli mrtvou ženu v říčce Krasovce.
  • Bez elektrické energie jsou v Česku desítky tisíc domácností. Poruchy působí popadané stromy a větvě kvůli větru a podmáčenému terénu.
  • Doposud muselo domovy opustit na 12 000 lidí, další evakuace se chystají. Záchranáři žádají lidi o spolupráci, aby je nemuseli evakuovat násilím jako v roce 1997. Na emotivním videu zveřejněném na sociálních sítích (níže v tomto online přenosu) ukázali, jak obtížné je přesvědčit některé lidi, aby odešli do bezpečí.
  • Předpověď počasí ukazuje, že od středy se déšť objeví jen výjimečně v podobě přeháněk - oproti předchozím dnům tedy velmi optimistická zpráva.
Načíst novější příspěvky

Výpadkům signálu mobilů mají zabránit generátory

Operátor Vodafone podle mluvčího Ondřeje Luštince vyhlásil zvýšenou pohotovost pro techniky v terénu a posílil směny. Pokud by kvůli přívalovým dešťům nastaly výpadky v elektrické síti, vysílače budou fungovat dalších několik hodin na baterie.

„Důležité lokality případně připojíme dieselovým generátorem a ty nejdůležitější lokality mají stacionární plně automatický dieselový generátor. Máme také v pohotovosti mobilní vysílač, který bychom v případě nutnosti nasadili podle požadavků hasičů a který by pak pokryl mobilním signálem potřebnou oblast,“ dodal Luštinec.

ČEZ se chystá na silný vítr

ČEZ Distribuce se připravuje na možné poruchy a výpadky elektřiny z důvodu povodní a silného větru, který by měl foukat především v sobotu. Podle platné výstrahy meteorologů přijala společnost řadu opatření, která mají pomoci rychleji obnovit dodávky elektřiny zákazníkům.

„Posíleny budou jak poruchové čety v terénu, tak i pracoviště dispečinku i call centra. Po povodních v roce 2013 energetici řadu distribučního zařízení, jako jsou distribuční trafostanice, venkovní i kabelové vedení a podobně, přemístili ze záplavového území do míst, kam voda nedosáhne. Přijali také řadu protipovodňových opatření, která by měla eliminovat zatopení distribučního zařízení v povodí vodních toků .Větší starosti nám dělá silný vítr, který zpravidla láme stromy a větve. Ty pak padají do vedení a způsobují poruchy. Při vytrvalém dešti pak dochází k podmáčení terénu a do vedení nám často padají celé vyvrácené stromy. I na tuto situaci se nyní připravujeme,“ sdělila ČTK mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.

Nechoďte k řekám, ukliďte si dvorky

Kromě lesníků jsou v pohotovosti i vodohospodáři podniku, protože i na drobných vodních tocích spravovaných Lesy ČR (LČR) mohou nastat bleskové povodně. „Pohybovat se v blízkosti koryt toků a sledovat zvyšování hladiny například z mostů, břehů nebo propustků rozhodně není bezpečné,“ uvedl výrobně-technický ředitel LČR Libor Strakoš.

Na pozoru by podle něj měli být i vlastníci domů a jiných nemovitostí u vodních toků. „Žádáme je o odstranění dříví, stavebního materiálu i automobilů a dalších ohrožených předmětů, které může vzít voda,“ uvedl Strakoš.

Do lesů raději vůbec nechoďte

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) nedoporučuje lidem při očekávaných silných deštích spojených s větrem vstup do lesů. Kvůli počasí hrozí vyvrácení stromů z podmáčené půdy, ve svažitých oblastech sesuvy půdy. Menší toky se mohou rozvodnit. Lesníci a vodohospodáři podniku budou do neděle držet pohotovost. Řekla to mluvčí podniku Eva Jouklová. Podnik spravuje téměř polovinu lesů v Česku.

„Upozorňujeme a žádáme, aby lidé důkladně zvážili, zda se v takovém počasí vydat do lesa a zejména do svažitého terénu, kde může dojít během těchto dní k sesuvu půdy. O víkendu se navíc očekává silný vítr, takže se mohou podmáčené stromy snadno vyvrátit,“ uvedl generální ředitel LČR Dalibor Šafařík.

V lese opatrně

V Jeseníkách hrozí více než stoletá voda

V Jeseníkách do konce týdne naprší až 400 milimetrů, tedy 400 litrů vody na metr čtvereční, a v řekách a potocích kvůli tomu hrozí i stoletá voda. Situace se podobá roku 1997, kdy Olomoucký kraj po vydatném dešti zasáhly katastrofální záplavy. Tehdy v Jeseníkách zhruba za tři dny spadlo 410 až 480 milimetrů dešťových srážek a voda z rozlitých řek postupně zaplavila značnou část kraje. Po jednání krajské povodňové komise to dnes novinářům řekli ředitel ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu Petr Tušil a technicko-provozní ředitel Povodí Moravy David Fína.

Města a obce v kraji se už připravují na případné záplavy. Samosprávy aktivovaly povodňové plány, v pohotovosti jsou hasiči i policisté.

Meteorologové rozšířili výstrahu

Meteorologové rozšířili výstrahu na extrémní srážky a záplavy o další oblasti Vysočiny či jižní část Šumavy. Situaci bude komplikovat silný vítr.

Nechoďte na hřebenové túry

Horská služba v Krkonoších kvůli dešti a větru nedoporučuje lidem od pátku hřebenové túry. Ochlazení dnes přineslo na Sněžku první sněžení.

Vyklidit sklepy, připravit si dokumenty i evakuační zavazadlo

Lidé z povodňových oblastí by měli zabezpečit své nemovitosti, třeba pytli s pískem, a hlídat kanalizace, kudy může vytéct spodní voda. Dále by měli vyklidit drahé věci ze sklepů a připravit si dokumenty i evakuační zavazadlo, pokud se naplní nejhorší predikce. Po jednání povodňové komise to řekl ředitel jihomoravských hasičů Jiří Pelikán.

„Kritický den bude sobota, kdy situaci zhorší nárazový vítr. Pokud se půda nasákne vodou, mohou povolit kořeny stromů a hrozí jejich pád. Chci tedy všechny vyzvat, aby se nepohybovali v blízkosti vysokých stromů. Dále hrozí i vyplavení kanalizací, lze je tedy případně ucpat. Lidé, kteří tohle znají, ať si raději vyklidí cennosti ze sklepů a jsou připraveni na to, že opustí své domovy. Nechceme nikoho evakuovat násilím, jako tomu bylo v roce 1997,“ řekl Pelikán.

Rozhodují se o stavbě protipovodňových zdí

„Aktuálně jsme v módu bdělosti. Všechny složky jsou v pohotovosti. Hladina řeky je mírně zvýšená. Dnes ráno zasedal povodňový štáb za účasti hasičů a technických služeb. Zítra ráno bude zasedat znovu a rozhodne o stavbě protipovodňových zdí,“ řekl reportérovi Seznam Zpráv Jan Homuta, místostarosta (Živá Choceň) města Choceň, kudy protéká Tichá Orlice.

V místních podnicích se ptali, kdo jakou techniku může případně poskytnout. Záplavy tu měli v 90. letech, kdy voda zaplavila část města. Po nich pořídili protipovodňové bariéry, ale neměli možnost je vyzkoušet v praxi.

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Situace v Chocni.

Nejezte naplavené potraviny

Preventivní ukončení plavby na brněnské přehradě

Protipovodňová komise Jihomoravského kraje řeší s brněnským dopravním podnikem preventivní ukončení plavby na brněnské přehradě. Nařídila také zhotoviteli miliardových protipovodňových opatření na řece Svratce ve městě, aby z koryta odstranil některé bariéry. Členové komise apelují na lidi, aby nenechávali uskladněné věci v blízkosti toků.

Zrušené akce na náplavkách

Kvůli hrozbě povodní se neuskuteční víkendové akce na pražských náplavkách. Organizátoři zrušili mimo jiné farmářské trhy na Rašínově nábřeží.

Data a připravenost jsou na úplně jiné úrovni než v roce 1997

V Jihomoravském kraji skončilo zasedání protipovodňové komise. „V čem je situace odlišná oproti velkým povodním v roce 1997 a 2002? Data a připravenost jsou na úplně jiné úrovni. Ústřední orgány spolu komunikují. Máme možnosti, jak se připravit,“ řekl hejtman a šéf komise Jan Grolich (KDU-ČSL).

Podle něj už přehrady v kraji preventivně odpustily asi pětinu obsahu. „Od dnešního dne vypouštění ještě zrychlí,“ doplnil. Řekl také, že poslední předpověď pro kraj je o něco příznivější než ty předešlé.

Na Šumavě sněží, horská služba varuje

Na vltavské kaskádě snižují hladiny

Jaroslava Vedralová, zastupující mluvčí Povodí Vltavy: „Hladina (objem zadržené vody) se snižuje ve všech nádržích, které mohou mít vliv na průběh očekávané povodně. Na nejvýznamnějších akumulačních i retenčních kapacitách vltavské kaskády, tedy na vodních dílech Lipno a Orlík, to v současné době probíhá a bude probíhat až do vzestupu průtoků, kdy se začne voda zadržovat. Aktuální volný objem v nádrži Lipno činí 102 milionů metrů krychlových a v nádrži Orlík 193 milionů metrů krychlových. Hladiny v obou nádržích stále klesají, a nádrže se tak prázdní. Odtok z vltavské kaskády bude dnes 12. 9. 2024 zvýšen z 80 metrů krychlových za sekundu na 120 metrů krychlových za sekundu, a to s ohledem na hydrologické předpovědi ČHMÚ.“

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Orlík.

Lidé vyzývají pořadatele, aby vinobraní přeložili

Těžké rozhodování mají před sebou pořadatelé víkendového Znojemského historického vinobraní, na které každým rokem přijíždí desítky tisíc návštěvníků. Pořadatelé zatím konání akce dál prezentují, někteří lidé je na sociálních sítích vyzývají, aby vinobraní z bezpečnostních důvodů přeložili.

Organizátoři nakonec akci zrušili.

Blansko kvůli počasí chystalo pytle s pískem, s hasiči domluvilo osazení zábran

Blansko kvůli hrozícím záplavám nachystalo pytle s pískem, s hasiči vedení města domluvilo případné osazení mobilních zábran. Radnice o tom informovala na svém webu. Blanskem protéká Svitava a dva potoky.

„Nejvyšší vzestupy s četným překročením 3. stupně povodňové aktivity předpokládáme až během soboty a neděle. Voda může zaplavovat níže položené obydlené oblasti, komunikace, může omezit lidskou činnost a působit škody v krajině a na majetku. Doporučuje se parkovat vozidla na výše položených místech, vyvarovat se koupání, plavání, jízdy lodí apod. v korytě toku a bezprostředním okolí i jízdy autem přes povodňovou vodu,“ varovali meteorologové.

NačítámNačíst starší příspěvky

Hlavní zprávy