Hlavní obsah
Online

Online: Hladina Labe na Ústecku dál stoupá

Záznam z pondělní večerní tiskové konference po zasedání vlády.Video: ČTK

aktualizováno •

Online reportáž sleduje povodňovou situaci v celé zemi. Nejhorší situace je na Moravě, ve Slezsku a na jihu Čech. V úterý se očekávají vzestupy hladin na dolních tocích rozvodněných řek.

Článek

Vše o povodních v Česku, den šestý

  • Vláda na mimořádném jednání rozhodla, že nadcházející krajské a senátní volby se o víkendu konat budou.
  • Záplavy v Moravskoslezském kraji mají tři oběti. Během pondělí přibyli dva mrtví v Krnově, jeden byl v zaplaveném bytě. Už v neděli našli mrtvou ženu v říčce Krasovce.
  • Bez elektrické energie jsou v Česku desítky tisíc domácností. Poruchy působí popadané stromy a větvě kvůli větru a podmáčenému terénu.
  • Doposud muselo domovy opustit na 12 000 lidí, další evakuace se chystají. Záchranáři žádají lidi o spolupráci, aby je nemuseli evakuovat násilím jako v roce 1997. Na emotivním videu zveřejněném na sociálních sítích (níže v tomto online přenosu) ukázali, jak obtížné je přesvědčit některé lidi, aby odešli do bezpečí.
  • Předpověď počasí ukazuje, že od středy se déšť objeví jen výjimečně v podobě přeháněk - oproti předchozím dnům tedy velmi optimistická zpráva.
Načíst novější příspěvky

Nechoďte na hřebenové túry

Horská služba v Krkonoších kvůli dešti a větru nedoporučuje lidem od pátku hřebenové túry. Ochlazení dnes přineslo na Sněžku první sněžení.

Vyklidit sklepy, připravit si dokumenty i evakuační zavazadlo

Lidé z povodňových oblastí by měli zabezpečit své nemovitosti, třeba pytli s pískem, a hlídat kanalizace, kudy může vytéct spodní voda. Dále by měli vyklidit drahé věci ze sklepů a připravit si dokumenty i evakuační zavazadlo, pokud se naplní nejhorší predikce. Po jednání povodňové komise to řekl ředitel jihomoravských hasičů Jiří Pelikán.

„Kritický den bude sobota, kdy situaci zhorší nárazový vítr. Pokud se půda nasákne vodou, mohou povolit kořeny stromů a hrozí jejich pád. Chci tedy všechny vyzvat, aby se nepohybovali v blízkosti vysokých stromů. Dále hrozí i vyplavení kanalizací, lze je tedy případně ucpat. Lidé, kteří tohle znají, ať si raději vyklidí cennosti ze sklepů a jsou připraveni na to, že opustí své domovy. Nechceme nikoho evakuovat násilím, jako tomu bylo v roce 1997,“ řekl Pelikán.

Rozhodují se o stavbě protipovodňových zdí

„Aktuálně jsme v módu bdělosti. Všechny složky jsou v pohotovosti. Hladina řeky je mírně zvýšená. Dnes ráno zasedal povodňový štáb za účasti hasičů a technických služeb. Zítra ráno bude zasedat znovu a rozhodne o stavbě protipovodňových zdí,“ řekl reportérovi Seznam Zpráv Jan Homuta, místostarosta (Živá Choceň) města Choceň, kudy protéká Tichá Orlice.

V místních podnicích se ptali, kdo jakou techniku může případně poskytnout. Záplavy tu měli v 90. letech, kdy voda zaplavila část města. Po nich pořídili protipovodňové bariéry, ale neměli možnost je vyzkoušet v praxi.

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Situace v Chocni.

Nejezte naplavené potraviny

Preventivní ukončení plavby na brněnské přehradě

Protipovodňová komise Jihomoravského kraje řeší s brněnským dopravním podnikem preventivní ukončení plavby na brněnské přehradě. Nařídila také zhotoviteli miliardových protipovodňových opatření na řece Svratce ve městě, aby z koryta odstranil některé bariéry. Členové komise apelují na lidi, aby nenechávali uskladněné věci v blízkosti toků.

Zrušené akce na náplavkách

Kvůli hrozbě povodní se neuskuteční víkendové akce na pražských náplavkách. Organizátoři zrušili mimo jiné farmářské trhy na Rašínově nábřeží.

Data a připravenost jsou na úplně jiné úrovni než v roce 1997

V Jihomoravském kraji skončilo zasedání protipovodňové komise. „V čem je situace odlišná oproti velkým povodním v roce 1997 a 2002? Data a připravenost jsou na úplně jiné úrovni. Ústřední orgány spolu komunikují. Máme možnosti, jak se připravit,“ řekl hejtman a šéf komise Jan Grolich (KDU-ČSL).

Podle něj už přehrady v kraji preventivně odpustily asi pětinu obsahu. „Od dnešního dne vypouštění ještě zrychlí,“ doplnil. Řekl také, že poslední předpověď pro kraj je o něco příznivější než ty předešlé.

Na Šumavě sněží, horská služba varuje

Na vltavské kaskádě snižují hladiny

Jaroslava Vedralová, zastupující mluvčí Povodí Vltavy: „Hladina (objem zadržené vody) se snižuje ve všech nádržích, které mohou mít vliv na průběh očekávané povodně. Na nejvýznamnějších akumulačních i retenčních kapacitách vltavské kaskády, tedy na vodních dílech Lipno a Orlík, to v současné době probíhá a bude probíhat až do vzestupu průtoků, kdy se začne voda zadržovat. Aktuální volný objem v nádrži Lipno činí 102 milionů metrů krychlových a v nádrži Orlík 193 milionů metrů krychlových. Hladiny v obou nádržích stále klesají, a nádrže se tak prázdní. Odtok z vltavské kaskády bude dnes 12. 9. 2024 zvýšen z 80 metrů krychlových za sekundu na 120 metrů krychlových za sekundu, a to s ohledem na hydrologické předpovědi ČHMÚ.“

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Orlík.

Lidé vyzývají pořadatele, aby vinobraní přeložili

Těžké rozhodování mají před sebou pořadatelé víkendového Znojemského historického vinobraní, na které každým rokem přijíždí desítky tisíc návštěvníků. Pořadatelé zatím konání akce dál prezentují, někteří lidé je na sociálních sítích vyzývají, aby vinobraní z bezpečnostních důvodů přeložili.

Organizátoři nakonec akci zrušili.

Blansko kvůli počasí chystalo pytle s pískem, s hasiči domluvilo osazení zábran

Blansko kvůli hrozícím záplavám nachystalo pytle s pískem, s hasiči vedení města domluvilo případné osazení mobilních zábran. Radnice o tom informovala na svém webu. Blanskem protéká Svitava a dva potoky.

„Nejvyšší vzestupy s četným překročením 3. stupně povodňové aktivity předpokládáme až během soboty a neděle. Voda může zaplavovat níže položené obydlené oblasti, komunikace, může omezit lidskou činnost a působit škody v krajině a na majetku. Doporučuje se parkovat vozidla na výše položených místech, vyvarovat se koupání, plavání, jízdy lodí apod. v korytě toku a bezprostředním okolí i jízdy autem přes povodňovou vodu,“ varovali meteorologové.

Mapa ukazuje srážky až do nedělního rána

V Olomouckém kraji se ve velkém ruší plánované akce

Řada kulturních i zábavních akcí či farmářské trhy plánované v nadcházejících dnech v Olomouckém kraji byly zrušeny. Program mění i hasiči, kteří se připravují na případné povodně. V pátek 13. září měli již tradičně otevřít pro veřejnost všechny hasičské stanice v kraji. Vzhledem k vydané výstraze Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) však svůj Den otevřených dveří zrušili, řekla ČTK mluvčí hasičů Lucie Balážová.

V Přerově například kvůli špatnému počasí zrušilo město dnešní farmářské trhy, které se měly konat na náměstí TGM. Plány mění město i na víkend, zrušen byl Den s technickými službami, který se měl uskutečnit na cirkusové louce v Michalově. „Veřejnost ale o oblíbenou akci nepřijde. Konat se bude v náhradním termínu, a to v příštím roce na přelomu května a června. Přesné datum bude včas zveřejněno,“ uvedlo město na svých stránkách.

Reportér SZ v Drážďanech: I Německo se obává záplav

Policie je připravena pomáhat s evakuacemi

Policie se na případné povodně chystá. „Napříč republikou jsme připraveni okamžitě pomáhat s evakuacemi a zajištěním bezpečnosti. Pořádkoví či dopravní policisté, letecká služba, ale i například pyrotechnici jsou v pohotovosti a budou čekat na pokyn k nasazení,“ uvedla policie.

Letištní hasiči v Praze jsou v pohotovosti s technikou pro odčerpávání vody

Letištní hasiči pražského Letiště Václava Havla jsou v pohotovosti s technikou pro odčerpávání vody. Pohotovost potrvá po celou dobu výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před vydatným deštěm a povodněmi. Počasí může ovlivnit provoz. ČTK to dnes řekla mluvčí Letiště Václava Havla Denisa Hejtmánková.

Podle Hejtmánkové se letiště na extrémní srážky připravovalo předem. „V případě velkých přívalových dešťů ovšem nedokážeme zaručit, že se situace nedotkne provozu, ačkoliv uděláme vše pro to, aby se tak nestalo,“ dodala Hejtmánková.

Vítr až kolem 110 kilometrů za hodinu

Vítr začne podle předpovědi výrazněji foukat v sobotu, na horách a na severu s nárazy až kolem 110 kilometrů za hodinu. Nejvyšší denní teploty se budou do konce týdne nejčastěji pohybovat od devíti do 14 stupňů Celsia, chladněji bude jen v pátek, kdy budou v rozmezí od sedmi do 12 stupňů Celsia.

Které regiony jsou v bezpečí

Varování před vydatným až extrémním deštěm neplatí pro Karlovarský kraj a většinu Ústeckého a Plzeňského kraje.

NačítámNačíst starší příspěvky

Hlavní zprávy