Hlavní obsah
Online

Online: Hladina Labe na Ústecku dál stoupá

Záznam z pondělní večerní tiskové konference po zasedání vlády.Video: ČTK

aktualizováno •

Online reportáž sleduje povodňovou situaci v celé zemi. Nejhorší situace je na Moravě, ve Slezsku a na jihu Čech. V úterý se očekávají vzestupy hladin na dolních tocích rozvodněných řek.

Článek

Vše o povodních v Česku, den šestý

  • Vláda na mimořádném jednání rozhodla, že nadcházející krajské a senátní volby se o víkendu konat budou.
  • Záplavy v Moravskoslezském kraji mají tři oběti. Během pondělí přibyli dva mrtví v Krnově, jeden byl v zaplaveném bytě. Už v neděli našli mrtvou ženu v říčce Krasovce.
  • Bez elektrické energie jsou v Česku desítky tisíc domácností. Poruchy působí popadané stromy a větvě kvůli větru a podmáčenému terénu.
  • Doposud muselo domovy opustit na 12 000 lidí, další evakuace se chystají. Záchranáři žádají lidi o spolupráci, aby je nemuseli evakuovat násilím jako v roce 1997. Na emotivním videu zveřejněném na sociálních sítích (níže v tomto online přenosu) ukázali, jak obtížné je přesvědčit některé lidi, aby odešli do bezpečí.
  • Předpověď počasí ukazuje, že od středy se déšť objeví jen výjimečně v podobě přeháněk - oproti předchozím dnům tedy velmi optimistická zpráva.
Načíst novější příspěvky

Mapa ukazuje srážky až do nedělního rána

V Olomouckém kraji se ve velkém ruší plánované akce

Řada kulturních i zábavních akcí či farmářské trhy plánované v nadcházejících dnech v Olomouckém kraji byly zrušeny. Program mění i hasiči, kteří se připravují na případné povodně. V pátek 13. září měli již tradičně otevřít pro veřejnost všechny hasičské stanice v kraji. Vzhledem k vydané výstraze Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) však svůj Den otevřených dveří zrušili, řekla ČTK mluvčí hasičů Lucie Balážová.

V Přerově například kvůli špatnému počasí zrušilo město dnešní farmářské trhy, které se měly konat na náměstí TGM. Plány mění město i na víkend, zrušen byl Den s technickými službami, který se měl uskutečnit na cirkusové louce v Michalově. „Veřejnost ale o oblíbenou akci nepřijde. Konat se bude v náhradním termínu, a to v příštím roce na přelomu května a června. Přesné datum bude včas zveřejněno,“ uvedlo město na svých stránkách.

Reportér SZ v Drážďanech: I Německo se obává záplav

Policie je připravena pomáhat s evakuacemi

Policie se na případné povodně chystá. „Napříč republikou jsme připraveni okamžitě pomáhat s evakuacemi a zajištěním bezpečnosti. Pořádkoví či dopravní policisté, letecká služba, ale i například pyrotechnici jsou v pohotovosti a budou čekat na pokyn k nasazení,“ uvedla policie.

Letištní hasiči v Praze jsou v pohotovosti s technikou pro odčerpávání vody

Letištní hasiči pražského Letiště Václava Havla jsou v pohotovosti s technikou pro odčerpávání vody. Pohotovost potrvá po celou dobu výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před vydatným deštěm a povodněmi. Počasí může ovlivnit provoz. ČTK to dnes řekla mluvčí Letiště Václava Havla Denisa Hejtmánková.

Podle Hejtmánkové se letiště na extrémní srážky připravovalo předem. „V případě velkých přívalových dešťů ovšem nedokážeme zaručit, že se situace nedotkne provozu, ačkoliv uděláme vše pro to, aby se tak nestalo,“ dodala Hejtmánková.

Vítr až kolem 110 kilometrů za hodinu

Vítr začne podle předpovědi výrazněji foukat v sobotu, na horách a na severu s nárazy až kolem 110 kilometrů za hodinu. Nejvyšší denní teploty se budou do konce týdne nejčastěji pohybovat od devíti do 14 stupňů Celsia, chladněji bude jen v pátek, kdy budou v rozmezí od sedmi do 12 stupňů Celsia.

Které regiony jsou v bezpečí

Varování před vydatným až extrémním deštěm neplatí pro Karlovarský kraj a většinu Ústeckého a Plzeňského kraje.

V pátek se řeky začnou rozlévat

Od pátečního večera meteorologové očekávají výrazné vzestupy hladin vodních toků. Nejvyšší vzestupy s četným překročením třetího stupně povodňové aktivity (SPA) předpokládají během soboty a neděle. „V povodích, kde budou 24hodinové úhrny přesahovat hodnoty nad 120 milimetrů, předpokládáme i možnost výrazného překročení limitů pro třetí stupeň povodňové aktivity,“ dodali.

Foto: Český hydrometeorologický ústav, Seznam Zprávy

Jak a kde bude pršet.

Pořadatelé ruší některé akce na jižní Moravě, třeba letecký den

V Brně-Medlánkách se o víkendu kvůli počasí neuskuteční dlouho plánovaná oslava 100 let fungování tamního letiště. Aeroklub lákal veřejnost na ukázky letounů a vrtulníků nebo na přelet stíhaček Gripen. Kvůli předpovědi silného deště a hrozbě záplav pořadatelé ruší také některé další plánované víkendové akce na jižní Moravě, jiné přesouvají pod střechu.

„Konání leteckého dne by z bezpečnostních důvodů nebylo možné. Z náročných legislativních důvodů a kvůli organizační náročnosti není možné akci přesunout na jiný termín,“ informoval Aeroklub Medlánky.

Místo kamenů spousta vody

Reportéři Seznam Zpráv vyrážejí do terénu

Reportéři Jan Novák a Petr Švihel s fotoreportérem Michalem Šulou již vyrazili do terénu, například do Jeseníku, kde se očekává nejvyhrocenější situace.

Dění na jižní Moravě mapuje brněnský zpravodaj Seznam Zpráv Tomáš Svoboda.

Přinesou velké reportáže, ale i drobné postřehy do této online reportáže.

V pátek se pak k nim v terénu přidají další kolegové.

Jihomoravský hejtman svolává povodňovou komisi

Jižní Morava se připravuje na povodňové scénáře. Hejtman Jan Grolich ráno oznámil, že svolává rozšířenou povodňovou komisi.

Fotbalová přestávka?

Situaci sleduje Ligová fotbalová asociace, která řídí první a druhou ligu. O případném odkládání zápasů kvůli počasí bude s předstihem informovat.

Odpouštějí se přehrady, pomoc Drážďanům je nereálná

Na přívaly vody se připravují vodohospodáři. Například z Vltavské kaskády nyní odtéká 80 metrů krychlových vody za vteřinu, což je dvojnásobek aktuálního přítoku, uvedl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Povodí Moravy začalo odpouštět zásobní objemy v nádržích Vranov, Vír, Mostiště, Bystřička, Plumlov a Slušovice. V povodí Odry chtějí na základě předpovědních modelů a konzultace s meteorology případně odtoky z nádrží ještě zvýšit.

Podnik Povodí Labe v Královéhradeckém kraji zvýšil odtoky z labské přehrady Les Království u Dvora Králové nad Labem na Trutnovsku a na nádrži Rozkoš na Náchodsku.

Výborný uvedl, že Česko kvůli očekávaným extrémním srážkám nevyhovělo žádosti Němců o snížení průtoku na Labi kvůli spadlému mostu v Drážďanech.

Jeseník se připravuje na extrémní déšť, hasiči plní pytle pískem

Jeseník se po předpovědi extrémních dešťů přípravuje na případné povodně. Meteorologové uvedli, že v Jeseníkách má v nadcházejících čtyřech dnech spadnout i 300 litrů vody na metr čtvereční. Jeseničtí hasiči plní pytle tunami písku a strážníci zkontrolují koryta vodních toků. ČTK to řekla starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová (Jeseník srdcem). Nejvážnější povodňová situace v příštích dnech podle meteorologů nastane na řekách, které odvodňují jesenické pohoří a další horské oblasti na severovýchodě země. Některé řeky o víkendu překročí třetí stupeň povodňové aktivity. Kvůli výstraze před vydatným deštěm se ve čtvrtek ráno sejde krajská povodňová komise.

Rakušan: Není důvod k panice, je důvod k opatrnosti

Obce a kraje mohou letos žádat o 200 milionů korun na škody způsobené počasím

Na obnovu majetku obcí a krajů poškozeného vlivem počasí je pro letošek připraveno 200 milionů korun, uvedlo dnes Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Poukázalo na živelní pohromy z letošního jara a očekávané povodně v nadcházejících dnech. Obce a kraje mohou o podporu žádat do konce září příštího roku, na jednu žádost mohou dostat až 20 milionů korun.

Peníze jsou připravené ve výzvě Obnova obecního a krajského majetku po živelních pohromách v roce 2024. Samosprávy je mohou dostat na obnovu mostů, komunikací, veřejného osvětlení, veřejných prostranství, budov a jejich zařízení.

Hasiči v Brně plní pytle pískem, mají zabránit vylití vody z řeky na ulici Poříčí

Brněnští hasiči dnes po výstraze meteorologů před povodněmi začali plnit pytle s pískem, které mají zabránit tomu, aby se voda ze Svratky vylila z břehů podél ulice Poříčí, řekl mluvčí hasičů Filip Venclovský. Už přes dva a půl roku zde Brno v délce tří kilometrů staví protipovodňová opatření, jejichž součástí je i zpřístupnění břehů řeky pro pěší a cyklisty.

NačítámNačíst starší příspěvky

Hlavní zprávy